Znanost in tehnologija

Nov mejnik teleskopa Webb: razkril podrobno sestavo ozračja vročega Saturna

Washington, 23. 11. 2022 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
8

Vesoljski teleskop James Webb je v znanosti dosegel še en 'prvič', razkril je namreč podrobno atomsko in molekulsko sestavo ozračja eksoplaneta WASP-39 b, znanega tudi kot vroči Saturn. Pred njim so teleskopi, vključno s Hubblom in Webbom, razkrili le posamezne sestavine ozračja tega planeta, zdaj pa lahko znanstveniki določijo tudi razmerja med njimi.

Najnovejši podatki so pokazali tudi znake aktivne kemije in kako je ozračje vročega Saturna, ki kroži okoli zvezde, od Zemlje oddaljene okoli 700 svetlobnih let, videti od blizu. Oblaki v njegovi atmosferi ne delujejo kot enotna odeja nad planetom, temveč so razdrobljeni, piše v sporočilu o odkritju, objavljenem na spletni strani Evropske vesoljske agencije (ESA).

Izjemno občutljivi Webbovi instrumenti, ki so presegli pričakovanja znanstvenikov, so pripravili profil njegovih atmosferskih sestavin in ugotovili prisotnost elementov, kot so voda, žveplov dioksid, ogljikov monoksid, natrij in kalij. Ugotovitve naj bi bile dober obet za nadaljnje Webbove raziskave eksoplanetov oziroma planetov okoli drugih zvezd.

Sestava ozračja eksoplaneta WASP-39 b
Sestava ozračja eksoplaneta WASP-39 b FOTO: NASA

"Podatki, kot so ti, spreminjajo pravila igre," je odkritje komentirala vodja znanstvene ekipe JWST Transiting Exoplanet Community Early Release Natalie Batalha z univerze v kalifornijskem Santa Cruzu. Podroben seznam kemičnih sestavin v atmosferi eksoplaneta znanstvenikom namreč omogoča določanje razmerij med posameznimi elementi, to pa nadalje omogoča boljši vpogled v nastanek in razvoj planeta.

Med razkritji brez primere je tudi prvo odkritje žveplovega dioksida v ozračju eksoplaneta. Ta molekula navadno nastaja pri kemijskih reakcijah, ki jih sproži visokoenergijska svetloba matične zvezde planeta. Na Zemlji na podoben način nastaja zaščitna ozonska plast v zgornjih plasteh atmosfere. "To je prvi konkreten dokaz fotokemije kemičnih reakcij, ki jih sproži energijska zvezdna svetloba na eksoplanetih," je pojasnil raziskovalec na univerzi v angleškem Oxfordu Šang-Min Tsai.

Eksoplanet WASP-39 b
Eksoplanet WASP-39 b FOTO: NASA

Odkritje naj bi doprineslo tudi k oblikovanju tehnološkega znanja, potrebnega za razumevanje morebitnih znakov naseljivosti na eksoplanetih v prihodnosti.

Vroči Saturn poleg tega leži osemkrat bližje gostiteljske zvezde kot Merkur našemu Soncu, zaradi česar je primeren za preučevanje učinkov sevanja gostiteljskih zvezd oziroma sonc.

Planet WASP-39 b, ki je Saturnove velikosti, je bil eden prvih predmetov Webbovega preučevanja ob začetku njegovih rednih znanstvenih operacij. Teleskop sicer uporabljajo tako ameriška vesolja agencija NASA kot tudi ESA in kanadska vesoljska agencija (CSA).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojst
23. 11. 2022 18.13
+5
Kako prijetno je brati takšne vsebine. Sploh "vesoljske". Tega bi moralo biti pisanega veliko več
kure bedne
23. 11. 2022 19.58
+1
booby98
23. 11. 2022 16.49
-13
Se enga planeta niste unicl pa iscete ze naprej. Prvo tega unicite do konca
Ol77
23. 11. 2022 15.38
-14
Hahahaha kje ste znanstveniki😂😂😂...kje ste ovcke okrogle oprane😂😂
Bratomil
23. 11. 2022 17.32
-4
Še v pomožni šoli imajo več zdrave pameti od vas.
bojst
23. 11. 2022 18.14
+3
A ti si pa eden tistih, ki verjamejo v ploščati planet. Groza, kako so ljudje neizobraženi.
Ol77
24. 11. 2022 08.59
-2
Bojkoker...ne da vrjamem jst vem da jr ravna ker mislim z svojo glavo🙂nivo vode je VEDNO RAVEN in nikoli ukrivljen tko kot ti misliš in vsi vi veleumi se bi lohk mal zamislil predn pametujete..takrat k vam bo zacela delat logika bo že zdavni prepozn..😂revež zaveden
PSIHOTERAPEVT
30. 11. 2022 11.44
+1