Znanost in tehnologija

Nagrajeni inženirji: 'Če bi potrebovali respirator, smo ga pripravljeni v mesecu dni dati na trg'

Ljubljana, 23. 06. 2020 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, 24UR ZVEČER
Komentarji
5

Eden najbolj prepoznanih slovenskih "izvoznih artiklov" so zagotovo naši izumitelji in inovatorji ter njihovi dosežki. Odmeva dosežek štirih inženirskih ekip, ki so razvile slovenski respirator. Letošnji nagrajenci so bili deležni sprejema pri predsedniku republike, ki jim je podelil priznanja Inženirska iskra 2020. Slovesnost je potekala v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo!

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil sprejem ob podelitvi priznanj Inženirska iskra 2020. Slovesnost je potekala v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo!, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije. 

Inženirska iskra je priznanje za najbolj inovativne dosežke, ki jih je v zadnjem letu prepoznala ekipa Inženirke in inženirji bomo!. Glavni namen je osvetliti in izkazati priznanje prebojnim ali izvirnim praksam, projektom ali dogodkom, ki so v šolskem letu pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in za inovativnost v družbi.

Skupina Diham je za prizvodnjo pripravila nov slovenski respirator.
Skupina Diham je za prizvodnjo pripravila nov slovenski respirator. FOTO: 24ur.com

Prejemniki letošnjih Inženirskih isker so tako postali Gimnazija Vič za projekt Ministrstvo za nadarjenost, Strokovna gimnazija Šolskega centra Kranj za program senčenja Inženir za en dan ter štiri inženirske ekipe, in sicer skupina Diham – Lotrič meroslovje, Domel, EKWB, Tehnološki park Ljubljana, Zavod 404, podjetje BPMC; skupina Janeza Pirca s sodelavci in prijatelji; Hiša eksperimentov ter Fakulteta za elektrotehniko s partnerji za projekt Slovenski respirator. 

Predsednik je v nagovoru poudaril, da najvišji dosežki na področju znanosti niso samo plod znanja in talenta, temveč tudi poguma in vztrajnosti. "Pomena vašega znanja in dela se zaveda vedno širši krog ljudi," je povedal predsednik republike.

Namen projekta Inženirke in inženirji bomo! je promocija inženirskih, tehnoloških in naravoslovnih poklicev ter inovativnosti med dijaki vodilnih slovenskih gimnazij. Cilja sta spodbujanje razvoja talentov in navduševanje mladih za ustvarjalnost v tehniških poklicih in inovativnost, ki bosta vodila k dvigovanju dodane vrednosti in konkurenčnosti. Projekt združuje inženirje, managerje, raziskovalce, podjetnike ter študente tehničnih in naravoslovnih fakultet, ki mlade nagovarjajo na dogodkih na slovenskih gimnazijah. Povezuje že več kot 70 organizacij in je naslovil že preko 5.600 mladih. 

Slovenski respirator

Marko Lotrič
Marko Lotrič FOTO: 24ur.com

V oddaji 24UR ZVEČER je gostoval Marko Lotrič, generalni direktor družinskega podjetja Lotrič Meroslovje. Njegovo podjetje je, poleg današnjega priznanja, v začetku meseca prejelo nagrado odličnosti, predvsem zato, ker je pokazalo svojo prilagodljivost in odpornost med epidemijo. Postavili so tudi laboratorij. Tako so še s petimi partnerji razvili slovenski respirator, ki je pripravljen za proizvodnjo. "Če bi potrebovali ta respirator, smo ga pripravljeni v mesecu dni dati na trg. Seveda pa je treba certificiranje tega aparata še zagotoviti," je povedal Lotrič.

V času koronakrize se je tako pokazalo, da v Sloveniji obstaja inženirsko znanje, v kratkem času pa smo uspeli razviti tudi tiste proizvode, ki jih slovenska industrija do koronakrize ni proizvajala. "Naše inženirke in inženirji so zelo sposobni. To je dokaz, kako lahko nek startup način pristopa k razvijanju respiratorja ali denimo maske pove, tukaj smo in znamo. In še nekaj, daje pomemben zgled vsem ostalim, da se splača študirati tehniko, da potem svetu ponudiš to, kar so naše inženirke in inženirji."

Delo strokovnjakov, inženirjev in inženirk je cenjeno. Kdor je sposoben in kdor lahko nekaj naredi, lahko dobi tudi dobro plačo, meni Lotrič. "Ne gre pa samo za denar. Pomembno je tudi, da se lahko vsak pohvali, da ni naredil nekaj le za sebe, ampak denimo tudi za sokrajana ali sodržavljana - mogoče mu je celo rešil življenje."

Po Lotričevem mnenju imajo družinska podjetja zelo velik privilegij. "Ni nam treba teči kratkih prog. Imamo začrtano vizijo, vrednote družinskega podjetja, družina pa je vgrajena v delo. Sploh, če jo lahko nagradimo še z 'družinsko ustavo', to je nekim dogovorom med dvema generacijama za prenos podjetja, za prenos lastništva in vodenja," je sklenil direktor podjetja Lotrič Meroslovje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
24. 06. 2020 21.58
+1
Hja to so tudi naši politiki vedeli. Mi Slovenci smo res glavce.
watzzup
24. 06. 2020 17.06
+3
Bravo! Razvoj talentov in navduševanje mladih! Še so pozitivne novice. Čestitam!
Banion
24. 06. 2020 08.43
+8
Fantje ne si delat utvar, respiratorje se bo uvažalo, kajti pri domačih ni provizij in dobrega zaslužka. Cenim inženirsko znanje saj imam enak poklic a v praksi je to znanje pri nas dosti premalo upoštevano in cenjeno,
Johny57
24. 06. 2020 08.17
+3
Kar naj jih dajo na trg zgleda da jih bomo rabili
8866688
24. 06. 2020 08.14
+7
Bravo, čestitke. Sedaj se vidi, kolikšna je pripadnost Janeza Janše, Sloveniji. On je plačal za poden neuporabno kitajsko robo 36400 za kos in sedaj teh 100+ teh ventilatorjev visi v skladišču.