Znanost in tehnologija

'Kriptovalute imajo težave. Zabave je konec'

New York, 18. 11. 2022 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sam Bankman-Fried se je prodajal kot rešitelj – a kaj, ko je sedel na vrhu praznega podjetja. Tako o "kripto princu, ki je čez noč padel s prestola", v analizi piše poznavalec področja in avtor knjige Attack of the 50 Foot Blockchain David Gerard, ki sicer kriptovalutam ne napoveduje veliko dobrega.

"Ni razloga za domnevo, da je katera koli druga kripto institucija bolj zdrava od FTX," meni Gerard.
"Ni razloga za domnevo, da je katera koli druga kripto institucija bolj zdrava od FTX," meni Gerard. FOTO: Thinkstock

"Kriptovalute imajo resno težavo: zabave je konec," so besede, s katerimi Gerard, sicer znan kritik kriptovalut, začne svojo analizo za Foreign Policy. "Sveži dolarji od naivnih maloprodajnih kupcev po zlomih maja in junija ne prihajajo več, čeprav so se oglasi vrteli celo med Super Bowlom. Brez svežih prilivov pa ne morejo izplačati denarja."

"Podjetja za trgovanje s kripto imajo v teoriji velike kupe sredstev, katerih domnevna tržna vrednost naj bi dosegla bilijon dolarjev. Toda ta številka je neuresničljiva neumnost, ker dejanskih dolarjev preprosto ni. Vsi v sistemu to vedo," poudarja. Kaj torej storiti?

"Regulirane menjalnice s sedežem v ZDA so le blagajna za širšo kripto igralnico. Pravo trgovanje in odkrivanje cen poteka na nereguliranih borzah v tujini. Sem spadajo Binance, OKX in Huobi. Do torka, 8. novembra, je to vključevalo tudi FTX Sama Bankmana-Frieda, ki pa je nato najprej prekinil dvige strank in nato razkril, da imajo "likvidnostno krizo". FTX je le zadnja žrtev v nizu zlomov, ko se je začel Terraform Lab UST Stablecoin, ki je uničil Celsius Network, Voyager Digital in številna druga podjetja za trgovanje s kriptovalutami; to pa zdaj postopoma potiska ceno in obseg trgovanja s kriptovalutami na tisto, kar bi moralo biti nič," pravi. 

Drugi propadi so bili sicer nekoliko manj odmevni. Ta je tako odmeven zato, ker je bil ustanovitelj tako zelo znan.

Sam Bankman-Fried, pogosto imenovan tudi SBF, se je leta 1992 rodil akademikoma z univerze Stanford. Po diplomi iz fizike na Tehnološkem inštitutu v Massachusettsu ga je William MacAskill seznanil z dobrodelnim gibanjem "učinkovitega altruizma" in SBF je nato delal v okolju, kjer verjamejo, da je najučinkovitejši način delanja dobrega ta, da najprej zaslužite veliko denarja – tudi na etično dvomljive načine – in ga nato podarite.

Po treh letih tega dela pa je ustanovil lasten 'hedge' sklad za kriptovalute Alameda Research, med bitcoin balonom leta 2017. Leta 2018 je bitcoin na Japonskem stal več kot v Združenih državah – in čeprav je bilo to znano, je to še najbolje izkoristila Alameda. 

2019 je bil nato ustanovljen FTX. Alameda je lahko tam trgovala in služila kot ustvarjalec trga borze. Na večini reguliranih trgov to ne bi bilo dovoljeno zaradi očitnih navzkrižij interesov in spodbud za trgovanje proti lastnim strankam, vendar kriptovalute niso regulirane. "FTX je hitro postal zelo priljubljen, saj je ponujal zapletene izdelke, kot so trgovanje z opcijami, trajne terminske pogodbe in tokenizirane borzne delnice, zato je bil odlično postavljen za kripto balon leta 2021, ko je bitcoin poskočil na 69.000 dolarjev. Obseg trgovanja se je močno povečal in "navadni ljudje" po vsem svetu so želeli košček kolača," nadaljuje Gerard. 

