Znanost in tehnologija

Mioni in standardni model: je na obzorju nova fizika?

New York, 08. 04. 2021 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
114

"Moja prva reakcija je bila - noro!" pravi Gordan Krnjaic, teoretični fizik pri Fermilabu, o eksperimentu, v katerem so merili anomalni magnetni moment mionov - in ugotovili, da rezultatov ni možno razložiti z uporabno standardnega modela. "To je skoraj najboljši možni scenarij za raziskovalce, kot smo mi ... Morda gre celo za novo fiziko in ima posledice za prihodnje poskuse in možne povezave s temno snovjo," še pravi znanstvenik.

Nova odkritja so razburkala svet fizike.
Nova odkritja so razburkala svet fizike. FOTO: AP

Muon g-2 je eksperiment, katerega namen je bil natančno izmeriti, kako magnetni so mioni. In to z opazovanjem njihovega gibanje v magnetnem polju, poroča scientificamerican.com. Če se eksperimentalna vrednost magnetnega momenta teh delcev razlikuje od teoretične napovedi, bi bilo lahko namreč to odstopanje znak nove fizike, na primer nekega subtilnega in neznanega delca ali sile, ki vpliva na mione. 

Na novo posodobljena eksperimentalna vrednost za mione, o kateri so zdaj poročali v Physical Review Letters, odstopa od teorije le z majhno vrednostjo (.00000000251) in ima statistični pomen 4,2 sigma oziroma verjetnost 1:40.000, da gre za naključje. 

To je sicer ponovno premalo, da bi lahko z gotovostjo zatrdili, da gre za prelomno odkritje, a kaže, da so potrebne dodatne raziskave. Odkritje bodo tako zdaj skušali preveriti še v drugih pospeševalnikih delcev, med drugim na Japonskem. 

Standardni model vsebuje  sedemnajst osnovnih delcev. Z odkritjem Higgsovega bozona je bil eksperimentalno potrjen obstoj vseh v modelu napovedanih delcev, še vedno pa ostaja odprtih kar nekaj vprašanj in fiziki se strinjajo, da standardni model ne pojasnjuje vsega, čeprav je odličen pripomoček za delo. Leta se zato posvečajo odkrivanju novih delcev in morebitnih interakcij med njimi.  

Mioni so sicer skoraj enaki elektronom. Oba delca imata enak električni naboj in druge kvantne lastnosti, na primer spin. Toda mioni so približno 200-krat težji od elektronov, zaradi česar imajo kratko življenjsko dobo in razpadajo v lažje delce. Posledično mioni ne morejo igrati osrednje vloge elektronov pri tvorjenju struktur.

Ko je nemški fizik Paul Kunze leta 1933 prvič opazil mion, sprva ni bil prepričan, kako naj si ga razloži. "Ni bil ne elektron ne proton, ampak nekaj, kar je poimenoval delček negotove narave,"  pravi Lee Roberts, fizik z bostonske univerze in sodelujoči pri eksperimentu Muon g-2. 

Novoodkriti delec je predstavljal zanimiv dodatek za sicer omejeno zasedbo subatomskih delcev, zaradi česar se je fizik Isidor Isaac Rabi vprašal: "Mion ... pa kaj je to?!"

Leta raziskovanja so nato Rabiju, ki mu je spanec kratila skrivnostnost miona, dala prav - še vedno kaže, da bi lahko skrival kakšno svojo znanstveno skrivnost. 

Leta 2001 je poskus E821 v Nacionalnem laboratoriju Brookhaven v New Yorku nakazal, da se magnetni moment mionov dejansko razlikuje od teorije. Takrat ugotovitev ni bila dovolj zanesljiva, ker je imela statistično pomembnost le 3,3 sigme. Rezultat je bil torej manjši od potrebnih pet sigm - ena na 3,5 milijona naključja - vendar dovolj, da je vzbudil zanimanje raziskovalcev za prihodnje poskuse.

Upali so, da bo dokončen odgovor morda dal tokratni poskus, a ga spet ni. Veseliti se nove fizike je tako (še) prezgodaj. 

"Menim, da pod soncem ni nič novega," pravi Tommaso Dorigo, eksperimentalni fizik z univerze v Padovi v Italiji, ki sicer tako kot Krnjaic ni sodeloval v novi študiji. "Mislim, da je še vedno verjetneje, da gre za teoretični napačni izračun .... Vsekakor pa je to najpomembnejša stvar, ki jo moramo zdaj preučiti."

