Znanost in tehnologija

Območje se oža: delce meteorita lahko najverjetneje najdemo v okolici Trebnjega

Ljubljana, 03. 03. 2020 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
2

Po dodatnih meritvah in izračunih znanstveniki sporočajo: v petek je 30 kilometrov nad Slovenijo eksplodiral skoraj 6-tonski meteor. Bil je 20-krat večji od tistega, ki je pred enajstimi leti padel na Mežaklo, vse bolj pa se oža tudi območje, kamor bil lahko padli kosi tega prvotno meter velikega meteorja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Eksplozija meteorja
    02:18
    Iz 24UR: Eksplozija meteorja
  • Iz SVETA: Kaj narediti, če najdete meteorit?
    02:53
    Iz SVETA: Kaj narediti, če najdete meteorit?
  • Iz SVETA: Na lov za ostanki meteorita
    02:53
    Iz SVETA: Na lov za ostanki meteorita

Kar deset seizmoloških postaj je zaznalo glasen tlačni val, ki je nastal ob vstopu meteorja v atmosfero. Ti podatki bodo zelo koristni pri natančnem izračunu lokacije padca in morda bo njihova najdba pomagala rešiti vsaj del uganke o nastanku našega vesolja.  

S pomočjo izračunov postaja jasno, da se delci meteorja nahajajo nekje na Dolenjskem. ''Videli smo začetek sledi nad Gorjanci, konec pa nekje proti Trebnjem, zato bi lahko delci padli v okolici Trebnjega in naprej proti Savi,'' pojasnjuje Tomaž Zwitter s Fakultete za matematiko in fiziko. 

Seveda pa je jasno, da je meteor ob eksploziji zagorel in razpadel na manjše kose, ki praviloma v večini zgorijo. A glede na to, da je prodrl tako globoko v atmosfero, je nekaj upanja, pravi geolog Jure Atanackov z Geološkega zavoda Slovenije.

Najdba delcev meteorja pa bi lahko odgovorila na številna neznana vprašanja o samem rojstvu mogočnega vesolja. ''Izjemoma lahko nekatere oblike meteoritov nosijo celo informacije oziroma prvotne gradnike življenja,'' izpostavlja Atanackov. Čas pa je pri tem odločilen, saj lahko v nekaj tednih ali mesecih hitro pride do kontaminacije, rjavenja ali celo raztopitve delcev.

V nekaj tednih ali mesecih lahko pride do kontaminacije, rjavenja ali raztopitve delcev, zato je čas ključnega pomena.
V nekaj tednih ali mesecih lahko pride do kontaminacije, rjavenja ali raztopitve delcev, zato je čas ključnega pomena. FOTO: POP TV

A meteoriti niso zanimivi zgolj zaradi zgodovinskih informacij, ki jih nosijo. Prodajajo se na spletu, obstajajo pa tudi zbiratelji in zanesenjaki. V eni izmed Facebook skupin tako na podlagi sporočil na medmrežju in podrobnimi načrti že pozivajo k iskanju meteoritov na Dolenjskem. 

''Teh kosov, če je bila prvotna masa meteorja 6 ton, je kvečjemu za nekaj kilogramov. Seveda obstajajo pa tudi zbiratelji, vendar se je treba zavedati, da njihove cene in vrednosti ne bi smele biti glavno vodilo,'' za konec še opozarja Jure Atanackov.

Zato ne bo veliko presenečenje, če bomo poleg poklicnih geologov na Dolenjskem v prihodnjih dneh opazili tudi ljubiteljske, ki bodo naokoli hodili z detektorjem kovin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
07. 03. 2020 15.17
Italjanski ljubitelji kamnov so že v tamkajšnji okolici......
Aleš Leko Guli?
04. 03. 2020 17.19
+0
aPolpismeni ožijo aštevilo abraleceljev.