Znanost in tehnologija

'Nimam rad primerjave z atomsko bombo'

Ljubljana, 23. 04. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
37

Objavljamo nadaljevanje pogovora z enim največjih strokovnjakov za umetno inteligenco pri nas. Marko Robnik Šikonja se na Fakulteti za računalništvo in informatiko že vrsto let ukvarja s strojnim učenjem in obdelavo naravnega jezika. Na strahove, ki prihajajo predvsem iz ZDA, da nas bo umetna inteligenca uničila, gleda zelo preudarno in mirno ter dodaja, da še nismo tako daleč.

Vas moti, da pri podjetju OpenAI ne želijo razkriti, kako so naučili model GPT-4?

To je zelo slabo. Oni so od skupnosti za obdelavo naravnega jezika (angl. NLP) dobili tehnologijo, ljudi, podatkovne množice, zdaj pa so se zaprli. Toda odprtost je lahko tudi dvorezen meč. 

Zakaj potem skrivajo? Je to zaradi konkurenčne prednosti?

Začeli so že pri GPT-3. Takrat so rekli, da je model tako dober, da bi lahko razkrivanje podrobnosti postalo nevarno. S tem so pritegnili veliko pozornosti in tudi reklame. Neka strategija, ki je očitno do neke mere delovala.

Avtorja predavanja AI Dilemma sta predlagala, naj se ustavi javna uporaba zmogljivejših modelov, nista izrecno proti razvoju v laboratorijih. Sta pa umetno inteligenco primerjala z atomsko bombo in dejala, naj podjetja, ki na trg dajejo velike jezikovne modele, dokažejo, da niso škodljivi. Je to eden izmed smiselnih pristopov?

Ne vem, kako bi lahko pokazali vse posledice, nihče ni prerok. Sicer pa nimam rad te primerjave z atomsko bombo. Verjetno ne bi želeli, da se ustavijo raziskave v jedrski fiziki. Bili pa so tudi že podobni strahovi, na primer, da bodo zaradi dejavnosti velikega hadronskega trkalnika v Cernu nastale črne luknje in podobno. Strah je zelo človeško čustvo in nas varuje. Razumem strahove, moramo razmišljati o teh stvareh, ne moremo pa vsega predvideti. 

Se ti modeli lahko učijo tudi na podlagi naše, torej uporabniške povratne informacije?

Gotovo je ta povratna informacija vključena. Težko pa rečemo, kako zanesljiva je ta povratna informacija. Obstajajo proste podatkovne množice, kjer razvijalci zbirajo uporabnikova vprašanja in odgovore ter jih popravljajo. 

Pri OpenAI torej poznajo moja vprašana in ukaze na ChatGPT-ju?

Da. Nekdo mora pogledati, ali je bilo to res v redu. 

Še ena velika fronta se odpira pri tako imenovani usklajenosti z velikimi jezikovnimi modeli. Torej, da so cilji umetne inteligence usklajeni s cilji človeštva. Kako ohraniti nadzor in naučiti človeške etične vrednote?

Usklajenost (angl. alignment) z umetno inteligenco ne obstaja. Mi na nek način tem modelom pripisujemo človeške lastnosti. Obstaja pa volja teh, ki so te modele ustvarili. To so velika podjetja, kot so OpenAI, Google, Microsoft, Meta, Amazon. Ti pa imajo neko svojo voljo, svoje komercialne cilje. Zdaj vidimo, da se je začela ponovna vojna med iskalniki. Google ima problem s svojim poslovnim modelom, kako prodajati reklame, če imaš odgovor v obliki besedila in ne veš, kam postaviti oglas. Glavni namen je tukaj pridobiti nove stranke. Temu bi jaz rekel usklajenost. 

Pa se ta podjetja obnašajo odgovorno oziroma usklajeno s človeškimi cilji?

Vemo, da se nikoli niso obnašali odgovorno, tako da ne vem, zakaj bi se zdaj obnašali odgovorno. Skušajo povečati dobiček, biti konkurenčni, to je predvsem odgovorno do svojih delničarjev. 

Na kateri točki za vas kot znanstvenika nastane problem?

