Znanost in tehnologija

New York Times toži OpenAI in Microsoft zaradi kršenja avtorskih pravic

New York, 27. 12. 2023 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška medijska hiša New York Times je na zveznem sodišču vložila tožbo proti podjetjema OpenAI in Microsoft zaradi kršenja avtorskih pravic. Argument tožnika je, da naj bi naj modeli umetne inteligence obeh podjetij brez dovoljenja uporabljali na milijone člankov za urjenje.

"S svojimi orodji umetne inteligence si podjetji prizadevata brezplačno izkoristiti velike naložbe časnika v svoje novinarstvo, tako da jih brez dovoljenja ali plačila uporabljata za izdelavo nadomestnih izdelkov," je navedeno v tožbi.

Modeli umetne inteligence, ki poganjajo orodje ChatGPT in Microsoftov brskalnik copilot (prej bing), so se več let urili na vsebinah, ki so na voljo na spletu, ob predpostavki, da jih je dovoljeno uporabljati brez nadomestila.

Toda tožba New York Timesa trdi, da nezakonita uporaba vsebin za umetne inteligence ogroža njegovo zmožnost zagotavljanja kakovostnega novinarstva.

"Ta orodja so bila ustvarjena z neodvisnim novinarstvom in vsebino, ki je na voljo le zato, ker smo mi in naši sodelavci o njej poročali, jo urejali in preverjali dejstva z visokimi stroški in precejšnjim strokovnim znanjem," je sporočil tiskovni predstavnik medijske hiše.

ChatGPT
ChatGPT FOTO: Shutterstock

Nastajajoči velikani na področju umetne inteligence se soočajo z valom tožb zaradi uporabe spletnih vsebin za vzpostavljanje svojih sistemov umetne inteligence.

Medtem ko so nekatera druga medijska podjetja, kot sta nemški Axel Springer ali Associated Press, z OpenAI sklenila pogodbe o vsebini, se je New York Times odločil za tožbo, s katero zahteva odškodnino in od podjetij zahteva prenehanje uporabe svojih vsebin ter uničenje že zbranih podatkov.

Microsoft je sicer tudi velik vlagatelj v OpenAI, ki stoji za orodjem umetne inteligence ChatGPT.

Lani so avtor serije Igra prestolov George RR Martin in drugi pisci uspešnic vložili skupinsko tožbo proti podjetju OpenAI zaradi kršenja avtorskih pravic, poroča AFP.

