Znanost in tehnologija

Sloveniji novo olimpijsko zlato - tokrat v matematiki

Ljubljana, 28. 09. 2020 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
129

Luka Horjak s I. gimnazije v Celju je Sloveniji na Mednarodni matematični olimpijadi "priračunal" doslej največji uspeh na tem tekmovanju - sploh prvo zlato medaljo. Med 616 tekmovalci iz 105 držav je dosegel zavidljivo 22. mesto. "To so najboljši srednješolci z vsega sveta. Biti 22. je izjemen uspeh," je poudaril vodja ekipe Gregor Dolinar. Dopolnili so ga še Lovro Drofenik s srebrno medaljo, Job Petrovčič z bronasto ter Tevž Lotrič, Jan Genc in Jaka Vrhovnik s pohvalami.

Lovro Drofenik, Luka Horjak in Jaka Vrhovnik
Lovro Drofenik, Luka Horjak in Jaka Vrhovnik FOTO: I. gimnazija Celje

Z doslej največ osvojenimi točkami se je slovenska ekipa na 61. Mednarodni matematični olimpijadi uvrstila na skupno 40. mesto. Domov se je vrnila s po eno zlato, srebrno in bronasto medaljo ter tremi pohvalami. Zmagala je Kitajska, ki na omenjenem tekmovanju velja za velesilo, pred Rusijo in Združenimi državami Amerike. 

Tekmovalci so reševali šest nalog, za vsako so lahko dobili največ sedem točk, skupaj torej 42. Zlato medaljo so dobili tisti, ki so dosegli najmanj 31 točk, za srebrno so jih potrebovali najmanj 24, za bronasto pa najmanj 15.  Zlati Luka Horjak je zbral 33 točk, srebrni Lovro Drofenik jih je imel 28, bronasti Job Petrovčič pa 20. 

Gre za zelo predane dijake, ki gojijo ljubezen do matematike in so se svoje znanje odločili poglobiti ter nadgraditi. Vsi so delavni in vztrajni, ne obupajo zlahka, ampak vedno iščejo nove izzive in načine, da se izboljšajo. Seveda pa jim ne manjka niti dobre volje in smisla za humor. Vodja celoletnih priprav Jakob Jurij Snoj o tekmovalcih

"Ne vem, če bi znal podati dobro primerjavo, je pa to definitivno vrhunski uspeh," je nad varovanci navdušen vodja celoletnih priprav Jakob Jurij Snoj. Skromno priznava, da je pred petimi leti, ko je tekmoval sam, zlato medaljo videl kot nekaj popolnoma nedosegljivega za Slovenijo. "Naloge na IMO (Mednarodni matematični olimpijadi) so izredno zahtevne in za zlato medaljo mora biti tekmovalec sposoben vsaj deloma rešiti prav najtežje med njimi. Z drugimi besedami, gre za absolutno najboljše srednješolske matematike na svetu v tem trenutku," je poudaril to, kar smo slišali tudi od vodje ekipe Gregorja Dolinarja

Izjemen uspeh, torej, ki pa, podobno kot v športu ali glasbi, ne pride sam od sebe. Zadaj se skriva ogromno načrtnega dela, vloženega časa in truda, tako na skupnih pripravah kot individualno. "Za dobitniki zlatih medalj je vsekakor veliko let rednega pripravljanja," je poudaril Snoj. 

Luka Horjak je za trdo delo dobil najboljšo mogočo nagrado - zlato medaljo. Kot nam je zaupal v kratkem pogovoru, jo je po tiho pričakoval, potem ko se mu je pred dvema letoma izmuznila za vsega eno točko. A čeprav uspeh na matematični olimpijadi, najstarejšem in najprestižnejšem tovrstnem tekmovanju, odpira vrata najuglednejših univerz po vsem svetu, bo danes že zlati maturant in čez nekaj dni študent ostal doma. Pomagal bo naslednji generaciji matematičnih olimpijcev. 

Mednarodna matematična olimpijada velja za najprestižnejše in najstarejše tekmovanje v znanju za srednješolce. Prvo so priredili leta 1959 v Romuniji, na njej pa je sodelovalo le sedem držav. Danes jih sodeluje 105, vsaka pa ima pravico poslati šest tekmovalcev. 

 

Tekmovalci naloge rešujejo dva dni, vsak dan po tri naloge, za katere imajo na voljo štiri ure in pol časa. 

 

Slovenski tekmovalci so izbrani na podlagi treh izbirnih testov, vse leto pa morajo reševati domače naloge s posebej zanje pripravljenimi nalogami olimpijskega tipa. Priprave organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije), ponavadi se začnejo sredi oktobra, trajajo pa vse do maja, ko je ekipa dokončno izbrana. 

