Znanost in tehnologija

Posnetki otrok s plaže ne sodijo na družbena omrežja

Ljubljana, 09. 07. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pouk se je zaključil in učenci ter dijaki že veselo uživajo poletne počitnice. Številni bodo več časa namenili tudi uporabi družbenih omrežij, aplikacij za sporočanje, za igranje video iger in drugim aktivnostim, povezanim z mobilnimi telefoni ter internetom. Pri tem se bodo srečevali s številnimi tveganji, zaradi katerih jih bo lahko kasneje ''bolela glava''.

Da bo čim manj zapletov, so na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si , ki deluje v sklopu Fakultete za družbene vede, za otroke, najstnike in njihove starše pripravili nekaj nasvetov za varno in neproblematično rabo interneta med poletnimi počitnicami.

Če določen posnetek pri nekom vzbudi strah, neprijetno počutje ali odpor, mu lahko povzroči tudi psihološke težave.
Če določen posnetek pri nekom vzbudi strah, neprijetno počutje ali odpor, mu lahko povzroči tudi psihološke težave. FOTO: Thinkstock

1. Ne objavljaj posnetkov, ki lahko škodujejo

Med počitnicami nastanejo številne fotografije in video posnetki, saj je snemanje in fotografiranje z mobilnim telefonom preprosto in hitro. Pri tem lahko nastanejo tudi fotografije, katerih javna objava ali deljenje z drugimi lahko pusti neprijetne posledice. To še posebej velja za posnetke, kjer smo pomanjkljivo oblečeni oziroma goli ali pa v smešnih položajih. Pred objavo ali deljenjem z drugimi se vedno vprašajmo, ali nam lahko posnetek kakor koli škoduje danes ali kadarkoli kasneje. Če se slučajno odločimo, da nekomu, v katerega smo zaljubljeni, pošljemo intimno fotografijo (kar sicer močno odsvetujemo), potem res dobro premislimo, ali bo takšno fotografijo res imel zgolj zase in je ne bo delil z drugimi ali kasneje celo uporabil proti nam.

2. Drugih ljudi ne snemamo in fotografiramo brez dovoljenja, niti posnetkov ne delimo preko interneta, če nam tega izrecno ne dovolijo

Vsaka fotografija je poseg v zasebnost. Zato je pomembno, da tistega, ki ga želimo fotografirati, pred tem vprašamo, ali nam to dovoli. Če želimo posnetek deliti z drugimi preko družbenih omrežij ali objaviti na internetu, prav tako pridobimo dovoljenje. To velja tudi, če želimo deliti posnetek v zaprtem krogu prijateljev (npr. preko aplikacije Snapchat). Tudi starši naj bi svoje otroke vprašali, ali dovolijo, da se njihovo fotografijo deli na družbenih omrežjih. Na tem mestu velja opozoriti na posnetke otrok, ki jih starši naredijo na plaži. Takšni posnetki ne sodijo na družabna omrežja, saj obstaja potencialna nevarnost, da pride do zlorab fotografij.

Vsaka fotografija je poseg v zasebnost. Zato je pomembno, da tistega, ki ga želimo fotografirati, pred tem vprašamo, ali nam to dovoli.
Vsaka fotografija je poseg v zasebnost. Zato je pomembno, da tistega, ki ga želimo fotografirati, pred tem vprašamo, ali nam to dovoli. FOTO: iStock

3. Prejetih neprimernih posnetkov ne prepošiljamo

Po e-pošti, preko aplikacij za sporočanje in družbenih omrežij pogosto prejmemo fotografije, ki v nas spodbudijo neprijetne občutke. Lahko gre za posnetke nasilja, strašljive posnetke, posnetke z golimi ljudmi ipd. Če določen posnetek pri nekom vzbudi strah, neprijetno počutje ali odpor, mu lahko povzroči tudi psihološke težave. Prepošiljanje določenih posnetkov pa je (lahko) tudi kaznivo, ne le moralno nesprejemljivo. Vse neprimerne posnetke izbrišemo in jih ne delimo naprej, pošiljatelja pa lahko opozorimo o neprimernosti njegovega početja. Enako velja za posnetke, na katerih nekdo trpi ali je na kakršenkoli način zlorabljen. V primeru, da nekdo prepošilja ali deli z drugimi posnetke golih mladoletnih oseb, to prijavimo na policijo.

4. Poskrbimo za nastavitve varnosti in zasebnosti na družbenih omrežjih in aplikacijah za sporočanje

Pred odhodom na počitnice je primeren čas, da znova preverimo, ali so naši računi ustrezno zaščiteni in ali imamo vse svoje objave res zaščitene tako, da jih vidijo le tisti, za katere res želimo, da jih vidijo. Priporočamo, da so vse objave privzeto omejene na naše spletne prijatelje in niso javne, vključimo pa tudi vse varnostne elemente, da preprečimo morebitne vdore v račun.

