Znanost in tehnologija

Na planetu, ki kroži okoli bele pritlikavke, bi lahko obstajalo življenje

London, 11. 02. 2022 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Raziskovalci verjamejo, da v bližini umirajočega sonca morda obstaja planet, kjer bi lahko bilo življenje. Če bi to potrdili, bi bilo to prvič, da so odkrili tak planet, ki kroži okoli zvezde, imenovane "bela pritlikavka".

Zvezda pritlikavka
Zvezda pritlikavka FOTO: Shutterstock

Študijo so objavili v mesečnih obvestilih Royal Astronomical Society. Profesor Jay Farihi z londonske univerze, ki je vodil študijo, je dejal, da je bilo opazovanje za astronome nekaj povsem novega. "To je prvič, da smo kar koli opazili v bivalnem območju bele pritlikavke. In tako obstaja možnost življenja na drugem planetu, ki kroži okoli nje," je povedal za BBC News.

Medtem ko zelo velike zvezde, ko umrejo, postanejo črne luknje, pa manjše, kot je naše Sonce, postanejo beli pritlikavci – zvezde, ki so porabile vse svoje jedrsko gorivo in izgubile svoje zunanje plasti. Običajno so velikosti planeta in ob nastanku oddajajo modrikasto belo svetlobo.

Možni planet, ki je od Zemlje oddaljen 117 svetlobnih let, naj bi bil 60-krat bližje zvezdi, kot je naš planet Soncu. Raziskovalna skupina sicer nima neposrednih dokazov o obstoju planeta, vendar premiki 65 struktur velikosti Lune, ki krožijo okoli bivalnega območja bele pritlikavke, kažejo, da je tam. Razdalja med strukturami se ne spreminja, kar kaže na to, da so pod vplivom gravitacije planeta v bližini. "To je bil šok za ekipo," je dejal Farihi. "Gibanje je bilo tako grozljivo natančno, da si tega ne bi mogli izmisliti."

Zvezda pritlikavka
Zvezda pritlikavka FOTO: Shutterstock

Bivalno območje je pas okoli zvezde, kjer bi lahko na planetu obstajala tekoča voda in bi tako podpirala življenje. Pogosto ga imenujejo "Zlatolaskina cona", saj če je planet preblizu zvezde, bo na njem prevroče, če predaleč pa premrzlo, medtem ko so razmere znotraj pasu "ravno prave".

Rezultati bi morali delovati kot spodbuda za astronome, da aktivno iščejo neposredne dokaze o planetih okoli belih pritlikavk. "Če ga najdemo, to v astronomiji običajno pomeni, da je pogost," je še dejal profesor Farihi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3