Znanost in tehnologija

Nasa: Od 800 videnj NLP je okoli 40 sumljivih

Washington, 31. 05. 2023 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Znotraj ameriške vesoljske agencije že leto dni deluje posebni odbor, ki se ukvarja le s preučevanjem t. i. neidentificiranih zračnih pojavov oziroma pojavov z 'neznanimi letečimi predmeti'. Prej so se take raziskave izvajale v strogi tajnosti, dodeljene pa so bile vojski ali obveščevalnim službam. Nasa je v nasprotju z njimi javno spregovorila o svojem delu.

NLP, ki ga je posnela ameriška mornarica
NLP, ki ga je posnela ameriška mornarica FOTO: US Navy Archive

Danes se je v Washingtonu na javnem sestanku zbrala 16-članska skupina Nasinih strokovnjakov, ki tvorijo poseben odbor za raziskovanje t. i. neidentificiranih zračnih pojavov oziroma NLP-jev. Razprava je trajala nekoliko več kot tri ure. 

"Potreba po odgovorih je velika. Želimo si ločiti dejstva od fikcije," je začel Nasin strokovnjak Dan Evans. Nato je pristavil, da se je Nasa projekta lotila z namenom, da ugotovi, če v vesolju obstajajo potencialne nevarnosti, povzema BBC.

Ob tem je pomembno poudariti tudi, da se Nasina raziskava nanaša na podatke, ki so dostopni širši javnosti, torej niso označeni z oznako tajno, se je kritiki pridružila njegova sodelavka Nicola Fox."Če bi vojaški lovec slikal kip svobode, je to že zaupen podatek. Ne zaradi vsebine, ampak zaradi tehnologije letala."

Doktorica Nicola Fox je izpostavila tudi, da se znanstveniki, ki proučujejo neidentificirane zračne pojave, pogosto srečajo z diskriminacijo. 

Nato je besedo prevzel astrofizik in predsednik skupine David Spergeld. Izpostavil je, da je njihovo prvo leto preiskovanja nenavadnih pojavov potrdilo potrebo po bolj kakovostnih podatkih. "Trenutna prizadevanja za zbiranje podatkov v zvezi z NLP-ji so nesistematična in razdrobljena po različnih agencijah, uporabljajo se instrumenti, ki niso namenjeni za zbiranje znanstvenih podatkov," je poudaril. Meni, da bi modernizacija opreme in standardizacija pripomogli k boljšim rezultatom.

"Ravno zaradi premajhnega števila podatkov mnogo videnj ostaja nerešenih," se je oceni pridružil Sean Kirkpatrick. Ob tem je izpostavil, da so razlogi za rešenimi primeri po navadi povsem preprosti, saj so objekti v zraku, ob tem pa tudi daleč stran, videti nekoliko drugače, pa tudi hitrejši. 

Člani skupine so tudi izpostavili, da (zaenkrat) dokaza o obstoju nezemeljskih živih bitij niso našli.

V preteklem letu so na uradu prejeli približno 800 poročil o videnjih neidentificiranih zračnih pojavov. Kirkpatrick je ob tem poudaril, da je bilo od tega resnično nenavadnih le okoli dva do pet odstotkov primerov.

Od letala do mikrovalovne pečice. Tudi znanstveniki se zmotijo

Veliko posnetkov naj bi skupinam, ki proučujejo nepojasnjene pojave, posredovali (vojaški) piloti ali marinci. Obenem naj bi bilo tudi njim neprijetno poročati o nepojasnjenih videnjih, saj da se prav tako srečajo s stigmatizacijo. 

NLP
NLP FOTO: AP

V enem izmed pojasnjenih primerov je skupina ugotovila, da gre za zelo oddaljeno komercialno letalo, ki je pristajalo na letališču. Ob tem pa sta prva govornika izpostavila, da se je zgodilo tudi, da so delovanje mikrovalovne pečice zamenjali z nepojasnjenimi valovi, in to znanstvenikom v observatoriju. 

"Ljudje niso mogli ugotoviti, kaj se dogaja. Nato pa so opazili, da je valov največ v času kosila, ko so greli kosilo v mikrovalovni pečici," je opisal Spergel.

