Znanost in tehnologija

Letos nas čakajo lunin mrk, SpaceXov Falcon Heavy, pristanek na Marsu …

Ljubljana, 01. 01. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
54

Leto, ki je za nami, je prineslo tudi nekatere navdihujoče zgodbe o raziskovanju vesolja, prebojih v medicini, za nekaj spektakularnih predstav je poskrbela tudi sama narava. Kaj pa s področja astronomskih dogodkov in tehnološkega napredka lahko pričakujemo letos?

Začnimo najprej s tistim, za kar se moramo le ozreti v nebo. Leto začenjamo s polno luno (nastopi 2. januarja ob 3.24 ), ki je superluna. Tako bo videti (če bo seveda sodelovalo tudi vreme) nekoliko večja in svetlejša, najlepše pa jo je opazovati na obzorju, da se nam v kombinaciji z ostalimi objekti izriše precej čarobna iluzija, saj je videti ogromna. Konec meseca (31. januarja) nas čaka druga superluna v letošnjem letu, ki pa bo tudi mrknila. Žal se popolnega luninega mrka pri nas ne bo videlo.

Januarski polni luni dopolnjujeta niz treh zaporednih superlun. Prva je bila 3. decembra 2017.
Januarski polni luni dopolnjujeta niz treh zaporednih superlun. Prva je bila 3. decembra 2017. FOTO: AP

15. februarja bo sledil delni sončni mrk, ki prav tako ne bo viden pri nas, prav tako tudi ne delni sončni mrk 13. julija.

No, potem pa bo tudi na našem koncu mogoče opazovati mrk, in sicer lunin. Popolni lunin mrk bo nastopil 27. julija (samega začetka ob 19.14 še ne bo mogoče videti, ker bo luna pod obzorjem), totalnost bo nastopila ob 22.21 po našem času, povsem končal se bo mrk 28. julija ob 1.28.

11. avgusta bo sledil še delni sončev mrk, ki pri nas prav tako ne bo viden.

Ob že znanih datumih nas bodo razveseljevali tudi meteorski roji. Kot prvi v noči s 3. na 4. januar vrhunec doživijo utrinki Kvadrantidov, katerih radiant leži v ozvezdju Volarja. Ko doseže roj vrhunec, lahko vidimo od 120 do 200 meteorjev na uro. Njihova svetlost pa ni posebno velika. Aprila sedijo Liridi (vrh dogajanja bo v noči s 22 na 23. april), avgusta (okoli 13.) ne gre zamuditi priljubljenih Perzeidov, pa potem Orionidov (oktober), Leonidov (november), Geminidov (december) …

Nekateri zanimivejši vesoljski podvigi

Falcon Heavy
Falcon Heavy FOTO: AP

Januarja naj bi končno v nebo poletel Falcon Heavy podjetja SpaceX. Kot je podjetje tvitnilo nedavno, je trenutno po moči največja raketa že postavljena v Cape Canaveralu. Raketa bo po napovedih Elona Muska v nebo ponesla rdečega Tesla roadsterja (v katerem bo radio igral Bowiejevo Space Oddity), katerega cilj bo orbita Marsa. Številni so skeptični glede te napovedi, ampak Musku se je porodila že marsikatera (še bolj) nenavadna ideja. Vse tri prve stopnje Falcona bodo predvidoma tudi znova pristale, dve na kopnem, ena pa na plavajoči ploščadi, je še napovedal Musk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S SpaceXom in tudi drugimi zasebnimi vesoljskimi podjetji pa ameriška vesoljska agencija že dlje časa sodeluje pri razvoju progama, s katerim se bodo končno odrešili ruske nadvlade. Američani namreč od upokojitve programa Space Shuttle leta 2011 nimajo svojega prevoznika človeške posadke v vesolje oziroma do Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Nasa tako v napovedniku za leto 2018 omenja trenutek, ko bodo astronavti znova poleteli v nebo ''za ameriškimi podjetji z ameriških tal''. Po napovedih naj bi SpaceX Dragona za človeško posadko testiral že aprila, Boeing pa naj bi testni polet polovila CST-100 Starliner opravil junija, s posadko pa avgusta 2018.

