Znanost in tehnologija

Ko mladi špekulanti starim mačkonom ustvarijo milijardne izgube

New York, 29. 01. 2021 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
201

Te dni je možno večkrat slišati o podjetju Gamestop in "napadu" na Wall Street. Zgodba pa je sama po sebi fascinantna mešanica robinhoodovstva, ki ga vodijo družbena omrežja, in sitnih analitikov na Wall Streetu. Na stotine tisočev Robinov Hoodov (predvsem gre za mlajše posameznike) želi debelim mačkom Wall Streeta pokazati, da se motijo, da so nevarni in mrhovinarji. In to počnejo tako, da jim jemljejo tisto, kar jim največ pomeni – denar. Do zdaj so jih oklestili za kar 60 milijard evrov.

Gamestop
Gamestop FOTO: AP

Gamestop je veliko podjetje, ki ponuja računalniške, televizijske in druge platforme, pa tudi videe, igre in tehnične izdelke, ki jih ljudje vsakodnevno kupujejo. V zadnjih letih je imelo podjetje zaradi pojava konkurenčnih platform, ki kupce vse bolj pozivajo k obisku spletnih trgovin, finančne težave, rasti ni več bilo, obeti pa so bili slabi. Stari mački na Wall Streetu so začeli na podjetje gledati negativno in stanje v njem ocenjevati za še slabše, kot je v resnici bilo – tudi zato, da bi do prevzema podjetja lahko prišli ceneje, med drugim na račun zaposlenih in tistih, ki so v podjetje vlagali. 

Nekateri skladi so tako začeli vohljati, da bi lahko podjetje spravili pod ceno in začeli z orodji prodaje na kratko. V zelo osnovni obliki to pomeni, da je podjetje delnice "kupovalo na posodo" in računalo, da jih bo naprej prodajalo po višji ceni in kupilo po nižji. Recimo, da si nekdo izposodi 1000 delnic po ceni 10 evrov na delnico. Te takoj proda po ceni 10.000 evrov, a vrednost (tudi zaradi špekulativnega in negativnega ocenjevanja podjetja) pade na 9 evrov na delnico. Tisti, ki je delnice posodil, zdaj zanje plača 9000 evrov (zaslužil je 1000), saj je vrednost izposoje vezana na številno delnic, ne na vrednost izposoje. In tukaj pridejo na račun fantje z Wall Streeta. 

S svojimi operacijami, ocenjevanjem vrednosti podjetij in drugimi mehanizmi so počeli ravno to in vrednost podjetja Gamestop je začela padati, skladi pa so služili – predvsem na račun podjetja. Konec leta 2020 je podjetje prevzel Ryan Cohen in začele so se špekulacije, da je podjetje podcenjeno in da je to bila namenoma ustvarjena negativna ekonomska operacija. Razlog za to sta bila sicer tudi pandemija in presežek denarja na trgu, ljudje pa so se začeli spominjati ekonomske krize leta 2008. 

Vrednost delnic podjetja Gamestop.
Vrednost delnic podjetja Gamestop. FOTO: Google

Ljudje proti debelim mačkam

Januarja je v igro prišla spletna platforma Reddit, predvsem njena podstran r/wallstreetbets, na kateri so začeli omenjati delnice Gamestopa. Podstran obiskujejo predvsem mlajši, ki jih trgovanje zanima, ne zaupajo pa skladom. Kmalu po objavah, da bo vrednost podjetja še bolj padla, se je na tisoče sledilcev in amaterskih vlagateljev začelo ukvarjati s podjetjem Gamestop. V samo nekaj dneh se je vrednost delnice podvojila, 28. januarja (po večjem padcu) je bila še vedno desetkrat večja kot 11. januarja. Zato si je lahko predstavljati, da vsi tisti, ki so začeli s prodajo na kratko, zdaj niso več plačali 10 evrov na delnico – po tej ceni so si jo izposodili – ampak 100 evrov na delnico, prodali pa so jih večinoma po nižji ceni. Operacija na Redditu je sicer predvidevala hitro kupovanje in prodajo, ljudje so z anomalijo trga lahko v samo nekaj dneh zaslužili nekajkratno vrednost vložka, samo podjetje pa s tem ni imelo nič. V torek je k hitremu kupovanju in prodaji pripomogel tudi Elon Musk, izgube skladov pa so šle v nebo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hitro kupovanje in prodajanje sta začela povzročati resne težave na trgu delnic, saj je bilo vrednost odkupa treba kriti, različni skladi pa so začeli pokrivati izgube in vrednosti tudi pri drugih delnicah. Skratka – skladi so izgubljali denar, zato so 28. januarja številne platforme, ki normalnemu državljanu omogočajo takšno kupovanje, na primer Robinhood in eToro, podjetja Gamestop, Blackberry, Nokia in AMC umaknile z liste podjetij, z delnicami katerih je možno trgovati. Kako resna je bila škoda na delniških trgih? Po prvih ocenah so tisti, ki so tako trgovali, izgubili 58  milijard evrov. Večino izgub so krili ravno milijarderji in fantje z Wall Streeta. In zdaj, ko so izgubili oni, zahtevajo več nadzora in kritje izgub, leta 2008, ko so isto storili sami in so države krile njihove izgube, pa se jim to ni zdelo tako pomembno. Zelo na kratko – Wall Street je bil premagan v lastnem peskovniku in se počutil užaljenega. A kot kaže, ne bo šlo tako enostavno, saj se zdaj zaradi dejanj Wall Streeta, ki je tako ali drugače ustavil trgovanje in poskušal preprečiti svoje izgube, obetajo zaslišanja v kongresu. 