O stroških niso želeli govoriti, sestanku bo sledilo poročilo

V tednih po razpravi bo odbor, ki ga sestavljajo fiziki in astronomi, izdal tudi javno poročilo o svojem delu in zaznanih oziroma preiskanih pojavih. Na vprašanje o tem, koliko denarja se je v zadnjem letu steklo v raziskave, sicer niso želeli odgovoriti. 

Gre za prvo preiskavo neznanih zračnih pojavov, ki se izvaja znotraj ameriške vesoljske agencije. Prej so bile namreč tovrstne teme raziskovane v tajnosti, podatki pa dodeljeni ameriškim obveščevalnim agencijam, varnostnim službam ali vojski. 

Ameriško obrambno ministrstvo je sicer v zadnjih letih nekaj poročil o domnevnih videnjih NLP-jev delilo z javnostjo. Ob tem so v Pentagonu izpostavili, da je takih dogodkov vse več. Nasina študija je od Pentagonove strogo ločena, poroča Reuters

Ob lanskoletni ustanovitvi Nasinega odbora so se sicer v javnosti pojavila namigovanja, da bo delovanje vesoljske agencije bolj transparentno in odprto, pri agenciji pa ob tem poudarjajo, da naj javnost ne sklepa prehitro. Ob napovedi današnje razprave pred mesecem dni so prav tako izpostavili, da ni dokazov, da so NLP-ji zunajzemeljskega izvora. "Agencija opazuje dogodke v zraku, ki jih ni mogoče identificirati kot letala ali naravne pojave," so pripisali. 

Ob napovedi javnega sestanka so pri Nasi predstavili tudi novo kratico: NNP oziroma 'neidentificirani nenormalni pojav', kar bi lahko pomenilo, da nenavadni pojavi niso bili vidni le v zraku, ampak tudi na Zemeljskih tleh. 

