Znanost in tehnologija

Nemčija testira aplikacijo za spremljanje širjenja okužbe

Ljubljana, 03. 04. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemški raziskovalci pospešeno razvijajo aplikacijo za pametne telefone, s katero bi lahko spremljali širjenje okužbe z novim koronavirusom. Uporabo aplikacije podpirajo vse parlamentarne stranke in tudi kanclerka Merklova, ki je trenutno v hišni karanteni.

Raziskovalci nemškega Inštituta Frauenhofer in epidemiološkega inštituta Robert Koch razvijajo posebno aplikacijo, ki temelji na bluetooth tehnologiji in deluje s pomočjo izmenjave podatkov med dvema mobilnima napravama, ki se znajdeta v bližini. "Vsak stik, ki prekorači kritično razdaljo in traja dlje od nekaj minut, se bo shranil za 20 dni," je za nemški Tagesspiegel pojasnil direktor inštituta Thomas Wiegand. Na tak način bi se ustvaril nekakšen zemljevid morebitnega širjenja virusa.

Aplikacija bi delovala na način, da bi oseba, pri kateri so odkrili okužbo s koronavirusom, v dogovoru z zdravstveno ustanovo ta podatek vnesla v aplikacijo v svojem pametnem telefonu. Vsi uporabniki aplikacije, ki so se v zadnjih 20 dneh nahajali v bližini okuženega, bi tako dobili informacijo o potencialni možnosti okužbe. Na podlagi tega bi nato lahko te izpostavljene posameznike testirali na okužbo. S tem bi radi dosegli to, da bi se omejeno število testov, ki so na voljo, uporabilo čim bolj ciljano.

Aplikacija bi si zabeležila vse stike z drugimi uporabniki, s katerimi smo bili v bližini dalj časa.
Aplikacija bi si zabeležila vse stike z drugimi uporabniki, s katerimi smo bili v bližini dalj časa. FOTO: Dreamstime

Pri tem je poskrbljeno tudi za vidik zaščite podatkov, saj aplikacija ne bi razkrivala nobenih osebnih podatkov okuženih, pač pa bi uporabnikom aplikacije posredovala zgolj informacijo, da je bila v zadnjih 20 dneh v bližini uporabnika oseba, ki je okužena.

Aplikacija lahko prepozna tudi morebitne ovire med dvema napravama, kot so denimo stena ali ohišje avtomobila.

Trenutno aplikacijo testirajo v eni od berlinskih vojašnic. "Če bodo testi pokazali, da lahko z aplikacijo bolje spremljamo poti širjenja okužbe, potem se bom zavzela za to, da se ta tehnologija priporoči državljanom," je rekla nemška kanclerka Angela Merkel. Dodala je, da bi v tem primeru tudi sama uporabljala aplikacijo. Merklova se sicer trenutno nahaja v hišni karanteni zaradi suma na možnost okužbe z novim koronavirusom.

Če bo aplikacija zaživela, je Merklova poudarila, da bo njena uporaba prostovoljna in ne bo obvezna. Nemška vlada namreč v tej aplikaciji vidi način za obvladovanje širjenja okužbe, še posebej, potem ko bodo popustili današnji strogi ukrepi, ki omejujejo gibanje in druženje.

Sprva je nemški zdravstveni minister Jens Spahn iz vrst Krščansko-demokratske unije (CDU) predlagal, da bi aplikacija uporabnikom pošiljala tudi osebne podatke okuženih, vendar pa so po številnih kritikah njegov predlog zavrnili. Uporabo aplikacije brez razkrivanja osebnih podatkov za obvladovanje epidemije podpirajo vse parlamentarne stranke.

Nemški informacijski pooblaščenec Ulrich Kelber je prav tako poudaril, da bo morala biti uporaba aplikacije na prostovoljni osnovi ter da vlada te aplikacije ne bi smela uporabljati za morebitno sledenje državljanom, kot to počne Kitajska. "V Nemčiji ne obstaja primerljiva tehnologija za sledenje in kar je še pomembneje, v Nemčiji ne obstaja zakonska podlaga za nenehno sledenje državljanom s pomočjo aplikacije ali pametnih telefonov," je poudaril Kelber.