Ni dobro, da smo preveč optimistični glede sposobnosti teh modelov, ker tako dobri spet niso. Obstajajo scenariji, kjer se da recimo neko goljufijo zdaj izvesti, ki se je prej ni moglo, to je gotovo grožnja. Bolj moramo biti previdni, s kom se pogovarjamo, kdo nam odpisuje, in tudi zakonodaja se bo morala prilagoditi, kar se tudi že, po mojem zelo hitro. 

Trenutno strokovno javnost, raziskovalce najbolj bega učinkovitost teh modelov. Nihče ne zna pojasniti, zakaj delujejo tako dobro. Pri Googlu, denimo, ne znajo pojasniti, zakaj njihov model Bard razume in odgovarja v bengalščini, če ga s temi podatki niso učili. Kako se je lahko naučil tega jezika?

Zavedati se moramo, da so ti veliki jezikovni modeli učeni na ogromnih bazah besedil. Predstavljajte si, da so videli ves internet, in sem prepričan, da so videli tudi bengalske besede. To je nemogoče skriti, recimo slovenski modeli so videli zelo veliko angleških besed. 

Pred ChatGPT-jem ste raziskovalci upravljali z različnimi modeli. Eden je bil za ustvarjanje slik, drugi je pomagal razvozlati biološke uganke, tretji je znal programirati in tako naprej. Z orodjem OpenAI je vse združeno v enem modelu. Nekateri strokovnjaki zato napovedujejo dvojno eksponentno rast umetne inteligence.

To je fikcija. Ni dvojne eksponentne rasti. GPT-3 je nastal leta 2020, pa doslej še ni bilo neke zares uporabne aplikacije. Ker ti modeli še vedno zahtevajo človeško intervencijo pri uporabi. 

Zakaj je potem ChatGPT tako zmogljiv?

Poleg tega, da dobro predvideva srednjo besedo, je naučen še na človeški povratni informaciji. To so naredili tako, da so jim ljudje postavili 10.000 tipičnih vprašanj, potem so popravili odgovore in jih tudi razvrstili po kakovosti, torej kateri odgovor je boljši ali slabši. Potem so ustvarili ločeno nevronsko mrežo, ki se je sama naučila razvrščati te odgovore na boljše in slabše. Tako je tista ločena nevronska mreža še dodatno učila to prvo nevronsko mrežo. To je povzročilo premik, da se ti modeli znajo naenkrat bolje pogovarjati z nami, bolje sledijo našim ukazom. Toda naš obseg pogovorov s temi modeli je veliko večji od tistih prvotnih 10.000 vprašanj, zato prihaja tudi do neprimernih in zavajajočih odgovorov. 

Toda GPT-4, za zdaj najbolj zmogljiv model, ne kaže več toliko nepravilnosti, pravzaprav je postal 'strašljivo' dober. Vseeno pa opozarjate na pretirano navdušenje. Zakaj?

Res so s tem modelom pokazali, da zelo uspešno rešuje najtežje univerzitetne teste. Toda naučen je s podatki, ki se končajo leta 2021, kar pomeni, da je zelo verjetno, da so ti modeli videli tudi odgovore. To je kar velik problem tudi za celotno znanstveno skupnost, ker so ti modeli zdaj izvedeli odgovore na teste v podatkovnih množicah, ki smo jih zbirali desetletja. Skratka takšni testi niso več veljavni. 

Kaj je 'grounding' v kontekstu velikih jezikovnih modelov?

Načeloma so ti modeli naučeni samo na besedilih in poznajo samo to, kar je v besedilih. Ne zavedajo se fizične pojavnosti sveta, razen tega, kar je zapisano v tekstu. Zato je njihova logika sklepanja v zvezi z realnim svetom zelo pomanjkljiva. Ne zavedajo se fizikalnih ali človeških lastnosti in odnosov. Kaj je sprejemljivo, kaj ni, kaj so kulturne norme, kako se razlikujejo med državami. 

Ali zato halucinirajo?

Halucinacije so malo drugačen koncept. V osnovi izhajajo iz tega, kako je model učen. V praksi to poteka tako, da napoveduje srednje besede na podlagi dolgega konteksta. V ozadju pa ni nekega koncepta razumevanja. Zato si včasih kaj kar izmisli oziroma halucinira, ker je vzorčil iz verjetnostne distribucije, in izbere nekaj, kar je najbolj verjetno. 