Tudi v reviji Nature drugi raziskovalci dokazujejo, da je izmerjeni faktor g pravzaprav povsem v skladu z napovedmi standardnega modela. In četudi bi se revidiralo vrednost faktorja g za mion, to standardnega modela ne bi ovrglo.  

Center eksperimanta je sicer magnet. Žarek pozitivnih pionov - lahkih delcev, narejenih iz gornjega in spodnjega antivarka - razpada v mione in mionske nevtrine. Mioni se zberejo in usmerijo v urejeno krožno pot okoli magneta, ki jo bodo obkrožili največ nekaj tisočkrat, preden bodo razpadli v pozitrone. Z zaznavanjem smeri razpada mionov lahko fiziki pridobijo informacije o tem, kakšna je bila interakcija delcev z magnetom. 

Kako deluje ta postopek? Predstavljajte si vsak mion kot majhno analogno uro, priporoča scientificamerican.com. Ko delček kroži okoli magneta, njegov kazalec teče okoli in okoli s hitrostjo, kot jo napoveduje teorija. Ko se čas miona izteče, ta razpade v pozitron, ki se odda v smeri kazalca. Toda če se kazalec obrne s hitrostjo, ki je drugačna od teorije - recimo, prehitro - se razpad pozitrona kaže v nekoliko drugačno smer. Če zaznate dovolj odstopajočih pozitronov, imate anomalijo.

Raziskovalce zanima predvsem vpliv te morebitne anomalije, saj mogoče obstaja nekaj, česar standardni model ne upošteva in lahko gre za razliko med elektroni in mioni. 

Muon g-2 je začel zbirati podatke že leta 2017, vendar rezultati niso bili obdelani in interpretirani vse doslej, saj je bila obdelava podatkov mučna naloga. "Čeprav bi si ljudje morda želeli, da bi rezultat prišel hitreje, to odraža dolgo obdobje skrbnega preučevanja, da bi stvari razumeli," pravi Brendan Kiburg, fizik iz Fermilaba. 

Eksperiment sam po sebi namreč nima velike vrednosti, če podatki niso primerjani s teoretično napovedjo, kar je bilo delo približno 130 fizikov. Ko mion potuje skozi vesolje, namreč ta prostor v resnici ni prazen. Namesto tega je to kraj neskončnega števila virtualnih delcev, ki se lahko pojavijo in izstopijo. Mion ima nekaj majhnih možnosti za interakcijo s temi delci, ki ga vlečejo in vplivajo na njegovo vedenje. Izračun učinka navideznih delcev na spin miona - hitrost, s katero se obrača njegov "kazalec" - pa torej zahteva vrsto mučnih in neverjetno natančnih teoretičnih določitev.

Vse to pomeni, da ima teoretična napoved za mione svojo negotovost, ki jo teoretiki poskušajo razjasniti. Eden od načinov je prek mrežne kvantne kromodinamike (QCD), tehnike, ki se zanaša na veliko računsko moč za numerično reševanje učinkov virtualnih delcev na mione. 

Na tem področju se tako "zabava šele začenja".  Strokovnjaki bodo zdaj najprej skušali čim bolje razumeti rezultate. Medtem ko nekateri fiziki špekulirajo o tem, kaj natančno lahko pomeni mionska anomalija, pa se prizadevanja za zmanjšanje negotovosti in potrjevanje anomalije nad 5 sigma nadaljujejo.

Novi podatki Muon g-2 naj bi bili na razpolago v približno 18 mesecih. Nekoliko kasneje pričakujejo japonske rezultate. 

A tudi če vsa ta prizadevanja potrdijo, da zaradi mionov deluje nova fizika, pa ne bodo mogli razkriti, kaj točno je ta nova fizika. Potrebno orodje za razkritje njene narave je morda lahko nov trkalnik - nekaj, za kar se zavzemajo številni fiziki s predlogi, kot sta Mednarodni linearni trkalnik in LHC z visoko svetilnostjo. 

V zadnjih nekaj mesecih se je zanimanje za mionski trk povečalo, kar naj bi po številnih prispevkih fizikom zagotovilo sposobnost določanja lastnosti neznanega delca ali sile, ki vpliva na mion.

Na koncu tako tudi tisti, ki so še posebej skeptični glede pomena novega rezultata, vsemu skupaj dajejo določeno težo. "To je dobro za fiziko delcev," pravi Dorigo. "Saj je fizika delcev že nekaj časa mrtva."

