Znanost in tehnologija

Pikalo: Smo pionirji zgodbe o umetni inteligenci

Ljubljana, 10. 03. 2020 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Tam, kjer smo lahko in kjer imamo sredstva za to, lahko delamo prebojne stvari," je o mednarodnem raziskovalnem centru za umetno inteligenco, ki bo imel sedež v Ljubljani, dejal minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo. Poudaril je, da gre za Unescov center, ki torej ni evropski, pač pa globalen. Mi smo tisti, ki ga bomo imeli prvi, in bomo postavljali trende za vse ostale, je še dejal.

Unesco je prejšnji teden sporočil, da so s slovenskim ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport podpisali sporazum o ustanovitvi prvega globalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI), ki bo imel sedež v Ljubljani.

Po besedah ministra Jerneja Pikala je to največji dosežek za slovensko znanost in dokaz, kako visoko lahko Slovenija seže na nišnih področjih. "To je na eni strani velik uspeh za slovensko znanost, na drugi pa za vse nas, ki smo tako ali drugače pomagali, opravili številne pogovore, poti, telefonske klice, skratka vse, kar je bilo potrebno, da imamo pogodbo v roki in zdaj ta center lahko zaživi."

Po njegovih besedah to ni navaden center. "To je Unescov center, kar pomeni, da ni evropski, ampak globalen. Je prvi v vrsti in upam, da jih bo še več," je dejal in poudaril, da ne gre samo za to, da smo prvi, pač pa bodo na podlagi tega centra ustanovljeni tudi drugi centri v drugih regijah. "Smo pionirji zgodbe o umetni inteligenci."

Umetna inteligenca človeštvu po Pikalovih besedah lahko pomaga pri različnih stvareh. "Center bo lahko svetoval globalno, širil zmogljivosti na različne načine, predvsem pa oblikoval mrežo. Toliko pozitivnih vprašanj in prošenj za sodelovanje od tujih vlad ali raziskovalcev še nikoli nismo dobili," je še dodal. Veliko zanimanje je med drugim izkazal predsednik ene od tehnološko zelo razvitih držav, kar si Slovenija lahko šteje v čast, je poudaril. "Zdaj, ko to vzpostavljamo, bomo prvi in bomo 'trend setterji' za bodoče centre in ureditve."

Tam, kjer smo lahko in kjer imamo sredstva za to, lahko delamo prebojne stvari, je še ponosno dejal minister in se zahvalil ekipi, ki je pripeljala do uresničitve ideje.

Po besedah ministra Jerneja Pikala je ustanovitev prvega tovrstnega globalnega centra priznanje za slovensko znanost in znanstvenike, ki to področje raziskujejo že desetletja.
Po besedah ministra Jerneja Pikala je ustanovitev prvega tovrstnega globalnega centra priznanje za slovensko znanost in znanstvenike, ki to področje raziskujejo že desetletja. FOTO: POP TV

'Prepoznali so potencial Slovenije'

Unesco je Slovenijo predlagal, ker je prepoznal njen potencial na področju umetne inteligence, je povedal vodja Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Institutu Jožef Stefan (IJS) Mitja Jermol. Pogodbo o ustanovitvi raziskovalnega centra so podpisali v četrtek, ustanovili naj bi ga v kratkem. Sprva bo center gostil IJS, čez približno dve leti pa bo deloval samostojno.

Vsebina centra ima po Jermolovih besedah dva stebra. Prvi vključuje raziskave umetne inteligence s širšega družbenega vidika, drugi pa se ukvarja z vprašanjem, kako lahko umetna inteligenca pomaga pri reševanju globalnih izzivov. "Ne gre torej le za tehnologijo," je poudaril.

Namen centra bo med drugim zagotavljati odprto in pregledno okolje, ki bo poleg raziskav in razprav na področju umetne inteligence deležnikom po vsem svetu zagotavljalo tudi politično podporo pri pripravi usmeritev in akcijskih načrtov na področju umetne inteligence.