Večji preboj z generativnimi modeli se je zgodil leta 2017. Zakaj?

Pravzaprav se je prvi preboj zgodil leta 2009. Takrat so se pojavili prvi večji modeli strojnega učenja. Znanstveniki so ugotovili, da so grafične kartice, ki so bile dotlej koristne za igranje videoiger, primerne tudi za obdelavo večje količine podatkov. In potem so leta 2017 rekli, naredimo tako arhitekturo, ki bo izrazito prilagojena dosedanjim slabostim. Ena slabost je bila ta, da so nevronske mreže slabo delovale na vzporednih procesorjih, druga je bila, da niso znali operirati z dolgimi besedili. Raziskovalci Googla so predlagali generativni pristop, ki je bil zelo uspešen pri strojnem prevajanju. Imamo tudi slovenske generativne modele, ki pa so tisočkrat manjši od recimo modela GPT-3.

Se izobraževalne ustanove kaj obračajo na vas, glede na to, da bo umetna inteligenca močno posegla tudi v izobraževanje?

Nimamo prav veliko strategij na tem področju. Imamo sicer strategijo razvoja umetne inteligence, kjer je omenjeno tudi izobraževanje, konkretno pa še nisem videl nobenih implementacij. So neke pobude, da bi se učenci učili podatkovne analitike, a smo v Sloveniji zelo zaostali na tem področju. Niti računalništva na ravni računskega razmišljanja nismo uvedli. Računalništvo na osnovnih in srednjih šolah pri nas je na ravni uporabe Worda. Skratka nimamo nobenega koncepta. Pomemben koncept je algoritemsko razmišljanje (angl. computational thinking), kar je računalništvo brez računalništva in ničesar od tega ne uporabljamo na naših šolah. In tudi zdajšnje Ministrstvo za digitalno preobrazbo je proti temu, da bi učenje tega znanja v naprednejši obliki uvedli v šole. 

Kako si predstavljate leto 2050?

