Znanost in tehnologija

Spletni velikan z orodjem za pomoč pri prepoznavi kožnih obolenj

Mountain View, 19. 05. 2021 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški tehnološki velikan je razvil orodje, ki s pomočjo umetne inteligence uporabnikom pomaga pri diagnosticiranju stanj oziroma sprememb na koži. Umetna inteligenca lahko prepozna že 288 kožnih stanj, vendar pa ni zasnovana kot nadomestek za uradno medicinsko diagnozo in zdravljenje, pa so ob tem sporočili iz Googla.

Aplikacija Google IO bo v pomoč pri diagnosticiranju kožnih sprememb.
Aplikacija Google IO bo v pomoč pri diagnosticiranju kožnih sprememb. FOTO: Shutterstock

Google je na podlagi fotografij, ki so jih na splet naložili bolniki z raznovrstnimi kožnimi obolenji, razvil orodje, ki s pomočjo umetne inteligence pomaga prepoznati različne spremembe na koži, laseh in nohtih.

Aplikacijo Google IO, ki bo v pomoč področju dermatologije, so predstavili na letni konferenci tehnološkega velikana, v sklopu katere se srečajo razvijalci. Po napovedih bi s preizkušanjem morali začeti še letos. Aplikacija je bila celo nagrajena z oznako CE za uporabo kot medicinski pripomoček v Evropi.

Neimenovani strokovnjak, ki preučuje zdravljenje kožnega raka, je po poročanju BBC-ja poudaril, da bi lahko napredek umetne inteligence zdravnikom omogočil bolj prilagojeno zdravljenje bolnikov.

Umetna inteligenca lahko prepozna že 288 kožnih stanj, vendar pa ni zasnovana kot nadomestek za medicinsko diagnozo in zdravljenje, pa so ob tem sporočili iz Googla.

Razvoj aplikacije je trajal tri leta, deluje pa na podlagi podatkovnega niza 65.000 fotografij diagnosticiranih stanj, milijonov slik zaskrbljujočih znamenj, pa tudi na tisoče fotografij zdrave kože vseh barv in tenov.

Medicinska orodja, kot je to, tudi tista z umetno inteligenco na čelu, morajo vzpostaviti ravnovesje – se torej osredotočati na 'lovljenje' vseh, pri katerih se lahko potrdi bolezensko stanje, ali na izključevanje zdravih, v izogib nepotrebnim skrbem in zdravljenju, pa opozarja BBC-jev dopisnik in analitik James Gallagher. Ena stran namreč vedno 'profitira' na račun druge, dodaja.

Aplikacija deluje tako, da mora uporabnik poleg posredovanja fotografij odgovoriti tudi na vrsto vprašanj. Temelji na nekaterih prejšnjih orodjih, ki jih je Google razvil za učenje prepoznavanja simptomov nekaterih vrst raka in tuberkuloze. Nobeno od teh orodij trenutno sicer ni odobreno kot alternativa uradno postavljeni zdravniški diagnozi.

Letno 10 milijard iskanj kožnih stanj, težav z lasmi in nohti

V multinacionalki ob tem navajajo, da uporabniki na letni ravni s pomočjo njihovega iskalnika o stanjih oziroma spremembah na koži, laseh in nohtih brskajo in poizvedujejo kar okoli 10-milijardkrat.

Ameriška Uprava za prehrano in zdravila (FDA) Googlovega dermatološkega orodja za uporabo v TDA sicer še ni odobrila, je pa nedavno zeleno luč prižgala podobnemu modelu, ki ga je razvila britanska družba Optellum. Ta deluje kot 'pomočnik' pri diagnosticiranju pljučnega raka.

Tim Underwood, profesor in vodja raziskav o raku na Univerzi v Southamptonu, je izpostavil, da lahko takšna orodja nudijo bolnikom bolj prilagojena zdravljenja. "Uporaba umetne inteligence – tako pri raku kot na drugih področjih medicine – spodbuja razpravo o tem, kakšna bi lahko bila diagnoza in kakšno zdravljenje ponuditi posamezniku," je dejal.

Uporabniki bodo lahko sami preverili znamenja na koži. Pri tem ne gre za uradno diagnozo, pregled pri zdravniku je še vedno pomemben, pa opozarjajo razvijalci.
Uporabniki bodo lahko sami preverili znamenja na koži. Pri tem ne gre za uradno diagnozo, pregled pri zdravniku je še vedno pomemben, pa opozarjajo razvijalci. FOTO: Shutterstock

To ni prvi primer uporabe umetne inteligence v zdravstvu, je pa pomemben z vidika, da gre za orodje, ki je v rokah javnosti, in ne zdravnikov.

Pri Googlu ob tem še izpostavljajo, da je po njihovem mnenju vsekakor bolje informacije ponuditi na tak način, kot pa da jih uporabniki sami iščejo na spletu – kot nadomestek ustrezne medicinske obravnave oziroma pomoči. Ali ga ljudje tudi dejansko uporabljajo na tak način, torej zgolj kot pomoč in ne kot dejansko zdravniško diagnozo, pa je druga stvar – splet je namreč pogosto, kot je že splošno znano, vir tako nepotrebne panike kot lažne pomiritve. Način uporabe umetne inteligence pa je vodil v zasnovo orodja, katerega cilj je dati prednost varnosti, zagotavljajo v podjetju.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
19. 05. 2021 10.54
-1
Ni pravo nadomestilo. Edino Vizita pa Zadovoljna je.