Znanost in tehnologija

Vzrok za napad na starodavne artefakte teorija zarote, da je muzej središče satanizma?

Berlin , 21. 10. 2020 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
1

Vsaj 70 umetniških del in starodavnih artefaktov je bilo poškodovanih v vandalizmu na berlinskem Muzejskem otoku, ki predstavlja dom petim znamenitim muzejem. Policija o motivih za napad ne želi govoriti, nemški mediji pa ga povezujejo s teoretiki zarot, ki trdijo, da je Pergamonov muzej "središče globalnega satanizma".

Z oljnato snovjo so med drugim polili starodavne egipčanske sarkofage, kamnite skulpture ter umetniške slike iz 19. stoletja. Umetnine hranijo v treh različnih galerijah, v Pergamonovem muzeju, Novem muzeju in Stari narodni galeriji. Ocenjujejo, da gre za enega največjih napadov na umetniška dela v povojni nemški zgodovini. 

Vandalizem se je po poročanju nemških medijev zgodil 3. oktobra, informacije pa so v javnost prišle šele dva tedna zatem. Da so razstavljeni artefakti utrpeli škodo, so v sredo potrdili tudi pri Fundaciji Pruska kulturna dediščina, ki nadzira muzejske zbirke na otoku. 

Artefakte so poškropili z oljnato snovjo.
Artefakte so poškropili z oljnato snovjo. FOTO: AP

Nemška policija je že sprožila preiskavo, ne želi pa komentirati motivov za napad. Napad je policija potrdila šele po poizvedovanju nemških medijev Die Zeit in Deutschlandfunk, razlog za prvotno skrivnostnost pa ni znan. Policija je dejala zgolj, da javnosti niso obvestili "iz strateških razlogov", povzema BBC. 

Nemški mediji so vandalizem povezali s teorijami zarote, ki se širijo po družbenih omrežjih, v zadnjih mesecih predvsem skozi kanale posameznikov, ki zanikajo obstoj koronavirusa. 

Poškodovanih je vsaj 70 del.
Poškodovanih je vsaj 70 del. FOTO: AP

Ena izmed teorij namreč trdi, da je Pergamonov muzej "središče globalnega satanizma", saj se v njem nahaja rekonstrukcija Pergamonskega oltarja. 

Nekdanji slavni veganski kuharski mojster Attila Hildmann, ki je v zadnjem času postal znan kot eden glavnih zagovornikov QAnon teorije zarote, je avgusta objavil sporočilo na Telegramu in zapisal, da nemška kanclerka Angela Merkel uporablja oltar za "človeška žrtvovanja". V torek zvečer pa je delil povezavo na članek o vandalizmu v muzejih, ter pospremil z besedami, da gre za "prestol Baala" oziroma Satana. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik419925
25. 10. 2020 13.10
+1
Kljub tehnološkemu napredku smo postali priče globalne pandemije razvoja neumnih ljudi.