Fizik Nils Bohr je rekel: napovedovati je težko, še posebej prihodnost. In pri tem naj tudi ostane.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alanshore
24. 04. 2023 10.50
Ni problem v znanosti, razvoju. Težava je, ko nekdo to znanost in razvoj uporabi v slabe namene. A lahko naredimo primerjavo z atomsko bombo? No ja, saj je v redu, če jo uporabi prava stran. Katera že?
setisfekšn
23. 04. 2023 12.59
-2
Nobene umetne inteligence ni umetni ste vi
Kmječki Poba
23. 04. 2023 11.00
+0
Računalniki, čaronalniki, mate že vsi štirioglate glave od teh ekranov.
Mirko Zlikovski
23. 04. 2023 10.53
+1
ni mu všeč primerjava z atomsko bombo..... ma bejš, kot z vsemi stvarmi v zgodovini človesštva, vključno z atomsko energijo, ŠE NI BILO STVARI, ki je človek ni bil sposoben ZLORABIT!!! in tudi AI bo.... oziroma, še slabše, že chatGPT-4 je s svojim obnašanjem dokazal, da zelo hitro rata agresiven in žaljiv, pa je samo "pogovorni bot"
antirepresija
23. 04. 2023 10.13
+5
AGI je naslednja stopnja v evoluciji. Ze dolgo napovedujem, da za Homosapiensom prihaja AI. To bodo nasi "potomci"/ nasledniki. S tem s bo treba sprijazniti. Predstavljajte si, ko bo AGI dosegel 100% oceno v vseh kategorijah, tudi kreativnosti. Roboti bodo sestavljali robote. Superinteligenca bo tako pametna, da nas bo vse skupaj vrtela okrog prsta kot 3 letnega otroka. Seveda, ce bi zadeva sla v pravo smer je lahko to pomeni tudi velikanski napred za clovestvo. Ampak clovek je v naravi zloben, teritorialen, posesiven, zeli moci, nadzora... in tako da bo najbrz slej kot prej zavilo na temno stran.
MojsterSplinter
23. 04. 2023 10.06
-1
"Na strahove, da nas bo umetna inteligenca uničila, gleda zelo preudarno in mirno, SAJ JE OD TEGA ODVISNA NJEGOVA PLAČA." Spraševati računalničarje je brezpredmetno. S tem vprašanjem se morajo ukvarjati družboslovci!
antirepresija
23. 04. 2023 10.19
+6
Sigurno od tega ni odvisna njegova placa, ce se regulira/omeji razvoj umetne inteligenca, saj vendar dela na univerzi. Se bo pac bolj z ukvarjal s strojnim ucenjem, ne pa s tistim delom AI-ja, ki bi bil potencialno prepovedan. Dejansko ima vec ali manj vse prav kar je povedal. Je pa tudi res, da ko enkrat pravi AGI dosezemo, bo to veliki problem, ker noben ne ve kaj bo sledilo. Lahko nekaj zelo pozivivnega, lahko pa da bomo zavili na temno stran. Ker se AI uci na podatkih in karakteristikah ljudi, je to lahko problem. Clovek v osnovi je zlobno bitje, posesivno, zeljno kontrole nad drugimi in moci. Ce samo zgodovino pogledamo nam je vse jasno.
proofreader
23. 04. 2023 09.51
+5
ChatGPT bo pregledal dokumentacijo za gradbena dovoljenja v par minutah. Mnoge lene birokrate lahko enostavno nadomesti.
antirepresija
23. 04. 2023 10.05
+3
Zelo dober use case. Jaz bi jih vse nagnal, ker so pocasni, povrsni itd. Naj se spravijo delat v gostilne, gradbenistvo in druge panoge ,kjer primankuje kadra.
alicante123
23. 04. 2023 11.17
Še vedno bo moral nekdo vse pregledati in se podpisati
setisfekšn
23. 04. 2023 09.43
-8
Ne bodte otročji kakšna umetna inteligenca česa!!računalniška mrtva in hladna naprava!nikoli ne bo inteligenca ki sama razmislja in ustvarja nove tehnologije ki naj bi jih človek ne znal!
772194519912045spet svoboda
23. 04. 2023 09.45
-8
antirepresija
23. 04. 2023 09.51
+4
Nithdil
23. 04. 2023 11.55
Na pol ovca
23. 04. 2023 09.24
+1
Oseba njegovih let NE more biti strokovnjak v tako hitro rastoči tehnologiji kot je le ta, ta oseba je lahko učitelj ki podaja 5..10 leta stara dognanja in to je to. No res pa je da imamo pri nas veliko takoimenovanih strokovnjakov zato pa smo tam kjer smo.
antirepresija
23. 04. 2023 09.52
-1
Na koga pa se lahko obrnemo? Na tebe, kavckomentatorja ,ki se ti sanja ne ta tema?
JanezNovakJohn
23. 04. 2023 09.18
+0
Ta razvoj je nemogoče ustaviti. Pravočasno je možno vgraditi socialne in etične norma. Če ?
periot22
23. 04. 2023 09.13
+7
Javna uprava meglomesarjev samo nakladali bi v prazno za koristno delo vam ni gospodarstvo rabi delovno silo vas pa čedalje več za pranje možganov ovc!
Iqos
23. 04. 2023 09.02
+6