Podjetje Universal in razni glasbeni založniki pa so tožili podjetje Anthropic, ki je za usposabljanje svoje rešitve umetne inteligence prav tako uporabljalo avtorsko zaščitena besedila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
03. 01. 2024 15.12
Aja pa še zdej niste napisali kako so našli več kot 10000 pisateljev in umetnikov na spiskih od AI razvijalcih ki jim pravijo "stili" niti ne obravnavajo kot človeke ko se menijo kako bodo oprali gnar pa pregoljufali use da bi AI urinli not. Ne bomo se tako šli več treba ta trend stolčt dol.
WolfeWoof
31. 12. 2023 15.50
+1
AI ni inteligentna. AI se NE uči. AI samo ugiba na podlagi podatkov ki jih preskenira in na podlagi tega kaj vnesete vanjo. Programirana je da "pomaga" torej bo preskenirala data set (set podatkov) ki ga ma na razpolago in bo vrnila kr neki vn. Nekej kar "ustreza" temu kaj vnesete na podlagi algoritma ugibanja. Tut preskenira strani pa vrne naj pogostejše odgovore kot da si jih sama zmišluje. Ljudje so preveč nategnjeni. Nehite jo tretirat kot da je inteligentna al pa kot da ma čustva. Ni in jih nima. Človek je boljši. Vele podjetja vas hočejo zamenjat s tem sam da nebi treba pisateljem pa programerjev pa muzikantov itd plačevat ampak AI ti nardi zmazek ki nima smisla. Nehite jo uporabljat in podpirat. 2024 mora bit leto ko AI odroma u koš. In bo tut blo.
MathewM
04. 01. 2024 19.10
Joj, tale tvoj zapis se pa ne bo postaral dobro. 😂 AI ni inteligenca v pomenu kot jo poznamo v živalskem svetu, zato pa je beseda "umetna" spredaj. Torej je mimika inteligence. Tako kot najpametnejši človek, se tudi ta zmoti. Mislim, da ni dvoma, da bo postala nepogrešljivo orodje v prihodnosti, nihče pa ne reče, da bo človeka v vsem nadomestila.
1338go
30. 12. 2023 14.03
Če tožijo zaradi copyrighta, pomeni da je čtivo ,ki so ga spisali pri New York Timesu - izmišljeno, pravljice - in ne resnica. 😂😂😂
Caseino123
27. 12. 2023 18.57
-1
Dejansko se AI uči iz objavljenih znanstvenih člankov, kjer je pri znanstvenikih vloženo OGROMNO dela v tezo, račune, poizkuse, zaključkov ter objava članka za marsikoga izreden uspeh za mesece ali leta dela. AI programi pa se dejansko iz njih učijo - s tem ni nič narobe, eno osnovnih načel znanosti je omogočanje da imajo do ugotovitev dostop VSI od znanstvenikov in od laikov. Vsekakor pa bo AI izničila in dobesedno poteptala ves trud - in sama kot taka je plagiator. AI lahko koristi na mnogo mnogo področjih ampak ZGOLJ, če ne bo uporabljena kot "orožje" določenih skupin kar pa lahko vsi vemo, kako se bo odvilo. Mogoče besede Elona Muska: "Človek ni najhitrejša, najmočnejša vrsta na planetu pač pa najinteligentnejša. PRVIČ v njegovi zgodovini pa prihaja stvar (AI), ki bo mnogo mnogo bolj inteligentna od najinteligentnejšega človeka." Torej glede na to da je človek najsuperiornejša vrsta na zemlji in to z OGROMNIM naskokom pred katerokoli drugo vrsto, no AI bo mnogo inteligentnejša kolikor je danes človek bolj inteligenten od ostalih živalskih vrst. In če upoštevamo, da bogo AI ljudje in koorporacije uporabljale za svoje in ne skupno dobro ima Musk hudičevo prav, da je AI veliko, večja grožnja od katerekoli druge tehnologije, jedrske naprimer. AI ima ogromen potencial v fiziki, medicini, astronomiji-na vseh področjih. Ampak glede na to, da gledamo 21.000 mrtvih v Gazi (Izrael ne ločuje med teroristi in civilisti ampak pobija zgolj iz sovraštva) svet pa to gleda, BREZ ENE SANKCIJE - Rusi v prvih dveh mesecih sankcionirani, da ZDA in EU nista imela več idej kaj še. No in ko gledamo to, da Izraelu NI NIČ razen "izrazov zaskrbljenosti s strani Zahoda", nimam NOBENEGA RAZLOGA MISLITI, da bo AI uporabljen v znanost pač pa v novih in novih vojnah..ker naši oblastniki onkraj luže od kongresnikov do orožarjev do Von der Leynove pa EU voditeljev in poslancev bašejo milijarde....
EUROPA
27. 12. 2023 18.43
+2
Kdo ji je nadel ime inteligenca?
Artechh
27. 12. 2023 18.42
+2
mah, pri chatgpt je problem, ker je sedaj zelo omejen. Takoj ko je izsel, ce si ga vprasal kej o "teoriji spolov", je imel bioloske korektne razlage, danes samo se propagando mavrice tuli in zelijo da je politicno korekten. Druga podrocja tudi niso nedolzna. Tako da uzivejte
trgft
27. 12. 2023 18.42
-1
Kako to, da nič ne pišete, kje je vsa komanda te UI? Cern?
rok1900
27. 12. 2023 18.29
+14
Ta "umetna inteligenca" je itak vse skupaj eno plagiatorstvo, od besedil do generiranja slik ne vem kaj so vsi mokri ob besedi "ai"
JohannDoe
27. 12. 2023 18.23
-2
Ma v redu je ta umetna inteligenca, ljudi ne bo treba plačevat za prepisovanje pa še slovnično pravilni stavki bodo.
old skul
27. 12. 2023 18.08
+10
Tudi chatgpt ni neodvisen ampak je zelo ideološko obremenjen. Testirano in preverjeno.
JohannDoe
27. 12. 2023 18.20
+1
Caseino123
27. 12. 2023 19.02
+1
Drži, "ne ve" koliko bioloških spolov obstoja ampak dobesedno prične z indoktrinacijo-da je spol družbeni konstrukt. Dalje, afroameričani so defacto žrtve belega rasizma in belci de facto rasisti....prav tako se bo izognil preprostemu vprašanju: Ali obstoja rasizem proti belcem (kar je v ZDA dejstvo, na TikToku videi s tako vsebino stalno trendajo, se norčujejo iz belcev, itd,...)
old skul
27. 12. 2023 18.07
+9
Kot da obstaja nekaj kor je neodvisno novinarstvo.
Ramzess
27. 12. 2023 18.17
+3
Ne obstaja, vsi so podloženi agendi, nadzoru od zgoraj. Tisti pa ki gre svojo pot, se znajde v težavah. Igrati morajo kot jim velevajo od zgoraj.
JohannDoe
27. 12. 2023 18.21
+7
Vsi so prvo zavezani uredništvu, uredništvo pa prihodkom, torej denarčku in navodilom lastnikom.
Tomaz Korosec
27. 12. 2023 18.07
+7
V originalu je pa članek na Reuters.
JohannDoe
27. 12. 2023 18.22
+4
Zdej bo Reuters tožil 24, da brez plačila uporabljajo njihove članke za treniranje umetne inteligence.
Rožle Patriot
27. 12. 2023 18.02
+3
Aha. ... torej U.I. nima dovoljenje za prebiranje njihovih člankov .. ?!
Artechh
27. 12. 2023 17.59
+8
kaj je bilo za pricakovati? AI lahko izkljucno deluje kot odprta neprofitna zadeva. Pa se tam bi bili omejeni. Ne mors ti vzeti nekaj, iz tega narediti drug izdelek in trziti. Kot da bi izdelovalci zebljov, vzeli kovino, naredili zeblje in rekli, da to ni vec ta kovina in, da jim ni treba nic placat.
bor99
27. 12. 2023 17.58
+5