Znanost in tehnologija

Med 14 kandidati za zaščito Europe Nostre tudi Plečnikov stadion

Ljubljana, 10. 12. 2019 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na seznamu 14 primerov evropske kulturne dediščine, od katerih se jih bo sedem uvrstilo na seznam najbolj ogroženih, je organizacija Europa Nostra uvrstila tudi ljubljanski Plečnikov stadion, kjer so ga poimenovali za "mojstrovino arhitekta Jožeta Plečnika".

Mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine Europa Nostra je objavila seznam 14 primerov evropske kulturne dediščine, od katerih se jih bo sedem uvrstilo na seznam najbolj ogroženih. Med 14 kandidati je tudi Plečnikov stadion v Ljubljani, so sporočili s Predstavništva Evropske komisije v Sloven

Društvo arhitektov Ljubljana je na razpis vključitve v program Europe Nostre in Inštituta Evropske investicijske banke, naslovljen 7 najbolj ogroženih (7 Most Endangered), prijavilo Plečnikov stadion, ker si prizadevajo za ohranitev in ponovno uporabo stadiona v njegovi izvirni obliki, piše na njihovi spletni strani.

Marca naslednje leto pa bodo razglasili sedem najbolj ogroženih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da so za Plečnikov stadion zastavljeni "neprimerni razvojni načrti, ki bi močno spremenili integriteto" stadiona, zgrajenega leta 1925, so ob tem zapisali na spletni strani Europa Nostra. Pri tem omenjajo načrte, da se odstrani skorajda vse prvotne elemente stadiona in na tem mestu postavi novega, kar bi vključevalo tudi hotelske sobe. 

Stadion, ki je bil zgrajen leta 1925, je eden najstarejših objektov, zgrajenih za športne in gimnastične namene v Sloveniji, in tudi eden najzgodnejših tovrstnih objektov v Evropi. Z opečnim zidom ograjena arena objekta na prostem ima obliko podkve, povzeto iz starodavnih amfiteatrov, celoto pa poleg arene sestavljajo še v raščen teren vgrajene tribune, kolonada na vzhodni strani, tribune s stebri na zahodni strani in dva glasbena paviljona."Gre za mojstrovino arhitekta Jožeta Plečnika," ki velja za enega najpomembnejših evropskih arhitektov 20. stoletja. 

Plečnikov stadion
Plečnikov stadion FOTO: Bobo

Do leta 2007 je bil stadion redno v uporabi, vse odtlej pa se vleče zgodba prenove stadiona oz. projekta Bežigrajski športni park (BŠP). Družba Joca Pečečnika GSA je namreč tedaj v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana (Mol) in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) ustanovila gospodarsko družbo BŠP, ki je pripravila skupni projekt prenove Plečnikovega stadiona. Januarja 2008 je družba stadion zaprla, leta 2009 pa je bil za projekt prenove stadiona na natečaju izbran berlinski biro GMP. Kulturnovarstveno soglasje je pravnomočno od marca 2011.

Zgodba s pridobivanjem okoljevarstvenega soglasja pa sega v leto 2010, ko je družba BŠP na Agencijo RS za okolje (Arso) vložila vlogo za izdajo omenjenega soglasja. Arso je konec maja 2012 okoljevarstveno soglasje izdal, a so se nanj pritožili stranski udeleženci, zato je ministrstvo za kmetijstvo še istega leta okoljevarstveno soglasje odpravilo ter zadevo vrnilo Arsu v ponovni postopek in odločanje.

Nazadnje je Arso okoljevarstveno soglasje v ponovnem postopku izdal aprila 2017, vendar ga je ministrstvo za okolje in prostor zaradi pritožb novembra istega leta odpravilo in zadevo vrnilo na Arso v ponovno odločanje.

Plečnikov stadion
Plečnikov stadion FOTO: Bobo

Dodatno vse skupaj zapleta postopek zaradi zemljišča ob Fondovih blokih, ki ga je občina vložila v projekt gradnje stadiona, ki na sodišču teče od leta 2009. Pri svojem pa vztraja tudi Civilna pobuda za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki, ki za stadion predvideva alternativne rešitve.

