Znanost in tehnologija

Obeti: zamude letal, izpadi elektrike in čudoviti severni siji

London, 28. 02. 2023 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sonce se po več desetletjih prebuja. Kot ugotavljajo znanstveniki, so se namreč nekoliko povečale njegove aktivnosti, ki bodo na našem planetu povišale verjetnost za nekatere nevšečnosti. Med drugim bodo možne težave v mobilni tehnologiji in letalstvu. Na drugi strani pa bodo sončne nevihte na nebu pričarale osupljive severne sije.

Po več kot desetletju mirnega žarenja se je Sonce prebudilo. Osrednja zvezda našega osončja vstopa v obdobje povečane aktivnosti in sončnih neviht. Te bodo lahko zmotile tudi nekatere aktivnosti na Zemlji. Elektromagnetne nevihte namreč vplivajo tudi na elektromagnetno polje našega planeta, v času povečane sončne aktivnosti se lahko tako pojavijo različne težave, vse od zapletov z električnim omrežjem do problemov s signalom GPS.

Sonce je sestavljeno iz plazme, ki je v stalnem gibanju. Delci se iz 15 milijonov stopinj Celzija vročega centra zvezde premikajo proti zunanjemu delu, ki se neprestano ohlaja. S tem gibanjem, konvekcijo, Sonce na polih ustvarja močno magnetno polje.
Sonce je sestavljeno iz plazme, ki je v stalnem gibanju. Delci se iz 15 milijonov stopinj Celzija vročega centra zvezde premikajo proti zunanjemu delu, ki se neprestano ohlaja. S tem gibanjem, konvekcijo, Sonce na polih ustvarja močno magnetno polje. FOTO: Shutterstock

Tako imenovane večje sončne nevihte zvezdo zajamejo vsakih 11 let, vendar v preteklosti niso povzročale večjih težav. Raziskovalce pa kljub temu skrbi, da smo z napredkom tehnologije za težave, ki bi jih morebiti povzročili sončni elektromagnetni valovi, vse bolj ranljivi. Kaj točno pa se sploh dogaja z osrednjo kroglo našega osončja?

Neuravnoteženo središče osončja obrne severni in južni pol

Sonce je sestavljeno iz plazme, ki je v stalnem gibanju. Delci se iz 15 milijonov stopinj Celzija vročega centra zvezde premikajo proti zunanjemu delu, ki se neprestano ohlaja. S tem gibanjem, konvekcijo, Sonce na polih ustvarja močno magnetno polje. Nekoliko šibkejša magnetna polja se ustvarijo tudi na drugih delih površine. Vsakih 11 let pa se ravnovesje tega gibanja nekoliko poruši, z njim pa tudi magnetna polja. In zgodi se obrat dveh polov – južni postane severni, severni pa južni, je razložil britanski profesor astrofizike Mathew Owens.

Med obračanjem sončnih polov in v času neviht na njegovi površini lahko namreč pride do eksplozij energije, ki v vesolje ponesejo več sončnih delcev. Njihova energija pa lahko vpliva na ionosfero, eno izmed območij naše atmosfere. Zemljina ionosfera se nahaja na višini med 50 in 600 kilometrov nad Zemljinim površjem. 

Sončne nevihte in premikanje plazme
Sončne nevihte in premikanje plazme FOTO: NASA

Zaradi muhastega sonca zamujajo letala

Kaj pa vse to pomeni za življenje na Zemlji? Nekaj nevšečnosti smo že našteli, med njimi tudi motnje letalskega prometa. To namreč deluje s pomočjo radarjev, ti pa se s svojo tehnologijo zanašajo na satelitsko, včasih pa tudi na radijsko komunikacijo. Če je ta motena ali prekinjena, letenje postane nevarno.

Več kot dvajset let trajajoča študija, ki je bila objavljena pred kratkim, je pokazala, da je verjetnost več kot polurnih letalskih zamud v času sončnih neviht za 21 odstotkov večja. 