5. Previdno pri objavljanju lokacije v aplikacijah

Številne aplikacije spremljajo lokacijo telefona in to tudi objavljajo (npr. Snapchat preko Snapmap). Če to dopustimo, potem nikoli ne moremo vedeti zagotovo, kdo vse nam lahko sledi in spremlja naše gibanje. Da ne postanemo žrtev morebitnih (spletnih) zalezovalcev, v vseh aplikacijah izklopimo možnost objavljanja lokacije ali pa, še bolje, aplikacijam preprečimo dostop do podatkov o lokaciji. Prav tako pazimo, da v svojih objavah na družbenih omrežjih ne izdajamo, kdaj odidemo na dopust in kdaj se vrnemo. Ta podatek lahko zelo prav pride morebitnim vlomilcem.

6. Uporabljajmo dobro geslo in ga ne delimo z drugimi

Geslo je kot ključ. Z njim varujemo podatke v digitalni obliki. Poskrbimo, da imamo vse dostope do osebnih podatkov, družabnih omrežij in tudi mobilnega telefona zaščitene z geslom. Dobro geslo ima vsaj deset znakov, velike in male črke, številke in posebne znake, kot so npr. @!-+*. Gesel nikoli ne delimo z drugimi.

7. Pazimo svoj mobilni telefon

Na plaži, na koncertih, v mestu in drugje smo lahko hitro žrtev kraje mobilnega telefona. Kraja lahko zelo prizadene našo denarnico, ne smemo pa pozabiti, da telefon vsebuje veliko osebnih podatkov in gesel za dostop do družabnih omrežij, z njim je mogoče tudi plačevati. Telefona ne jemljimo s seboj na plažo, če ga ne bomo imeli ves čas pod nadzorom. Če nam telefon ukradejo, ga skušajmo čim prej na daljavo blokirati in izbrisati vse podatke, kar omogočata tako Android kot iOS, in obvestimo operaterja, da blokira SIM kartico, s čimer preprečimo, da bi nam nekdo s klici ali prenosom podatkov naredil dodatno finančno škodo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kevocare
18. 07. 2019 19.51
ker ne želim izpostavlate svoje družine..in bite stem omejeni..
kevocare
18. 07. 2019 19.50
tau moreš bite malo hume,da svijega otroka objavlaš na splet..jaz sem kdaj sem dobil otroka izbriso fb..
ValterUdovernik
18. 07. 2019 11.08
Sem mnenja, da ni prav, da so otroci v javnih kopaliscih, plazah goli in to zaradi njihove "varnosti". Fotografiranja na teh mestih skoraj, da ne moremo vec prepreciti, glede na to, da ima ze vsakdo pri sebi stalno pametni telefon. Koko izpostavljajati otroke, o tem pa odlocajo samo starsi, tudi tako, da na zadnji del avtomobila nalepijo ime otroka; Luka v avtu in s tem omogocijo nepridipravu, da otroka nagovori ka po imenu, ko ga povabi v svoj avto, da bi mu pokazal ticka.
srecnii
13. 07. 2019 08.52
+1
mojga sem zamenjal iz pametnega (tistga mam v predalu) na navadnega na tipke še internet ne dela, FB pa sploh ne.
BUONcaffee
10. 07. 2019 11.36
Opažam, da nekateri starši svoje otroke imajo gole na plaži. Kaj dela inšpekcija da se to dogaja?????
Brabus
10. 07. 2019 08.29
+2
Ma, vsi ste nori. Koliko mojih slik so videli razni znanci, prijatelji, neznanci iz otrostva, tudi morskih slik je ogromno, pa iz raznih bazenov in zdravilišč,pa nimam nobenih traum in kaj podobnega. Zdej pa se svojih otrok ne bi smel slikat, snemat, da bodo v zrelih letih to pregledovali in se čudili, kakšni so bili, ko otroci. Ja, zdej pa vse zavit v celofan.
RamzesII
10. 07. 2019 09.47
+4
Časi in zakoni se spreminjajo, danes lahko že nedolžna slika iz družinskega albuma uniči družino. Česa vsega ne uporabijo proti staršem, poprej pa še malo priredijo. Družina postaja novo bojišče oblasti, ko straši ne klonejo njenim zahtevam, se jih lotijo preko njihovih otrok, od zastraševanja naprej, itd. Spomnim se enega filma, posnetega po resničnih dogodkih, ko je otrok doma naredil par slik, te so prišle v napačne roke, tožilec jih po svoje prikazal in razlagal, družina je bila v hipu uničena, starša končala v zaporu, otroci pa reji, niso se več videli. Če že, šele ko so otroci bili že precej odrasli.
