Znanost in tehnologija

'Počutila sem se, kot da se mi to ne dogaja, kot da je na mojem mestu nekdo drug'

Ljubljana, 25. 05. 2021 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
20

September 2019. Takrat le 17-letna Sergeja Urnaut je slišala diagnozo, ki je njeno življenje obrnila na glavo. Akutna mieloblastna levkemija (AML). Življenje ji je rešila presaditev krvotvornih matičnih celic. Njej jih je darovala sestra, a pri številnih bolnikih darovalca znotraj družine ne najdejo. In takrat je še kako pomembno, da je v registru Slovenija Donor čim širši nabor potencialnih darovalcev. Nekdanji bolniki, darovalci in stroka tako v en glas pozivajo: "Daj se na seznam!" Ter dodajajo: darovanje je danes enostaven in neboleč postopek.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Blanka Vidan Jeras o pomenu darovalcev
    03:13
    Iz SVETA: Blanka Vidan Jeras o pomenu darovalcev
  • Iz SVETA: Za darovalca krvotvornih matičnih celic se lahko prijavite prek spleta
    02:56
    Iz SVETA: Za darovalca krvotvornih matičnih celic se lahko prijavite prek spleta
Sergeja se je pogumno spopadla z boleznijo, ključno vlogo pri zdravljenju pa so odigrale darovane krvotvorne matične celice.
Sergeja se je pogumno spopadla z boleznijo, ključno vlogo pri zdravljenju pa so odigrale darovane krvotvorne matične celice. FOTO: POP TV

"Najprej nisem dojela,  kaj mi je zdravnik povedal. Počutila sem se, kot da sem v nekem mehurčku, kot nisem zares prisotna v ambulanti, kot da se mi to ne dogaja, kot da je na mojem mestu nekdo drug. Zdelo se mi je neverjetno, da lahko človek pri sedemnajstih zboli za takšno boleznijo," pripoveduje Sergeja

 Presaditev KMC je v veliko primerih edina možnost za preživetje odraslih bolnikov in otrok z levkemijo, limfomom, plazmocitomom, mielodisplastičnim sindromom in številnimi drugimi boleznimi.

Nato pa se je začela bitka z boleznijo. "Najprej sem imela punkcijo jajčnih celic, če v prihodnosti ne bi mogla zanositi. Sledila sta dva cikla kemoterapije, nato pa sem prejela krvotvorne matične celice moje sestre, ki je bila takrat stara devet let."

Čeprav je bila takrat še deklica, sestra ni oklevala. "Takoj mi je bila pripravljena pomagati, želela je, da se čim prej vrnem k njej domov, saj sem bila res veliko v bolnišnici, ona pa je bila sama in ni razumela, zakaj me ni." Izkušnja je zaznamovala tudi njun odnos. "Še bolj sva se povezali, zdaj sva krvni sestri v še enem pomenu."

Imela je srečo, da je bila sestra ustrezna darovalka – številni te sreče nimajo. Zato poziva vse, naj se vpišejo v register in pomagajo bolnikom, ki potrebujejo presaditev krvotvornih matičnih celic: "Vsi, ki so vpisani v register, ki se bodo vpisali, ki nameravajo darovati, so že s tem naredili res veliko delo in lahko jim rečem, da so junaki, saj nesebično pomagajo ljudem, ki jih sploh ne poznajo."

Sergejo zdaj čaka še zaključek mature: "Kar stresno je, ampak če sem zmogla premagati raka, mislim, da bo to mala malica." Zaveda se, da ji je prav uspešno zdravljenje dalo novo priložnost. "Vpisala sem se na pravno fakulteto, saj želim pomagati ljudem. Morda se bom znašla tudi v zdravstvu in pomagala bolnikom, ki potrebujejo pravno pomoč."

Skrb za zdravje pa ostaja pomemben del njenega vsakdana. "Trenutno imam vzdrževalno terapijo s tabletami, kar bo trajalo še nekaj let, so pa izvidi dobri, tako da dobro okrevam."

Novim življenjskih izkušnjam naproti tako stopa z novimi spoznanji o sebi in drugih: "Na začetku je bilo vse skupaj precejšen šok, saj sem imela 'samo' virozo, na koncu pa smo izvedeli mojo pravo diagnozo. Vsi so bili pretreseni, v šoli pa si najprej nisem niti upala povedati, saj me je bilo sram, strah me je bilo, da me bodo sošolci izločili iz družbe, ampak se je izkazalo, da so pravi prijatelji. Prijateljice so me obiskale v bolnišnici, pošiljali so mi tudi pisma, da se ne smem predati. Spoznala sem, da vsaka preizkušnja prinese tudi nekaj dobrega, na oddelku sem spoznala veliko novih ljudi, s katerimi smo še vedno povezani."

