Znanost in tehnologija

Najboljši telefon na tržišču, ki ima velike težave

Ljubljana, 07. 07. 2020 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Naslov sam je protisloven, a tako kot podjetje, ki ga izdeluje – Huawei, je takšen tudi njihov nov telefon P40 Pro+. Sam telefon ima v tem trenutku najboljšo kamero, čip in še marsikaj drugega. Huawei se je odločil, da bo v svoj najboljši produkt vrgel vse, kar je možno, a to je tudi nekakšna dimna zavesa, saj želijo premagati odsotnost programov, ki jih uporablja večina zahodnega sveta.

Bitka med Kitajsko in ZDA se je pokazala tudi pri telefonih.
Bitka med Kitajsko in ZDA se je pokazala tudi pri telefonih. FOTO: Shutterstock

Huawei je kitajsko podjetje, o katerem smo že neštetokrat pisali, predvsem glede težav, s katerim se soočajo (pa tudi o nevarnostih, ki jih podjetje potencialno predstavlja). Te težave niso tehnološke ,saj je Huaweiu v nekaj letih uspelo dohiteti in tudi prehiteti številna evropska, ameriška in južnokorejska podjetja, ki so vladala v globalnem tehnopolu. Huawei je poleg tehnološkega skoka naprej tudi ujetnik politike kitajske komunistične partije, ki želi odrezati svoj del svetovne pogače. Pri tem pa je naletel na državo, ki te pogače ne deli preveč rada – Združene države Amerike. 

Huawei je namreč pod hudim pritiskom, saj Američani želijo preprečiti kitajsko dominacijo nad prodajo tehnologije 5G, to pa bolj ali manj uspešno poskušajo doseči s tem, da države članice zveze Nato prepričajo z varnostnimi pomisleki. Zakonodaja in praksa kitajske komunistične partije, kot smo videli pred leti v Tibetu in dandanes deja vu v Hongkongu, nadzoruje tudi pretok informacij v in zunaj Kitajske. Vsa podjetja, ki delujejo na Kitajskem, so na ukaz dolžna posredovati informacije. Kitajsko ministrstvo za državno varnost (MDV) ima natančen nadzor nad dogajanji na Kitajskem, zadnja leta so zelo aktivni na Filipinih, Avstraliji in še kje. 

Delovanje MDV in širjenje kitajskega vpliva je naletelo na odpor Japonske, Južne Koreje, Tajvana, Vietnama in številnih drugih držav v Aziji, v Evropi pa izgublja na zaupanju predvsem zaradi nespoštovanja demokratičnih vrednot. ZDA imajo v Aziji številne interese, zato so bili precej zaskrbljeni, ko je Huawei ponudil Evropejcem tehnologijo 5G po nižjih cenah in krajših dobavnih rokih. To so bolj ali manj uspešno uspeli blokirati v številnih državah, ki so hkrati članice zveze Nato. Huawei pa je med tnalom in nakovalom, saj je delno tudi postal talec zunanje politike. 

Posledično so ZDA ameriškim podjetjem prepovedale sodelovanje s Huaweiem, zato so njihovi produkti izgubili stik z Googlom in številnimi drugimi programskimi sistemi, ki so pogosto postali ključen del vsakdanjega življenja Evropejcev in Američanov. Ta blokada Huawei postavlja v kot, dobršen del njihove produkcijske verige glede 5G je ogrožen, telefoni pa del te geopolitične igre. Ravno zato je Huawei ponudil več, kot bi sicer. Konkurenti so dobri, a jih P40 na tehnoloških dodatkih pogosto prehiti, vprašanje pa je, če to odtehta programske pomanjkljivosti? Že osnovnejši modeli P40, o katerih smo pisali pred meseci, so se izkazali. 

Leče in obdelava fotografij so aduti, ki jih ne moremo zanemariti.
Leče in obdelava fotografij so aduti, ki jih ne moremo zanemariti. FOTO: Huawei

Denar? To ni problem … 

Huawei se iz zagate rešuje tudi s tem, da imajo ogromno kapitalsko in finančno zalogo, ki omogoča, da za telefone dajo boljše materiale in komponente. V tem so bili poznani tudi v preteklosti, zdaj pa so to ponovno obudili. Več telefona za manj denarja je moto, ki je omogočal, da so dobili precejšen tržni delež. Tudi v novem P40 Pro+, ki že presega tisočaka evrov, je ta tehnološki preskok viden. Keramični materiali za ohišje, ki naj bi bili veliko bolj trpežni, nova/stara stilistična podoba, najboljši procesor, kar ga premore kitajski izdelovalec – Kirin 990 5G. In kot skrivata zadnji dve črki, je telefon prilagojen za novo omrežje, ki se bo po svetu uveljavilo in prevzelo v naslednjih letih. V praksi bo to omogočalo, da četudi bo programska oprema malo starejša, bo preko tega omrežja telefon (vsaj v teoriji) lahko v uporabi še nekaj let, saj bo zaradi hitrosti prenosa lahko uporabljal ločene procesorje nekje v "oblaku."

