Znanost in tehnologija

'Ne bojta se. Prišel sem iz vesolja in nujno potrebujem telefon, saj moram poklicati v Moskvo!'

Ljubljana, 12. 04. 2021 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
60

Jurij Gagarin in German Titov sta se 12. aprila 1961, oblečena v oranžna vesoljska skafandra odpravila proti avtobusu, ki ju je odpeljal do izstrelitvene ploščadi na kozmodromu Bajkonur. Pot po stopnicah proti vesoljski ladji Vostok 1 je nadaljeval le Gagarin, saj je bil Titov njegov nadomestni kozmonavt. 0b 9:07 po moskovskem času je Gagarin poletel v "neznano". Čez nekaj minut je začutil breztežnost in postal prvi Zemljan, ki je poletel v vesolje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 60 let od poleta Gagarina
    02:01
    Iz 24UR: 60 let od poleta Gagarina
  • Iz SVETA: Prvi polet človeka v vesolje
    02:41
    Iz SVETA: Prvi polet človeka v vesolje

V prvem naboru sovjetskih kozmonavtov se je znašlo 20 mož. Med njimi German Titov (ki še vedno velja za najmlajšega človeka v vesolju), Aleksej Leonov (prvi človek, ki se je sprehodil po vesolju) ter kozmonavt s karizmatičnim nasmeškom - Jurij Gagarin. Vodilni sovjetski raketni konstruktor Sergej Korovljev je večji del prvega srečanja s kozmonavti posvetil pogovoru z Gagarinom, kasneje pa mu je tudi nadel vzdevek "Mali orel".

Ob karizmi pa je Gagarin imel tudi druge kvalitete, ki jih so jih vodilni v sovjetskem vesoljskem programu iskali med kandidati. Bil je miren in samozavesten ter sposoben razsodnih odločitev pod pritiskom. Gagarin je bil tako idealna "tvarina", saj je bil vešč pilot oz. kozmonavt ter sposoben javnega nastopanja, kar ga je naredilo za učinkovito propagandno orodje.

Vostok 1 je na kozmodromu Bajkonur zarohnel 12. aprila ob 9.07. uri po moskovskem času. Vžgali so se motorji prve stopnje, Gagrin je po radio zvezi dejal "pojehali!" (Gremo!) in vesoljska ladja je poletela proti Zemljini obriti. Dve minuti po izstrelitvi so se od druge stopnje ločile stranske rakete. Nato so pretekle še tri minute do dogodka, ko se je druga stopnja ločila od zadnje stopnje, ki je vžgala svoj raketni motor in Gagarina ponesla v Zemljino tirnico. Nastopila je breztežnost, nepritrjeni predmeti so začeli lebdeti po kabini plovila. Gagarin naj bi takrat dejal "Zemlja je modra, kako lepa je, neverjetno", vendar se še danes krešejo iskre glede prvih besed, ki jih je človek izrekel v vesolju. Nekateri viri celo navajajo, da naj bi Gagarin dejal, da je v vesolju in da ne vidi boga, vendar številni viri kasneje ovrgli domnevni citat.

Vostok 1 je letel popolnoma samodejno, Gagarin, ki bi sicer v skrajnem primeru lahko ročno upravljal z vesoljsko ladjo, pa je opazoval instrumente in stanje sporočal na Zemljo preko radijske zveze. Skozi okno vesoljske ladje je opazoval reke, gore in črnino vesolja v katerem so se bleščale zvezde. Vostok 1 je domači planet obkrožil enkrat na tiru z višino med 169 in 315 kilometri.

Sovjetska zveza je informacijo o uspešnem lansiranju človeka v vesolje sporočila ob 10.02. uri, ko je bil Gagarin še v orbiti. 23 minut zatem je vesoljska ladja pred obalo Angole vklopila zaviralne motorje in se začela spuščati. Takrat pa so nastopile težave, ker se servisni modul in ločil od kapsule, zato je plovilo začelo nenadzorovano obračati. Vendar je ob vstopu v atmosfero servisni modul vendarle odpadel in kapsula se je umirila. Nato se je sedem kilometrov nad površjem odprla loputa in Gagarin se katapultiral.