"Neidentificirani pojavi na nebu so zanimivi tako za nacionalno varnost kot varnost v zračnem prometu," pa je v izjavi ob ustanovitvi zapisala Nasa. "Ugotavljanje, kateri dogodki so naravni, je ključen prvi korak k prepoznavanju tovrstnih pojavov in njihovemu upravljanju, kar je v skladu z enim od Nasinih ciljev zagotovitvi varnosti letal," so dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
01. 06. 2023 18.55
+3
Sveti Peter se je s skuterjem peljal mimo.
orhideja79
01. 06. 2023 13.38
+5
To je tako, kot če bi šel v morje ali ocean in zajel z veliko žlico, pogledal kaj je notri in rekel, da morski psi, kiti in podobno ne obstaja, ker jih ne vidiš v tej tvoji žlici. Toliko, samo za primerjavo, koliko vemo o vesolju in nlp-jih.
slohren
31. 05. 2023 21.57
-10
Knjiga, naslov, PLANET SERPO, zanimivo, torej naj povejo koliko jih pa poznajo in z kolikimi poslujejo izmenjuje, itd...
nimam pojma
31. 05. 2023 21.40
+6
Če misliš, da smo edini v celem vesolju si neumen.
SDS_je_poden
31. 05. 2023 21.53
+14
Mislim, dejmo začet s tem, da glede na enormno velikost vesolja, na vse te galaksije, ki vsebujejo na milijarde planetov in zvezd, da boga ni. Zakaj? Ker je popolnoma bedasto verjeti, da bi se ob vsej tej materiji neko mistično bitje ukvarjalo le z eno življensko vrsto na enem planetu v eni galaksiji. Kot drugo pa je realno gledano edina zelo majhna verjetnost, da bi srečali življenje z drugega planeta ta, da bi prihajali iz naše galaksije, morda celo z kakšnega bližnjega planetarnega sistema. Če bi tako življenje obstajalo na drugem koncu galaksije, ga ne bomo srečali nikoli in to zaradi enormne razdalje.
User2169913
31. 05. 2023 21.59
+5
Tako je. Ze za naso galajsijo potrebuje svetloba nekaj vec kot 100.000 let da jo prepotuje.
nimam pojma
01. 06. 2023 19.22
+3
Jaz mislim, da je vesolje kakor plaža. Samo, da je eno zrno peska na plaži ena galaksija.
Arguss
31. 05. 2023 21.40
-13
Dobro vas world press perejo.Človeški domet na fizični ravni je do tretje dimenzije.Vonj,sluh ,okus..... Naprej so četrta,peta šesta do devet.Nekateri se obnašate tako ,kot da v družini nimate še nobenega umrlega.
User2169913
31. 05. 2023 21.34
+8
Zanimiv clanek. Kadar gledamo v vesolje, gledamo v zgodovino. Vidimo svetlobo ki je prepotovala na tisoce ali miljone svetlobnih let. Ta trenutek je vesolje precej drugacno kot ga mi vidimo. Ziva bitja obstajajo v vesolju, to vemo. Ne vemo pa ce obstajajo bitja z enako ali visjo inteligenco. Vesolje je meni zanimivo, ampak ce bi se mi prikazal "vesoljec" bi sigurno imel panicni napad. Friknu bi totalno :)
SDS_je_poden
31. 05. 2023 21.55
+8
Nisi edini, ki bi friknil. Ker če bi neka življenska oblika lahko obiskala naš planet, bi to pomenilo, da so tehnološko izjemno napredni in samo upamo lahko, da v svoji naravi nimajo žlehtnobe, tako kot jo ima človek.
MitraljezovDarko
31. 05. 2023 21.28
+8
glede na to da je zunaj na miliarde taksnih in drugacnih planetov....bi tezko rekel da smo mi edina ziva bitja in da je zemlja edini poseljen planet
-1
Dj si to bedarijo k jo mas na profilki raj zamenjaj z kj drugim. Te antifa so najveciji svinje k poserjejo mesta z svoji grafitti
Makalunga
31. 05. 2023 21.08
-3
Najtežje je priznati resnico, da smo lohka samo na zemlji, praktično v zaporu, na odprtem oddelku. Mi nikamor ne bomo odšli, ostali bomo tukaj, da narava števec spet postavi na ničlo. Naša znanost je na koncu kar se vesolja tiče, nula, ziro in to je vse, Tukaj na zemlji na odprtem oddelku, kjer je okoli polno paznikov, da čreda ne pobegne..iz staje, da se ne mešajo, se lohka grizemo, cufamo za % vse ostalo pa je nepomembno.
24 cenzur
31. 05. 2023 21.03
+5
Ko sem izvedel, da bo za eno leto dela celotni ekipi namenjeno 100.000 $, sem takoj vedel, da je to spet ena farsa.
PomisliNaSonce
31. 05. 2023 21.11
-6
Ker so z nemenom Nasa, sejanje straha ljudstvu...je teh uradnih 10 jurjev še preveč. Za prazno nulo, poznamo kako atmosfera funkcionira. Pajkovih senc se ne bojimo
Makalunga
31. 05. 2023 20.50
-14
NASA je ostala samo Cerkev, ki ima čedalje majn vernikov. Od Pristanka na Luni če so tam sploh bili same pravljice, natege in tisto o ,milijonih svetlobnih let daleč, da bi kaj realnega pa ne več. Kot da so doktorate delali na Ljubljanski FDV ali na sindikalnem izletu v Prištini.