Koronavirus pasica nova

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1996024
08. 04. 2021 21.49
-1
upam da to vodi f lebdeče avtomobile kot v vojni zvezd. Takoj kupim :)
Gepard007
08. 04. 2021 21.40
-2
Toliko povedanega in na koncu vemo toliko kot na začetku...
Zdravko Babić
08. 04. 2021 21.44
+4
Ne se smešit če ne razumeš. Znanost ni za ljudi z osnovno šolo!! Se mi smiliš.
VAREN
08. 04. 2021 21.39
-2
In zemlja se še naprej ne bo vrtela, in sonce bo še vedno prehitevalo Luno. Sanje o potovanju v vesolje pa bodo večne.
Zdravko Babić
08. 04. 2021 21.45
+3
Ti pa raje komentiraj agronomijo in pozebo. Si bolj doma tam nakladač.
Zdravko Babić
08. 04. 2021 21.34
+1
Zakaj imamo kvantne fizike, če pa kleni kmečki fantje in amaterski nakladači vedo več od njih, hkrati pa tudi medicino in virologijo, hkrati pa šlogajo iz kave fifti fifti. Če se slučajno njegova napoved uresniči pa reče, saj sem imel prav, če se pa ne pa ni nikoli imel narobe...😂😂😂😂
Uporabnik1996024
08. 04. 2021 21.50
-1
Zdravko Babić
08. 04. 2021 21.51
+1
Zelo izviren komentar. Drži se raje štedilnika.
Uporabnik1996024
08. 04. 2021 21.53
-1
matr si zagrenjen(a). Dobiš lahko še čir na želodcu.
Zdravko Babić
08. 04. 2021 21.56
+1
Zdravko Babić
08. 04. 2021 21.59
+1
antilevi?ar
08. 04. 2021 20.53
-5
O kakšni temni snovi fantazirate? Za 99% vesolja nimate pojma kaj ga sestavlja pa si izmišljate temno snov,.eter pa nonšalantno zavračate? Teoretični fizik po domače-bluzator, nobena dodana vrednost, skoraj podobno kot naš FDV.
VAREN
08. 04. 2021 21.11
-4
ni_mi_vse_eno
08. 04. 2021 21.17
-3
Popravljam te, 97% (=Dark Energy Renders 97% Of The Galaxies), hehe. Zadeva je izredno zanimiva in kolikor mi je znano, opazovana prvič pri Veri Rubin. Hitrost rotacije galaksije je z oddaljevanjem od centra skoraj konstantna, bi morala pa glede na materijo hitrost padati (Galaxy rotation curve, wikipedia). V galaksiji je veliko premalo vidne materije, da bi držala galaksijo skupaj in če damo vse znane fakte v računalniško simulacijo, se nam galaksija zaradi prehitre rotacije razleti. Imamo problem. Rešitev je, da si izmislimo obstoj neke "črne materije" ki bi izražala ta gravitacijski privlak in držala galaksije skupaj. (če imaš kladivo v rokah, potem je vsak tvoj problem podoben žeblju). Črna materija ni bila nikoli dokazana, niti opazovana. Opazovani pa so fakti, hitrosti vrtenja galaksij in masa vidne materije.
VAREN
08. 04. 2021 21.24
-3
Če hočeš obdržat ovce na vajetih jim moraš vsake toliko dozirat hrano. Če pa odmisliš vrtenje, ki ga ni, pa se vsa njihova teorija podre.
VAREN
08. 04. 2021 20.50
-5
V Švici so zgradil Cern, da ugotavljajo tisto, kar ne bodo nikol ugotovil. Teorija na teorijo, nakladanje na nakladanje, zapravljanje denarja na zapravljanje denarja.
sumi42
08. 04. 2021 20.29
+3
kva je fajn biti kmečki fizik in filozof ... vse ti je jasen, če ne gre drugače pomešaš vse teorije med sabo. in spet vse štima.
lnterReflections
08. 04. 2021 20.18
+0
Jaz obožujem kmečko fiziko. Newtonov zakon F=Gmm/r2. Coluombov zakon F=kee/r2. Če bi sklepal torej po kmečki fiziki, prideš do zaključka, da da m = e, kar pomeni, masa = električni naboj.
antilevi?ar
08. 04. 2021 20.55
+2
Ne drži,.masa nikakor ne more biti energija. Kaj daje masi energijo? Ni to samoumevna stvar,..
sumi42
08. 04. 2021 20.16
+3
Če se eksperimentalna vrednost magnetnega momenta teh delcev razlikuje od teoretične napovedi, bi bilo lahko namreč to odstopanje znak nove fizike - hja, noben model ni popoln, le opisuje razlike do določene natančnosti. Zanima me, kdaj bomo zaznali ali prepoznali kvantne pojave na makro nivoju. Bitja obstajajo že milijone let. Mislim, da bo potrebno vprašati delfine.
