Znanost in tehnologija

Kibernetska varnost v Sloveniji: obstaja možnost napadov, visoko tveganih aktivnosti še ne zaznavajo

Ljubljana, 26. 02. 2022 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
14

Uroš Svete, direktor urada vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost, je pojasnil, da v luči ruske agresije na Ukrajino vsekakor obstajajo domneve o kibernetskih napadih tudi v Sloveniji. Nekih specifičnih aktivnosti do sedaj še niso opazili, najpogostejše tarče so tisti z ranljivimi sistemi, zato pozivajo vse deležnike, naj okrepijo varnost. Najbolj so na udaru vojaške zmogljivosti in kritična infrastruktura.

Ukrajina je bila pred izbruhom vojne, že pred mesecem in pol tarča več kibernetskih napadov. Napadi so se vse do četrtka, ko je Putin izvedel prvi napad, le še vrstili. Povečanje kibernetskih napadov na ukrajinske tarče, predvsem spletne strani bank, vlade in podjetij, je v porastu že od konca januarja, je dodal. Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so ob zadnjih napadih zapisali, da so med napadi največkrat opazili napade onemogočanja (DDoS napadi), napade z zlonamerno kodo, postavljanje lažnih spletnih mest ukrajinskih državnih organov in širjenje lažnih novic, kot so bile novice o izpadu omrežja bankomatov ali mobilnih omrežij v Ukrajini.  

Že v četrtek pa je vodja SI-CERT Gorazd Božič dejal, da se napadi na ukrajinski kibernetski prostor trenutno večinoma ne širijo v druge evropske države.  

Uroš Svete: "V luči agresije Rusije na Ukrajino obstajajo domneve o kibernetskih napadih v Sloveniji."
Uroš Svete: "V luči agresije Rusije na Ukrajino obstajajo domneve o kibernetskih napadih v Sloveniji." FOTO: Gov.si

Svete je pojasnil, da v Sloveniji v zadnjih dneh poteka še bolj intenzivna koordinacija z vsemi deležniki, ki so potencialno ogroženi. Izpostavil je organe državne uprave, kritično infrastrukturo, SI-CERT pa vseskozi že opozarja gospodarske subjekte. Urad vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost je pristojnim izdal tudi usmeritve, kako se pripraviti na morebitne kibernetske napade. "Kako se organizacijsko okrepiti, ne samo tehnično. Pa tudi uvesti alternativne ukrepe, če morebiti pride do izpada bistvenih storitev," je dejal Svete. Dodal je, da so v intenzivnih stikih z mednarodnimi organi za kibernetsko varnost. 

Če menite, da ste bili tarča kibernetskega napada, vsekakor podajte prijavo incidenta na SI-CERT.

Dodal je, da so najbolj na udaru hekerjev tisti z odprtimi vrati oz. tisti, ki imajo ranljive sisteme. Zato v zadnjih dneh pozivajo vse, da okrepijo svojo kibernetsko varnost. Predvsem pa so najbolj na udaru vojaške zmogljivosti in kritična infrastruktura. Na vprašanje, ali so v zadnjih dneh opazili kakšne sumljive aktivnosti, pa je odgovoril, da vsakodnevno zaznavajo razna skeniranja sistemov, kjer hekerji iščejo predvsem ranljivosti, toda te aktivnosti niso označili z višjo stopnjo tveganja, saj so te aktivnosti neka stalnica. Večjih oziroma bolj tveganih aktivnosti pa še niso opazili.  

Da obstaja možnost kibernetskih napadov, pa je že v četrtek pojasnil predsednik vlade Janez Janša. To je izpostavil tudi minister za obrambo Matej Tonin: "To je prva stvar, ki v vsej tej situaciji lahko grozi Sloveniji in na to seveda moramo biti pripravljeni."

pasica vojna v Ukrajini

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1