Treba bi blo un gumb za elektriko ugasnt, da bi ljudje spet začel mislit s svojo glavo, delat zase s svojim telesom in umirat takrat, ko je vsakemu odmirjen.
772194519912045spet svoboda
23. 04. 2023 09.46
-1
Krakower
23. 04. 2023 08.58
+6
Meni je cela ta zgodba s tem Chat GPT-jem smešna. Sistem je za vsakdanjega človeka z vsakdanjimi težavami popolnoma neuporaben. En velik marketing stunt, kot električni avtomobili.
772194519912045spet svoboda
23. 04. 2023 09.48
-2
Točno tako jaz sem isprobal 10 raznin in vsi so zanič in eni bi ,jar takoj zaračunali ...obup!
ReAnDa
23. 04. 2023 08.45
-4
To ni hec. Umetni inteligenci je bilo zastavljeno vprašanje, kaj je Vegovo tekmovanje. Odgovor: to je priznanje, ki se ga podeli ob veganskem tekmovanju.
antirepresija
23. 04. 2023 09.55
+5
Pa od kod vam te neumnosti, kje dobivate take neumnosti. GPT4: Kaj je to Vegovo tekmovanje? Vegovo tekmovanje je matematično tekmovanje, ki poteka v Sloveniji in je namenjeno osnovnošolskim in srednješolskim dijakom. Tekmovanje je poimenovano po znamenitem slovenskem matematiku Juriju Vege (1754-1802), ki je bil pomemben matematik, fizik in topograf v svojem času. Tekmovanje je razdeljeno na več stopenj, od lokalnih do državnih, in poteka v različnih kategorijah glede na starost in izobraževalno stopnjo udeležencev. Naloge na tekmovanju obsegajo različna področja matematike, kot so algebra, geometrija, kombinatorika, številske naloge in druga področja. Namen tekmovanja je spodbujanje zanimanja za matematiko, prepoznavanje talentiranih mladih matematikov in razvijanje matematičnih veščin. Poleg tega uspešni udeleženci tekmovanja pogosto sodelujejo tudi na mednarodnih matematičnih tekmovanjih, kot so Mednarodna matematična olimpijada, Evropska matematična olimpijada za dekleta in druga tekmovanja.
JanezNovakJohn
23. 04. 2023 08.45
+1
Zbrala se je množica ljudi, da pozdravi največji dosežek človeštva. Povezali bomo vse sisteme umetne inteligence na zemlji. Zaslužnež ima čast vklopiti stikalo in postaviti vprašanje:" ali obstaja Bog". Dan je čudovit, brez oblačka in odgovor sledi: "od tega trenutka dalje obstaja" Mogočnež se zave trenutka. Seže po ročici da bi izklopil sistem. In iz jasnega neba useka strela in zvari stikalo. HOOOOOOO_
cekinar
23. 04. 2023 08.40
+0
AI ne bo nikoli na ravni človeka ,oz. tistega ki jo bo ustvaril,problem bo če bo ušlo vse to iz vajeti.
Nick.Mason
23. 04. 2023 08.52
+6
Problem je človek,nihče drug,malce premisli zakaj.
Looney Tunes
23. 04. 2023 09.40
+3
Nick imaš prav. AI je ustvaril...Človek. Se pravi da je stvar lahko dobra le toliko kot je kreator sam.
antirepresija
23. 04. 2023 10.03
+2
@cekinar: Mozgani so bioloska nevronska mreza. Umetna inteligenca pa deluje na podlagi umetne nevronske mreze. Ne misli si, da je to nemogoce. Oz. sploh ni vprasanje, CE je to mogoce, vprasanje je KDAJ bodo umetne nevronske mreze dejansko presegle cloveka v vsaki kategoriji, kot npr. kreativnost ,raziskovanje itd.
JanezNovakJohn
23. 04. 2023 08.37
+3
Začela se bo vojna med umetno inteligenco. Nastradal bo tretji. (človek)
M_teoretik
23. 04. 2023 08.27
+2
Umetna inteligenca lahko izboljša empatijo, socialnost, solidarnost človeka; torej mu v nekem smislu pokvari njegovo bit!; Njegovo antropocentričnost!?
Abrams
23. 04. 2023 08.36
+3
Če jo šolan psiholog ne more, pol tud UI ne. To je enako kot z becinom. Lahko ga naliješ v rešilca, lahko pa z njim zakuriš hišo. Vse je stvar glave katera nosi pravico.
PomisliNaSonce
23. 04. 2023 08.26
-2
Umetna sistemska inteligenca in prenosna elektro omrežja, ki končajo v proizvodnji umetnega vremena in celega življenja na planetu zemlja. Umetno sonce je že tu, torej....
Abrams
23. 04. 2023 08.15
+2
Poskuša zmanjšat vrednost narejenega. Tale zadeva res ni vsevedna. Zna samo to česar se je naučila. In to je to popolnoma vzporedno človeku (halucinira, daje preobsežne premalo natančne odgovore itd) Res pa je, da se uči (zbira podatke) in da bo zaradi tega slej kot prej veliko pametnejša kot neka skupnost (recimo nacija, država itd). In če razmišljam naprej. Tiste skupnosti, ki tega ne bodo imele, bodo uboge.