IJS in drugi deležniki želijo v Sloveniji sicer zgraditi širši ekosistem na področju umetne inteligence. Kot poudarjajo, je pri tem ključno ekipno delo, kar dokazuje tudi ustanovitev Unescovega centra, pri kateri sta moči združili politika in stroka.

Center bo za začetek ustanovljen na Inštitutu Jožef Stefan. Raziskovalci menijo, da center Slovenijo postavlja na zemljevid sveta.
Center bo za začetek ustanovljen na Inštitutu Jožef Stefan. Raziskovalci menijo, da center Slovenijo postavlja na zemljevid sveta. FOTO: POP TV

Kako lahko umetna inteligenca koristi pri reševanju vsakdanjih izzivov, je na konkretnem primeru predstavil raziskovalec v laboratoriju za umetno inteligenco na IJS in digitalni glasnik Slovenije Marko Grobelnik. IJS je namreč vzpostavil digitalno platformo za spremljanje poročanja vseh svetovnih medijev o koronavirusu.

Drugi primer pa je observatorij politik v sklopu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), katerega namen je med drugim globalno spremljati produktivnost na področju umetne inteligence.

Po Jermolovih besedah zanimanje za novi slovenski center kažejo tudi tuja podjetja, tovrstna partnerstva pa lahko močno pospešijo razvojni preboj. Kljub temu, da bo del sredstev za delovanje zagotovila vlada, bo moral center namreč sredstva pridobivati sam. Koristi od centra pa bodo lahko imela tudi slovenska podjetja, je dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drekachi24
24. 03. 2020 19.38
Kje je zdaj vaša umetna inteligenca?! Čaka na konec pandemije? Virus nima ne čipov ne živčnih celic, pa trenutno vlada ljudem, ki imajo vse to. Ne bi bili raje malo bolj skromni in ponižni?
helij
14. 03. 2020 12.10
+1
Pikalo ti si se izkazal pri koronavirusu,pri zaprtju OŠ Šmarje....
helij
14. 03. 2020 12.09
+1
annonQ
11. 03. 2020 09.05
+5
Globalistična pedofilska banksterska mafija vsiljuje svetu umetno intelegenco kot rešilno bilko za izgubo kontrole nad prebujenimi ljudmi, ne bo se izšlo,načrt je drugačen !
Drekachi24
11. 03. 2020 07.46
+6
Samo še to: kako zelo je mali virus brez enega samega nevrona v glavi osmešil nadute kitajske oblasti, ki so se znašale na kamere ter inteligentne sisteme v ozadju, uvajale točkovanje državljanov kot smrkavih šolarčkov... Narava zmaga na koncu, in tudi človeške množice so del nje.
Drekachi24
11. 03. 2020 07.42
+1
Čudi me, da ta tako zelo pametna umetna inteligenca še ni rešila svetovnega problema corona virusa. Kje je cepivo, kje inteligentne rešitve za ljudi - je ona svetovala zapreti celotno populacijo v gulag? Pri NSA baje vedo vse o slehernem od nas. Res? Zakaj pa potem ne pomagajo svetu s podatki, kdo je okužen in s kom vse je bil v stiku? Virus je gladko razkril bleferje, slovenske in tuje, ki imajo besedo 'inteligenten"ves čas na jeziku.
apodgra
11. 03. 2020 07.38
+9
Nisem vedel, da bo Slovenija na razvoju umetne inteligence na same svetovnem vrhu in da bodo Američani, Kitajci ,Japonci in drugi, se od nas učili . Pa kaj j ta človek sploh ve, kaj govori in zadnji čas je ,da se ga bo zamenjalo. Lepo se je slikati in se obnašati tako, kot, da je vse to njegovo delo ,delo strokovnjakov pa so obrobna zgodba .
