Znanost in tehnologija

Na jugu puščave Atacama v Čilu od aprila naprej tudi slovenski teleskop

Ljubljana, 15. 02. 2020 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
11

Univerza v Novi Gorici v okviru projekta GoChile v sodelovanju s slovensko astronomsko revijo Spika postavlja prvi slovenski teleskop v Čilu. Ta bo po besedah astrofizičarke Andreje Gomboc od aprila dalje stal na odlični lokaciji na observatoriju El Sauce v Čilu in bo daljinsko upravljan, namenjen pa bo predvsem študentom in dijakom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V okviru projekta GoChile bo Univerza v Novi Gorici skupaj s slovensko astronomsko revijo Spika postavila prvi slovenski teleskop v Čilu, in sicer na jugu puščave Atacama, natančneje na observatoriju El Sauce. To lokacijo so izbrali zaradi odličnih opazovalnih razmer (ozračje je izredno stabilno in čisto, zračna vlaga pa je nizka), temnega neba ter jasnih noči, ki jih je več kot 300 na leto. Tam so tudi drugi veliki svetovni observatoriji, kot so Gemini South, CTIO, La Silla, Las Campanas.

Projekt bo v prvi vrsti namenjen študentom študijske smeri Fizika in astrofizika na novogoriški univerzi, del opazovalnega časa na teleskopu pa bo na voljo tudi dijakom, ki bodo v projektu pridobivali praktične izkušnje z astronomskimi opazovanji in raziskovalnim delom, je pojasnila astrofizičarka z Univerze v Novi Gorici Andreja Gomboc, ki je skupaj z Matejem Mihelčičem iz revije Spika zasnovala projekt.

Teleskop trenutno še testirajo v Sloveniji, v začetku aprila pa ga bodo odpeljali v Čile. "Pomembno je, da ga tukaj testiramo, saj ga bo kasneje veliko bolj zahtevno popravljati. Teleskop bo namreč daljinsko voden in upravljan, zato mora vse delovati brezhibno," je dejala Gomboceva.

Observatorij se nahaja na nadmorski višini 1560 metrov.
Observatorij se nahaja na nadmorski višini 1560 metrov. FOTO: AP

Ena od prednosti lokacije v Čilu je po besedah astrofizičarke časovna razlika glede na Slovenijo, zaradi katere bodo lahko študenti in dijaki v začetnih fazah, ko se bodo še učili uporabljati teleskop, neposredna opazovanja izvajali v našem dopoldanskem času, ko je v Čilu še noč, torej v času rednega šolskega dela.

Ker so observatorij in vsa opazovalna oprema popolnoma avtomatizirani in omogočajo enostavno upravljanje iz Slovenije, si bodo študenti lahko privoščili tudi bolj zahtevne projekte, ki zahtevajo veliko opazovalnega časa. "Če želite s klasičnim teleskopom spremljati zvezdo dva meseca, morate biti budni vsako noč in zvezdo večkrat na noč posneti, kar je ob rednem študiju naporno. Če pa je teleskop računalniško voden, sam poskrbi za posnetke, medtem ko mi spimo," je ponazorila Gomboc.

Observatorij El Sauce je zgradilo podjetje ObsTech, na njem pa je postavljeno 35 različnih teleskopov za astrofotografijo in znanstvena opazovanja. Ozračje na območju observatorija je tako suho in mirno, da omogoča razločiti podrobnosti na nebu, ki so manjše od ene ločne sekunde (1/3600-tinke kotne stopinje).

Študenti bodo s pomočjo teleskopa pridobili izkušnje z astrofotografijo, merili bodo tudi svetlost zvezd, njihovo spreminjanje in opazovali eksoplanete. V prihodnje pa si želijo teleskopu priključiti tudi spektroskop, s katerim bodo lahko opazovali spektre zvezd ter določali njihovo temperaturo.

Glavne znanstvene raziskave bodo po besedah astrofizičarke še vedno potekale na drugih, večjih teleskopih in satelitih. Bo pa teleskop zanimiv tudi za raziskave svetlih astrofizikalnih tranzientov, kot so supernove, izbruhi sevanja gama, dogodki gravitacijskih valov, raztrganje zvezd v bližini črnih lukenj, s katerimi se veliko ukvarjajo na novogoriški univerzi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik473573
22. 02. 2020 12.49
+1
Čudovita novica.
Mega100
19. 02. 2020 08.28
-3
Vse zvezde so zamegljene in nejasne, skozi teleskope na naši zemljici. Edino mesec se da jasno zoomirati. Saturn, Venera, pa tudi ok, vse ostale zvezde skozi katerikoli teleskop so le svetleči nejasni objekt. 100% dokazano, noben hribček ali dolino na zvezdah neboste videli. Najboljše jasne slike so če slikate z 5 metrov. Tisto kaj imamo na TV- ju oddaje o vesolju, to je vse izmanipulirano z CGI grarfično obdelavo. Le naivneži verjamejo, da z teleskopom ki stoji na zemlji, se da delati čudežne slikce in videoposnetke vesolja. Res koliko časa nam bodo še te laži prodajali, kdaj bomo končno skopčali.
unclub
16. 02. 2020 19.17
+0
Ženska in ostali so pomagali dečku in zgodba je dobila srečen konec. Vesel sem, da so ljudje nesebično pomagal! Naj nam bodo za vzgled!Neumnih komentarjev je pa tako ali tako preveč !
JokamLmao
16. 02. 2020 11.27
-12
a mormo bit čist povsod al kaj??
ahim1225
15. 02. 2020 14.59
-15
Naši fiziki odkrivajo Ameriko namesto, da bi teleskop za namene študija postavili na Šmarni gori. Kdo bo plačeval potovanja študentov v Čile, kjer bodo gleda zvezde, malo manjše velikosti, vendar zastonj. Zahodnjaki lansirajo teleskope (Hubejev teleskop)v vesolje...
slovenianight
17. 02. 2020 10.33
+6
Kakšno potovanje v Čile ? Vse bo upravljano iz Slovenije!
lluckyss
15. 02. 2020 13.00
+10
Kakšen je to članek ?! Ljubitelje astronomije seveda zanima kakšen in kolikšen je ta teleskop ! No, sem pobrskal namesto vas...Gre menda za dvocevni zrcalni teleskop in premer večjega je menda le 40cm....Torej bo bolj namenjen šolskim zadevam kot znanstvenim..Res škoda da Slovenija tako malo sredstev namenja znanosti in tako veliko meče skozi okna neumnosti in korupcije..
slovenianight
17. 02. 2020 10.37
+4
40cm je več kot dovolj tudi za znanost, sam sem delal fotometrijo na 10cm refraktorju. dodatno vrednost mu doda praktično popolnoma temno nočno nebo v Čilu. Se pa strinjan, dnarja za znanost v Sloveniji ni.
Debely
15. 02. 2020 10.50
-8
Bravo. Tole je izredno zanimiva puščava, sploh nebo nad puščavo, je območje velike koncentracije pojave NLP-jev.
gozdar1
15. 02. 2020 11.38
+7
Debely
15. 02. 2020 13.53
-6