108 minut po izstrelitvi je na Zemlji pristal prvi potnik iz vesolja. Pristal je v bližini mesta Engels v Sovjetski zvezi. Na človeka v čudni opravi sta najprej naletela kmet in njegova hčerka, ki sta bila, milo rečeno, presenečena. "Dejal sem jima, ne bojta se, sem Sovjet, kot vidva, a sem pristal iz vesolja in sedaj nujno potrebujem telefon, saj moram poklicati v Moskvo!" je v dnevnik zapisal Gagarin. Človek, ki ga najprej niso prepoznali rojaki, je v hipu postal najbolj znan obraz na svetu.

Propagandni triumf

Za Jurija Gagarina pa je imel politbiro še eno poslanstvo - osvojiti svet. Vodstvo je namreč vedelo, da uspeh misije predstavlja veliko zmago za Sovjetsko zvezo, ki je s tem pridobila močan propagandni argument, da je komunizem tudi na področju tehnološkega razvoja ujel priključek z zahodom.

Poročilo o uspešni misiji je povzročilo velik odziv po vsem svetu. "Okrog 4. ure zjutraj so telefoni začeli brneti vzdolž vzhodne ameriške obale, saj so novinarji zahtevali odziv nase na poročilo sovjetske tiskovne agencije Tass," je zapisala Nasa v poročilu o Gagarinovi misiji. Nasin uradnik John A. Powers je novinarjem v polsnu odgovoril: "Tukaj še vsi spimo." Nato se je v ameriškem tisku pojavil naslov: "Sovjeti poslali človeka v vesolje: tiskovni predstavnik Nase pravi, da ZDA spijo".

14. aprila je Gagarina na ulicah Moskve pričakalo več milijonov ljudi, oblasti pa so v središču mesta organizirale veliko parado v čast prvemu človeku v kozmosu. Povorka se je skozi nepregledne množice vlekla skoraj 20 kilometrov. Gagarin je požel svetovno slavo in obiskal številne države po svetu in se srečal tudi z najvišjimi voditelji zahoda.

Letalska nesreča v nerazjasnjenih okoliščinah in smrt

27. marca 1968 je Gagarin opravljal redni polet v dvosednem letalu MiG-15UTI. Z njim je letel polkovnik Vladimir Serjogin, eden najboljših sovjetskih letalskih inštruktorjev. Letalo je strmoglavilo pri tem pa sta umrla oba pilota. Gagarin je bil star 34 let. Zaradi različnih izsledkov več preiskav nesreče, ki niso dali zadovoljivih odgovorov, so se kmalu pojavila ugibanja, da je bil Gagarinov zadnji let sabotiran.

Med vzroki za nesrečo so bili meteorološki baloni, nato slabost Serjogina, pitje alkohola pred poletom ter turbulenca letala Su-11, ki je letelo blizu in uporabilo dodatni potis. Ločeno od vojaških preiskav, je posebno opravil tudi KGB, kar razkrivajo dokumenti, ki so jih "odpečatili" leta 2003. To poročilo je zavrglo različne teorije zarote, med drugim tudi to, da naj bi v sabotaži sodelovalo osebje letalskega oporišča. Zračna kontrola naj bi Gagarinu dala netočne podatke o vremenu, ki se je ob Gagarinovem letu zelo spremenilo.

