Znanost in tehnologija

Na Floridi se je izvalil izredno redek beli levcistični aligator

Orlando, 08. 12. 2023 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"To ni le izjemno redko. To je popolnoma neverjetno," je dejal Mark McHugh, predsednik in izvršni direktor Gatorlanda, parka plazilcev na Floridi, ki je avgusta dobil prav posebno novost. Iz jajca se je namreč izvalil beli aligator ter s tem postal eden izmed le sedmih znanih levcističnih aligatorjev.

Gatorland Orlando je v četrtek sporočil veselo novico: "Pri nas se je izvalil izjemno redek mladiček levcističnega aligatorja!" Iz jajčne lupine je prilezla samička, ki je danes dolga slabih 50 centimetrov, težka pa slabih 100 gramov. "Naša Danielle Lucas iz Gatorlanda v svojih rokah drži zgodovino," so zapisali na spletni strani parka.

Samička aligatorja je tako postala ena od le sedmih znanih levcističnih aligatorjev. Trije od sedmih se nahajajo prav v Gatorlandu, so povedali tamkajšnji uradniki. Ker še nima imena, pa se je Gatorland za predloge obrnil kar na javnost ter svoje sledilce povprašal, kako bi jo poimenovali oni. "Verjetnost za to je bila res zelo, zelo majhna!" je povedal navdušeni predsednik in izvršni direktor parka plazilcev Mark McHugh.

Levcistični aligatorji imajo svetlo belo kožo, ki nastane zaradi genetske napake, ter temno modre oči. Imajo znake pigmentacije, ki se večinoma pojavijo kot madeži temne barve okoli glave. Levcisti so redkejši od albino aligatorjev, ki imajo rožnate oči ter nimajo pigmentacije. So torej najredkejša genetska različica ameriškega aligatorja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Počutila sem se, kot da sanjam. Bilo je nadrealistično," je dejala direktorica oskrbe živali Danielle Lucas, ki je bila priča izvalitvi. Obiskovalci parka si bodo lahko levcistično aligatorko in njenega normalno obarvanega brata ogledali v začetku prihodnjega leta. "Za zdaj ju še ne dajemo na ogled javnosti ter pozorno spremljamo njuno zdravje in rast," je dejal McHugh.

V 80. letih prejšnjega stoletja so v močvirju v Louisiani rešili skupino 18 levcističnih aligatorjev – bratov, ki jih je kasneje prevzel živalski vrt Audubon v New Orleansu, sedem jih je še danes živih, trije izmed njih pa od leta 2008 živijo v Gatorlandu. "Vse do zdaj iz te skupine še nismo dobili belega potomca," je poudaril izvršni direktor parka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kuncci1
09. 12. 2023 09.35
+2
Pa imajo bogataši čez dobrih 6let nove in redke čevlje!
nikagaja
09. 12. 2023 09.13
+4
kako je srckan. izgleda kot bi se smejal.