"Obračunati moramo s hedge skladi, katerih neetični postopki vodijo v 'vzkipljivost' finančnih trgov. Pregledati moramo delovanje borze na splošno in to, kako z njo manipulirajo hedge skladi," je sporočila demokratska predsednica odbora za finance v predstavniškem domu Maxine Waters iz Kalifornije.

Koronavirus pasica november


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
12. 02. 2021 16.30
+2
Drug ti je v skŕbno nastavljene mreže nestanovitno zasačil srce; vender na mene še nekaj te veže, kaj de je, komej med nama se ve. Marsikdej se govorica ti zmeša, ko me zagledaš med drugmi ljudmi, marsikdej tvoje oko me pogreša, išeš okoli me s plašnim' očmi. Večkrat, ko utrudena praznega hrupa, v misli zamaknjena sama sediš, vsili v spomin se ti pevec brez upa, stari čas skorej nazaj si želiš. Marsikdej, ko ti tvoj ljubi zapoje, sreče v ljubezni se baha vesel, v srcu te zbadajo pesmice moje, ki jih od njene nesreče sem pel. Sama sodíla si préd me nemilo, sama me zmeram še sodiš ojstró; pravijo vender, de slabo plačilo, kdor me pri tebi zatoži, dobó. Trdna med nama vzdiguje se stena 'z brezna globôc'ga do strmih nebes; vender ne vdrža želj skrivnih plamena, de bi ne mogel on švigniti čez. Ne pozabíti jih, so te prosili drugi, ne moje prevzetno srce; v mislih ti niso, al mene posili pomnila boš ti do zadnjega dne.
TonePav?ek69
30. 01. 2021 15.23
Kupi in drži. Ne prodajamo
akize
29. 01. 2021 17.08
+4
Prosti trg ja... Navaden Janez lahko izgubi ves svoj denar, a ko telim velikanom teče voda v grlo se pravila spremenijo...
mojstermiha144
29. 01. 2021 17.01
+2
Njihov problem. sej majo dost dnarja
foxxy
29. 01. 2021 16.26
+2
ivancek123
29. 01. 2021 15.59
+2
lol kje so sedaj tisti ki pravijo da so kriptovalute najbolj špekulativne, ter da so najbolša naložba delnice ki "imajo" kritje s produktivnostjo... =)
DaVinci
29. 01. 2021 16.05
+0
Ce se ne spoznas ti lahko karhitro grejo zivljenski prihranki.
kraljUlice
29. 01. 2021 18.06
Kriptovalute so neki random hashi za katere se porablja ogromno energije. Jasno celotni casino sistem delnic je napačen, sam ne prosim primerjat naključno generirane znake z podjetji.
DaVinci
29. 01. 2021 15.52
+7
Premagan v lastnem peskovniku 😁 Super in poucen clanek.Bravo avtorju.
Nebittokbrihtni
29. 01. 2021 14.48
-3
Kasen clanek avtor a se hecas? Osnove trgovanja ti niso jasne, in kkjub temu gres spisat tako skropocalo od clanka.
oba tri sm te vido
29. 01. 2021 14.30
-5
Napadalci na Kapitol prejeli visoko donacijo v bitcoinih hahahah a slučajno vi veste kak ima wallet address ???
oba tri sm te vido
29. 01. 2021 14.17
-1
pa naj še gdo reče da bi bila rizika prevelika za manipuliranje in goljufije .. ker imajo gosko ki nese zlata jajca mhmmmmm
Levica boli
29. 01. 2021 14.12
+4
Hitro delnico kupit
oba tri sm te vido
29. 01. 2021 14.18
+2
najboljši so mi tisti ki kupijo zlato na borzi ( kos papirja ) namesto pravo zlato v fizični obliki recimo :D
Marko_13
29. 01. 2021 14.24
-2
Zdej si že prepozen. Zapomni si, ka naš ljubi 24ur začne nekaj poročati je že vsega konec. Delnica zdaj že 2 dni pada.
oba tri sm te vido
29. 01. 2021 14.27
+1
ker je omogočena le prodaja , nakup pa ne. seveda nekateri prodajo kar delnici zniža vrednost, kupcev pa ni ker je onemogočeno.
krucyfix
29. 01. 2021 15.08
+4