Koronavirus pasica nova


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
13. 04. 2021 11.58
-2
Leta 1969 so astronavti: " Neil Armstrong, Edwin Aldrin, Jr., Michael Collins" snemali Zemljo z nižje zemljine orbite in to takrat, ko bi morali biti na pol poti proti Luni. Vsi skupaj se strašno trudijo, kako bi zagrnili okno na ta način, da bi v prostor vstopilo zelo malo svetlobe in bi dobili posnetek Zemlje, ki bi bil zelo oddaljen. Preko "freedom and information act" je bil ta posnetek "deklassified" in dan v javnost. Vsak si lahko pogleda, kaj je Apollo 11 posadka delala v času leta proti Luni. (="Apollo 11 Earth Views and Crew Activities (1969)). Potem pa pade zavesa in ugotovi se dejstvo, da so še vedno v nižji zemljini orbiti. Armstrong: "če boste le odstranili tančico, ki prekriva resnico" (=truth protective layer). Živelo znanje, za tiste, ki si ga želijo in živela svoboda verjetja za tiste, ki želijo verjeti.
ivan res grozni
17. 04. 2021 12.42
+1
Nujno poiščite zdravnika. V letala verjamete ali tudi ne? Zemljo so posneli iz Lunine orbite že leta 1968 astronavti Apolla 8. Material z Lune, ki so ga prinesle na Zemljo v letih 1969 - 1973 posadke šestih Apollov - 11, 12, 14, 15, 16 in 17 je podobne sestave kot tisti, ki sta ga pripeljala na Zemljo sovjetska avtomata Luna 16 in Luna 20. Prevladuje na Zemlji silno redek titanov oksid in je za 160 milijonov let starejši od vsega kar so kdaj našli na Zemlji.
valovanje
13. 04. 2021 10.07
-2
Pomenljivo je dejstvo da so obvestili svet ko je bil Gagarin v orbiti, namen dosežen, rizik je bila še vrnitev. Baje so imeli pred njim več poskusov (nekje 7-8 mislim da) ki so bili neuspešni in so vsi umrli. Nato je pa le uspelo. Tako da bi morali objaviti imena vseh tistih pilotov ki so za napredek umrli, ker so bili gotovo večji heroji kot Gagarin, če so leteli pred njem (prve izbire). No baje, nisem bil zraven. Ve kdo kaj več?
hotchilipoper
13. 04. 2021 08.26
-1
Zanimivo,toliko let nazaj so potovali na luno,zdaj pri tej tehnologiji bi že morali imeti hotel na luni,pa ga nimajo,ne vem zakaj,saj bi bila krasna izletniška točka za bogate.
ni_mi_vse_eno
13. 04. 2021 11.59
-2
so že igrali gor golf, danes pa ne moremo priti nazaj, ker se je baje "tehnologija izgubila".
ivan res grozni
17. 04. 2021 12.54
+1
Po šestih pristankih na Luni je ameriška javnost izgubila interes in politik, ki bi obljubljal nove polete, bi izgubil volitve. Konec koncev je en sam polet na Luno stal ZDA dve milijardi današnjih dolarjev. V času tekme s SZ je NASA dobila 4 % proračuna, danes dobi vsega 0,4 %.
ni_mi_vse_eno
12. 04. 2021 21.41
-5
Rusi so imeli prvi psa v vesolju, prvi človeka, vendar američani so pa poslali človeka na Luno, zato, ker je bilo to težko. Le zakaj so še po letu 2000 uporabljali "zastarele" ruske rakete američani? NASA skakanje po Luni je fejk, to pove tako analiza fotografij s paralaxo (Oleg Oleynik, Ph.D), kot pričevanje Armstronga: "Vam mladim zapuščamo mnogo stvari, ki so še neodkrite, če boste le odstranili tančico, ki prekriva resnico". Rusi take propagande niso imeli, čeprav so imeli tudi svoje kikse v planu (planirana ekonomija).