Balki30
08. 04. 2021 20.25
+1
Ne delfine.....misi...vprasi adamsa....pa to
sumi42
08. 04. 2021 20.41
+1
ni_mi_vse_eno
08. 04. 2021 20.14
+1
Kako lahko molekula fulerena (60 atomov ogljika povezanih v pet in šestkotnike, izgled nogometne žoge) obstaja, če ga z detektorjem opazujemo in ne obstaja (obstaja kot verjetnostna distribucija možnosti, Schrödingerjeva enačba), če je ne opazujemo? Beri pdf dostopen na spletu: "Dvojna narava (valovanje-delec) molekule fulerena (=Wave-particle duality seen in carbon-60 molecules). Kako lahko nek pogled v tem času spremeni realnost v preteklosti? glej wikipedia ali podobno: "Kvantna radirka z zakasnjeno izbiro" (=Delayed-choice quantum eraser). Zadeve so zelo zanimive. Živimo v simulaciji, ki se rendrira za nas točno takrat, ko jo opazujemo. Če je ne opazujemo, ne obstaja, ampak obstaja samo verjetnostna distribucija možnosti. Živela znanost.
CyberWormMythBuster
08. 04. 2021 20.09
-2
glih ajnštajn je bil najbolj znan teoretik teorija relatiwnosti itd : )) njegowa teorija je pršla w prakso s prwim jedrskim reaktorjem itd : ))) oče atomske bombe : )))
CyberWormMythBuster
08. 04. 2021 20.11
-1
takrat so se wsi delal norca iz njega s teslo itd : ))) dans je jedrska bomba kruta realnost : )))
antilevi?ar
08. 04. 2021 20.57
-2
Tesla je rekel, da je anštajn bum.bar in to drži, njegova teorija je samo teorija in nič drugega večrat dokazana kot navaden bluz.
antilevi?ar
08. 04. 2021 20.59
-2
To nima z ajunštajnom prav ničesar,..take bombe so v zgodovini že obstajale,..dve se stalno ponavljajo Sodoma, Gomora,..pa še 3 druga mesta, da ne omenjam še drugih dogodkov.
didi1963
08. 04. 2021 21.44
Einstein je bil samo goli progil, sevedsa da je Tesla rekel da to je samo en pajac, ker je vse projetkte vodila njegova žena, Mileva Marič, ona je bila prava glava, Berto je samo nagrade pobiral
lnterReflections
08. 04. 2021 20.03
-2
CyberWorm. Newton : F = Gmm/r2 . Coulombov: F = (ke)ee/r2. Zakaj sta enačbi isti, razlika samo v elementih enačbe, a oboje se nanaša na silo. Če ti uspe dobiti povezavo, potem bi prišel do zaključka, da je m = e, kar bi pomenilo, masa = električni naboj.
CyberWormMythBuster
08. 04. 2021 20.17
-2
e=m*c na kwadrat je bolj splošna : ))) pa pol lohka naprej pretwarjaš w energijo al pa đule itd : )))
lnterReflections
08. 04. 2021 20.19
-1
Če je Einstein prišel do tega samo na podlagi matematike, potem lahko jaz počnem isto.
CyberWormMythBuster
08. 04. 2021 20.24
-3
beri gor od atomske bombe pa jedrskega reaktorja : ))) ena kila plutonija če raspade w energijo kolk je to energije? : )) podre celo mesto : )))
VAREN
08. 04. 2021 19.59
-2
Spet samo teorija.
JAZsemTI
08. 04. 2021 19.53
+1
Zaradi mionov je mamino kosilo boljše kot v michelinovi restavraciji s 5*. Ni vse samo fizika in kemija😀
ni_mi_vse_eno
08. 04. 2021 19.51
-3
Bistvo fizike ni v standardnem modelu, ampak v eksperimentu dvojne reže (=quantum eraser experiment). Zato, ker imamo še vedno "verjetje" v materialistično fiziko, zato ne razumemo, da živimo v simulaciji. Tisti, ki smo bili na drugem koncu, razumemo, ostali pa preko znanstvenih dognanj prihajajo vse bolj do spoznanja. Pa naj gre za filozofski argument (dr. Nick Bostrom) ali pa argument fizika (Physicist S. James Gates, simulation). Ključ razumevanja je eksperiment dvojne reže (=Tom Campbell: The Key to Understanding Our Reality), ki je razdelila fiziko na teorijo relativnosti in kvantno fiziko. Od takrat dalje nam vlada dvojna fizika. Kako fiziki nočejo sprejeti dejstev eksperimenta in se oklepajo materialističnega modela fizike lepo pokaže dr. Dean Radin: (Institute of Noetic Sciences (IONS). Stotine eksperimentov izvedenih s standardno deviacijo mnogih preko 6 sigma. Priporočam izobraževanje.