Zgodba sicer še ni končana. Robinhood je onemogočil prodajo malim ribam, wallstreetu pa ne. Kar se lahko šteje za tržno manipulacijo. Tržne manipulacije obtožujejo eni seveda reddit skupino in jih hočejo videt v zaporu. Le-ti menijo da v zapor sodijo oni, ki so v izhodišču naked-shortali več delnic kot jih sploh je...
trollolll
29. 01. 2021 15.29
+1
onemogocena je prodaja preko robinhooda. se vedno je delnico mozno kupit prek drugih platform...
trollolll
29. 01. 2021 15.30
+1
ups, narobe sem napisal.. ne prodaja, ampak nakup je preko robinhooda onemogocen....
oba tri sm te vido
29. 01. 2021 14.06
+7
če so se bankirji zgovarjali kako nevarna je kripto valuta ... je niso hotli dat na borzo vse dokler niso banke ustvarile svojih alternativnih kripto kovancev. pa ravno to je bil smisel teh valut !!! decentralizacija. velike ameriške banke imajo v veljavi zakon da ne morejo poslovati negativno oziroma se jim dolgovi zamrznejo dokler ne poslujejo profitno. TO SO PRIVAT BANKE ! tukaj se ne morejo izvleči drugače kot da so umaknili ponudbo iz borze in marsi gdo se sprašuje zakaj bi če je denar itak izmišljen .. odgovor je preprost. oni ne rabijo denarja, grabijo ga samo zato da ga bi imel mali in srednji sloj manj v bistvu je cilj izbris srednjega sloja.
oba tri sm te vido
29. 01. 2021 14.07
+1
večina alternativnih valut v lasti bank pa je CENTRALIZIRANA kar pomeni da jim lahko verjamemo samo na besedo. je isto kot denar ga printaš kripto pa deliš na decimalke.
oba tri sm te vido
29. 01. 2021 14.09
+2
da ne bosta spet padla dvojčka pa čisto slučajno še WTC "ponesreči" ker se je spet nabralo veliko dokazov ( transakcij ) kot takrat ko je zmanjkalo denarja v pentagonu :D
SDS Kopriva
29. 01. 2021 14.05
+7
Trgovanje z delnicami GME je fizičnim vlagateljem onemogočeno že dva dni. Toliko o prostem trgu. Ko začne voda teči v grlo hedge skladom enostavno prepovejo trgovanje hahahaa
oba tri sm te vido
29. 01. 2021 14.21
negdo ki je že imel v lasti dotične delnice jih je lahko samo prodal nakup delnic pa je onemogočen.
Jure Strle
29. 01. 2021 15.26
Včeraj sem gledal in mi je bilo omogočeno trgovanje na revoluti
sannja5
29. 01. 2021 13.47
-1
a se ni tako začela 2. svetovna vojna? zlom borze, 1929. leta
SERAPHIN
29. 01. 2021 14.00
+3
Jacek123
29. 01. 2021 15.48
Seraphim, deloma ima sanja prav. Tudi borzni zlom je pripomogel k gospodarskemu zlomu Nemčije, poleg ostalih stvari, in posledičnemu vzponu nacistov na oblast.
nagec123
29. 01. 2021 13.35
+4
Te mahinacije so totalno nepoštene do podjetij,ki sicer dobro delajo,delnice jih pa na koncu lahko pokopljejo.
Sputnik8
29. 01. 2021 15.10
intro
29. 01. 2021 13.35
+11
Bodo prepovedali forume in kako delovati na socialnih omrežjih, ljudje so končno ugotovili, da če se združijo, se lahko gredo igre največjih...
mzz66
29. 01. 2021 13.24
+10
In kongres bo spet zaščitil bogatune in Wall Street
Jacek123
29. 01. 2021 12.56
+13
In tile veliki ''vlagatelji'' so zaščiteni ne glede na to kaj počnejo. V bistvu so prevaranti, ki so s pomočjo korupcije prišli do priveligiranega položaja.
CrushLow
29. 01. 2021 12.53
+9
GME to the moooooooooooooooooooon !!!!!
Xiphos
29. 01. 2021 13.06
+6
Toooomi
29. 01. 2021 12.40
-3
Na koncu bosta sicer obe strani izgubile velike vsote denarja....
RED_line
29. 01. 2021 12.58
+3