Znanost in tehnologija

Nova avstralska študija o tem, da tudi moškim tiktaka biološka ura

Melbourne, 16. 09. 2019 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav bi lahko na primeru Micka Jaggerja ali Ruperta Murdocha sklepali drugače, je tudi pri moških reproduktivna zmožnost zmanjšana z leti, so ugotovili v avstralski študiji. Nekateri strokovnjaki za umetno oplojevanje zato predlagajo, da tudi moški zamrznejo svojo spermo, tako kot ženske zamrznejo jajčeca.

Na konferenci v Avstraliji, kjer se zberejo vsi vrhunski strokovnjaki za plodnost, je raziskovalka Franca Agresta predstavila nove ugotovitve, ki kažejo na padec plodnosti pri moških z leti. Zato nekateri IVF (postopek zunanjtelesne oploditve) strokovnjaki svetujejo, da bi morali pri določeni starosti tudi moški zamrzniti svojo spermo, enako kot ženske zamrznejo jajčeca. "Te ugotovitve pravzaprav niso presenetljive, saj na večino bioloških procesov vpliva starost," je dejala Agresta.

V študiji so preučevali uspešnost zunajtelesne oploditve pri parih, kjer so bili moški mlajši od 40 let (povprečna starost 33), in pri parih, kjer so bili moški stari nad 40 (povprečna starost 44 let). Analizirali so več kot 1.400 postopkov v petih letih in ugotovili, da je v prvi starostni skupini, kjer so moški mlajši od 40 let, uspešnost 39-odstotna. Pri moških nad 40 let pa je uspešnost padla na 26 odstotkov. Študijo so izvajali na Univerzi v Melbournu in v Kraljevi bolnišnici za ženske. V študiji so izločili druge faktorje, ki bi lahko vplivali na plodnost, na primer slabo kakovost sperme. Iz študije so izključili tudi pare, ki so potrebovali intracitoplazmično injekcijo spermija, specializirano obliko IVF, ki se uporablja za zdravljenje težjih primerov moške neplodnosti. Pri sodelujočih parih so bile ženske mlajše od 35 let, pred tem pa niso smele opraviti več kot dva cikla IVF. "Populacijo smo želeli res oklestiti kakršnihkoli drugih faktorjev, ki bi lahko vplivali na plodnost, saj smo preučevali le vpliv starosti moškega," je razlagala Agresta.

Postopek umetne oploditve
Postopek umetne oploditve FOTO: Dreamstime

Moški in ženske morajo začeti prej razmišljati o otrocih

Agresta je poudarila, da je več kot tretjina zdravljenj neplodnosti v Avstraliji in na Novi Zelandiji izvedena na moških, ki so starejši od 40 let. Sperma pri starejših moških bi lahko imela več DNK škode zaradi okoljskih faktorjev oziroma epigenetskih sprememb, je dodala. "Pri spočetju sodelujeta tako moški kot ženska, zato ima zdravje spermija in jajčeca pomemben vpliv na rezultat," je dejala in poudarila, da je bolje, da ima par otroka čim bolj zgodaj. "Ker pa življenjske okoliščine tega ne dovoljujejo vedno, bi lahko tudi moški začeli razmišljati o zamrzovanju sperme," je svetovala in izpostavila, da je mnogo lažje in ceneje zamrzniti spermo kot jajčeca.

Moška plodnost se z leti zmanjša, a ’moške menopavze’ ni

Ugotovitve podpirajo druge že obstoječe študije, ki kažejo, da sperma pri starejših moških pogosteje nosi poškodovan DNK zapis in da imajo njihove partnerice manj naravnih nosečnosti in več spontanih splavov, je na konferenci povedal endokrinolog Robert McLachlan. Ob tem pa je dodal, da se kljub temu plodnost moških z leti res zmanjša, a ne na tak način kot pri ženskah. Vsaka ženska namreč doseže menopavzo in potem ni več sposobna spočeti otrok, medtem ko imajo lahko moški otroke tudi še pri sedemdesetih.

"Enakost spolov podpiram, a enakosti pri reproduktivnem staranju ni. Poglejta Micka Jaggerja. Veliko moških ima otroke v petdesetih, šestdesetih ali sedemdesetih letih," je dejal profesor McLachlan. Čeprav je imel Jagger otroka res pri 73 letih, je na to vplivalo tudi dejstvo, da je otrokova mama stara le 29 let.

