Znanost in tehnologija

Meta: Nikakor si ne želimo in se ne nameravamo umakniti iz Evrope

Ljubljana, 08. 02. 2022 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
0

Tehnološki gigant Meta je v ponedeljek sporočil, da družbenih omrežij kljub sporom glede prenosa evropskih podatkov v ZDA ne namerava umakniti iz Evrope. Prenos podatkov med EU in ZDA je namreč ključnega pomena za oglaševalsko dejavnost družbe. Umik iz Evrope bi družbo namreč stal kar 25 odstotkov prihodkov.

Organi Evropske unije morajo bolje razumeti futuristični digitalni svet, znan kot "metaverzum", preden se lahko odločijo, kako ga bodo uredili, je v torek dejala vodja protimonopolne politike Margrethe Vestager. Metaverzum vključuje omrežje virtualnih okolij, do katerih lahko uporabniki dostopajo prek različnih naprav. V tem okolju lahko uporabniki delajo, se družijo in igrajo.

Pod žarometi je to okolje vse od oktobra, ko je tehnološki gigant Facebook svoje ime spremenil v Meta in napovedal izgradnjo metaverzuma. Ta poteza je sprožila zaskrbljenost glede morebitne prevlade Facebooka. "Vse, kar počnemo, mora temeljiti na dejstvih in na informacijah, ki jih lahko dobimo ... To moramo razumeti, preden se lahko odločimo, kateri ukrepi bi bili primerni," je dejala Vestagerjeva.

Facebook se je preimenoval v Meta
Facebook se je preimenoval v Meta FOTO: AP

Zaradi spora z Evropsko unijo glede predpisov o varstvu podatkov je šef tehnološkega giganta Mark Zuckerberg zagrozil z zaprtjem najbolj priljubljenih aplikacij Meta po vsej celini. A družba Meta je v ponedeljek sporočila, da družbenih omrežij kljub sporom ne namerava umakniti iz Evrope. "Nikakor si ne želimo in se ne nameravamo umakniti iz Evrope, vendar je preprosta realnost, da se Meta in številna druga podjetja, organizacije in storitve zanašajo na prenos podatkov med EU in ZDA, da lahko izvajajo globalne storitve," je podjetje zapisalo v izjavi.

Osebni podatki so osrednjega pomena za oglaševalsko dejavnost družbe, ki ustvarja skoraj celotne prihodke Mete, okviri, ki so nadzorovali prenos podatkov s stare celine, pa so se zdaj znašli v negotovosti. Ključni dogovor o t. i. ščitu zasebnosti za spletne podatke med Evropo in ZDA je bil namreč julija 2020 razveljavljen z odločitvijo Sodišča EU.

Zaradi spora z Evropsko unijo glede predpisov o varstvu podatkov je Zuckerberg zagrozil z zaprtjem najbolj priljubljenih aplikacij Meta po vsej celini.
Zaradi spora z Evropsko unijo glede predpisov o varstvu podatkov je Zuckerberg zagrozil z zaprtjem najbolj priljubljenih aplikacij Meta po vsej celini. FOTO: Shutterstock

Meta je prejšnji četrtek v letnem poročilu opozorila, da družba ne bo mogla več uporabljati sedanjega modela sporazumov, bo verjetno morala oditi s celine, če ne bo sprejet nov okvir. "Če ne bo sprejet nov čezatlantski okvir za prenos podatkov... v Evropi verjetno ne bomo mogli ponujati številnih naših najpomembnejših izdelkov in storitev, vključno s Facebookom in Instagramom," so zapisali v sporočilu Komisiji za vrednostne papirje in borzo. Opozorili so še, da so v pravni in regulativni nevarnosti tudi baze, ki jih uporablja za prenos podatkov. 

Medtem še naprej potekajo pogovori med evropskimi in ameriškimi organi o tem, kako to vprašanje rešiti. Delnice Mete so minuli teden zabeležile največji padec vrednosti, potem ko so se po objavi poslovnih rezultatov v zadnjem četrtletju lani pocenile za 22,6 odstotka. Dobiček nekdanjega Facebooka je v zadnjem četrtletju lani na letni ravni upadel za osem odstotkov.

Platforma Facebook je konec leta 2021 obenem beležila majhen upad števila dnevnih uporabnikov po vsem svetu, kar je bil prvi takšen upad za to družbeno omrežje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.