"P40 Pro+ je opremljen z baterijo kapacitete 4200 mAh, ki je brez težav zdržala cel dan dokaj zahtevne uporabe, pri manj zahtevni pa bi se dalo doseči tudi dva dneva," pravijo pri Huaweiu, a to je seveda kot poraba pri avtomobilu – treba je preizkusiti v praksi. Kljub temu pa 4200 mAh že omogoča uporabo do večera, če pa ga primarno uporabljate za Instagram, Facebook ali TikTok (dokler ga ne ukinejo?), pa bo z vami še uporaben tudi v postelji. Ni sicer jasno, kako bo odsotnost teh aplikacij vplivala na porabo, a so to verjetno v Huaweiu rešili. 

Da o povečavi ne govorimo ... 

Kakovost slike je pri nekajkratni povečavi še vedno odlična.
Kakovost slike je pri nekajkratni povečavi še vedno odlična. FOTO: Huawei

Te aplikacije boste vi še vedno lahko uporabljali, a ne kot aplikacije v dobesednem pomenu. V njihovem AppGalleryju so te še vedno dostopne, a gre za webview vmesnik – uradno ni aplikacija naložena na telefonu in prilagojena za dotični model, ampak preko vmesnika vam dostavlja mobilno spletno verzijo. V večini primerov večje razlike ni. Če pa potrebujete aplikacijo, je potrebno malo več kolovratenja - magična besedna zveza je android application package (APK). 

Huawei je bil pomemben partner pri razvoju androidovih aplikacij, zato imajo znanje pri tem, kako najti bližnjice pri luknjasti prepovedi. Pa tudi Google, ki je "lastnik" sistema android, ni navdušen nad prepovedjo. Huawei je torej našel pametne rešitve, ki sicer niso popolne, a vprašanje je, če vas prepriča adut, ki ga večina drugih nima – fotoaparat. 

Kako slika P40 ponoči?
Kako slika P40 ponoči? FOTO: Huawei

Že P30 in P40 imata zavidljive fotografske zmožnosti, saj so med prvimi uvajali umetno inteligenco pri izboljšanju zajema in obdelave slik. P40 Pro+ nima ene, ne dveh, treh, ampak kar pet kamer za fotografiranje in snemanje. 50 milijonov svetlobnih pik in 40-milijonska širokokotna kamera, dve kameri z optično povečavo, odlična tipala, skratka, veliko več, kot večina potrebuje. Pri uporabi telefonov nove generacije se tako že postavlja vprašanje, ali navadni "smrtniki" potrebujejo drage fotoaparate, saj so slike dejansko zelo dobre in natančne. 

Huawei P40 ima enega najboljših procesorjev na tržišču. Večina programov, tudi nekatere igre, a potem pozabite na dolgoživost baterije, vam bodo delali brez zatikanja.
Huawei P40 ima enega najboljših procesorjev na tržišču. Večina programov, tudi nekatere igre, a potem pozabite na dolgoživost baterije, vam bodo delali brez zatikanja. FOTO: Huawei

Če primerjate Samsunge, iPhone in druge konkurente in boste primerjali slike med telefoni, je dejstvo, da ima Huawei veliko boljše slike, ko je svetloba slabša ali pa celo ponoči. Huaweiev P40 Pro+ je brez dvoma eden najboljših telefonov, ki jih lahko kupite ta trenutek, seveda odvisno od vaše želje in zadržanosti pri uporabniški izkušnji. 

