Znanost in tehnologija

Nadzornik Facebooka in Instagrama opozarja: Prihaja doba zasebne cenzure

Ljubljana, 10. 07. 2020 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na slovenski konferenci o svobodi izražanja so prvič hkrati nastopili znanstveniki s treh najboljših univerz na svetu - Oxforda, Harvarda in Cambridgea. Dogodek bi moral potekati v Ljubljani, a ga je organizator zaradi koronavirusa prestavili na splet. Na njem je nastopil tudi nadzornik vsebin Facebooka in Instagrama, ki je opozoril, da se približujemo dobi zasebne cenzure.

Pretekli vikend je zaznamoval najpomembnejši letošnji mednarodni dogodek o svobodi izražanja, na katerem se je zbralo 52 vodilnih strokovnjakov z vseh kontinentov. Osrednja nastopa sta imela profesor Mark Tushnet s pravne fakultete Harvard in András Sajó, član nadzornega odbora Facebooka in Instagrama, dekan Centralno-Evropske univerze v Budimpešti ter bivši sodnik in podpredsednik Evropskega sodišča za človekove pravice. 

Ni se še zgodilo, da bi toliko najbolj priznanih pravnikov izkazalo tako zaupanje slovenski fakulteti, pravi Toplak.
Ni se še zgodilo, da bi toliko najbolj priznanih pravnikov izkazalo tako zaupanje slovenski fakulteti, pravi Toplak. FOTO: Jurij Toplak

Nadzornik Facebooka: Prihaja doba cenzure 

Mark Zuckerberg je ob koncu leta 2019 dvignil veliko prahu z napovedjo ustanovitve nadzornega odbora, ki velja za nekakšno vrhovno sodišče Facebooka in Instagrama. Odbor, ustanovljen marca letos, odloča o najtežjih vprašanjih, o dovoljenih vsebinah in zaprtjih uporabniških računov. 

András Sajó, eden od članov odbora, je pojasnil, da se približujemo dobi zasebne cenzure, ko bo malo število največjih spletnih medijev odločalo o tem, katere informacije se bodo širile in katere ne. "Doba cenzure bo prišla, a želim si, da se proti njej vsaj dobro borimo," je povedal. 

Spletni brskalniki in socialna omrežja namreč uporabnikom ne prikazujejo vseh spletnih strani. Vrstni red določa algoritem. Več govorcev je opozorilo, da lahko brskalniki s spremembo prioritiziranja usmerjajo javno mnenje in pomagajo političnim strankam zmagati volitve. 

Spletna omrežja imajo na primer izjemen vpliv na letošnje predsedniške volitve v ZDA. "Prejšnja leta so se vsi ukvarjali s tem, kdo od kandidatov bo zbral ali zapravil več denarja, razkril donatorje in komu pomagajo tujci. Letos to ne zanima nikogar. Letos se sprašujemo, ali bosta Twitter in Google sploh dovolila konzervativcem širjenje idej ali pa bosta njihove vsebine izbrisala," pojasnjuje profesor Jurij Toplak iz Alma Mater Europaea, ki je konferenco vodil vseh 20 ur. 

Na spletnih omrežjih ustavna določba o svobodi govora ne velja 

"Mnogi mislijo, da je kršena njihova svoboda izražanja, če jim spletni portal ugasne uporabniški račun ali izbriše komentar. A spletni portali so v zasebni lasti. Podobno kot v zasebni dvorani ali dvorišču hiše pravila postavlja lastnik zemljišča, jih tudi na portalu lastnik. Tu se vsaj zaenkrat uporabnik ne more sklicevati na svobodo govora," je povedal Toplak. 

Jacob Rowbottom, profesor na Oxfordu, se je zavzel za uvedbo varovalk, ki bi uporabnike spletnih mest zaščitile. 

Mark Tushnet, eden najbolj znanih profesorjev na Harvardu, pa je prepričan, da bi morali spletne grožnje, sovraštvo in lažne novice kaznovati strožje kot tiste izven spleta. "Zaradi nizke cene in hitrosti širjenja laži in groženj po spletu ter možnosti anonimnega širjenja je smiselna drugačna obravnava izražanja na spletu in izven njega," je pojasnil. 