Glede na javnomnenjsko anketo, ki jo je opravil inštitut YouGov, bi polovica vprašanih Nemcev podprla namestitev aplikacije za sledenje širjenja okužbe, 38 odstotkov vprašanih pa je odločno proti tovrstnemu ukrepu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JEZNI_JAGER
04. 04. 2020 08.59
+2
Pa saj ne morem verjet! Spet en cel kup pametnjekovičev, ki najprej odgovorijo in pošinfajo, šele potem pa preberejo (če sploh) za kaj sploh gre! V prven stavku lepo piše: " razvijajo posebno aplikacijo, ki temelji na bluetooth tehnologiji in deluje s pomočjo izmenjave podatkov med dvema mobilnima napravama, ki se znajdeta v bližini"... Samo prebrati je potrebno. Ampak NE! Preletimo naslov in takoj kritizirat zadevo! Ni čudno, da se nič nikamor ne premakne... Ste isti kot vlada (katerakoli pa že...) in opozicija - ni važno kaj kdo predlaga, vložili bomo veto! Ampak samo zato, ker ga lahko... Dajte se malo zamislit! Potem se pa čudite, ko mulc v šoli dobi cvek, ker ni vprašanja dobro prebral...
hotchilipoper
03. 04. 2020 12.59
+3
Prodam aplikacijo za merjenje neumnosti
LedenaGora
03. 04. 2020 10.22
-3
sklopiš lokacijo problem solved
marston
03. 04. 2020 09.56
-2
Tako bodo spremljali vse telefone, z lokacijami. Pri nas pa niti okuženih, ki so v domači karanteni, ob predhodnem soglasju obolelega, NE smemo spremljat, ker je kršena ustavna pravica. Kakšne ustavne pravice ima Nemčija? Ali hočejo naša dekleta na funkciji povedat, da smo mi jači od sudbine?
slo_veter
03. 04. 2020 09.15
-2
tehnično bo to težko narediti .. telefone brez GPS zelo težko lociraš, ker ga. fizika ima svoj pogled na to. Ampak pustimo se presenetit, čeprav mislim da bo prej cepivo kot tole.
IS58
03. 04. 2020 08.59
+2
Problem vidim v tem, da lahko žena vidi s kom si bil večkrat v stiku. Res ne bo imela podatke o osebi, dovolj je število stikov, da bo posumila. Pa bo heca konec
Maxx365
03. 04. 2020 09.35
+6
Ja, to pa je res največji problem pri celi zgodbi.
IS58
03. 04. 2020 10.36
+2
nofx-drugi?
03. 04. 2020 08.58
+15
Celo vse stranke v Nemčiji se strinjajo, mi pa....ne , mi smo svetovni unikatum.
HermanCof
03. 04. 2020 10.56
+3
V Nemciji so se v preteklosti vsi strinjali ze z marsicem, kar se je pozneje pokazalo kot katastrofalno. Nemci so ovce brez primere, ki samo cakajo, da jim fuhrer zaigra koracnico na katero bodo lahko korakali. Govorim iz izkusenj, sem nekaj let zivljenja zamenjal za nemske evre:)
matej1111
03. 04. 2020 08.26
+15
Si zamislite, da bi pri nam to uvedli?! No, odvisno kdo bi bil na oblasti. Če bi to Marjanček uvedel, bi bilo vse tiho. Če pa bi to uvedla sedanja oblast pa bi seveda polovico populacije takoj v luft skočlo. Hahahhaha
trunck
03. 04. 2020 10.17
-1
Matej, a v OŠ nisi imel nobene dvojke, da si pri imenu napisal samo enice. No ja, glede na tvoje odgovore so bile tudi enke preveč. Vendar nižje ni šlo.
RTVjeZAKON
03. 04. 2020 08.13
+21
Dobra aplikacija, pohvalno.