Seznam najbolj ogroženih primerov kulturne dediščine je sestavilo 15 strokovnjakov glede na njihovo kulturno in zgodovinsko vrednost ter njihovo ogroženost, so pri Europi Nostri zapisali na spletni strani. Pri izboru so bili upoštevani tudi udejstvovanje skupnosti, zavzetost zasebnih in javnih deležnikov, dolgoročni trajnostni razvoj in socialno-ekonomski vidik dediščinskega območja, piše na strani društva arhitektov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Qualisvirtalisoratio
10. 12. 2019 16.09
+12
Ironično je, da so tukaj prisegli izdajalci, zdaj pa na seznamu Europa Nostra… Želim Pečečniku, da mu uspe to podrtijo uredit. Za fondovce pa velja naj si tisto zaprašeno in onesnaženo solato nekam zataknejo. Pa da jih moti hrup, moraš bit res neumen, da jim verjameš. Ker promet na Dunajski jih pa ne moti ne...
ziggy
10. 12. 2019 15.58
+6
Hoj, vse lepo in prav. Ob začetku projektiranja stadiona (cca.1925) je rob LJ segal do železnice Dunaj - Trst, sedaj pa je stadion med Šiško in Bežigradom, zato vsi stegujejo prste po zemljišču. Tudi Fondovi bloki ne ponujajo - razen nostalgije - nekega prestiža in so investitorji, ki bi to bili sposobni primerno urediti. Na Kitajskem so pri resnih projetih npr HE, selili templje, v Egiptu (Asuan) pa tudi, in to opeko po opeko. Sem plul in se vozil mimo vseh. Mislim, da bi tudi v Slo bilo ceneje seliti to dediščino nekam drugam, kjer bi za povrh bilo tudi dovolj parkiririšč. Če bi še kdo prišel ... To pa je že stvar ponudbe. Pa lep pozdrav.
icekpicek
10. 12. 2019 15.48
+14
Naj si pridejo pogledat stanje tega Plečnika. Groza
jakec1575
10. 12. 2019 15.44
-6
No dejstvo je, da Pečečnik hoče več, kot pa je smiselno in dovoljeno.
lumpimonster
10. 12. 2019 15.36
+2
macek_garfield
10. 12. 2019 15.35
+14
je rekel zoki, dovolj je, da imamo en lep stadion in to so Stozice, katerega sem boter, ne potrebujemo se enega, ki ga zeli uredit g. Pececnik, pa je nahujskal fondofce, pa se koga na kaksnem ministrstvu, da so zavlacevali s soglasji, pa imamo sedaj v baje najlepsem mestu na svetu namesto lepega stadiona za Bezigradom - le tam najvecjo sramoto v Sloveniji, hvala zoki, pa to
Mirko Igor
10. 12. 2019 15.15
+18
Za to ni kriv nihče drug kot bivši premier in sedaj g. Šarec. Hrvati so tu pred nami. Vsi se lahko pritožijo, vendar če pritožba ni utemeljena se plača vsa izkazana izguba. Pa da vidmo junake od nevoščljivih sosedov, preko arhitektov, ki nimajo kaj izgubiti do Kolektorja pri Karavankah
dule100
10. 12. 2019 15.13
+10
Boga država, ki mora zaščititi neke ograje in tribune kot spomenik! Smo pa res majhni!
ElPapo
10. 12. 2019 15.06
+12
ta spomenik bi morala branit drzava, tudi ce pomeni, da ga obnovi pececnik
borigi
10. 12. 2019 14.33
+27
Zgleda da so fondovci našli novo pot kako ustavit razvoj...
holcar.
10. 12. 2019 14.32
+14
Ce pa pri nas vlada Cosa Nostra fond banda. Pececnik bi dal 200 mio za to.
Mladi? Plasto
10. 12. 2019 14.27
+19
ali bo ta evropa fondovci nostra ... dala kaj denarja za obnovo ????
MojsterSplinter
10. 12. 2019 14.26
+39
Gledam slike... čudovit spoj betona in rastlinja... simbolika, kako si narava jemlje svoje... kako je mojster Plečnik to vse predvidel že pred toliko leti!