vertex
10. 03. 2020 21.45
+3
Bravo vlada...sedaj prihaja na oblast neinteligenca
puspan
10. 03. 2020 21.40
+7
Tu ima pa Piccolo čisto prav. Vso intiligenco, ki jo ima, je umetna.
krtaksn
10. 03. 2020 21.36
+1
Se kar si pionircek ja. Dalec si priso tovaris
VAREN
10. 03. 2020 20.29
+3
Ja ga zelo skrbi, da nebi dobil posteljne robotke.
kolbek460
10. 03. 2020 19.21
-2
Jernej eden od najbolših ministrov do sedaj ,pustil dobro zapuščino v dobri kondiciji ,Hvala za trud ,tovariš ,
Lumpx
10. 03. 2020 15.45
+5
"Rudeca cetica koraka, ko Pikalo na umetno inteligenco iz tetrapaka caka". Nog se nas usmili. Zadnji cas da gredo taki z vlade ... za vekomaj.
janezpodre
10. 03. 2020 15.44
+11
Pikalo, nehi ga srat, mi smo cicibani še pr naravni inteligenci.
Janko Pesjak
10. 03. 2020 15.15
+7
Pa kaj je ta Pikalo na glavo padel. Kitajska in Južna Koreja sta že sedaj 10 let pred nami na tem področju. Mi capljamo daleč zadaj, proračuni so borni. Ne mroem verjet da takšne oslarije klanfa. Ta sploh ne ve, kaj je umetna inteligenca.
Lumpx
10. 03. 2020 15.44
+2
++++++++ tocno tako s tem da so se Ameri s tem zaceli ukvarjat pred 40-50 in vec leti leti ko smo v Jugi sam sanjali o racunalnikih.
antilevi?ar
10. 03. 2020 16.25
+0
Ne bluzi, nebi bilo prvega računalinka iz IBM, da ni bilo Instituta Mihajlo Pupin in njihovih inžinirjev. Ti o jugi nimaš pojma, smrkavec.
Lumpx
10. 03. 2020 21.42
+0
ne bi bilo IBM da ni bilo Instituta Mihajlo Pupin ha ha ti si pa res prplaval vceraj iz ocetovih jajc. CTR je nastal ze daljnega l. 1911 in se primenoval v IBM leta 1924.
antilevi?ar
11. 03. 2020 12.16
+1
Popravek,.prve mainframe računalnike je IBM delal s pomočko IMP, ne prvi računalnik, sem bil površen, hvala za opozorilo,..:))
Lumpx
10. 03. 2020 15.00
+2
Joj kake toti klamfa... Pravi kumerivski pionircek.
Castrum
10. 03. 2020 13.26
+4
Ne razumem pa, če je to Unsecov center, zakaj se mora financirati preko vlade RS in z lastnimi sredstvi? A Unseco ne da nič denarja? Niti za plače? Torej je Pikalo v bistvu ustanovil samo še en dodaten "javni inštitut" ki bo prisesan na državne jasli. Bi skoraj si upal staviti, da bo v par mesecih direktor tega centra - Pikalo!
Lumpx
10. 03. 2020 15.46
+1
to bo tak ko ona firma za Bitkoin ki jo je kao drzava (Sarec) ustanovila z nekim levakom.... drzavni gnar je skopnel firma pa v stecaj po enem letu.
Zan Marega
10. 03. 2020 13.23
+7
ko ti komunajzar, ki je ponosen na svoje klavce , ki so uničili narod, govori o inteligenci
brabusednet
10. 03. 2020 13.18
+8
Pikalu tebi sploh manjka bilo kakšna inteligenca.Ustavno sodišče ti je naložilo popravit diskriminacijo o plačilo osnovnih šol.Kaj si ti naredil z tvojo inteligenco en velik NIČ.Še nobeno teslo ni imelo inteligence.
dule100
10. 03. 2020 13.12
+3
Če kaj, imate pa umetno inteligenco!
Cesar Millan - Vodja krdela
10. 03. 2020 20.12
+3