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yokerxdinterfan
04. 08. 2020 17.34
+1
ma kupi kar ti paše, samo da pa menaš telefona pogosteje kot na dve leti pa nimaš pet čistih, razen če ga za dober denar vmes prodaš pa še to se mi zdi nesmisleno
Iztok Vester
09. 07. 2020 19.59
+1
Sem nabavil P30+ in na njem še vse deluje brez problema. Za dve leti imam mir, v tem času pa bodo stvari že tako urejene, da ne bo nobenih problemov.
letmeseeit
11. 07. 2020 19.02
+0
Dvomim, da se bodo težave tako hitro rešile, kitajska pod novim oziroma sedanjim vodstvom postaja vse bolj zaprta in sovražna do tujcev. Poglej si kaj YT kanal od serpentza, pa boš dobil dokaj dobro sliko o Kitajski.
BOSCHTYAN
09. 07. 2020 18.54
Imamo vse kar imajo v nemčiji, le da je prinas made in prc🤞🙉
Ernest Mrzel
09. 07. 2020 09.40
+1
"Phone clone" prenese le polovico aplikacij v mojem primeru. YT dela samo preko bližnjice na spletu Garmin - če imate njihove produkte ipd. ne dela, če ste naročnik googla - foto ipd. ne bo delalo - sem probal tudi 3 najnovejše vodiče glede APK-jev, tudi če ti vse uspe (zadnje verzije), ti čez kak dan začne zelo moteče piskati "your google service is not protected", tako lahko odmislite google storitve. Odmislite lahko tudi na spletno banko ( v mojem primeru klik).
Iztok Vester
09. 07. 2020 20.03
+1
V app galeriji poišči Share App. malo pogooglay o tem kako ga uporabiti, pa boš presenečen.
Ernest Mrzel
09. 07. 2020 09.36
+1
Ne morem reči, da je telefon pri strojni opremi neuporaben, ker je vrhunski, ampak za programsko opremo, bo Huawei potreboval vsaj 2 leti če ne več, da bo ujel (če bo kdaj) Android. Google se namreč ni razvil čez noč in naše navade z njim tudi ne. torej, če ste kolikor toliko "komitenti" googla ali navajeni na njihov "service", vam telefon Huawei odsvetujem, tudi sam bom zahteval menjavo telefona na Samsung S20+, saj je uporabniška izkušnja glede programske opreme veliko preprostejša in po mojem boljša, saj ne pozabimo, ti telefoni so vsi 1000€ + in , da bo jaz poleg tega tisočaka še sam "telovadil" z aplikacijami in zadevo ponavljal na 14 dni - vic stoletja. Prenos podatkov iz telefona na telefon bi morala biti izkušnja kot jo že poznamo - preko oblaka ali preko "kloniranja" v nekaj minutah in telefon je nared za uporabo. Ko takole pomislim za nazaj, je to, da ponujajo na Telekom-u kar uro poleg telefona gratis zelo slab znak oz. znak, da ni tako rožnato kot se zdi (prodaja najbrž ne teče tako, kot bi si želeli). Skratka, premislite pred nakupon Huaweia in koliko ste sami odvisni od okolja Andorid (google), da ne boste imeli problemov kot jaz (in številni drugi).
Ernest Mrzel
09. 07. 2020 09.33
+1
Prejšnji teden sem nabavil P40 Pro, za ceno 1000€ dobiš še pametno uro za 250€ zastonj in ker sem bil že prej uporabnik Huaweia in ker so "rekli", da je kljub blokadi, lahko naložiti gor googlovo okolje, sem telefon kupil. No, potem pa se začne. Pozabite, da boste od Julija dlje, kar tako presneli vse googlove aplikacije in druge, kar tako.
KavčStrokovnjak
08. 07. 2020 08.27
-4
Naslov je rahlo zavajajoč. Nobenih težav nima ta telefon. Vse se da enostavno naložit gor in tudi vse google app delujejo lepo. Telefon je TOP. Dolgo sem uporabljal nokie 5, s pametnimi telefoni potem samsunge, apple (nikoli več)... P40 je moj že 4 Huawei in ne menjam več znamke. Ne samo da vse dela kot strela, predvsem mi je všeč kostumizacija. Možnost prilagajanja čisto vsega v telefonu. In ja, za takšno fotko, kot jo naredi P40 bi moral odštet na tisoče € za Cannon/Nikon kit, objektive in vso opremo. Edini problem katerega ima ta telefon je, da skoraj nima konkurence.
preprostež
08. 07. 2020 18.53
+2
preprostež
08. 07. 2020 18.55
+1
Pa tudi na mojega Honorja 8 Lite so nabasali toliko navlake, da ne morem več gor dat uporabnih aplikacij, navlake pa se ne da odstraniti... Huawei nikoli več!
Tylers
07. 07. 2020 20.07
-17
huawei je v 100% lasti kitajske komunistične partije. Z nakupom podpirate skorumpiran režim, zaradi katerega smo že 4 mesece v karanteni.
Gre gor
07. 07. 2020 21.25
+14
Tudi pri apple, samsung, še pri avtih (bmw, audi,...) imaš made in china. Kaj živiš ti potem v jami? Raje kakšno knjigo preberi, bo boljše