SBF medtem ni pozabil na samopromocijo. Promoviral se je kot velik mislec z velikimi idejami, poziral je za Fortune in Forbes (po navadi v kratkih hlačah, majici in razvezanih čevljih). Rekel je: "Mislim, da je pomembno, da ljudje mislijo, da sem videti nor." Obiskovalci naj bi ga v pisarni našli spati v spalni vreči, medijem pa je rad razlagal o dobrodelnosti ter imel prste vmes pri lobiranju za politične kandidate na vmesnih volitvah.

Še agresivnejša je bila promocija FTX. Športna sponzorstva FTX so vključevala areno FTX Miami Heat, dirkalno ekipo formule 1 Mercedes-AMG Petronas in športnike, kot je Tom Brady. FTX je celo oglaševal v piškotkih sreče, cilj vsega tega pa je bil FTX predstaviti kot zaupanja vredno, popolnoma kapitalizirano institucijo, ki jo vodijo pametni in razumni ljudje. "Čeprav je delovala skoraj povsem zunaj vseh predpisov in je bila votla lupina," poudari Gerard.

Bankman-Fried je v Washingtonu agresivno lobiral, da bi komisija za trgovanje z blagovnimi terminskimi pogodbami nadzorovala kripto v Združenih državah. Fotografiran je bil s komisarko Caroline Pham. "Bankman-Friedovi predlogi politiki so vznemirili številne njegove kolege in kripto institucije, predvsem offshore kripto borzo Binance in njenega izvršnega direktorja Čangpeng Zaa, ki je menil, da Bankman-Fried celotno industrijo pripravlja na propad," piše Gerard.

Je pa Bankman-Friedova medijska promocija odvrnila pozornost od dogajanja znotraj FTX. Občasno so se sicer pojavljali opozorilni znaki: Forbes je na seznamu milijarderjev označil, da je večina njegovega bogastva "vezana na lastništvo približno polovice FTX in deleža njegovih žetonov FTT".

FTT je bil interni trgovalni žeton FTX, podoben točkam zvestobe supermarketov. Z žetonom se je trgovalo tudi na širšem kripto trgu. 2. novembra je sicer pricurljala bilanca stanja, ki je pokazala, da je bila tretjina zahtevanih sredstev Alamede kup žetonov FTT. "Bilo je, kot da bi bila veriga supermarketov plačilno sposobna le, če bi šteli njene lastno izdelane točke zvestobe kot sredstva. A Alameda je ta kup uporabila tudi kot zavarovanje za posojila zunanjih podjetij," nadaljuje Gerard.

Bankman-Fried je vedno trdil, da sta Alameda in FTX ločeni entiteti, vendar ju je trg štel za tesno prepleteni. Možnost težav pri Alamedi je uporabnike FTX vzpodbudila k čim hitrejšemu dvigu sredstev. FTX je 8. novembra ustavil vse dvige.

Nekaj ur pozneje sta Binance in FTX objavila, da bo Binance kupil FTX, da bi ta rešil svoje "likvidnostne težave" – a šele po skrbnem pregledu. Zao je nato naslednji dan objavil, da so knjige FTX pokazale, da je borza nesolventna za najmanj 6 milijard dolarjev – in da torej še zdaleč ne gre le za pomanjkanje likvidnih sredstev. Bahami, kjer je ustanovljen FTX, so zamrznili vsa sredstva in imenovali začasnega upravitelja. Iz omar so začeli padati okostnjaki. Med drugim je FTX Alamedi posodil več kot 10 milijard dolarjev sredstev strank in kot zavarovanje sprejel FTT.

"Zdaj je jasno, da sta bila FTX in Alameda dolge mesece votla lupina, čeprav se je Bankman-Fried zakonodajalcem predstavljal kot resen lastnik kriptovalut, ki je usmerjen v regulacijo," še oceni Gerard. 

A opozarja: "A vendar ni razloga za domnevo, da je katera koli druga kripto institucija bolj zdrava, medtem ko ne prihajajo novi dolarji. Maja 2021 se je zdelo, da Binance trguje proti svojim strankam. Prav tako je Binance uporabil tudi Iran za izogibanje sankcijam, saj ni bilo nobenega regulatorja, ki bi borzi to preprečil."