Tekmovalci so izjemno nadarjeni, naloge, ki jih rešujejo, pa po svoji zahtevnosti daleč prekašajo srednješolske, je poudaril Dolinar. O tem, kako težke so, priča podatek, da je letos zgolj eden dosegel vse možne točke, eno od nalog pa so uspešno rešili le štirje. Kako zahtevne so, se lahko prepričate tudi sami. Naloge si lahko naložite na tej povezavi.

Pa vendar - tako Dolinar - zgolj nadarjenost ni dovolj: "Tu gre za kombinacijo nadarjenosti in izjemno velikega vložka. Brez trdega dela tu ne gre." Potrebni so disciplina, fokus in tudi odrekanje. In prav zato, ker to znajo in zmorejo, so tekmovalci - ne le letošnji - uspešni tudi na drugih področjih v življenju, meni.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fenomen I. gimnazije v Celju

Izjemen uspeh še toliko bolj odmeva na I. gimnaziji v Celju. Ne le Luka Horjak, barve šole sta zastopala tudi Lovro Drofenik in Jaka Vrhovnik. Vsi trije so delali pod vodstvom mentorja Kristijana Kocbeka, ki o njih govori v superlativih. So izjemno nadarjeni mladi ljudje, pripravljeni veliko delati, pravi. Tako z Lukom kot z Lovrom je začel matematično znanje piliti že v osnovni šoli, z Lukom v osmem, z Lovrom pa že v sedmem razredu. Fanta po znanju izstopata, pove, in prizna, da je po tiho upal, da bo tudi Lovru uspelo priti do zlate medalje. Bil je blizu. 

"To je moj poklic, moram otroku, če vidim, da je talent, čim več dati," je Kocbek v pogovoru orisal, kaj ga žene pri delu z nadarjenimi matematiki. Medtem pa se na šoli še kako zavedajo pomena dobrega mentorja. "Prof. Kristijan Kocbek že dobrih 20 let izvrstno in načrtno selekcionira, poučuje in mojstri naše gimnazijske matematike. Doslej je z njimi osvojil že celo verigo naslovov državnih prvakov, v slovensko matematično reprezentanco za olimpijado (ekipa šteje šest tekmovalcev) pa že vrsto leto uvršča naše dijake, ki tam predstavljajo tretjino ali celo polovico ekipe. Letos je bila polovica, trije naši. Vsi trije z odličnimi rezultati," je tako dijake kot mentorja pohvalil ravnatelj I. gimnazije Anton Šepetavc