komentiraj400
08. 07. 2020 08.44
+5
letmeseeit
11. 07. 2020 19.05
-1
Predlagam, da si fani kitajske vlade oz. režima malo ogledate YT kanal serpentza. CCP je postal zelo paranojičen.
Neutrino
07. 07. 2020 20.05
+12
Huawei je zakon.
preprostež
08. 07. 2020 19.00
+4
dr21
07. 07. 2020 19.55
+14
Treba je to ameriško blokado gledati z druge strani. Huawei ima za kitajski trg svoj operacijski sistem, brez aplikacij iz zahoda, ker so prepovedane. Torej oni bi prodajali telefon po svetu z vsemi aplikacijami ki so na voljo, zahodnjakom pa ne pustijo na Kitajsko. Je to fer? Prav da so jih zablokirali. Naj naredijo svoj kitajski operacijski sistem pa ga ponudijo zahodu, pa bomo videli koliko razvijalcev za njihov sistem bofo razvijali aplikacije. Tu se kaže moč podjetja, ne pa da ponujajo tuj operacijski sistem po svetu, na Kitajskem je pa prepovedan
537
07. 07. 2020 20.58
+12
Od kdaj pa je linux prepovedan bilokje? Linux je bil razvit s pomocjo programerjev s celega sveta, s tem da jih je precej s kitajske... Pa open source je. Kaj je prepovedanega pri open source? Razsvetli me..
537
07. 07. 2020 21.03
+7
Ce pa mislis google aplikacije, to je spet vse sprogramirano na open source. Se pravi brezplacno. Sluzi se samo zaradi "donacij". Ce ne placas, se ti vrtijo reklame, od katerih so programerji spet placani. Je to razumljivo? Nic tukaj ni ilegalno, razen kraje podatkov.
preprostež
08. 07. 2020 18.59
-1
Če je kaj brezplačno, to pomeni samo da si ti produkt, s katerim tržijo.
537
07. 07. 2020 19.11
+20
Na ta telefon se da namestit vse google aplikacije brez problema. Samo znati je treba, kar pa ni za povprecnega uporabnika. Sprobana stvar. Se vedno je to na splosno android (linux, ki je open source) telefon, samo brez googlovih aplikacij. Tehnicno je samo boot loader zaklenjen.
heartbreaker
07. 07. 2020 18.41
-22
imam huawei in sm totalno NEZADOVOLJNA z njim. -K mine 2 leti, nazaj na Samsung.
Khronos
07. 07. 2020 20.48
-3
Jaz sem 2 meseca nazaj zamenjal P20 pro za S20 plus. Nimam besed s katerimi bi opisal superiornost Samsunga v primerjavi s Huawei-jem. Prav tako me skrbi, da bi me moderator izbrisal, ker imeti drugačno mnenje od 24 ur ni v skladu s pravili...
Kolani
07. 07. 2020 18.37
+31
Zanimivo kako je na telefonu najpomembnejši fotoaparat!?
prvaliga
07. 07. 2020 18.18
+32
prvo naj amerikanci pometejo pred svojim pragom
Khronos
07. 07. 2020 18.17
-8
Koliko je plačal Huawei oz. kitajska vlada, da jim tako vneto pojete slavo? Ali ste res tako blazno navdušeni nad tem podjetjem, da si ne morete pomagati?
TEDO(uajtu)MEDO
07. 07. 2020 18.11
+17
Mediji seveda po ukazu pišejo, da je Huawei kitajski vohun. Za koga pa delata google in ios??? Glede vohunjenja je vse isto sranje, po kvaliteti je je pa Huawei zalo dober. Samsung je kot mercedes, moraš kupiti zelo dragega, da dobiš srednje dobrega.
MitroXan
07. 07. 2020 18.07
+2
Pri huawei me moti, da ni zdruzljiv z verzijo outlook exchangea ki ga uporabljamo v firmi. Slabo je zdruzljiv tudi garminovimi napravami.. verjetno obstaja kak razlog za to...
Gre gor
07. 07. 2020 21.27
+5
nov operacijski sistem? Počakaj malo, da firme zrihtajo programe...
Supervillain
07. 07. 2020 17.54
-6
Najboljši je S20 Ultra.Lp
Supervillain
07. 07. 2020 17.50
-42
Samsung je vodilni NO.1 daleč pred Huawei in ostalimi S20 Ultra zakon zelo zadovoljen sem.Lp
thaddeuss
07. 07. 2020 18.48
+19
no.1 v pozenju casa ;) mimo so cajti samsunga - dejstvo! Samsung kupi tista oseba, ki ga je imela pred 15 leti, zdaj pa se vedno misli da je vrhunski
Gre gor
07. 07. 2020 21.30
+6
thaddeuss iz samsunga sem prešel na huawei. Oba sta dobra.... Samsung ima boljši touch screen, kar se tiče natančnosti. Ostalih bistvenih razlik nisem opazil. huawei je zmagal le zaradi cene (note je ratal predrag) in leica kamere s katero imam že pri fotografiji dobre izkušnje
Apostol1
07. 07. 2020 17.38
+27
Resnica je , da aplikacije Huawei še dolgo ne bo imel na podobnem nivoju kot jih ima ta hip android , toda Kitajci so Kitajci in ne vržejo puške kar tako v koruzo . Telefone bodo zelo pocenili in istočasno razvijali svoje aplikacije in čez nekaj let lahko tudi , ne samo da postanejo enakovredni pač boljši.