Znanost in tehnologija

Občuten porast kibernetskih napadov

Ljubljana, 20. 10. 2021 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadnjih dveh letih se je število kibernetskih napadov izrazito povečalo, v primerjavi z lanskim letom, ki je bilo rekordno, jih je letos za več kot polovico več.

"Število varnostnih incidentov se z vse hitrejšo digitalizacijo in delom na daljavo povečuje, v zadnjem obdobju so zelo pogosti napadi na e-poštne račune, storitve oddaljenih dostopov in storitve v oblaku, več je tudi napadov na uporabniške mobilne naprave," je pojasnil dr. Rok Prešeren, direktor IKT in storitev omrežja v Telekomu Slovenije.

Operativni center kibernetske varnosti
Operativni center kibernetske varnosti FOTO: Telekom Slovenije

Največ primerov, ki so jih letos obravnavali v Telekomu Slovenije, je bilo povezanih z zlorabo ali s poskusom zlorabe prijavnih podatkov, s poskusom skeniranja zunanjega in internega omrežja ter z dostopom do zlonamernih ali ranljivih spletnih strani. "Stalnica so napadi onemogočanja storitev (DoS in DDoS), napadi prek t. i. spletnega ribarjenja (phishing), pri katerih opažamo porast napadov prek SMS-sporočil, napadi s pomočjo zlonamerne programske opreme ter napadi, ki izkoriščajo ranljivost aplikacij. Poleg sodobnih orodij je za zagotavljanje varnosti izjemno pomemben ozaveščen uporabnik, saj so prav uporabniki pogosto najšibkejši člen kibernetske zaščite. Zato se je treba o kibernetski varnosti nenehno osveščati, izobraževati in usposabljati," izpostavlja Prešeren.

Kot so sporočili iz Telekoma Slovenije, so v letošnjem avgustu s pomočjo storitve Varen splet, ki jo omogočajo zasebnim in poslovnim uporabnikom, preprečili več kot pol milijona kibernetskih napadov, največ do sedaj. Storitev Varen splet prepozna zlonamerne spletne strani ter uporabnike varuje pred spletnimi prevarami in prenosom škodljivih programov na računalnike in mobitele, pojasnjujejo in dodajajo, da rešitev onemogoči dostop do škodljive spletne strani, tako da je uporabnik varen tudi pred poskusi kraje ali zlorabe osebnih podatkov, kot so gesla, podatki plačilnih kartic, osebni podatki ipd. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
22. 10. 2021 20.43
Ja ja saj vemo, da se bo vse sesulo in kriv bo kibernetski napad. Izpad Facebooka je bila samo simulacija. Smo pripravljeni in enim nam dol visi. Sekiral se bo itak najbol pahor. Vi kar izklopite.
Generacija56
21. 10. 2021 11.56
Moj AV program mi javlja napade iz IP-jev medijev, ne posameznikov.... Posebno se poveča število poskusov, ko spišem kak komentar...
apofiss
20. 10. 2021 11.42
-1
Tovrstni napadi so bili napovedani že pred leti in bodi služili za še večjo kontrolo in nadzor. Propaganda.