S sončevimi delci namagnetena ionosfera pa vpliva tudi na življenje na tleh, ne le na letala v zraku. Tokovi v atmosferi namreč vplivajo tudi na delce na Zemljinem površju, med njimi pa stoji človeška infrastruktura. V času preteklih sončevih neviht so na Zemlji zaznali več nenavadnih pojavov. 

V času sončnih neviht so več kot polurne zamude letal veliko pogostejše.
V času sončnih neviht so več kot polurne zamude letal veliko pogostejše. FOTO: Shutterstock

Nenavadno proženje morskih min, eksplozije transformatorjev

Leta 1972 so ameriški vojaški piloti preletavali pristanišče v severnem delu Vietnama, ko je nenadoma v morju pod njimi eksplodiralo več kot dvajset morskih min. Da je šlo za posledico nevihte na soncu, je potrdila študija iz leta 2018.

Poleg vojaških naprav in orožja se lahko pojavijo tudi motnje v električnem omrežju, saj sončna energija v nekaterih primerih poškoduje transformatorje. Škoda na enem napajalniku sicer ne predstavlja velike težave za celotno električno omrežje, če pa jih raznese več ... se lahko pojavijo večji izpadi energije. "Nevihta bi lahko preplavila veliko število transformatorjev, ki bi povzročili izpad celotnega omrežja," opozarja Owen in dodaja, da bi ponovna vzpostavitev v tem primeru lahko tajala več tednov ali celo mesecev. "S tem izgubimo tudi elektriko za hlajenje, za bolnišnice, stvari hitro postanejo resne."

Najhujša sončna nevihta, ki je leta 1859 zajela Zemljo, je uničila telegrafske linije.

Razložil je tudi, da je Zemljo najhujša sončna nevihta prizadela leta 1859. A kljub takrat še ne toliko razvitemu električnemu omrežju so Zemljani škodo dobro občutili, saj je uničila telegrafske linije. Še ena hujša nevihta je naš planet zajela sto trideset let kasneje, ko je bila elektrika v splošni uporabi. Takrat je v  Quebecu šest milijonov ljudi za devet ur ostalo brez električne energije. 

Težave za astronavte: smrtno nevarna radiacija

Poleg težav s tehnologijo pa so lahko sončne nevihte nevarne tudi za zdravje, predvsem astronavtov. Ob aktivnostih na svojem površju namreč zvezda v okolico oddaja tudi radioaktivne snovi. Ljudje na Zemlji so pred radioaktivnim sevanjem med sončnimi nevihtami zaščiteni, saj se večina nevarnih delov odbije od že omenjene ionosfere. Atmosfera pa absorbira tiste, ki se ne odbijejo. 

Poleg težav s tehnologijo pa so lahko sončne nevihte nevarne tudi za zdravje, predvsem astronavtov.
Poleg težav s tehnologijo pa so lahko sončne nevihte nevarne tudi za zdravje, predvsem astronavtov. FOTO: Dreamstime

Ker se mednarodna vesoljska postaja nahaja pod ionosfero, je pred radiacijo zaščitena, drugače pa velja za astronavte, ki se gibljejo po vesolju."Ti delci so ob stiku lahko zelo nevarni," je poudaril Owens. Doza radiacije je lahko tudi smrtna, je dodal. Tudi najbolj sodobna oprema astronavtov ne more zaščititi.

Z nevarno radiacijo se je leta 1972 skoraj srečala tudi posadka Apolla. Misija Apollo 16 se je z Lune vrnila aprila, posadka Apolla 17 pa se je nazaj na satelit podala decembra istega leta. 

Z nevarno radiacijo se je leta 1972 skoraj srečala tudi posadka Apolla. Misija Apollo 16 se je z Lune vrnila aprila, posadka Apolla 17 pa se je nazaj na satelit podala decembra istega leta. Nevarnost je bila takrat največja avgusta. Owen pa meni, da so se nevihti izognili povsem naključno. "Lahko bi bila smrtna," je še poudaril. 