Ameriška vesoljska agencija sicer letos predvideva izstrelitev rakete z robotom, ki bo pristal na Marsu. Maja 2018 torej vzleta misija InSight, ki bo prva misija, s katero bodo pogledali globoko pod površje rdečega planeta, saj bodo Marsovo notranjost raziskovali s sledenjem potresom. Seveda, če bo šlo vse po načrtih tudi pri pristajanju robota na površju, kar se bo predvidoma zgodilo novembra 2018. Nasa je za to misijo javnost lani tudi pozvala, naj vpišejo svoje ime in tako simbolično poletijo na drug planet. Na seznam ''potnikov'' se je vpisalo 2.429.807 ljudi (ste med njimi?).

Potem ko je Evropski vesoljski agenciji novembra 2014 z landerjem Philae uspelo pristati na kometu, bo letos Nasa skušala z asteroida vzeti vzorec in ga prinesti nazaj na Zemljo. Naloga je vsekakor vse prej kot lahka. Septembra 2016 je v nebo poletel OSIRIS-REx in predvidoma avgusta letos bo prispel do asteroida, imenovanega Bennu, s katerega bo pobral nekaj gramov vsebine in se nato obrnil proti domačemu planetu, do katerega bo po predvidevanjih prispel (šele) leta 2023.

Na asteroidu Ryugu pa namerava letos pristati lander MASCOT. Lander potuje za japonsko sondo Hayabusa2, ki je z našega planeta odpotovala decembra 2014. Lander je zgradil nemški aerovesoljski center (DLR) v sodelovanju s francoskim centrom za vesoljske študije (CNES) in japonsko vesoljsko agencijo (JAXA). Cilj misije je izvedeti čim več o izvoru in evoluciji našega Osončja in asteroidi veljajo za najbolj primarna vesoljska telesa. Seveda je tu še en razlog, kot navajajo pri DLR, želijo z misijo čim več izvedeti o sestavi asteroidov v bližini Zemlje, ki bi kot taki lahko našemu planetu predstavljali veliko nevarnost.

Nasa, ki bo letos tudi praznovala 60 let (ustanovljena je bila kot posledica sovjetske zmage, ko so Sovjeti leta 1957 kot prvi v nebo poslali satelit Sputnik), bo skušala doseči tudi Sonce. Poleti bodo proti naši zvezdi poslali solarno sondo Parker, katere misija je: ''dotakniti'' se Sonca. Plovilo, veliko kot manjši avtomobil, bo vstopil v atmosfero naše zvezde in bo od površja tako oddaljen 6,4 milijona kilometrov.

Med zanimivejšimi začetki, ki jih bo zabeležila Evropska vesoljska agencija (ESA), pa bo izstrelitev rakete s sondo BepiColombo, ki je namenjena k najmanjšemu in najmanj raziskanemu planetu v Osončju. Do Merkurja bo sonda predvidoma prispela konec leta 2025, tam se bo morala soočiti s temperaturami, ki presegajo 350 stopinj Celtija, v enoletni misiji (z možnostjo podaljšanja še za eno leto) pa bo morala zbrati čim več podatkov. Misija je sicer sestavljena iz dveh plovil - Merkurjevega planetarnega orbiterja in Merkurjevega magenotsferskega orbiterja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Blockchain, AR, VR, električni avtomobili …

Če se na kratko še spustimo iz vesolja na trdna tla, tudi na področju tehnologije se pričakuje marsikaj zanimivega. Strokovnjaki pričakujejo razmah tehnologije blockchain (tehnologije veriženja blokov) s kriptovalut tudi na druga področja. Zelo poenostavljeno je glavna ideja blockchaina decentralizacija, s katero se moč in tveganje porazdelita na vse vpletene v mreži. Tako start-upi iščejo in bodo iskali različne pametne rešitve, kako s to tehnologijo optimizirati industrijo in se tako v procesu znebiti posrednikov. Vsekakor bodo zanimive tudi same kriptovalute, kako bo njihova vrednost rasla, padala, kako se bodo širile, kako se bodo vpele v obstoječi sistem …

Več o kriptovalutah najdete na našem portalu Cekin.si

Nekateri se sprašujejo, če bo leto 2018 oziroma pričakujejo, da bo leto 2018 prineslo razmah virtualne (VR - virtual reality) in obogatene realnosti (AR - augmented reality). Predvsem igračarska podjetja razvijajo čim bolj dovršeno tehnologijo za virtualno realnost, a do mas še zdaj ni prispela, se pa podjetja zavedajo, da ne morejo staviti le na igralce, ampak morajo najti pot do širokih množic. Pokemoni so bili leta 2016 prvi dokaz, da bi/bo lahko obogatena resničnost imela še kako močan učinek na družbo. Zdaj ko se razvijata tako strojna kot programska oprema gre pričakovati, da bo še več razvijalcev omogočilo AR v svojih produktih.