lnterReflections
08. 04. 2021 19.56
+2
Zame je še vedno najboljši fizik vseh časov bil Nikola Tesla. Rekel je: "Matematika je zgolj orodje, ki nam pomaga, da nekaj izračunamo." Če pa hočemo v fiziki nekaj dokazati, moramo delati eksperimente. Problem torej nastane, ko je v fiziki preveč matematike in premalo dokazov.
ni_mi_vse_eno
08. 04. 2021 20.03
-1
Le zakaj matematika tako deluje v prostoru fizike? Zato, ker je vse zgolj izračun v naši simulaciji. Svetlobna hitrost je neodvisna od hitrosti gibanja samo zato, ker je to hitrost osveževanja kubičnih pikslov v naši simulaciji. Hitreje ne gre, to je refresh rate.
ni_mi_vse_eno
08. 04. 2021 20.06
-2
Eksperimentov pa ogromno izvedenih, vir sem navedel, poglej in spoznaj ali živi v nevednosti. Živela svoboda.
lnterReflections
08. 04. 2021 20.07
+1
Matematika je enako kot kladivo ali izvijač, torej orodje. In vsak orodje na tem svetu je nepopolno, tako tudi matematika.
sumi42
08. 04. 2021 20.21
-1
zab6bsigma moraš pa en eksperiment zeloo velikokrat ponoviti. pri nas na šihtu še za ena sigma niso slišal oz. se delajo da ne obstaja zato, ker ponavljanje preizkusov stane :)
sumi42
08. 04. 2021 20.23
-2
matematika je neskončno točna in velja za večno, pri eksperimentih pa se številka kaj kmalu neha
marker1
08. 04. 2021 19.28
-1
Ta članek je za atomske fizike ne pa za kavč strokovnjake.
oba tri sm te vido
08. 04. 2021 19.51
-2
Se sploh ne zavedaš da je danes biti indoktriran sramota ;)
ni_mi_vse_eno
08. 04. 2021 19.55
+0
Znanost ne diskriminira, je dostopna vsem. Podjetništvo na drugi strani pa mora skrivati in patentirati, da ima prednost pred drugimi na trgu in s tem večji profit. Zato sedanji ekonomski sistem ni idealni v smislu rasti celotne družbe, je pa boljši od komunizma ali socializma, saj ti daje finančno vzpodbudo za nova dognanja in odkritja. Če bi imeli sistem vzpodbud in hkrati odprto sodelovanje, bi bil napredek enormen.
oba tri sm te vido
08. 04. 2021 20.01
+0
Dosti starih profesorjev iz bivše juge je enostavno obupala nad novopečenimi. Ker želijo slavo na račun dela in študij drugih. Niso sposobni kritičnega razmišljanja kar pa je potrebno za napredek. Če nekaj dela super ni treba nič izboljšat. To lahko vidimo v kvaliteti proizvodov. Včasih je stvar delovala danes pa se samo kvari.
oba tri sm te vido
08. 04. 2021 20.02
+0
Pomen znanosti in naziv profesorja ni več to kar je bilo včasih.
Greghorian
08. 04. 2021 19.27
+3
Dober članek. Veliko odkritje, ljudje se ne zavedajo da ko bo fizika raziskana do najmanjšega delca in skrivnost nastanka vesolja se šele zacne doba napredka in tehnologij ki si jih ne predstavljamo. Manipulacije dimenzij, teleport, potovanje hitreje od svetlobe, izkoriscanja ebergije paralelnih vesolj če obstajajo. Prakticno lahko človeštvo postane svoj bog.
Balki30
08. 04. 2021 19.26
-2
Jej jej jej.....50 ojrov bi dal raj zupniku.....pa bi jim vse pojasnu ....pa to
ni_mi_vse_eno
08. 04. 2021 19.51
-2
hehe, on bi te za ta denar pripeljal pred nebeška vrata, pocestnica pa do nebes, hehe.
fafajonka
08. 04. 2021 19.22
+0
Tepci, ki se spoznamo na fiziko pravimo, če stojiš na robu strehe je bolje narediti samo en korak naprej in ne treh. Pravi članek za nas tepce. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
štrudl
08. 04. 2021 18.54
-1
Zadeva mal mn vznerljiva za učence