aristotel
10. 07. 2019 12.31
+1
Mislim da se že malo pretirava prišlo je tako daleč da se v vsakem grmu skriva pedofil komu in čemu to koristi ne vem,vem pa da se gre predaleč, s FB in različnimi profili ki po eni strani razgaljajo po drugi pa ščitijo! Bistvo pa je da ne ve kdo pije kdo plača...krog ki se ne konča? a ustvarja posledice ki koristijo ???????????????
Deo30
10. 07. 2019 07.51
+8
Zakaj vi to prikazujete,če ni moralno?.... TA I TA JE DOBIL OTROKA NPR......Saj ste tudi vi na net-u
triglavska
10. 07. 2019 08.21
+1
to je tako kot bi sestavljali katalog za pedofile
AxisDeus
09. 07. 2019 21.50
+8
Generacija, ki prihaja, se mi na nek način smili, ker bodo od rojstva imeli ves zapis na medmrežju in vsako malenkost jim bodo lahko, vse od sošolcev, pa do šefa, vrgli pred nos. Za to pa pričakujem, da se jim bo naslednja na nek način odrekla, ko bo dobila izkustvo, kaj to pomeni. Vmesna bo pač ''pokasirala'' lekcijo.
papi1
09. 07. 2019 21.46
+3
Ničkolikokrat sem že zapisal. Ni večjih hinavcev kot so na FB omrežju, kvazi "prijatelji."Komentarji: Lepa, najlepša, dušica, srček, kot očka, kot mamica, najlepša....Mama mi je nekoč rekla in imela je prav. Ko ti nekdo reče:" Ti si dobar čovek," samo bejž!
graf
09. 07. 2019 21.33
+11
tele napotke pošljite telim deklicam in mladini na gornjih slikah , jst jih nimam kaj nucat ! Moje "družbeno omrežje" je v moji kleti kamor pridejo sosedje in znanci na kozarček ...uporabljam sicer telefon , a prav gotovo ne zato da bi pol dneva buljil vanj ! Prav danes ko sem stal pšred semaforjem sem opazoval mladino kako jo je ta novodobna tehnika zasužnjila , od desetih mladostnikov jih ima vsaj 8 ali priključene slušalke ali buljijo v telefon , tut takrat kko gredo če z prehod za pešce ni nič drugače , pravi novodobni zombiji ...res ne vem kam gre ta svet !
DEEP
09. 07. 2019 14.20
-2
Sprenevedanje in preseravanje, človeška glupost nima mej!!Sebe in babo dej na omrežja ,to Pa ne,ker ste polni ,celulita!!
laycan
09. 07. 2019 13.39
+14
Najhujši so ljudje kateri na bazenih, plažah, vse povprek snemajo slikajo.
schranz91
09. 07. 2019 16.11
+6
se strinjam, sam hodm dnevno v atlantis pa se kr dobijo razni tipi k povlečejo fon pa samo MENE 25 letnika snemajo, ne vem kaj jim je tok zanimivga na men a naj jim rit pokažm?
Kollerik
09. 07. 2019 13.16
+15
naj bodo 100000 x prek*leti vsi ti mobiji in vse te tablice
laycan
09. 07. 2019 13.37
+6
detect
09. 07. 2019 13.07
+6
preveč je že vsega.
laycan
09. 07. 2019 13.05
+18
Novinar, za objavo teh mladoletnih deklet, imate dovoljenje za objavo.
Uporabnik443897
09. 07. 2019 19.55
+5
RamzesII
10. 07. 2019 09.50
+2
Slike so kupili na omenjenih portalih, zato ne rabijo dovoljenja, omenjeni portali ga naj bi imeli.
laycan
09. 07. 2019 13.03
+9
Sto ludi sto čudi, 100 žena 200 sisa,v glavi pa nič. Jaz svojega otroka ne objavljam na omrežjih, in s tem preprečujem, pedofilom, da sanjajo, svoje bolane sanje.
schranz91
09. 07. 2019 16.15
-3
to pa ni res da je 100 žena 200 sisa kot da bi reku da je 100 tipov pa 200 jajc
mbtukaj
09. 07. 2019 12.44
+8
Kaj če Borut objavi svoj selfi.?
srecnii
09. 07. 2019 12.14
-9
Je pa res nekaj, FB zna bit koristen in še kaj lahko zaslužiš. Preko FB lahko spoznaš dobre ljudi, prodaš predmete, ki jih ne rabiš več. Postaviš svojo stran le v parih korakih in oglašuješ svoj posu. Iščeš zaposlitev, tud nasveti drugih so koristni itd.
sodelujem
09. 07. 2019 11.54
+5
Družbena omrežja ne sodijo nikamor.!
RamzesII
09. 07. 2019 11.14
+14
"Vsaka fotografija je poseg v zasebnost. Zato je pomembno, da tistega, ki ga želimo fotografirati, pred tem vprašamo, ali nam to dovoli." O tem so bile že razprave, a je tako, teorija je eno, praksa pa drugo.