Po ocenah naj bi letos dosegli tudi točko preloma glede električnih avtomobilov, vse več bo avtomatizacije, že leta 2017 smo zabeležili nekaj izjemnih prebojev v medicini, pričakuje se nadaljevanje, denimo na področju nanotehnologije, da bi lahko denimo mini robotki iz zamašenih žil odstranili strdke … 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

powerend
01. 01. 2018 22.07
-7
●Cirkus za rajo. Rakete z Noetovih časov. Navy Secret Space Program pa bizarni mit. Verjemite kar hočete, v max. 20 letih bomo kvantni skok naprej. Še predtem nekaj korenitih pretresov, mehkih kolen... V roku 3-5 let bo že marsikaj drugače...tik, tak, tik, tak...a ne opažate sprememb okolice, pospešenega občutka časa...tik, tak...●
brusilec
02. 01. 2018 13.47
+5
rakete iz noetovih časov? iz kerih časov si pa ti, oziroma kaj so tvoji tehnološki dosežki.. če si tle laik, pol mi je jasno kaj pišeš.. oziroma kaj ne veš. pospešenega občutka časa .. :)
powerend
03. 01. 2018 10.29
-2
Debely
01. 01. 2018 19.06
-5
Tudi moje ime je na spisku za Mars.
arizonadream
01. 01. 2018 20.44
+3
brusilec
02. 01. 2018 13.47
+2
Frane Šajn
01. 01. 2018 18.58
-7
Kaj bi nam vse to, važno je , da ima svet največjo katasrtrofo v vladi tam čez lužo! Menda sliši na Slovenski zet!
Debely
01. 01. 2018 19.07
-3
brusilec
02. 01. 2018 13.50
+5
korejc nima zaodsti igračk.. zetu je pa nekdo dal redeči gumbek do jedrske vojne...
brusilec
02. 01. 2018 13.51
+5
modrost pravi.. če hočeš svojega sotekmovalca uničiti, mu daj več dela kot ga je sposoben opraviti.. nihče pa ni računal na to da je donald imun na neuspehe.. za vse ima izgovor..
Frane Šajn
02. 01. 2018 17.22
+3
Debely Ne pozabi , da je Kim diplomiral na Oksfordu v Angliji če še ne veš torej pazi kdo je večji butec on ali tisti , ki ga tako oslavljajo.
ni_mi_vse_eno
01. 01. 2018 18.21
+1
Na Marsu smo že večkrat pristali. Glej: wikipedia, List of missions to Mars
Frane Šajn
01. 01. 2018 18.59
+9
Kollerik
01. 01. 2018 12.34
+5
Pristanek na Marsu...ok, toda zakaj se nič ne dogaja na Luni? Pa ne, da nam spet kaj tajijo....
SDS_je_poden
01. 01. 2018 13.16
-3
Ramzess
01. 01. 2018 15.44
+0
Ne smejo na Luno, do dobili ultimat, tako Američani kot Rusi. Luna je že zasedena, ... pa tudi astronavti so pričali o marsičem, pa tudi astronomi na Zemlji o videnem in opaženem na površju Lune. Seveda je javnosti bilo veliko zamolčanega, a je nekaj prišlo tudi do nje.
frako
01. 01. 2018 17.35
+0
seveda ne zato so bli kitajci 2 let nazaj tam. ni pač zanimiva vemo kar je treba vedit o luni i to je to.
gozdar1
01. 01. 2018 17.58
-1
Napovedane so indijska, kitajske, ameriška zasebne, samo ni omenjeno.
ni_mi_vse_eno
01. 01. 2018 18.24
-3
Na luni je veliko devterija in tritija. Temperatura pa 130°C, astronavti pa več ur sprehodov. Armstrong: Nasa je podoben papigi, ampak papige ne letijo prav dobro.
Lucki9
01. 01. 2018 19.28
+2
In kaj hočeš povedati s tem? Da ni možno več ur sprehodov? Malo se poduči pa potem piši.
ni_mi_vse_eno
01. 01. 2018 19.40
+2
Jasno, da ni možno. Kar pouči se. Kaj se zgodi s kodak filmom, ki je izpostavljen sevanju? (google, Baggage X-ray Scanning Effects on Film). Ali je ta efekt bil zaznan na slikah? Le kaj je ugotovil dr. Oleg Oleynik? (google, A Stereoscopic method of verifying Apollo lunar surface images). Le zakaj so ugotovili, da so kamni prinešeni iz lune fejk? (The Telegraph; 'Moon rock' given to Holland by Neil Armstrong and Buzz Aldrin is fake). In še in še bi lahko našteval. Dokazov kolikor želiš, samo ne za tiste nevedne in verne. Živela pa svoboda verjetja česarkoli. Svobodni smo, da izberemo nevednost in prav je tako in svobodni, da izberemo znanje.
