Znanost in tehnologija

Muskov rdeči tesla roadster še vedno 'potuje' po vesolju

Florida, 09. 02. 2022 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič, M.P.
Komentarji
1

Pred dobrimi štirimi leti so na Floridi izstrelili najmočnejšo operativno raketo na svetu, Falcon Heavy podjetja SpaceX. V vesolje je priletela s teslo roadsterjem, višnjevo rdečim športnim avtomobilom Elona Muska. Kje pa je avtomobil zdaj?

Avtomobil, v katerem je lutka v skafandru, ki so jo poimenovali Starman, je še vedno v vesolju. Lebdi po samotni podolgovati orbitalni poti okoli Sonca, včasih tako daleč kot Marsova, včasih pa tako blizu kot Zemljina orbita.

Vozilo sicer ni na znanstvenem potovanju – izstrelili so ga testno. SpaceX je namreč potreboval nek lažni tovor, Musk pa je želel izbrati "najneumnejšo stvar", ki so si jo lahko izmislili. Tako se je odločil za svojo razkošnega tesla roadsterja.

Avtomobilu se da tudi slediti, in sicer na spletni strani whereisroadster.com, ki uporablja Nasine podatke. V ponedeljek je bil približno 234 milijonov milj oddaljen od Zemlje in približno 200 milijonov milj od Marsa.

Avtomobil z lutko v skafandru je še vedno v vesolju.
Avtomobil z lutko v skafandru je še vedno v vesolju. FOTO: Shutterstock

Roadster je najverjetneje še vedno v enem kosu, je za CNN Business povedal Jonathan McDowell, astronom iz Harvardovega centra Smithsonian za astrofiziko, vendar pa sklepajo, da so ga med potovanjem po vesolju vendarle potolkli kakšni meteoroidi.

V zadnjih štirih letih je roadster prepotoval skoraj dve milijardi milj in opravil približno 2,6 zank okoli sonca, večinoma skozi pust, prazen vakum, kažejo podatki z omenjene spletne strani.  

Kljub temu se vozilo občasno precej približa drugim nebesnim objektom. Leta 2020 se je roadster prvič približal Marsu, prišel je v radij pet milijonov milj od planeta, kar je približno 20-kratnik razdalje med Zemljo in Luno. Po Nasinih podatkih sicer v bližino drugega planeta najverjetneje ne bo prišel še vsaj do leta 2035, ko se bo spet približal Marsu. Nato pa se bo leta 2047 in 2050 znova približal Zemlji.

Po oceni akademskega članka naj bi bila verjetnost, da bo plovilo z avtomobilom v naslednjih 15 milijonih let trčilo v Zemljo, okoli 22-odstotna. Nekoliko manjša naj bi bila verjetnost, da bo plovilo trčilo v Venero ali Sonce. Ta znaša 12 odstotkov. Ti deleži kažejo, da verjetnost za to ni velika, je dejal profesor astrofizike na Univerzi v Torontu in soavtor članka, Hanno Rein.

Zaradi zapletenosti in nepredvidljivosti potovanja skozi vesolje je sicer težko natančno napovedati, katero pot bo ubrala Tesla. Kot je pojasnil Rein, proučevanje poti rakete nima velike znanstvene vrednosti, zato med astronomi ni zanimanja za usmerjanje zmogljivih teleskopov v njegovo smer, da bi zbrali več podatkov. 

Končna usoda roadsterja sicer verjetno ne bo znana še več milijonov let, a Musk je leta 2018 dejal, da upa, da ga bodo lahko njegovi nasledniki, ko bodo ljudje že vzpostavljali naselja na drugih planetih, postavili v muzej.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zalchi
09. 02. 2022 21.06
+3
Smetenje Zemlje ni več dovolj? Zdaj se odmerava take neumnosti v vesolje.