Prednost "kripto propadov" sicer je, da nimajo širših posledic, poudarja Gerard. Posledice za male vlagatelje so bile sicer hude, vendar širše gospodarstvo še ni bilo izpostavljeno sistemskemu tveganju.

"Trgovci s kriptovalutami bodo še bankrotirali in vsi v kriptovalutah bodo končno priznali svoje izgube," črnogledo napoveduje. "Vsi imetniki kripto denarnic pa so dejansko izgubili denar že dolgo prej, ko so kupili kovance. Od takrat so sebi in vsem drugim govorili, da so njihovi "čarobni fižolčki" vredni veliko denarja, ne glede na pomanjkanje kupcev. Vendar to ni bilo tako. "Čarobni fižol" je bil vedno ničvreden, edini način, da bi z njim zaslužil, pa je bil, da ga prodaš, preden to spoznajo tudi drugi."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jernej Rozenberger
19. 11. 2022 21.54
+1
Spet me mika vržt par jurčkov notri, ampak imam občutek da bomo šli še malo nižje. Tisti ki smo notri že par ciklov smo čist sproščeni.
F-e-a-r
19. 12. 2022 19.26
+1
Se popolnoma strinjam. Trenutno tudi iz tehničnega vidika nimamo nic drugega kot selling pressure. Bulli morjo samo it v akcijo na nekem levelu pa pokazat da grejo v kontrolo. Potem pa spet v višave. Vsaj upam.
scipio
19. 11. 2022 17.49
+1
Kupuj, ko drugi prodajajo in prodajaj, ko drugi kupujejo. Prosto kot pasulj!
User416781
18. 11. 2022 21.12
+4
Problem vseh kriptogurujev je pohlep. Nikoli ni dovolj. Tudi če je nekdo v teoriji 500% v plusu, ni dovolj, ker čakajo, da bo vrednost zrasla do Lune. In zato je konec vedno enak - izguba. Bimboti pa ne razumejo, da cel ta trg nadzoruje nekaj ljudi in “boti” proti katerim nimajo šans. In so jih v bistvu molzejo.
kor22
18. 11. 2022 20.11
-3
Hitro vsi prodat, da z shortanjem nekaj zasluzim
SlepiSlovenc
18. 11. 2022 19.05
-1
Tolišina prosim. HlGre v maloro
justed
18. 11. 2022 15.59
-1
Večina tu vas neki brihtuje, sami ste pa začeli s trgovanjem po porastu vrednosti Bitcoina v 2021, ko so vas mediji nahajpali. Ovce.
dark horse
18. 11. 2022 15.52
+1
Sami pametni tu kako so obogateli ko komu rečeš naj dokaze je pa vse tiho 😂🤣
Grunf1
18. 11. 2022 15.33
+4
Bitcoin bo brez dvoma obstal,lahko da bo še padla cena zaradi trenutnih špekulacij,ampak dolgoročno bo šel gor.Takšna nihanja so se že nekajkrat zgodila v njegovi zgodovini.
Edx111
18. 11. 2022 15.09
+3
Taka novica ti da vedeti, da je cas za nakup. Ampak ne...raja bo kupovala ko bo na 24 ur pisalo BTC dosegel rekordno vrednost. Potem pa spet jok in stok, ko se bo delal popravek.
justed
18. 11. 2022 15.56
+1
Pametni ste zdej, ko ste vsi tak kupovali - buy high, sell low.
nikhrast
18. 11. 2022 15.06
-2
Resni investitorji na bitcoine sploh ne pomislijo, samo poslušajte Warren Buffeta. Saj vidiš, kriptovalute so domain mladih ki bi radi obogateli na hitro, sindikati in delovni folk pa v realnost, najprej investicije v pokojninske sklade kjer si deležen še davčnih olajšav. Vidim da po Severni Ameriki ni nobene evforije po kriptovalutah, precej mladih se pa res igra na borzah, samo to je gambling.
Omas1313
18. 11. 2022 14.57
+3
Ni lahko bit-KONJ
DeDa46
18. 11. 2022 14.52
+1