ni_mi_vse_eno
01. 01. 2018 19.45
-2
No za tebe še ena cvetka. dr. Ram Tripathi, NASA Langley research center je izjavil: "Imamo tehnologijo za nižjo zemljino orbito, vendar za višje še nimamo te tehnologije" (Glej na priljubljenem filemskem depozitu: NASA | Radiation Shielding for Deep Space Missions) - Do kod sega LEO = nižja zemljina orbita?
gozdar1
01. 01. 2018 20.30
-2
Izjava uzeta iz konteksta, samo potrebno je pogledat celoten postopek.
ni_mi_vse_eno
01. 01. 2018 20.51
+0
J. F. Kennedy: "Moramo iti na Luno, ne zato, ker bi to bilo lahko, ampak, ker je to težko." - Celoten kontekst je kontekst hladne vojne in dejstvo, da so imeli rusi boljše raketne motorje, ki so jih ZDA uporabljale krepko čez leto 2000. (npr.: NBCI; Why Does the U.S. Use Russian Rockets to Launch Its Satellites?). Rusi so prvi ponesli psa, prvi človeka v vesolje in s tem je pomenilo, da lahko prvi ponesejo jedrsko konico na drugi konec sveta. Zakaj se Severna Koreja intenzivno ukvarja z raziskovanjem raketnega pogona in dela raketne poizkuse? Si želi peljati človeka na Luno? Propaganda zamegli um ljudem, da ne morejo sami razmišljati, ampak verjamejo vse kar jim je servirano na krožniku.
gozdar1
01. 01. 2018 21.43
+2
Rusi niso imeli nič ne z apollom in ne s shuttleom.
Lucki9
01. 01. 2018 21.56
+0
ni_mi_vse_eno ko boš opravil univerzitetni program prenosa toplote se oglasi do takrat pa drži usta zaprta. Internet je poln lažnih informacij, če nimaš izobrazbe da lahko nanjo gledaš kritično pojdi nazaj gledati kmetijo.
Lucki9
01. 01. 2018 22.12
+0
Za kaj več si poglej toplotno kondukcijo in fourierjev zakon boš videl zakaj astronavti ne bi smeli imeti drastičnih težav, nato pa še toplotno konvekcijo predvsem toplotno prestopnost in njeno odvisnost od raznih lastnosti fluida/zraka. Predlagam Chilton-Coulbournovo analogijo pa veselo branje. P.S: astronavti imajo na hrbtu tudi torbo, ki ubistvu deluje kot hladilnik.
brusilec
02. 01. 2018 13.54
+1
na luni ničesar ni.. preprosto zato. ni rudnin, pa četudi bi bile.. bi predelava brez fosilnih goriv bila zelo dolgotrajna. Da bi samo na sončno svetlobo talil metale.. ne vem no. če bi bili na luni diamanti, lune več nebi bilo..
ni_mi_vse_eno
02. 01. 2018 14.40
-4
Narobe si napisal. Prvilno je Chilton-Colburn-ova analogija. Izgleda, da si površno bral. Fourier-jev zakon je pa tako enostano razumljiv, da bolj ne more biti. Gre za to, da je toplotni tok enak negativnemu koeficientu prevodnosti snovi (vsaka snov ima svoj koeficient, npr. zid vs. stiropor) krat površina (m2) preko katere ta toplotni tok teče krat razlika v temperaturi na debelino te stene. Sedaj pa še ti preglej moje vire, če se želiš česa naučiti.
Lucki9
02. 01. 2018 15.42
-1
Ti se ukvarjaš z pravilno pisavo analogije, ljudem ki se s tem ukvarjamo pa razumevanje. Torej Fourierjev zakon je enostavno razumljiv? Zakaj torej astronavti ne bi smeli imeti težav z toploto? Tukaj pa nastane težava ker znaš brati samo wikipedijo ne razumeš pa kaj bereš.
ni_mi_vse_eno
