Znanost in tehnologija

Sojuz: najuspešnejša raketa vseh časov

Ljubljana, 11. 10. 2018 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
19

Sovjetska zveza je mati prvih Sojuzov, ki so nastali v 60. letih prejšnjega stoletja kot nasledniki uspešnih raket Vostok in programa, ki so v vesolje popeljali prvo živo bitje, prvega človeka in sprožili vesoljsko tekmo med ZDA in Sovjetsko zvezo.

Sojuze so oblikovali v Koroljovem inštitutu za dizajn, ki je nastal pod taktirko očeta sovjetskega raketnega programa – Sergeja Koroljova. Ta je postal oče praktične astronavtike in začetka korakov človeštva v vesolje. Čeprav Sovjetska zveza ni imela tako izurjenih znanstvenikov, kot so jih imele ZDA, ki so med drugim "prevzele" nacističnega raketnega strokovnjaka Wernherja von Brauna, je ravno znanje in predvsem sposobnost strateškega razmišljanja ter organiziranja Koroljova pomenila bistveno prednost. Postavil je temelje različnim programom in nadzoroval gradnjo prve balistične rakete (oborožene z jedrsko konico), v vesolje je poslal Lajko, Jurija Gagarina, Valentino Tereškovo in začrtal pot številnim satelitom in pozneje tudi vesoljskim postajam.

Na misijah so umrli štirje kozmonavti.
Na misijah so umrli štirje kozmonavti. FOTO: AP

Po uspehu raketnih sistemov Vostok je ekipa okrog Sergeja Koroljova sestavila načrte in tudi praktične modele za rakete Sojuz. Vse, kar so se naučili pri Vostoku, so implementirali pri izdelavi raket Sojuz. Prvi Sojuz je poletel leta 1966 in takrat so tudi "uradno" prevzeli delo junakov Sovjetske zveze – raket Vostok. Moto pri izdelavi Sojuza je bil, da naredijo raketni sistem enostaven, varen in poceni, kar jim je tudi uspelo.

Raketa je stara že več kot 50 let.
Raketa je stara že več kot 50 let. FOTO: AP

Nobena raketa ali raketni sistem v zgodovini ni bil tako učinkovit in predvsem varen, kot je sistem Sojuz. Po letih delovanja in vse več izstrelitev je dobil naziv "delovni konj delavskega ljudstva", saj je sistem prevzemal naravnost neverjetne številke izstrelitev. V 80. letih prejšnjega stoletja je Sojuz v vesolje letel 60-krat na leto in z več kot 1700 izstrelitvami v orbito je tudi uradno največkrat uporabljen raketni sistem v zgodovini in tudi najstarejši. Sojuz je bil narejen kot poceni tovorna mula, ki je dosegla vse, kar je obljubila, in še več.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vrhuncu vesoljske tekme je Sojuz utiril številne vojaške in civilne satelite in tudi takrat največjo vesoljsko postajo – Mir. Ruska raketna strategija je bila, da če imaš nekaj, kar deluje, tega ni treba menjati, zato je Sojuz preživel vseh 50 let. Medtem ko so Američani sestavili številne raketne sisteme, ki so imeli svoje specifične naloge, so bili Rusi bolj praktični in imeli enega, ki je opravljal več funkcij. In ravno tukaj se skriva eden od uspehov ruskega raketnega inženiringa: Sojuzi so bili uspešni tudi zato, ker so ljudje, ki so oblikovali prve rakete, lahko danes stari starši mladih inženirjev in te prakse in znanja ne gre zanemariti.