Mick Jagger, ki ima osem otrok, je zadnjega dobil pri 73 letih.
Mick Jagger, ki ima osem otrok, je zadnjega dobil pri 73 letih. FOTO: Profimedia

McLachlan nad idejo o zamrznitvi sperme ni navdušen, saj dvomi, da bi se za to odločilo več moških, še posebej, ker to potem vključuje invazivne postopke za žensko. "To pomeni, da bi morala partnerica moškega, ki je zamrznil jajčeca, prestati IVF, da bi uporabila spermo, ki jo je njen dragi zamrznil pred petimi leti. To ni ravno romantično, kajne?" je dejal.

Raziskovalci z Univerze Zahodne Avstralije so spermo starejših moških povezali tudi s shizofrenijo, dvarfizmom in avtizmom, je na konferenci izpostavil Roger Hart. "Moški, ki je starejši od 40 let, ima desetkrat več mutacij v spermi, moški nad 70 let pa kar stokrat več," je dejal in dodal, da je starost le eden od faktorjev, poleg okoljskih vplivov in življenjskega stila. Dejal je, da na njegovi kliniki omejujejo starost moških, ki lahko darujejo spermo, na 40 let. Tudi sam namreč dvomi, da se bodo moški množično začeli odločati za zamrzovanje sperme. "Moški se glede reprodukcije navadno ne obnašajo preveč odgovorno. Ženske so pri teh stvareh precej bolj pragmatične," je dejal.

Pari se za otroke odločajo vedno pozneje.
Pari se za otroke odločajo vedno pozneje. FOTO: Dreamstime

Tako Hart kot McLachlan se strinjata, da bi v družbi morali najti način, da bi se ljudje za otroke odločali prej. "Bolje je, da se stvari zgodijo naravno, če se le da – veliko ceneje je," je dejal McLachlan. Hart je opozoril, da ko govorimo o prelaganju nosečnosti, pogosto omenjamo le ženske, a večinoma so tudi moški del te odločitve. "Karkoli bo izboljšalo javno osveščenost o slabostih prelaganja odločitve za otroke, je pomembno," pa je še poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
18. 09. 2019 10.30
+1
Zakaj skrbite za nataliteto? Vsak dan preko meje prehaja v EU enormno število mladih fantov, ki bodo poskrbeli za evropska dekleta in žene. Ovce v veselem pričakovanju že blejejo.
BUONcaffee
16. 09. 2019 17.54
+3
Moški lahko najdejo nadomestnega očka pa stvar rešijo. Žena pa bo zagotovo zadovoljna.
Najpametnejši
16. 09. 2019 16.23
+13
Glede na cene stanovanj oziroma nepremičnin osebno sklepam, da državi ni do povečanja natalitete.
Uporabnik443897
16. 09. 2019 16.21
+7
Se da kje zamrzniti jezik tasce predcasno, samo vorasam ??
TargetHacker
16. 09. 2019 13.17
+5
Sam da se plačuje, industrija zamrzovanja mora it dalje, treba bo zamrznit globalno segrevanje.
Bassettt
16. 09. 2019 13.04
+8
Te studije prav nic ne povedo in tudi dejstvo, da je povprecna starost zenske ob rojstvu prvega otroka dosti visja od statisticno pricakovane ter da nekatere zdrave plus minus 40-letnice rojevajo zdrave otroke s starejsim ali mlajsim partnerjem po naravni poti 9-mesecnega gnezdenja...
Arabo Hest
16. 09. 2019 12.09
+26
Ha,ha,ha,ha,... vsem živim bitjem tiktaka biološka ura!!!! Novinarjem, femisnistkam, dvo-, tro-, mnogo-... spolnikom pa še hitreje. Neumnost pospešuje uro.
Jon Bacek
18. 09. 2019 10.31
+2
Najbolj hitro ura tiktaka feministkam. In tako je najbolj prav.
fairplayy
16. 09. 2019 11.55
+21
plodnost je čedalje večja težava zaradi onesnaženja okolja vode in hrane
akize
16. 09. 2019 11.37
+34
Pa saj nas je itak preveč
Infraping
16. 09. 2019 18.38
+3
Tako je globalno, sam slovencu bi lahk blo več.
Uporabnik1211614
16. 09. 2019 11.30
+35
Noro, kakšna ugotovitev. Pa samo nekaj mio. eurov so porabili za to. Večina ljudi je to vedela brez študije.
ticapas
16. 09. 2019 11.26
+18
eko feministke prišle na svoje