First Last
31. 05. 2023 20.50
+4
Ni nujno da so iz našega vesolja ali dimenzije, ali pa da sploh znamo postaviti pravilno vprašanje od kod in kaj so. Še sanja se nam ne kaj je realnost ter zavest in kaj lahko obstaja še zraven. fizika nas je le pahnila v drug ekstrem, predsodke, v bistvu pa deluje po načelu dajte nam en zastonj čudež in razložili bomo vse ostalo, vendar tega ne bo priznala vedno je človek želel razlago, boji se neznanega, vendar še vedno do zdaj ko smo bili v zmoti tega nismo priznali, ko sedite na stolu imate predsodek da je trden in iz neke stvari, vendar to ni, prav tako je zmotno dojemanje vsakdanjika, tukaj in zdaj ter sebe, večine ljudi, bližje so dojenčki.
ap100
31. 05. 2023 20.48
-4
vesoljci obstajajo a ne na zemlji in okoli nje - kajti razdalje so časovno nesmiselne- če pa bodo kdaj prišli pa bodo to naseljenci in to neprimerljivo bolj razviti in potrebovali bodo prostor
el capitano
31. 05. 2023 20.42
+5
Sem poslušal pogovor dveh izvenzemaljcev ,ki sta dejala ,da je tale zemlja čuden planet in da gor živijo smrdljiva in neumna bitja..
Watcherman
31. 05. 2023 20.39
-2
Pomislite samo v naši galaksiji je na milijone planetov v celem vesolju je pa še drugih na milijarde galaksij,ki ima vsaka od teh na milijone planetov pa ne pisati neumnosti kako se,da to videti koliko je galaksij,ker so v vesolju kot na našem planetu zmogljivi teleskopi,ki se to lepo vidi phahaha.Lp
medusa
31. 05. 2023 20.36
+4
Sumljivo je to ,da že toliko gobezdajo o tem ,da jih bomo najbrž v kratkem spoznal ... Pol pa tuli luli...
Bebec
31. 05. 2023 20.31
+8
Vec kot ocitno nam že dolgo nekaj prikrivajo.
PomisliNaSonce
31. 05. 2023 20.29
-11
Nasa je kot Arso. Le zakaj meri padavinski manjko...aia, da ve kje manjka mraza in dežja. Nasa pa boljna strahu dela. Kjer je treba ljudi mal prestrašit, in kdaj...se mal javijo z svojimi grozljivkamo za lahko noč. Hvala lepa, virus ne obstaja
LjudskiPevec
31. 05. 2023 20.19
+5
Zdej neki možnosti je, kot prva, da obstajajo ampak niso dovolj tehnološko napredni, da bi nas dosegli (tako kot mi druge planete). Kot druga je, da obstajajo in, da smo za njih mi in naš planet tolk nepomembni, da se jim zdi zaman kakorkoli posegati v naša življenja (primer mravljišče, zakaj bi ga človek uničil? Tko kot so mravlje za nas smo lahko mi za njih). Tretja, da obstajajo in, da so nas že dosegli, nam tudi pomagajo pri razvoju ampak se to zaradi preprečitve vsesplošne panike javnosti uspešno skriva. Četrta, da obstajajo ampak sploh ne vedo za nas (kar je zelo malo verjetno v kolikor obstaja neka zelo napredna rasa). In kot zadnja možnost je, da je naš planet edini, ki je bil sposoben razviti inteligentno življenje (kar je bilo 20-30 let najbolj logična razlaga, se sedaj s tem, da odkrivamo vedno nove in nove dimenzije vesolja kot tudi nove zemlji podobne planete zdi v bistvu najmanj verjetna razlaga). Tako, da ja, v vsakem primeru bi rekel, da je za nas najslabša opcija četrta, saj je pol sam vprašanje časa, kdaj izvedo za nas in vprašanje kaj imajo namen z nami storiti v kolikor so toliko tehnološko napredni, da nas lahko kakorkoli dosežejo.
Watcherman
31. 05. 2023 20.25
+5
Pa še kako so bolj napredni v primerjavi z nami pa,da nas lahko dosežejo.Lp
First Last
31. 05. 2023 20.40
+3
Obstaja še več možnosti, med njimi manj popularne vendar prav tako možne, kot je, da je zavest in življenje samo zase nekaj negativnega in se samo konča, bodi si zaradi superdeterminističnosti, ponavljanja v nedogled, bodi si da si vprašanja sploh še ne znamo postaviti. Morebiti pa je možna pretvorba zavesti v čisto energijo in preiti v drugo dimenzijo, in večina to stori, še sanja se nam ne, podobno kot takrat ko so mislili da je zemlja plošča in center vsega, le da nam je fizika, ki nam je sicer dala veliko, vlila tudi precej egoističnosti in predsodkov o realnosti, v bistvu pa nimajo pojma
Watcherman
31. 05. 2023 20.10
+10
NISMO SAMI kar je logično.
Gorenjski Toncek
31. 05. 2023 19.59
-13
Bi bral novice iz Slo....briga me, kaj se dogaja u ZDA, pa Indiji.....
sh4dyl4dy
31. 05. 2023 20.53
+2
Saj se nič ne dogaja v Slo lol. Bolj dolgočasne države na svetu ni. Vse kar počnemo v Slo je ubijanje živali in pritoževanje nad politiko.