Prvi načrti so nastali že pred 60-imi leti.
Prvi načrti so nastali že pred 60-imi leti. FOTO: AP

V času nastanka raketoplanov (Space Shuttle) je tudi Sovjetska zveza razvijala svoje, ki naj bi pocenili polete v vesolje, a se je na koncu izkazalo, da ne Buran ne Space Shuttle nista poceni, niti enostavna stroja. Če je strošek potovanja v vesolje s Space Shuttlom za en sedež (astronavt v vesolje in nazaj) približno 200 milijonov evrov, je strošek za enak sedež na Sojuzu približno 65 milijonov evrov. Če je Sojuz najbolj varen za prevoz ljudi, je bil Space Shuttle najbolj smrtonosen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V nesrečah raketoplanov Columbie in Challengerja je umrlo 14 ljudi, v dveh nesrečah Sojuzov pa štirje. Po nesreči Columbie leta 2003 Sojuzi postanejo edini raketni sistem na svetu, ki lahko pošlje človeka na Mednarodno vesoljsko postajo in nazaj. Na Sojuzu ni nihče umrl že vse od leta 1971, kar je neverjetnih  47 let.  Vsa zgodovina Sojuza in izboljšav je bila razlog, da sta danes, 52 let po prvemu poletu, astronavta živa odkorakala s kraja nesreče.

Sojuz je nastal iz raketnega sistema Vostok.
Sojuz je nastal iz raketnega sistema Vostok. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
12. 10. 2018 12.54
-5
Če je kavbojčkom Broz prodajal vesoljske novitete, oni pa so jih z veseljem za dober denar kupovali..... Hja , potem je menda jasno za koliko centimetrov so Ameri boljši od Rusov ;-))!!
kure bedne
11. 10. 2018 21.16
+3
Kadar so ameri in rusi skupaj, gre vedo kaj narobe. Počasi bodo kinezerji vodilni o pošiljanju raket v nizko orbito. Toliko o besedi vesolje. Tudi Gagarin ni bil prvi v vesolju oz. nizki orbiti, amak Iljušin. Tudi Amerike ni odkril Kolumb ampak 500 let pred njim vikingi. Eh brez zveze vse skupaj. Dokler bomo imeli še papeže in kralje bomo navadne ovce.
MKII
11. 10. 2018 19.38
+1
Če Sojuzu ne rata, ga bo pa Khabib gor zabrisal, pa bo 🚀
TOX6
11. 10. 2018 19.25
-10
Nacistična raketna tehnologija, tko da tu rusi in amerikani nimajo kaj dosti zaslug!!!!
tali?ni tom
11. 10. 2018 19.33
-8
sestrinjam samo priznaj da so rusi zadevo spedenali do amena! ampak ,po moje niso ne američani ne rusi od nemcev dobili vsega,nekaj so glavni vzeli s sabo,pa naj bo to natarktika ali kam drugam!
ivan res grozni
11. 10. 2018 19.55
+3
Huntt: Med nacistično tehnologijo in Saturnom V je razlika kot med prvim avtomobilom in današnjim prestižnim modelom.
ivan res grozni
11. 10. 2018 20.03
-10
Ruski Sojuz je isti kot pred 50-timi leti. Rusi so imeli veliko nesreč, ki so jih prikrili. Na Luno niso prišli, saj je njihova lunarna raketa N1, primerljiva Saturnu V, neuspešna v vseh izstrelitvah. Pri vseh je eksplodirala še preden je dogorela prva stopnja. Rusi enostavno niso znali zgraditi velikega raketnega motorja kot je bil ameriški F1. Zaradi tega je prvo stopnjo poganjalo kar 30 motorjev. Zaradi vibracij kot posledice neenakomernega zgorevanja so popokale dovodne cevi za gorivo. Ameriški Saturn 5 je imel v prvi stopnji samo 5 motorjev.
Ost1234
11. 10. 2018 20.03
+3
Ne pozabit - ne samo Naciji, tudi Rusi so že pred vojno obvladali raketno tehnologijo. Deloma tudi Američani. Tako da ni vse plod nacistične tehnologije.
ivan res grozni
12. 10. 2018 19.49
-2
Prva uporabna raketa pa je res bila nacistična.
ivan res grozni
13. 10. 2018 12.56
-1
Žal z minusi ni mogoče spremeniti dejstev!