 

"Daj se na seznam": Slovenija potrebuje razširjen register

Presaditev je potrebovala tudi Dana. A njena zgodba je drugačna. Brez registra darovalcev bi lahko imela tudi slab konec: "Presaditev sem imela pred štirimi leti in imela sem srečo, da obstaja nekdo z velikim srcem, ki ti želi pomagati v tem boju. Ta darovalec se je našel hitro, v treh mesecih, in brez zadržkov lahko temu človeku rečem brat ali sestra." Želi si tudi, da bi lahko to osebo spoznala, kar žal ni mogoče, vseeno pa poudarja, kako velika je hvaležnost, ko ti dejanje neznanca reši življenje. "Pri avtologni presaditvi je preživetje v enem letu več kot 95-odstotno za leto 2019, pri alogenski presaditvi je od 80- do 85-odstotno," poudarja doc. dr. Matjaž Sever, vodja transplantacijske dejavnosti na kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana. 

Vsako leto v povprečju 50 bolnikov išče nesorodnega darovalca krvotvornih matičnih celic. Ker jih v domačem registru najdejo le do 10 odstotkov, pristojni opozarjajo, da potrebujemo obširnejši register, saj je presaditev teh celic za veliko bolnikov edina možnost za preživetje. Z akcijo "Daj se na seznam" zdaj k sodelovanju vabijo predvsem mlade, njihov cilj je vpisati najmanj 1.000 novih potencialnih darovalcev. 

Če v slovenskem registru darovalca ne najdejo, ga iščejo v svetovnem. "A širok, obsežen domač register za bolnike, ki potrebujejo presaditev KMC nesorodnega darovalca, pomeni več možnosti za preživetje. Zaradi genetskih značilnosti populacije je ravno v registru Slovenija Donor največ možnosti, da za domačega bolnika najdemo ustreznega darovalca. Večji ko je register, večja je ta možnost," poudarja dr. Blanka Vidan Jeras, vodja registra Slovenija Donor. 

Darovanje ni več boleč postopek

Eden od pomembnih pomislekov potencialnih darovalcev je torej ta, da je darovanje krvotvornih matičnih celic pregovorno boleč postopek. Strokovnjaki poudarjajo: to ne drži, medicina je napredovala. "Običajno ga opravijo s pomočjo celičnega ločevalca iz venske krvi darovalca. V izjemnih primerih ali če se darovalec tako odloči, odvzamejo kostni mozeg," pojasnjuje Primož Poženel, medicinski vodja registra Donor Slovenija. 

Da gre za neboleč postopek, poudarja tudi radijski voditelj in glasbenik Tim Kores - Kori, ki se je vpisal na seznam, potem pa ga je tri leta po vpisu presenetil telefonski klic, da nekdo potrebuje njegovo pomoč: "Klic te seveda preseneti, a odločitev za darovanje se zgodi zelo hitro. Veš, da ne moreš reči ne. Po darovanju zelo težko najdem besede, s katerimi bi opisal, kako te dejanje preprosto napolni kot človeka. Zato spodbujam vse, da se odločijo za vpis. Nekdo bo zaradi vas lahko živel. In to je dejanje, ki ti spremeni življenje – tudi meni ga je. Bi to ponovil? Gotovo bi, če bi bila možnost oziroma če bo. Ampak mislim, da ste zdaj na vrsti vi, ki se še niste vpisali na seznam."

 

Kako se torej "dati na seznam"?

V register se lahko vpišejo vsi, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, so stari najmanj 18 in največ 45 let in tehtajo vsaj 50 kilogramov. Potencialni darovalec tudi ne sme imeti kroničnih bolezni, kot so rakava obolenja, avtoimunske bolezni in srčno-žilne bolezni.

Posameznik lahko vpis opravi iz domačega naslanjača na spletni strani www.slovenijadonor.si. V spletnem obrazcu poda že nekaj osnovnih zdravstvenih in drugih podatkov, na osnovi katerih lahko ocenijo, ali je primeren za potencialnega darovalca. Ustrezen potencialni darovalec po izpolnitvi obrazca prejme paket za odvzem brisa, v katerem so navodilo, paličica za odvzem brisa ustne sluznice ter kuverta s plačano poštnino, v kateri odvzeti bris vrne na naslov Slovenija Donor. In to je v tem koraku vse.

Na podlagi prejetega brisa ustne sluznice darovalca določijo tkivna znamenja, ki so pomembna za uspešno presaditev, saj se morata bolnik in darovalec v njih ujemati. Darovalci se z vpisom v Slovenija Donor anonimno vpišejo tudi v svetovni register, ki obsega trenutno skoraj 39 milijonov potencialnih darovalcev. Statistika sicer pravi, da je 0,4 odstotka do sedaj vpisanih potencialnih darovalcev v Slovenija Donor potem tudi darovalo KMC.

V register se lahko vpišejo vsi, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, so stari najmanj 18 in največ 45 let in tehtajo vsaj 50 kilogramov. Potencialni darovalec tudi ne sme imeti kroničnih bolezni, kot so rakava obolenja, avtoimunske bolezni in srčno-žilne bolezni.