Lepi prizori: 'Sončevi tornadi' in severni siji v srednji Evropi

Britanci, Irci, Nemci in Nizozemci so lahko v nedeljo zvečer uživali v naravnem spektaklu, ki je ponavadi "rezerviran" za najsevernejša območja. Vse do Londona in Berlina je bil namreč viden severni sij.
Britanci, Irci, Nemci in Nizozemci so lahko v nedeljo zvečer uživali v naravnem spektaklu, ki je ponavadi "rezerviran" za najsevernejša območja. Vse do Londona in Berlina je bil namreč viden severni sij. FOTO: AP

Poleg tegob in nevšečnosti pa nas čakajo tudi lepi prizori. Vse omenjeno dogajanje v zgornji plasti naše atmosfere nam namreč lahko postreže z večjimi in svetlejšimi severnimi siji, ki se bodo lahko pojavili tudi nad kraji, kjer jih sicer ni. "Severni siji na južnem in severnem polu so posledica Zemljinega električnega polja. V času Sončevih neviht lahko postanejo izrazitejši," je razložil predavatelj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nepričakovano so bili ob koncu prejšnjega tedna severni siji že vidni na jugu Velike Britanije in v osrednji Nemčiji. A prihajajo tudi drugi osupljivi prizori. Nasa je, prav tako prejšnji teden, v objektive svojih teleskopov že zajela krožne formacije na površju Sonca.

'Na težavno Sončevo vreme nismo pripravljeni'

Največja težava ob pojavu Sončevih neviht pa je, da se z vsako, torej na vsakih 11 let, poviša naše zanašanje na električno omrežje. Prav tako je bila zadnja, ki nas je zajela leta 2010, zelo neizrazita, kar "nam je dalo lažen občutek varnosti," opozarja strokovnjak. 

Tako mile sončne nevihte ni bilo že stoletje, je tudi dodal Owens ter obenem poudaril, da bi se lahko kmalu spomnili na to, kako ranljivi smo na procese v vesolju. Kljub temu nismo v neposredni nevarnosti, še miri. Fiziki namreč predvidevajo, da tudi letošnja ne bo izjemno močna.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

