Znanost in tehnologija

Letošnja Nobelova nagrada za fiziko za odkritja o črni luknji

Stockholm, 06. 10. 2020 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kraljevska švedska akademija znanosti je Nobelovo nagrado za fiziko podelila Rogerju Penrosi z Univerze v Oxfordu, za odkritje, da je nastajanje črne luknje močna napoved splošne teorije relativnosti ter Reinhardu Genzelu z Inštituta za nezemeljsko fiziko Max Planck in Andrei Ghez z Univerze v Kaliforniji za odkritje supermasivnega kompaktnega predmeta v središču naše galaksije.

Letošnjo nagrado za fiziko si delijo trije nagrajenci za svoja odkritja o enem najbolj eksotičnih pojavov v vesolju, črni luknji. Roger Penrose je pokazal, da splošna teorija relativnosti vodi v nastanek črnih lukenj. Reinhard Genzel in Andrea Ghez pa sta odkrila, da neviden in izredno težek predmet upravlja orbite zvezd v središču naše galaksije. Edino trenutno znana razlaga je supermasivna črna luknja. 

Črna luknja v galaksiji
Črna luknja v galaksiji FOTO: NASA

Roger Penrose je pri svojem dokazu, da so črne luknje neposredna posledica splošne teorije relativnosti Alberta Einsteina, uporabil iznajdljive matematične metode. Einstein sam ni verjel, da resnično obstajajo črne luknje, te super težke pošasti, ki posrkajo vse, kar vstopi vanje. Nič jim ne more uiti, niti svetloba. Januarja 1965, deset let po Einsteinovi smrti, je Roger Penrose dokazal, da črne luknje lahko resnično nastanejo, in jih podrobno opisal; v svojem srcu skrivajo črne luknje singularnost, v kateri prenehajo vsi znani naravni zakoni. Njegov prelomni članek še vedno velja za najpomembnejši prispevek k splošni teoriji relativnosti, od Einsteina naprej. 

Reinhard Genzel in Andrea Ghez vodita vsak svojo skupino astronomov, ki se od zgodnjih devetdesetih let osredotoča na regijo, imenovano Strelec A* v središču naše galaksije. Orbite najsvetlejših zvezd, ki so najbližje sredini Rimske ceste, so bile natančno preslikane. Meritve teh dveh skupin se ujemajo, saj sta obe našli izredno težek, neviden predmet, ki vleče mešanico zvezd, zaradi česar krožijo z vrtoglavo hitrostjo. V regiji, ki ni večja od našega sončnega sistema, je zbranih približno štiri milijone sončnih mas. Genzel in Ghez sta z največjimi teleskopi na svetu razvila metode za pogled skozi ogromne oblake medzvezdnega plina in prahu do središča Rimske ceste. Z raztezanjem tehnoloških omejitev, so izpopolnili nove tehnike, da bi nadomestili izkrivljanja, ki jih povzroča zemeljska atmosfera, zgradili edinstvene instrumente in se zavezali dolgoročnim raziskavam. Njihova pionirska dela so nam zagotovila najbolj prepričljive dokaze o supermasivni črni luknji v središču Rimske ceste, so sporočili s švedske akademije znanosti. 

"Odkritja letošnjih nagrajencev so odprla novo podlago pri proučevanju kompaktnih in supermasivnih predmetov. Toda ti eksotični predmeti še vedno postavljajo številna vprašanja, ki prosijo za odgovore in spodbujajo prihodnje raziskave. Ne samo vprašanja o njihovi notranji zgradbi, ampak tudi vprašanja o tem, kako preizkusiti svojo teorijo gravitacije v ekstremnih razmerah v neposredni bližini črne luknje," je povedal David Haviland, predsednik Nobelovega odbora za fiziko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
06. 10. 2020 18.02
-1
Še danes jadramo v vesolju samo v nizki orbiti a oni bluzijo o nekem odkritju črne luknje. Žalostno, da nekdo dobi za neko teoretično flancanje Nobelovo nagrado. Pojma nimajo pravljičarji, isti so kot cerkev.
preprostež
06. 10. 2020 18.14
-2
Pojma nimaš. Če bi hodil v šolo, bi vedel zakaj je to pomembno odkritje.
Berenika
13. 10. 2020 09.51
+2
bikoborec69
06. 10. 2020 14.30
-7
Kaka črna lukna. Ta je v glavah teh nesposobnih norcev. Edina luknja, ki so jo ti zares videli je ona od njihoviž žen. Kako jih ni sram miljarde gredo za njih in ne najdejo popolnoma nič zanimivega. Npr v samem zdravstvu je mesečna višina denarja v miljardnih zneskih. Ti telebani pa ne najdejo zdravila skoraj za nobeno boleznijo in iščejo že najmanj 50 let. Na zadnje te pa en vrač ali čarovnica pozdravi. Mršn v tri krasne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
preprostež
06. 10. 2020 15.52
-2
Poskusi kdaj uporabit sive selice namesto črnih...
Sebix
08. 10. 2020 08.24
+1
bikoborec, tisti ki pa laufajo za neko neumno zogo si pa zasluzijo miljone?! Znanstveniki kot so tile ki pripomorejo k cloveskemu napredku so pa nesposobni? Ti si bolan!
KungFuPanda
08. 10. 2020 17.50
+1
Zaradi dognanj pri kvantni mehaniki ti lahko zdaj uporabljaš računalnik in klofaš po telefonu. Zaradi dognanj o gravitaciji črnih lukenj bomo mogoče kdaj obvladali jedrsko fuzijo ali celo kakšen super duper pogon za preseganje svetlobne hitrosti. To ni metanje denarja stran, ampak napredek v znanju, za razliko od tvoje plače, bikoborec.
vlahov
09. 10. 2020 15.51
+1
bolj bik, kot borec , 69 pa ne komentiram .
Generacija56
06. 10. 2020 13.01
-1
Hahahaha, koliko so plačali skladu? Odkar je Obama dobil nagrado, so kot klub pocestnic.