02. 01. 2018 22.42
+2
Zato, ker toplota ne prehaja samo s konvekcijo in kondukcijo, ampak tudi z radiacijo. Prekobrezzračnega vesolja Sončeva toplota prehaja na planet Zemlja in "čudežno" se Zemlja segreva podnevi in ohlaja ponoči. To nihanje ni tako ekstremno zaradi velike toplotne kapacitete vode (morja, vlaga, zrak atmosfere), pa vendar čutiš toplotno vročega Sonca tudi pozimi. Zakaj je potem tako težko razumeti, da je izmerjena toplota na Luni bila 130°C? Koliko časa se kuha nedeljska juhica in koliko časa je trajal najdaljši pohod? Iz katerega meteriala so bile gume? Rakete so bile dovolj močne, da so pripeljale večtonski tovor, vendar premalo močne, da bi odpihnile prah (odtis stopal) (če prvo telo deluje na drugo telo z neko silo, deluje drugo telo na prvo z nasprotno enako silo). Na Luni je gravitacija 1/6 Zemljine. Kako visoko bi lahko skočil človek, če bi uporabil enako silo kot pri pol meterskem skoku na Zemlji? Logično rešljiva vprašanja, na katere mi žal ne boš odgovoril, ker ne znaš razmišljat s svojo glavo, ampak verjameš kar ti drugi prodajajo. Zato tudi ne boš pogledal slednjega vira: Google; Apollo 11 False Photography - Unedited - Astronavti, ko naj bi bili na pol poti do Lune fejkajo posnetek oddaljene Zemlje. Uraden posnetek NASA dobljen preko freedom and information act. Le zakaj morajo fejkat?
Lucki9
02. 01. 2018 22.52
+0
Radiacija se izniči v veliki meri z materiali oblek. Poleg tega sploh ne veš kaj sta konvekcija in kondukcija ali kako delujeta kar si dokazal z svojimi vprašanji. Vsak ki ve nekaj o prenosu toplote vidi kako neveden si. Točno se vidi da nimaš izobrazbe iz tehnične smeri ampak bereš poljudne članke iz neveredostojnih virov. Nisem rekel da T na luni ni 130°C važno pa je kaj ta podatek predstavlja kar ti nimaš pojma. Že prej pa sem ti povedal da imajo astronavti na hrbtu tudi nahrbtnik ki deluje kot hladilnik. Odpri kdaj kakšen učbenik ne samo bedaste linke.
ni_mi_vse_eno
03. 01. 2018 17.23
-1
Verjemi karkoli želiš. Naredil sem doktorat iz fizikalne kemije, ampak to ni pomembno. Pomembno je, da si nisi pogledal niti enega mojega vira in če verjameš znanosti, potem si poglej kaj je paralaksa in komentiraj ugotovitve dr. Oleg Oleynik-a.
Lucki9
03. 01. 2018 17.27
+1
Če imaš ti doktorat iz fizikalne kemije sem jaz Albert Einstein. Poglej si ti miljon verodostojnih virov, ki ovržejo tvoje absurdne trditve in pa lagati ni lepo da si povečaš kredibilnost, ki je nimaš. Če bi imel doktorat iz fizikalne kemije bi vedel kako znanost poteka in koliko dela in dokazovanja je potrebnega, da se nekaj potrdi. Verjamem pa stvarem, ki so dokazljive in ne špekulacije teoretikov zarote.
ni_mi_vse_eno
03. 01. 2018 20.46
Torej verjameš ugotovitvam dr. Oleg Oleynika?
Lucki9
03. 01. 2018 21.13
+1
Ne verjamem sem prebral še nekaj ostalih člankov, izgleda da je njegova metoda napačna. Poleg tega ne poda nobene matematike oz. programske opreme s katero je opravil analizo. Tudi ostali so se nato lotili te primerjave in prišli do zaključkov, da ni takšnih razlik kot trdi ta ''dr. Oleg Oleynik''. Zanimivo je tudi, da se ne najde nobena informacija o njem na internetu razen kar piše v ''članku''. Moj zaključek je da ta človek ali ni dr. ali pa sploh ne obstaja. Je pa zanimivo kako lahko je ''nategniti'' navadnega človeka, ki zagrabi prvo stvar ki jo vidi. Človek ni objavil enega članka v kakšni reviji zanimivo da se nič ne najde. Hvala da si tratil moj čas sedaj resno vidim, da nisi niti blizu doktorata kaj šele iz fizikalne kemije. Pa lp.