Lažne novice in grožnje na spletu bi bilo smiselno kaznovati strožje kot tiste izven spleta, pravi Tushnet.
Lažne novice in grožnje na spletu bi bilo smiselno kaznovati strožje kot tiste izven spleta, pravi Tushnet. FOTO:

Omenjen dogodek je bil sicer načrtovan v Ljubljani. "Mnogi so dogodke odpovedali ali prestavljali, mi pa smo ga dali iz Ljubljane na splet. Gre za najpomembnejši mednarodni dogodek pravnih znanosti, kar jih je Slovenija kdaj imela. Ni se še zgodilo, da bi toliko najbolj priznanih pravnikov izkazalo tako zaupanje slovenski fakulteti. Pokazali smo, da smo vredni zaupanja ter kljub covidu sposobni izpeljati najzahtevnejše projekte," je povedal Toplak. "To je bilo edinstveno srečanje, ki je teklo okrog zemlje in okrog ure. Ko je bil dan v Aziji, so nastopili azijski govorci, ko je bil dan v Evropi in Ameriki, pa evropski in ameriški," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
11. 07. 2020 13.03
+2
Kaj bo šele prinesla navidezna resničnost, ki vsekakor prihaja v obliki ki bo nadomestil buljene v lastne roke...zna se zgodit, da bomo lahko celo menjali legalno indentitete...sj pol je itaq vseen kdo je predsednik
Devilz Pff
10. 07. 2020 19.07
+8
facebook ima alternative ki ne cenzurirajo...ravno tako you tube
User1538643
10. 07. 2020 18.32
+11
"Letos se sprašujemo, ali bosta Twitter in Google sploh dovolila konzervativcem širjenje idej ali pa bosta njihove vsebine izbrisala," pojasnjuje profesor Jurij Toplak iz Alma Mater Europaea, ..." - Torej NWO je že operativen.
antilevi?ar
11. 07. 2020 12.46
-3
Millady
10. 07. 2020 18.28
+7
Stališče Toplaka je tipučno novodbno, liberalno, pravno pusto in formalno razumevanje lastninske pravice (ta vpliva tudi na odnose v družbi). Ni isto imeti v lasti hišo, dvorišče itd..ali vse/ogromno naših podatkov, ki zbrani na enem mestu in pri enem lastniku imajo zelo veliko vrednost. Google, FB, twitwer..so nadnacionalni in nadržavni, skoraj kot vladari sveta. Kdo si je pred 10- leti mislil, da bo Zuckerberg imel tolikšno moč, da lahko vpliva na volitve, izbiro predsednika, pol.agende itd..kam to pelje, ali lahko kdo napove, kaj bo čez 10 let?
User1538643
10. 07. 2020 18.34
+4
Lahko napive, oziroma je že, piše v Novi zavezi.
antilevi?ar
11. 07. 2020 12.48
-1
Ja, čez 10 let bo bukova faca organizirala hungry games?
ni_mi_vse_eno
10. 07. 2020 18.13
+9
Bistvo problema pa ni v tem, da bi se prepirali o barvi neba, ampak večinoma so problem kakšna zgodovinska dejstva (Laži, ki so mi jih moji učitelji govorili; James W Loewen), ki so jih pisali zmagovalci in nočejo izumreti. Problem so dejstva glede ustvarjanja denarja iz nič za dolg in obresti, ki povečuje neenakost. Elita hoče obdržati s strani propagande svojo moč in kontrolo nad ljudstvom. (Manufacturing Consent: Noam Chomsky) Zadeva se ne dogaja prvič v zgodovini. Vse bolj boste omejevali pravice ljudem, prej bo prišlo do revolucije, naj živi svoboda.
testosteron
10. 07. 2020 18.11
+10
...več bo cenzure..manj se bodo uporabljala ta omrežja,...zdaj te že za vsako malenkost in če nimaš istega mišljenja kot ti levo usmerjeni nadzorniki cenzurirajo in onemogočajo uporabo - ampak nazadnje mi je bilo prav fino,ko sem bil v FB arestu ,...
ni_mi_vse_eno
10. 07. 2020 18.07
+7
Facebook in instagram sta privatni instituciji, firmi, ki imata lahko kakršne koli pravila glede vsebin na njihovih straneh, živela svoboda. Mi smo pa ljudje, neodvisni od fb-ja, zato se naše pravice izražanja ne smejo kršiti, saj so določena z ustavo (nad zakoni). Profesor Zupančič je lepo povedal, da je to dragocena pravica in se je lahko omeji samo v primeru rušitve javnega reda in miru. Podpihovanje sovražtva je negativno. Če pa povem dejstvo, da je nebo modro in trava zelena, pa živela resnica. Nekdo drug bo rekel, da je nebo rdeče in trava rjava, živel njegov pogled na svet in živela svoboda izražanja.
antilevi?ar
11. 07. 2020 12.52
-1
Ah daj no, zakaj potem pljuvaš po nekomu, ki podvomi v uradno znanost, vlado, politiko, kaj za takega ne veljajo enaki vatli (ravna zemlja, cepljenje, gmo, chemtrails, G5,..)?
Ježek JEBE POP SMRADE
10. 07. 2020 16.37
+3
Po EU lahko še folk omejujete ... v USA bo pa tko kot bo TRUMP reku ... al pa ne boste obstajal ...
Sosed Sosedov
10. 07. 2020 16.27
+3
V obliki Jelka Kacina?