Znanost in tehnologija

Osupljive podobe vesolja, ovekovečene tudi na poštnih znamkah

Washington, 28. 01. 2024 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poštna služba v ZDA je v čast Nasinega vesoljskega teleskopa James Webb izdala dve novi znamki za prednostno pošto. Na znamkah sta ovekovečeni podobi kozmosa, ki ju je posnel največji in najzmogljivejši teleskop, ki so ga kdaj koli poslali v vesolje. Gre za dve spektakularni podobi, meglico Carina in Stebre stvarjenja.

"Nasin vesoljski teleskop James Webb je popolno stičišče znanosti, tehnike in umetnosti, ki prek čudovitih fotografij razkriva največje skrivnosti našega vesolja," je povedala Nicola Fox, pridružena administratorka direktorata za znanstvene misije na sedežu Nase v Washingtonu. Z znamkama, ki ju je izdala ameriška poštna služba, pa bodo osupljive Webbove fotografije na dosegu ljudem po celotnih ZDA, je poudarila. "Tudi oni so del te prelomne dobe v astronomiji," je dejala.

Znamka z meglico Carina
Znamka z meglico Carina FOTO: NASA

Znamki so izdali 22. januarja, na njiju pa sta upodobljeni vesoljski čudesi. Prva znamka se šopiri z Webbovo fotografijo meglice Carina, ki je od Zemlje oddaljena okoli 7600 svetlobnih let. Meglica Carina prikazuje osupljiv pogled na vesoljske pečine, Webbova fotografija pa je razkrila nove podrobnosti o teh ogromnih zvezdnih jaslicah. Ta prizor je bil ena prvih barvnih slik, ki jih je Webb razkril julija 2022.

Znamka s Stebri stvarjenja
Znamka s Stebri stvarjenja FOTO: NASA

Na drugi znamki pa so upodobljeni Stebri stvarjenja, ki jih je prav tako posnel Webbov teleskop. To vesoljsko tihožitje je prvič zaslovelo s pomočjo Webbovega predhodnika Hubbla. V območju Stebrov stvarjenja nove zvezde nastajajo v gostih oblakih plina in prahu. Tridimenzionalni stebri, ki se nahajajo znotraj ogromne Orlove meglice, od nas oddaljene 6500 svetlobnih let, so videti kot veličastne skalne formacije, vendar pa so v resnici veliko bolj prepustni. Sestavljeni so iz hladnega medzvezdnega plina in prahu, ki se v bližnji infrardeči svetlobi včasih zdi polprosojen.

Vesoljski teleskop James Webb je vodilni infrardeči vesoljski znanstveni observatorij na svetu. V vesolje je odpotoval 25. decembra 2021, njegova naloga pa je odkrivanje skrivnosti našega sončnega sistema ter preučevanje zgodovine vesolja, vse od njegovega nastanka pred 13,8 milijarde let je raziskoval oddaljene svetove in iskal sledi življenja. Gre za mednarodni program, ki ga vodi Nasa s svojima partnerjema, ESA (Evropska vesoljska agencija) in CSA (Kanadska vesoljska agencija).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EU Dig. Cenzura
29. 01. 2024 08.23
-2
Same CGI animacije
IvanJaJo
28. 01. 2024 21.39
+2
EU bi lahko imela vonderLajdro na navadnih "A" klasi znamkah 💆‍♀️💆💆‍♂️🤣