Znanost in tehnologija

Med 224 novimi vrstami tudi opica z belimi obroči okrog oči

Bangkok, 26. 01. 2022 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opica z belimi obroči okrog oči je med 224 novimi vrstami, ki so jih identificirali na širšem območju regije Mekong, piše v najnovejšem poročilu Svetovnega sklada za divje živali (WWF). Poročilo naravovarstvene skupine, objavljeno v sredo, poudarja potrebo po zaščiti bogate biotske raznovrstnosti in habitatov v regiji, ki vključuje Vietnam, Kambodžo, Laos, Tajsko in Mjanmar.

Regija Mekong je žarišče biotske raznovrstnosti in dom tigrov, azijskih slonov, saole – izjemno redke živali, imenovane tudi azijski samorog ali vretenorog – in na tisoče drugih vrst. Vključno z omenjenim zadnjim seznamom so znanstveniki od leta 1997 tam identificirali več kot 3000 novih vrst, je sporočil WWF.

Kot so še zapisali v poročilu, so znanstveniki uporabili meritve in vzorce iz muzejskih zbirk, da bi identificirali ključne razlike med njimi ter na novo odkritimi živalmi in rastlinami. Preučevanje takšnih razlik lahko pomaga določiti obseg vrst in nevarnosti, ki ogrožajo njihovo preživetje, je ob predstavitvi poročila dejal Thomas Ziegler, kustos na Inštitutu za zoologijo Univerze v Kölnu.

Kot so sporočili, so identificirali številne nove plazilce, žabe in dvoživke, ribe in 155 rastlinskih vrst, vključno z edino znano vrsto sukulent bambusa, najdeno v Laosu. Nekatere nove vrste najdemo v več kot eni državi; med njimi je tudi svetlo oranžna kača, ki uživa polže. 

Med novoodkritimi vrstami je tudi kača, ki se prehranjuje s polži.
Med novoodkritimi vrstami je tudi kača, ki se prehranjuje s polži. FOTO: AP

Edini na novo odkriti sesalec pa je opica, ki so jo identificirali na podlagi genetskega ujemanja nedavno zbranih kosti z vzorci iz britanskega naravoslovnega muzeja, zbranimi pred več kot stoletjem, je zapisano v poročilu. Dve glavni razpoznavni značilnosti sta bili široki beli obroči okoli oči in naprej usmerjeni brki. Opica se imenuje Popa langur, saj živi na strmih pobočjih ugaslega vulkana Mt. Popa v Mjanmaru.

WWF je opice v sodelovanju z družbo Fauna and Flora International v objektiv ujel že leta 2018, o odkritju pa je FFI poročal konec lanskega leta. Opica je kandidatka za uvrstitev med kritično ogrožene vrste na rdečem seznamu Mednarodne zveze za varstvo narave, je zapisano v poročilu, saj naj bi jih na različnih mestih v divjini preživelo le 200–250.

Med 224 novimi vrstami je tudi drevesna žaba
Med 224 novimi vrstami je tudi drevesna žaba FOTO: AP

V gorah Mjanmara, kjer nezakonito rudarjenje in sečnja postajata vse resnejša grožnja v državi, ki je po vojaškem prevzemu oblasti pred letom dni sredi političnih pretresov, pa so našli tudi novo vrsto begonije z rdečkastimi cvetovi in ​​jagodičevju podobnim plodom.

Nova vrsta plazilcev
Nova vrsta plazilcev FOTO: AP

Kljub človeškim posegom v tropske gozdove in na druga divja območja pa je velik del Mekonga še vedno malo raziskan in vsako leto najdejo na desetine novih vrst, kar predstavlja kanček upanja, saj veliko vrst izumre.

 Ne najdejo pa vseh novih vrst globoko v džungli. Vrsto ingverja z ostrim vonjem, podobnim vonju velikih hroščev, ki jih Tajci uporabljajo za pripravo neke vrste omake s čilijem, ki jo postrežejo z rižem, imenujejo "smrdljiva žuželka", je zapisano v poročilu. Našli so jo v trgovini z rastlinami na severovzhodu Tajske.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NejkoSLO
26. 01. 2022 14.23
+3
A kaj ko bomo use uničili. :-(
Wortex2
26. 01. 2022 14.43
+5