duhccc
01. 03. 2023 21.03
+0
in unicenje elektronike...
EUROPA
20. 09. 2023 09.46
Skadi
01. 03. 2023 09.22
+2
Ubogi sonček, ki nam omogoča lagodno življenje, bo kar naenkrat kriv za vse negativne poizkuse, katere delajo tako imenovani zemeljski bogovi.
Patiana
01. 03. 2023 08.28
-1
Dajte še kaj napisat o prebujanju zemljine sredine in zamenjavi magnetnih polov, ki smo mu priča - če si upate.
Levak bedak
01. 03. 2023 09.11
+4
An ban pet podgan
01. 03. 2023 08.14
-10
Nizko ste padli,da tako objavite.
seter73
01. 03. 2023 08.12
+4
po vsej logiki ce je toliko bolj aktivno je tudi mocnejse, kar se je pokazalo ze prejsnje poletje…seveda ce se njegova temperatura povrsja dvigne samo 0.5%, to pomeni cca 80.000 stopinjC, in logicno nas bo bolj cvrlo…ampak nam bodo seveda ta naravni pojav zanikali da vpliva na zemljo, ker ga pac ne mores obdavcit.
enapi
01. 03. 2023 09.09
+1
Zalchi
28. 02. 2023 21.43
+7
Instagram pa fejsbuk se bosta sesula. Kam bodo pol uplivneži tiste nasvaljkane fotke objavljal? Da ne bo folk od dolgčasa konc jemau... Kako bo pa to vplivalo na fotovoltaiko? A bodo končno tisti prišli na svoj račun, ki so investirali ogromne denarce in prekrili svoje nepremičnine s fotocelicami, pa ni bilo nekega učinka.
Voyager3000
28. 02. 2023 21.42
+4
Tudi število onkoloških diagnoz se s tem oovečuje, saj astronomi zaznavajo majhna povečanja sevanj vsakih par mesecev.
Houdor
28. 02. 2023 21.33
+7
2. slika: sonce se smeji
PomisliNaSonce
28. 02. 2023 21.32
-1
Neiskreni prijateljo sonca...pripravte se. Prišel je po plačilo
Naj bi
28. 02. 2023 21.27
+1
Če ta članek bere kavbojc, bo raketiral sonce. Saj imamo za silo luno...,bo že še teh 100 let...
PomisliNaSonce
28. 02. 2023 21.25
+0
Najboljši prijatelj sonca je iz Slovenije...kar glejte in se čudite
Delboy Trotter
28. 02. 2023 21.12
+10
Ko sem pred nekaj tedni o tem pisal v komentarjih sem dobil kar precej minusov. No evo, sonce se "prebuja", zdaj pa lahko samo upamo da nas ne zadane kakšne večja sončna nevihta kot se je zgodila v 19-em stoletju, ker obrambe ni. Klimatske spremembe so direktna posledica sprememb na soncu, ne pa kravji prdci in avtomobili.
PomisliNaSonce
28. 02. 2023 21.27
+3
Nas ne bo, bo pa tiste neuskrene ki so ga do sedaj zlorabljali za svoje ozke interese...sistemci
Gutenberg
01. 03. 2023 08.05
+3
Dellboy, se popolnoma strinjam. Članel bi lahko dopolnili še z vplivom Sončevih peg, da bi bil vpogled malo razširjen.
Mirko41
28. 02. 2023 20.30
+6
Ni prva sončna nevihta, samo mirno... 😉
Delboy Trotter
28. 02. 2023 21.16
+7
Ni prva, ampak če se zgodi takšna kot se je zgodila leta 1859 bomo čez noč šli stoletje nazaj. Električno omrežje, sateliti, komunikacije itd. vse bo uničeno.
PomisliNaSonce
28. 02. 2023 21.28
+1
Če ste med iskrenimi, se nimate kaj bati..drugače bo pa pestro, ta neiskreneže
Ramzess
28. 02. 2023 20.23
+5
Marsikaj se dogaja, še bo zanimivo, a ljudje se še ne zavedajo kaj še sledi, če severni sij vidijo nad Evropo.
big brother
28. 02. 2023 20.18
+3
V Sloveniji ni signala na 70% Slovenije s soncem ali brez. Ker so evropski dnar pokral names da bi nardil omrežje kot treba. Kable so dobil plačane 6cm notr so dal pa 2. SLOVENIJA
Nick.Mason
28. 02. 2023 20.52
+5
Ja res je ,se spomnim ,precej časa so v našo vas priklapljali optiko,ne moreš verjeti,ko so se začele tožbe proti telekomu,se je marsikaj izvedelo ,kaj vse so počeli,moji starši so dobili telefon kot dvojček ,pa leta in leta plačevali polno linijo,potem izveš da se ne da dobit interneta zaradi tega,sem omenil da bomo z odvetnikom izterjali vso naročnino za nazaj ,ker so barabe,glej ga zlomka,vse se je po tem uredilo,kmalu zatem še optiko povlekli.Ker če bi peticijo naredil od vseh sosedov,bi telekom propadel od tožb.
24 cenzur
28. 02. 2023 20.14
+9
Hitro davek na sončne spremembe
natmat
28. 02. 2023 19.57
+23
Proti naravi smo nemočni...tako majhni in nepomembni..v vsej njeni veličini..
PomisliNaSonce
28. 02. 2023 21.30
+1
Naravo smo vsi mi...ta iskreni, in ta neiskreni. Tokrat, se iskreni nimajo kaj za bati
Prototip
28. 02. 2023 19.53
+2
No zdaj veste okoljevarstveniki, zakaj se topijo ledeniki...pač naravni proces
Magenta07
28. 02. 2023 19.53
-4
To ni ravno srednja Evropa
LinaAnil
28. 02. 2023 19.52
-6
Spet bo Janša kriv.