ni_mi_vse_eno
03. 01. 2018 22.31
NASA je objavila posnetek (Google; Apollo 11 Earth Views and Crew Activities (1969). Ga boš utegnil pogledati? V času, ko naj bi potovali proti Luni so še vedno v nižji zemljini orbiti in poskušajo ustvariti vtis oddaljene Zemlje. Zakaj poskušajo, če pa naj bi kmalu prispeli do Lune? Kakšen je tvoj odziv na objavo časopisnega članka: The Telegraph; 'Moon rock' given to Holland by Neil Armstrong and Buzz Aldrin is fake? - Znanost je skeptična do vsega in ne verjame nobenemu. Znanost potrebuje razloge za neko hipotezo. Hipoteza ni dejstvo, ampak je dejstvo rezultat eksperimenta in če so rezultati drugačni od hipoteze, potem se hipotezo zavrže. V znanosti je bolje reči "ne vem" od "verjamem". Great Minds: Richard Feynman - The Uncertainty Of Knowledge.
Lucki9
03. 01. 2018 22.34
Ne vem vsega, na podlagi česar vem in kar so veliko pametnejši od mene odkrili pa sklepam da pristanek na luni ni bil fejk. Ne bom gledal tvoje fejk linke ker imam pametnejšo delo. Že za tvojega idola dr. Oleg Oleynika sem ti dal dovolj informacij da se zamisliš. Nehaj tratiti drugim čas z zgodbicami in primi v roke realen učbenik in ne poljudne članke. Objava časopisnega članka tebi velja kot neka znanost? Poglej kakšne bedarije najdeš v časopisih.
ni_mi_vse_eno
04. 01. 2018 19.09
+1
Popravi me, če se motim. Nekdo je obiskal nek zelo oddaljen kraj, se pri tem posnel in ti mu verjameš ne da bi si ogledal njegove posnetke in to imenuješ znanost. => Stoletja je veljal Newtnov zakon gravitacije in potem pride fant, ki pravi, da je domišljija pomembnejša od znanja, izjavi, da je gravitacija ukrivljenost časa in prostora in vsi mu verjamejo, ne da bi si ogledali dejstva. "Znanost" je sledenje najbolj uveljavljeni hipotezi? => Vidiš, da ne bo držalo. Znanost je iskanje resnice. Vsak ima pravico postavljati hipoteze na podlagi njim znanih dejstev, npr. Gravitacija je pravilo zapisano v tej simulaciji. Ko sanjaš, obiščeš druge simulacije in zato lahko v sanjah tudi letiš, ker tam velja drugačno pravilo. Validnost posamezne hipoteze ni odvisna od spola (Marie Curie) ali pomanjkanje akademskega naziva (knjigoveznik Farraday), ampak vam bo znanost sledila vse dokler se vaše hipoteze skladajo s preverljivimi in ponovljivimi eksperimenti (dejstvi). Znanost ni sledenje avtoriteti, ampak to delajo verniki. Znanost sledi resnici. Umetnost je biti skeptičen do hipotez, vendar hkrati biti odprt vsaj toliko, da spoznaš potencialna nova dejstva, ki ti bodo mogoče pomagala ustvariti novo hipotezo. Če se izkaže validna, vas bo slavila znanost. Hipoteza ni dejstvo, zato vsako hipotezo vzemi "cum grano salis".
Lucki9
04. 01. 2018 21.45
-1