ivan res grozni
17. 04. 2021 13.01
+1
V letala verjamete pa v okroglo Zemljo? Spodnje dele lunarnih modulov Apollov 11, 12, 14, 15, 16 in 17 in opremo, ki so jo postavili astronavti na mestih vseh šestih pristankov so do danes posneli, poleg ameriških, še Lunarni sateliti Rusije, Kitajske, Indije, Japonske in EU. Posnetki so tako ostri, da so z njimi ugotovili celo, da je padla zastava Apolla 11, ostale pa še stojijo. Če danes pošljete laserski žarek na koncentratorje žarkov, ki so jih postavili astronavti na vseh šestih mestih pristankov vam ti vrnejo ojačen signal.
ivan res grozni
17. 04. 2021 13.06
+1
Zakaj so uporabljali zastarele ruske rakete? Ker so bile cenejše od ameriških! Ko ste tako pametni, povejte, kako so fejkali Lunine kamnine, da so 160 milijonov let starejše od vsega, kar smo kdaj našli na Zemlji. Njihovo starost so potrdili laboratoriji v Nemčiji, Franciji, Rusiji, ZDA in kasneje so take prinesla na Zemljo tudi ruska avtomata Luna 16 in Luna 20.
setisfekšn
12. 04. 2021 21.21
+3
Bil je človek z jajci!
majmun11223344
12. 04. 2021 21.07
+1
provokatorr
12. 04. 2021 20.53
-3
predvsem je gagarin dobil prednost pred titovim, ker je gagarin bil iz delavske družine, titov pa ne.
an2000
12. 04. 2021 17.32
-6
Sovjetsko vodstvo: Jurij, izbran si za misijo prvega človeka v vesolju. To je velika čast,ampak je to tista vrsta misije s katere se človek ne vrne zmeraj... Jurij: ne grem! Vodstvo:Greš! Jurij: ne grem, ne! Vodstvo: Dovoli,da ti pomagamo pri odločitvi,če ne greš,ti bomo družino poslali v delovno taborišče v Sibirijo! Jurij:Ok, saj grem no...😁
bruzor
12. 04. 2021 20.28
-2
provokatorr
12. 04. 2021 20.51
+1
daleč od resnice. mnogi ljudje, ki so se podali tja, kjer ni bil še nihče, so se zavedali, da je stvar nevarna, pa vseeno niso nehali. enako je bilo z gagarinom.
Ate_ist
12. 04. 2021 17.18
+2
zanimivo! v vojni uničen evropski del SZ, 27M žrtev, pa uspe SZ v vesolje spraviti prvi satelit in kasneje tudi človeka. kako? amerika ni na svojem ozemlju čutila ne posledic prve in ne druge svetovne vojne. še več, iz vsake je prišla ven še ekonomsko in vojaško močnejša. kaj vsemogočna demokracija in dolar v podpori s kapitalizmom in tržno ekonomiko niso tista vršina človečnosti, ki je ni mogoče premagati? ali pač? obstaja alternativa? alternativa, ki daje v ospredje človeka pred pohlep?
Themaninblack
12. 04. 2021 17.24
+1
dreko123
12. 04. 2021 19.09
+0
So šli fantje iz bivše iskre in jožefa štefana v naso... poznam človeka ko je tam delal... ni jim blo jasno kako sploh nasa obratuje pri tolk neumnem folku in razmišljanju... fantje so jim šli razlagat nekaj za telekomunikacije... in zabitim amerom v nasi ni blo jasno kako naši razmišljajo... ker se pač niso učili in ni pisalo v knjigi... isto so rusi... slovanska pamet ki razmišja out of the box brez pravega orodja ali budgeta...
Themaninblack
12. 04. 2021 16.14
+7
Kul članek. Flat(head)-eartherji pa v deliriju
Blade911
12. 04. 2021 15.46
-6
Ali zna nekdo pojasniti zakaj nekateri astronavti vidijo zvezde iz ISS in zakaj nekateri astronavti ne vidijo zvezd iz ISS ? Čemu tako ?