V letošnji akciji bodo ljudi nagovarjali s pomočjo družbenih omrežij ter tudi s pomočjo fakultet. Akcija bo intenzivno potekala poleti, njeni organizatorji pa si želijo, da bi z njo dosegli zavedanje, da je za stabilen register treba skrbeti ves čas.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metallurg
25. 05. 2021 20.32
+0
Ne verjet vsemu, kar prebereš na facebooku.
nnnnnnnnnnn
25. 05. 2021 20.11
+0
Sem prebral da kar v nekaj državah ne smeš darovat če si se cepu proti covidu.
Killing floor
25. 05. 2021 18.09
+2
Js bi daroval sam nevem kok je moja kri cista..
Kristina1266
25. 05. 2021 18.06
+0
Lepo je, da se pomaga. A ne lažite, da je darovanje ne boleč postopek. Ja, Slovenci vedno dajemo zastonj, ko pa gre naš kostni mozeg v tujino k pacientu, pa naša bolnica fajn pokasira. V tujini se vse placa, tudi darovanje krvi.
dej no
25. 05. 2021 17.05
-1
če si cepljen lahko daruješ ?
mokoiko
25. 05. 2021 16.39
+13
Vsa čast vam darovalci!! Kapo dol.
akmt
25. 05. 2021 16.37
+12
Bravo, Sergeja😊🤗. Nihce si ne predstavlja trenutka, ko si popolnoma zdrav, potem pa ti zdravnik pove grozljivo novico. Da si bolan na smrt, da te lahko resi edino transplantacija, ce se najde tvojemu telesu ustrezen donor. Sicer so ti pa dnevi steti... Seveda se moras tudi po zelo uspesni transplantaciji kostnega mozga blazno paziti se zelo dolgo.... Moja znanka je morala v ta namen dati stran od sebe dve majceni hcerkici, 6mesecev in 18 mesecev stari puncki. Za pol leta, k starsem in ziveti v popolni izolaciji. Dokler smo zdravi, ne cenimo tega. Bolezen zal ne izbira. Za isto diagnozo je zal umrl moj najboljsi prijatelj, zelo uspesen zdravnik specialist, intenzivni sportnik, popotnik, turni smucar, ocka 2 majhnih otrok... Ko zelo zdravo zivis, pa se dobesedno cez noc znajdes v najhujsem. Zanj zal niso nasli ustreznega dajalca, umr je na svoj rojstni dan. Darujte kostni mozeg, naredite nekaj humanega za posameznika, ki mu boste dobesedno resili zivljenje. In bodite hvalezni, da je pa vsaj vam prizanesla ta izjemno kruta bolezen...
Godotboy
25. 05. 2021 16.17
-7
Jaz bi daroval, a ne smem, ker sem gej. Dobrodosli v sloveniji leta 2021! Za bruhat!
akmt
25. 05. 2021 16.26
+3
medus
25. 05. 2021 16.09
-5
Plačajte darovalce pa jih bo več
akmt
25. 05. 2021 16.40
+1
Tega se ne bo nikoli placevalo.Ni eticno. Kostni mozeg je del cloveka. Placevanje bi pomenilo prodajo. Kaj takega se seveda dogaja v kaksni Indiji itd. Ljudje prodajajo svoje ledvice itd.Mazacem.Kaj jim pomaga kup denarja, ce jih pa zaradi mazastva doleti smrt? (huda okuzba)
Nightrider
25. 05. 2021 17.38
+1
NinjaRockStar
25. 05. 2021 18.08
+2
V Indiji? V Avstriji si plačan, ko daruješ kri. Seveda je omejitev, kolikokrat lahko daruješ. Pri nas dobiš pa sendvič.
ina5785
25. 05. 2021 16.05
+12
Sem se ravno ta trenutek, ko sem prebrala tekst želela vpisati, a ne gre!, samo do 45 leta starosti, žal sem mimo. . . . . . . . . . bom pa opozorila sina in njegove prijatelje
Iqos
25. 05. 2021 15.59
+15
Obvezno zdravstveno zavarovanje je pogoj za preživetje npr. enega mladega človeka. Zanimivo.
Rožice so zacvetele
25. 05. 2021 15.41
+26
Take prispevke bi lahko objavili večkrat letno, to je nekaj, kar šteje, pomoč oz. rešitev življenja.
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2021 15.54
+17
Točno tako. Živimo, da si pomagamo in sodelujemo.
Geres
25. 05. 2021 16.10
+9
In lahko bi donatorji imeli recimo neke ugodnosti - ala na dve / pet let"zastonj" nek preventivni pregled. Ampak to verjetno spet ne bi bilo všeč zagovornikom ideje, da moramo biti vsi enaki.
Rožice so zacvetele
25. 05. 2021 16.18
+7
Saj to narediš, ker si ČLOVEK in ne zato, da boš imel koristi. Ljudje, ki smo krvodajalci ali donatorji , še pomislimo ne na to, da bi imeli od tega kakšne koristi, temveč predvsem in samo to, da pomagaš sočloveku v stisti.
Vivid Money
25. 05. 2021 16.36
+2
se strinjam, vendar nase zdravstvo marsikatero ljudsko prostovoljno darovanje proda za mastne denarje naprej....to pa ni fer, posteno in zato je vse manj prostovoljnega darovanja....