Najbolj je brat komentarje, članek sploh ni zanimiv. A je kdo opazil da ZAkripto zagovarjajo nakup in so navdušeni - čeprav bi človek pričakoval da bodo proti ker je vse nižje kot je bilo. PROTIkripto pa pravijo da je megla in propad, nikol pa niso nič kupili - kaj jim sploh mar in se tolko vžigajo če niso nič zgubili in ne bodo nič zgubili? Aha, lejga lejga zajca
brusilec
18. 11. 2022 14.55
-1
teb najbrž nic ni jasno .. skoda cajta ti razlagat :)
brusilec
18. 11. 2022 14.58
-4
enostavno, ti ki smo proti, zelimo iskreno dopovedati zdravo kmecko pamet, svetovati da je tole baloncek, ki samo vprasanje kdaj bo pocil .. ti ki so pa ZA, so pa samo za to, da bi bitcoin na hitro malce zrasel, da hitr prodajo in se rešijo ...
DeDa46
18. 11. 2022 14.59
+1
Grand Amon
18. 11. 2022 14.43
+3
Če noben Slovenec ne kupi bitcoina ali pa ga kupimo vsi za nekaj 100 EUR, ne bomo ravno vplivali na ceno... Glede na to koliko podjetji in tudi institucij se pripravlja na sprejem bitcoina, bo še veliko bolj zrasel kot se trenutno špekulira. Sploh, ko bo pri vse več mladih postal digitalno zlato in bo zaradi inflacije vrednost fiat valut padala. Nekaj dni nazaj se je največji naftni mogotec Shell pridružil pri rudarjenju le tega. Ta velike ribe pa sedaj na veliko kupujejo... Zakaj že?
StudyBitcoin
18. 11. 2022 14.34
+1
Samo bitcoin, vse ostalo je nateg. Niso tvoji ključi, ni tvoj bitcoin. Tick tock, naslenji blok.
2fast4
18. 11. 2022 14.27
-2
Naj vse propade...
StudyBitcoin
18. 11. 2022 14.35
-4
eugene
18. 11. 2022 13.57
+1
Ni lahko bit kojn.
Sashp13
18. 11. 2022 13.49
-3
Se vedno velja, da se najvec lahko zasluzi ravno takrat, ko trg kripto valut pada. Tako dnevno trgovanje, kot kupovanje poceni kovancev in hramba na dolgi rok. Seveda je najboljse kovance, ki jih kupite za daljse obdobje, hraniti v svoji zunanji denarnici. Taksne priloznosti kot je zdaj za zasluzek s kripto, je vec dolgo dolgo ne bo. S propadom kovanca FTT se je dalo ogromno, tudi vec kot 30k€ v samo 24h. Govorim iz lastnih izkusenj in izkusenj ekipe s katero skupaj trgujemo. Zasluzek smo se isti dan pretvorili v fiat valute in je na varnem 😁💰💰
brusilec
18. 11. 2022 14.57
+2
:) si pa smešen... bitcoin pada vsak dan, ti bi pa kupoval in prodajal . ja dej, in prisparaj ta recept za (ne)uspeh zase ..
TrnV Peti
18. 11. 2022 16.33
+2
Brusilec, da ne bodi pameten,ker se ti vidi da nimas pojma.. in ja tudi ko pade imas lahko velik zasluzek, vendar je ta zelo visoko tvegan, ce se ob vlozku obrne navzgor.. in kontra
kapetan
18. 11. 2022 12.51
+11
Tudi naše banke bi propadle, če jih davkoplačevalci ne bi dokapitalizirali... škoda in neumno... Garancije nimaš nikjer. Edino kar je ziher je, da umreš. Še nesmrtna Elizabeta je umrla, tako da...
Sickk 2
18. 11. 2022 13.24
+5
Tako je. Ce bi vsi naenkrat hotl dvignt denar, tega denarja ne bi blo, ker tud pr bankah dnar kroz in se obraca...
JAZsemTI
18. 11. 2022 12.47
+4
Še vedno je bilo tako, da si se najedel z rokami in ne z očmi. Zato je digitalni svet zame kot vesolje. Tu je, lepo je dokler ga nimam v rokah je koristno zgolj za sanjarjenje…
Count Koma
18. 11. 2022 12.44
+7
Enako so govoril za internet...ga ne rabmo, ker imamo TV, radio, časopis, revije, videorekorderje...