Znanost in tehnologija

Nož, ki lahko v nekaj sekundah odkrije raka maternice

London , 03. 01. 2023 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Raziskovalci so ugotovili, da lahko revolucionarni kirurški nož, imenovan tudi "pametni nož", diagnosticira raka na maternici v le nekaj sekundah. Nož sicer že uporabljajo za odkrivanje raka dojke in možganskega tumorja.

Z novo ugotovitvijo raziskovalcev bi lahko tisočim ženskam pomagali pri hitrejšem odkrivanju in hitrejšemu pričetku zdravljenja endometrijskega raka oziroma raka maternice. 

"Pametni nož je z 89-odstotno natančnostjo v nekaj sekundah diagnosticiral endometrijskega raka," so povedali raziskovalci londonskega raziskovalnega inštituta Imperial College London. Njegovo učinkovitost so dokazali s 150 vzorci tkiva žensk s sumom na raka maternice. Rezultate, ki jih je odčital pametni nož, pa so nato primerjali s trenutno veljavnimi diagnostičnimi metodami. Ekipa raziskovalcev zato zdaj namerava začeti veliko klinično preizkušanje, ki bi lahko pripeljalo do njegove razširjene uporabe, poroča The Guardian. 

"Čakanje na rezultate testov je stresno – še posebej, če naj bi s tem testom ugotovili, ali imate raka ali ne. Ko slišite, da je beseda na "r" sploh možnost, se dnevi do rezultatov izjemno vlečejo," je povedala Athena Lamnisos, izvršna direktorica dobrodelne organizacije za boj proti raku Eve Appeal, v kateri so tudi financirali raziskavo. 

Pametni nož bi omogočal hitrejše odkrivanje in hitrejši pričetek zdravljenja raka maternice.
Pametni nož bi omogočal hitrejše odkrivanje in hitrejši pričetek zdravljenja raka maternice. FOTO: Shutterstock

Lamnisosova je še pojasnila, da bi s hitrejšo diagnozo lahko hitreje pomirili tudi tiste pacientke, za katere na koncu ne odkrijejo rakavih obolenj. 

Tako se je 57-letna Alison srečala s simptomi raka na maternici, a se je na koncu izkazalo, da je šlo za lažni preplah. Povedala je, da bi pametni nož spremenil njeno neprijetno izkušnjo. 

"K sreči moja krvavitev po menopavzi ni bila povezana z rakavim obolenjem. A bilo je res naporno čakati tri tedne na rezultate," je o svoji izkušnji povedala Alison. 

Tudi profesor Sadaf Ghaem-Maghami, ki je vodil raziskavo, je dejal, da bi diagnoza v nekaj sekundah številnim ženskam omogočila hitrejši pričetek zdravljenja. Za tiste, ki so zdrave, pa bi to pomenilo, da bi se lahko izognile tesnobam, ki jih doživljajo med čakanjem rezultatov. 

"Z visoko diagnostično natančnostjo pametnega noža bi lahko hitreje pričeli z zdravljenem žensk z rakavim obolenjem. Ne bi bilo več treba čakati dva do tri tedne na rezultate," je povedal.

S trenutnimi metodami za analizo se na rezultate odvzetega tkiva čaka do tri tedne.
S trenutnimi metodami za analizo se na rezultate odvzetega tkiva čaka do tri tedne. FOTO: Profimedia

Endometrijski rak je vrsta raka, ki se pojavi v sluznici maternice in prizadene ženski reproduktivni sistem. Najpogostejši simptom je nenormalna krvavitev iz nožnice. Imenuje se tudi rak maternice, najpogosteje pa se pojavi po menopavzi. Če se endometrijski rak odkrije zgodaj, se lahko pozdravi s kirurško odstranitvijo maternice. 

Edometrijski rak se pojavlja v več stadijih: od raka le v maternici do raka, razširjenega v maternici in materničnem vratu, in raka okoli zunanje maternice ter zadnjega stadija, ko rak sega do notranje površine črevesja, mehurja, želodca in drugih organov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dxx0736@gmail.com
03. 01. 2023 21.55
+3
Kaj ima vsebina članka z nožem. Kliknem nekaj v povezavi z senazcionalnim nožem, dobim pa s pregledom članka 1000000 drugih informacij. F uk pa tak članek. A so sploh kaj odkrili
Roadkill
03. 01. 2023 21.06
+10
lahko bi še kako fotko tega "noža" prilepili
13klu?
03. 01. 2023 20.41
+4
Spet nek čudežen pripomoček ki zdravi vse kot iz Topshopa