VAREN
12. 04. 2021 13.47
-18
In potem je še do smrti lagal. Še potem, ko so ga že neštetokrat dobil na lažeh.
samuray1
12. 04. 2021 15.17
+4
felix59 drugič
12. 04. 2021 13.11
+8
Ja , kateri komunist je pa že videl Boga , razen Janše ??
JAZsemTI
12. 04. 2021 12.37
+5
Kakšni časi...
kek?e
12. 04. 2021 12.24
-21
Sam res kva si bojo še zmislil:)))pa še kr isto zgodbo nabijajo pa k vemo da je vse laž
User723439
12. 04. 2021 13.04
+8
kek?e
12. 04. 2021 15.17
-5
Killing floor
12. 04. 2021 12.13
-24
Ahahah kir klasicen nateg🤣
VenZsajvestekdo
12. 04. 2021 12.26
+17
Ma ne mi rečt, da si ti eden izmed tistih ki ne verjame v to in da misli, da je zemlja ploščata?
kek?e
12. 04. 2021 12.29
-20
zate je okrogla zame pač ni...si opran nimaš kej
Xx.XX.xX
12. 04. 2021 12.41
+4
User723439
12. 04. 2021 13.05
-6
Ni okrogla, niti ploščata, ampak trikotna. Dokažite nasprotno.
MESE?AR
12. 04. 2021 14.15
+0
A se ne bi ti najprej potrudil s tvojim trikotnikom ?
MESE?AR
12. 04. 2021 14.16
+1
Kako ti naj dokažemo nasprotno ? Od česa nasprotno, če nisi nič dokazal he he.
ziganm
12. 04. 2021 14.55
-1
mario64
12. 04. 2021 12.12
+21
Predlagam musku da naredi eno veliko raketo pa naloži vse flat earthaje not pa jih zapelje na Mars. Pa jih tam pusti
kek?e
12. 04. 2021 12.22
-10
Si pa opran model:)))do konca do MARSA:))))
MESE?AR
12. 04. 2021 14.16
+0
rekapaka
12. 04. 2021 14.27
-4
mario Zastava na Luni pa še kar naprej plapola
rekapaka
12. 04. 2021 11.59
-10
Saj je Neil Armstrong v prvem poizkusu v Hollywoodskem studiu poleta na Luno tudi rekel: Ups, spotaknil sem se! Šele drugič mu je uspelo: Mali korak....
emilzapata
12. 04. 2021 11.47
-16
trenutni poleti v vesolje se začnejo zelo veličastno, vrnitev pa je bedna in ponižajoča, da pristaneš na neki njivi repe v Kazahstanu skoraj kot berač.
BalalajkaGTI
12. 04. 2021 11.49
-10
pa sam tenk ju tenk ju...ne vem kva so jim tok všeč... :D
Generacija56
12. 04. 2021 12.01
-1
emil, stvarnost je taka... Poskušali so pristati, kot z letalo, pa sta dve posadki zgoreli. Sedaj poskušajo pristati z reverznim potiskom, vse eksplodira... No, ko si noter, član posadke, greš raje k Rusom.... Saj tudi v morju ni nič boljše. So se že utapljali. V Kazahstanu še pa ni nihče umrl...
gozdar1
12. 04. 2021 12.03
-4
Dragon je eksplodiral samo ne testih, drugače pa so sovjeti "skurili" komarova in to v kapsuli. Drugače pa bodo tudi rusi slejkoprej morali napravit korak naprej, ker jih bo drugače povozil čas.
Generacija56
12. 04. 2021 12.05
-3
gozdar1
12. 04. 2021 12.07
+1
Kaj katerega leta? Sojuz po tehnologiji spada v čase appolla .
BalalajkaGTI
12. 04. 2021 12.12
-5
Generacija56
12. 04. 2021 12.13
-4
Torej mineva 50 LET, odkar so Rusi izgubili kozmonavta... Dokaj zanesljivo, a ne? Da ne govorimo o tem, da vozijo astronavte ZDA na ISS, brez žrtev?
gozdar1
12. 04. 2021 12.26
+1
Spacex ni izgubil še nobenega, pa gre za precej novejši in nepreizkušen design, sovjeti so izgubili kozmonavta na prvem poletu s sojuzom.
mario64
12. 04. 2021 17.27
+0
BalalajkaGTI
12. 04. 2021 11.41
-9
marsikaj ni jasno... tudi ko je... jasno.... jasno? jasno!