Znanost in tehnologija

Letalo evakuirali, ker so potniki prejeli fotografijo samomorilskega jopiča

Newark, 16. 07. 2019 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potniki iz New Jerseyja, ki so čakali na vzlet proti Floridi, so na svoje Applove naprave prejeli anonimno fotografijo samomorilskega jopiča. To je sprožilo alarm tako med potniki kot osebjem, zato so letalo evakuirali. Sumljivih predmetov na letalu niso odkrili, so pa varnostni strokovnjaki ob tem opozorili na nevarnosti anonimnega deljenja vsebine prek funkcije AirDrop.

Funkcija AirDrop omogoča, da lahko vsakdo z Applovo napravo deli vsebino z drugimi napravami v radiju devetih metrov.
Funkcija AirDrop omogoča, da lahko vsakdo z Applovo napravo deli vsebino z drugimi napravami v radiju devetih metrov. FOTO: Shutterstock

Letalo družbe JetBlue, ki je bilo iz Newarka v New Jerseyju namenjeno v Tampo na Floridi, so morali preventivno izprazniti in temeljito preiskati. Medtem ko so namreč potniki že sedeli na letalu in čakali na vzlet, so mnogi izmed njih, ki uporabljajo Applove naprave, prek funkcije AirDrop prejeli fotografijo samomorilskega jopiča. Gre za aplikacijo, ki jo imajo vse Applove naprave in ki omogoča, da si uporabniki med seboj delijo posnetke, dokumente in glasbo prek tehnologije Bluetooth. 

Potem ko so postali številni potniki nemirni zaradi fotografije, ki so jo prejeli, so letalo izpraznili. Policija je s policijskimi psi temeljito preiskala celotno letalo, a ni našla nobene sumljive naprave. Stekla je tudi preiskava, kdo je poslal fotografijo. 

Funkcija AirDrop že vse od uvedbe leta 2011 poraja mešane občutke. Ker lahko neko vsebino v druge naprave pošlje kdorkoli z Applovo napravo, ki je v radiju devetih metrov, se pogosto dogaja, da ljudje prejmejo nezaželena sporočila. Ko sporočilo prispe, ima sicer uporabnik možnost, da ga sprejme ali zavrne, vendar pa vidi predogled sporočila.

AirDrop je zato še posebej priljubljena funkcija med najstniki, ki jo uporabljajo za flirtanje ali pošiljanje sporočil simpatiji na javnih prostorih, koncertih ali na javnem prevozu. Prav zaradi tega, ker se uporabniku majhna fotografija prikaže, še preden se odloči, ali bo sporočilo sprejel ali ne, pa nekateri to funkcijo zlorabljajo za nadlegovanje in pošiljanje neprimernih fotografij. Lani so zaradi vse pogostejših primerov, da moški neznankam na podzemni železnici prek AirDropa pošiljajo fotografije svojih spolnih organov, v New Yorku spremenili zakonodajo, po kateri je takšno početje nezakonito. 

Uporabniki Applovih naprav sicer lahko spremenijo nastavitve na svojih napravah in onemogočijo, da jim neznanci pošiljajo nezaželene vsebine. Vendar strokovnjaki za varnost na spletu opozarjajo, da ima večina uporabnikov tovarniške nastavitve in torej to funkcijo odprto za vse. Pošiljatelja vsebine je težko odkriti, saj funkcijo mnogi uporabljajo anonimno, pravi Richard Gold, direktor varnostnega inženiringa pri podjetju Digital Shadows. 

Kdo je poslal fotografijo samomorilskega jopiča in ali je bila to morda le neslana šala kakšnega najstnika, bo težko ugotoviti. Policija bi namreč morala vsem potnikom zaseči naprave. "Tudi takrat bi težko ugotovili izvor, ne da bi forenzično pregledali vse naprave, ki so prejele fotografijo," je dejal Gold. Zato je uporabnikom svetoval splošno pravilo: "Če neke funkcije ne uporabljate, jo izključite." 

Apple in JetBlue se na sobotni dogodek na letalu še nista odzvala. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hansola
16. 07. 2019 11.33
+0
Tovarniška nastavitev je AirDrop izklopljen, ko ga vklopiš pa imaš na izbiro kater način izbereš. Tile strokovnjaki na spletu so bolj kaki 5letni muloti očitno.
zemljan10
16. 07. 2019 10.52
+11
Glupa funkcija na jabolku.Torej te lahko še bolj vsak gnjavi,ki pride mimo? Kot,da nas že ne dovolj raznorazni posilni z reklamami.
hansola
16. 07. 2019 11.31
+0
Če nimaš koga s katerim bi kaj delil ti je lahko glupo ja v nasprotnem primeru je pa brez primere na trgu, standardni Bluetooth prenos na Androidu naprimer je do 10x počasnejši.
RTVjeZAKON
16. 07. 2019 10.37
+17
Dosegel je kar je želel...paniko
SenecaLucius
16. 07. 2019 10.00
+14
Seveda lahko s tako poceni foro prestrašiš le iPhone vernike!
detect
16. 07. 2019 09.33
+4
krasna tehnologija nas bo rešila.hahaha
proofreader
16. 07. 2019 09.01
+50
Uporabniki Androida niso bili ogroženi.
lilihip
16. 07. 2019 09.27
-26
drugorazredni telefoni nimajo teh naprednih funkcij
+26
za americane so gnile japke cist ok...kokr so zab..it narod...
KamnitaPolica
16. 07. 2019 09.58
+15
To pa je jaka napred a funkcija. Totalno neuporabna.
lilihip
16. 07. 2019 10.10
-20
neuporabna za rajo, za nas elito ziher je še kako uporabna
awontuwej
16. 07. 2019 10.14
+12
Seveda, važno je, da so hrvati najpametnejši. Zato pa ima hrvaška BDP na prebivalca 1/3 ameriškega
hansola
16. 07. 2019 11.30
-8
Neuporabna funkcija? Takšne hitrosti deljenja datotek preko bluetootha kot jo ima AirDrop lahko zaenkrat vsi Android uporabniki sanjate. Pol giga slik v par sekundah.