In kaj pravi o trojici predstavnikov šole na letošnji matematični olimpijadi? "Luka Horjak je, bi si upal reči, matematični genij, tudi letošnji zlati maturant. Je večkratni državni prvak, na olimpijadah pa je prejšnja leta že osvajal medalje. Zlate pa seveda še ne. Zdaj je to zanj, za šolo in Slovenijo pika na i. Lovro Drofenik in Jaka Vrhovnik sta četrtošolca; oba seveda odličnjaka in na tekmovanjih že doslej izjemno uspešna. Moram pa dodati, da so vsi našteti tudi zelo lepo vzgojeni; skromni, delovni, ubogljivi, spoštljivi ... Zelo sem ponosen na njih in na profesorja, ki že dolga leta tako visoko nadpovprečno dela in dosega rezultate kot nihče drug v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nana95
01. 10. 2020 11.17
+1
Čestitam fantje, bravo, svaka čast, vse pohvale!
INAJ 1
29. 09. 2020 15.01
+1
Iskrene čestitke! Ampak imajo srečo, da se tudi za 22 mesto dobi zlata medalja in to zlata. Kako bi bil Roglič vese, če bi v nedaljo dobil zlato medaljo za 6 mesto. Ne razumite me narobe. Še enkrat, kapo dol!
ina5785
28. 09. 2020 21.54
+9
FANTJE iz vsega srca VAM ČESTITAM in vam želim, da svoje znanje še razvijate. Istočasno pa želim da ostanete takšni, kot vas je opisal vaš profesor. NE pokvarite se skozi življenje, kar je svojstveno slovenskim politikom, nekaterim podjetnikom in seveda tajkunom v vrhu. . . . . . . . . . . .
User416781
28. 09. 2020 21.46
+3
Prvi je kot mladi Bill Gates.
glavni Baja
28. 09. 2020 21.24
+10
bravo, janezi! 🙂
Adolf1
28. 09. 2020 21.21
-21
Komentator965
28. 09. 2020 21.10
+15
Prav simpaticni so.
Lili3000
28. 09. 2020 20.46
+20
jolanka
28. 09. 2020 20.34
+30
bravo, fantje. nekaj je prirojenega, ogromno pa prigaranega. nalog sploh odprla nisem, ker itak ne bi vedela, kaj gledam, haha. čestitke tudi učiteljem in profesorjem, da prepoznajo talente in delajo z njimi. lepa prihodnost je pred vami, fantiči.
yoyo211
28. 09. 2020 20.20
+42
Bravo pubeci,takšne glavce kot ste vi ter tisti z pridnimi in ustvarjalnimi rokami mi dajejo upanje da mogoče pa pred nami le ni tako črn svet. Srčno upam da uspete v tem norem svetu kjer je na veliko žalost vrednota intiligence manj pomembna kot poznanstva,izgled,korupcija...
BLUECUBE
28. 09. 2020 19.57
+39
BRAVO FANTJE!!!
mertseger
28. 09. 2020 19.35
+29
Sem prenesel zadnjo...ja je že 20 let od konca faksa ampak vsaka jim čast.
Sentis
28. 09. 2020 19.33
-59
Hja, punc glih ne bodo dobili s tem dosežkom.
yoyo211
28. 09. 2020 20.23
+38
Bodo pa mnogo več dosegli v življenju kakor mogoče ti,če ti je glavni cilj v življenju dobit barbiko
janezek123@gmail.com
28. 09. 2020 20.23
+24
To je samo začetek. Če bodo pametni, lahko s tem dosežkom dobijo tako dobro plačane službe, da se bodo morali otepat punc. Samo najprej bodo morali vsaj za nekaj časa zapustit Slovenijo.
SlabaGuma
28. 09. 2020 20.34
+6
Vhukers
28. 09. 2020 20.47
+9
Janezek, ce je pa fora da majo dobro placane sluzbe da se otepajo punc, to niso punce ampak navadne sponzoruse.
Apostol1
28. 09. 2020 19.17
+51
Bravo fantje, me pa žalosti , da vas bomo izšolali , vi pa s trebuhom za kruhom in to ne po vaši krivdi pač pa po krivdi naše države , ki je žal v mnogih pogledih vse od osamosvojitve navadna banana republika.
Defragment
28. 09. 2020 19.54
+23
Apostol1 se povsem strinjam! Pri nas se strokovnjake in znanja ne spoštuje! Pri nas ti da SAMO petica ime sloveče, človek toliko velja kar plača. Zato pa ljudje bolj cenijo kaj pove medijska zvezda kot pa vsa zdravniška srenja. Kaj šele, da bi slovenci razumeli pomembnost tehnološkega razvoja! Raje hlodovino izvažamo v Avstrijo! To je naš domet.
janezek123@gmail.com
28. 09. 2020 20.27
+12
Pri nas vsakega, ki štrli ven iz povprečja hitro potisnejo nazaj, da preveč ne izstopa. Še najraje se to dela pri plači, svoje pomaga pa še država s progresivnimi davki. Strokovnjak ima pri nas dve možnosti, ali ustanovi svoje podjetje in dela za sebe, ali pa gre delati v tujino.
ina5785
28. 09. 2020 21.56
+2
5 Stelle - ŽAL RES! +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Drink Beer and Smile
28. 09. 2020 19.09
+41
EarthIsNice
28. 09. 2020 19.01
+42
Cestitam. Bravo.
Sebaibro
28. 09. 2020 19.00
+13
Čist kul zgledajo.Mogoče bi jim bolj pasale kake metal majice in dolgi lasje.
SlabaGuma
28. 09. 2020 20.36
+4
hehe tak smo bli včas, dans jih ni več veliko.
Koronavirusovec
28. 09. 2020 18.59
-18
A so lahko uporabljal kalkulator
hersonissos
28. 09. 2020 18.48
+92
Če bi imel takega sina, kot so fantje na sliki, bi bil zelo ponosen! Vidi se jim, da so dobri fantje. Tudi punca, če bo dobila takega bo lahko zelo srečna. Samo današnje mladenke si želijo mišičaste fante, polne same sebe, egoistične, nakladače. To je pa res super recept za srečno življenje. Fantje ostanite takšni kot ste! Čestitke za uspeh!
Rok Spegel Cestnik
28. 09. 2020 18.52
+20
Se strinjam z vsem. Edino punce danes pa niso take...
Vhukers
28. 09. 2020 20.48
+8
sinhron
28. 09. 2020 18.45
+71
Imamo izvrstne znanstvenike , izvrstne zdravnike , izvrstne strokovnjake na različnih področjih , izvrstne mlade talente , izvrstne športnike , pa najslabše politike !
janezek123@gmail.com
28. 09. 2020 20.28
+2