-2°C

Na Kickstarterju uspešna pametna ptičja hišica, ki s pomočjo AI prepozna vrsto ptice

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /Neža Pušnik /
KOMENTARJI
28
Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje. Do zdaj so pridobili že več kot 4900 podpornikov projekta, s pomočjo katerih so zbrali že več kot 670.000 evrov sredstev. Aplikacija s pomočjo tehnologij umetne inteligence prepozna vrsto ptice, tako po videzu kot po oglašanju.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ob začetku kampanje v sredo so si pri podjetju Bird Buddy (op. p. "Ptičji prijatelj") za osnovni cilj postavili zbrati 50.000 evrov. "Osnovni cilj smo dosegli v prvih 20 minutah, v malo več kot 24 urah pa smo zbrali že več kot pol milijona," je povedal Žiga Vrtačič, eden od soustanoviteljev projekta.

"Pričakovali smo uspešen zagon projekta, a obseg zanimanja nas je vseeno presenetil," je še dejal Vrtačič. Skupaj z njim sta soustanovitelja projekta še slovenski razvijalec Franci Zidar in ameriški industrijski oblikovalecKyle Buzzard, ki se je mednarodno uveljavil s svojo vlogo pri projektu Google Chromecast.

Kampanjo zbiranja sredstev nameravajo sicer zaključiti 14. januarja 2021, je še razvidno s spletne strani projekta na platformi Kickstarter. 

Osnovni komplet pametne ptičje hišice Bird Buddy zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za ptičjo hrano in snemljivim modulom, ki vključuje majhno vgrajeno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Omenjeni senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika ptičje hišice. Uporabnik lahko potem s pomočjo aplikacije fotografira ptico, medtem ko se ta mudi v ptičji hišici.

Aplikacija s pomočjo tehnologij umetne inteligence tudi prepozna vrsto ptice – trenutno lahko prepozna okrog 1000 ptičjih vrst, uporabniku pa omogoča urejanje in deljenje fotografij ptic, ponuja mu tudi nasvete glede primerne hrane za posamezne ptičje vrste. Z vgrajenim mikrofonom prepozna vrsto ptice tudi po njenem oglašanju.

V skladu z načrtom bodo s proizvodnjo ptičjih hišic začeli sredi leta 2021, podpornikom pa jih bodo predvidoma začeli dobavljati septembra 2021, je še razvidno s spletne strani na Kickstarterju.

Če jim bo uspelo zbrati več kot 750.000 evrov, bodo uporabnikom ponudili tudi možnost senzorja, ki bo opozarjal, kdaj je posoda s ptičjo hrano prazna, ob doseženih 950.000 evrih pa tudi solarno celico za polnjenje baterije modula s kamero.

Največ dosedanjih podpornikov po pojasnilih Vrtačiča prihaja iz ZDA in Velike Britanije, veliko pa jih je tudi iz Kanade, Avstralije, Švedske, Nemčije in Slovenije. Dostavo bodo zagotovili na globalni ravni.

Vrtačič je osnovno idejo za tovrsten projekt dobil že pred časom. Porodila se mu je, ko je na spletu videl popularne posnetke, ki so nastali, ko je galeb nekomu ukradel kamero GoPro. Ideja je nato nekaj časa mirovala, spomladi letos pa so jo z ekipo začeli intenzivno razvijati.

Koronavirus pasica november