Pa kdo si ni pogledal dejstva? Einsteinove hipoteze so se dokazovala leta in leta in branila pred smetano fizikov. Poleg tega je bila njegova teorija matematično podprta z ogromno izpeljavami. Newtonova teorija pa še zmeraj drži nevem kaj bluziš kot da je Einstein podrl Newtonove postulate. In ti praviš da imaš doktorat iz fizikalne kemije? Lepo te prosim laži na igrišču nedonošenčkom že otroci te pomoje spregledajo. Tudi jaz sem ti že ovrgel tvoje absurde trditve Oleynika ali kaj naj bi bil. Nobenih akreditacij samo en ''članek'' brez kakršnihkoli postopkov ali česarkoli. In ti boš meni solil pamet o dokazih in hipotezah ko se še sam ne držiš. Kot sem ti že rekel primi v roke učbenik namesto poljudne bedarije brez matematike. Če hočeš karkoli dokazati v tehničnih smereh rabiš matematiko kar je tebi verjetno tuje. S tvojo logiko karkoli ne znaš dokazati ne obstaja torej fourirjeve vrste, laplaceove transformacije, navier-stokes enačbe ne držijo ker jih pač ti ne znaš dokazati? Prosim pojdi nazaj delati karkoli že delaš v življenju pa ne piši bedarij po internetu.
ni_mi_vse_eno
06. 01. 2018 13.12
+1
NASA je objavila posnetek potovanja proti Luni in ti si ga ne boš ogledal, ker "imaš pametnejše delo". Živela svoboda verjetja, za tiste, ki želijo verjeti in živela svoboda znanja, za tiste, ki hočejo spoznati.
dipe
01. 01. 2018 12.29
-3
Kdaj bo mrk Erjaga Karla.
arizonadream
01. 01. 2018 20.50
-2
felix59 drugič
01. 01. 2018 11.55
-6
.......pristanek na Marsu..... Ja , pospešeno gradijo dvorano , kjer bodo ustvarili situacijo , ki je na Marsu , potem pa bodo slikali in snemali toliko časa , da bodo dobili najboljše posnetke , ki jih bodo nam predvajali in nas hoteli zavajati , kot pristanek na Marsu..Ma ja , saj z Luno je bilo isto.
Ramzess
01. 01. 2018 12.16
-7
Potem pa na Luno niso smeli, ultimat s strani tistih, ki so že tam, nezemljanov namreč. Bojda so na obeh tudi mešane baze, ljudje so gostje oz. sodelujejo s tujci. Zavedajte so, da so uradni vesoljski programi zgolj predstava za javnost.
brusilec
02. 01. 2018 13.40
+2
Ramzess
01. 01. 2018 11.47
-9
No ja, kot posledico upočasnjevanja rotacije planeta in povečane aktivnosti sonca pa rušilni potresi (tudi tam kjer že zelo dolgo ni bilo), poplave, v Južni Ameriki pok zemljine skorje kar bo vplivalo na geocentričnost planeta, zaradi sprememb rotacije planeta premik polov planeta, inklinacija, napovedujejo izbruh Vezuva, Etne, pa lokalne vojne, epidemije. Nove svetovne sile bodo Kitajska, Rusija, S. Koreja. Pa še kaj najde, če malo pobrskate po napovedih, bili živi pa videli.
Kollerik
01. 01. 2018 12.39
-7
Ramzes secundus ++++++, ne bodo nam mogli dolgo tajiti, kaj je nekoč že bilo in kaj se v resnici dogaja...razen če nas prej poleg jederske ne doleti kakšna velika naravna katastrofa. Le ta je že odpihnila globalne predpotopne civilizacije, toliko lažje bo nas, ki razen neotiplivega interneta in nekih smešnih amatersko zgrajenih zgradbic res nimamo kaj za pokazat.. Ne pozabi tudi na Yellowstone, oziroma njegov vulkan z osemdesetimi kilometri premera žrela (če se ne motim, zdajle nisem šel preverjat...). Le ta se sporadično "prebuja" približno vsakih 200.000 let in sedaj smo menda ravno v tem času ponovnega izbruha, sicer kakšnih 1000 let gor ali dol...
Kollerik
01. 01. 2018 12.40
-1
aja, še nekaj... S. Koreje ne bi deval med svetovne velesile, samo kot satelit npr. Kitajske...
Ramzess
01. 01. 2018 15.46
-4
Kaj se Yellowstona tiče je tudi veliko molka, ve se le da se nekaj dogaja, da je območje zaprto za javnost, itd.
brusilec
02. 01. 2018 13.39
+0
Ramzes... ti nekaj mešaš.. znanstvene napovedi, z napovedmi kvazi specialistov.. tle nič ni bilo govorora o asteroidih.. bolj o znanstvenih odpravah.. luninh mrkih.. nič o kakšnih posledicah..