Znanost in tehnologija

'Od cepiv ne bi smeli pričakovati, da bodo obvladala pandemijo': kako naprej?

New York, 15. 02. 2023 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
414

Dr. Anthony Fauci, ki je bil v ZDA na čelu boja proti pandemiji novega koronavirusa, je v nedavno objavljenem raziskovalnem prispevku priznal, da je bil "znanstveni in javnozdravstveni spodrsljaj" od cepiv proti covidu-19 pričakovati, da bodo pandemijo spravila pod nadzor. Prispevek je dvignil kar nekaj prahu, a pomembno je poudariti, da ne trdi, da so cepiva neučinkovita. Bo pa po obdobju covida-19, ki je močno prizadelo ugled javnega zdravstva, politike, farmacevtske industrije in cepiv, potrebno na novo postaviti strategije, da bi preprečili še večji val nasprotovanja cepivom, ki so leta reševala življenja.

Preučevanje koronavirusa
Preučevanje koronavirusa FOTO: Shutterstock
Prispevek ne trdi, da cepiva proti covidu-19 ali proti gripi ne delujejo. Naloga, ki jo ta cepiva opravijo, je, da preprečujejo najresnejše simptome, kar za najbolj ogrožene posameznike lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. In ta razlika je še kako pomembna. Naloga, ki je žal (še) ne znajo opraviti, pa je, da bi preprečila vse okužbe. Znanost zato išče nove pristope, s katerimi bi dosegli, da bodo cepiva proti respiratornim virusom bolj učinkovita.

Fauci in drugi najvišji vladni in zdravstveni uradniki so med pandemijo večkrat poudarjali, da bo cepljenje ustavilo širjenje novega koronavirusa in da je cepljenje najpomembnejši korak, ki ga lahko posameznik naredi za konec pandemije. 

A v prispevku, objavljenem 11. januarja v Cell Press, Fauci in soavtorja pišejo, da respiratornih virusov, kot sta SARS-CoV-2 in gripa, ni mogoče učinkovito zamejiti s cepivi.

"Ker ti virusi niti sami ne povzročijo popolne in trajne zaščitne imunitete, jih do danes še ne moremo učinkovito kontrolirati z licenciranimi ali eksperimentalnimi cepivi," pišejo Anthony Fauci, David Morens in Jeffrey Taubenberger iz Nacionalnega inštituta za alergijo in nalezljive bolezni (NIAID), povzema MSN.

Analiza z naslovom "Preoblikovanje cepiv za novo generacijo koronavirusov, gripe in drugih respiratornih virusov" poudarja pomanjkljivosti v trenutni tehnologiji cepiv za respiratorne viruse in špekulira, kako bi jo bilo mogoče izboljšati. Avtorji primerjajo SARS-CoV-2 z gripo, za katero optimalnega cepiva – ni. 

Tehnologija cepiva za gripo se od leta 1957 ne razvija veliko, izpostavljajo, čeprav je gripa najsmrtonosnejša virusna bolezen, ki jo je mogoče preprečiti s cepljenjem. A cepiva so bila v zadnjih 15 sezonah gripe le med 14- in 60-odstotno učinkovita. 

Iz prispevka torej izhaja, da če naravna imunost ne zadostuje za preprečevanje ponovne okužbe z respiratornimi virusi, potem je tudi malo upanja, da bi jo preprečila obstoječa cepiva. 

Gre za opažanja, ki se drastično razlikujejo od Faucijeve retorike tekom pandemije. Maja 2021 je Fauci dejal, da so cepljeni posamezniki za virus "mrtva točka", podobno retoriko pa so uporabljali tudi drugi strokovnjaki za javno zdravje. 

Fauci in soavtorja sicer izpostavljajo, da imajo različna cepiva različne cilje – medtem ko so ena namenjena preprečevanju okužbe ali prenosa v celoti, so bila cepiva proti covidu-19 mišljena samo za "preprečevanje hude bolezni". A spet – retorika med pandemijo je bila vsaj sprva drugačna. Ko se je izkazalo, da je s cepivi mogoče drastično omiliti pritisk na bolnišnice, ne pa tudi samega prenosa, pa je bila žal škoda, storjena ugledu cepiv, že velika, saj je bilo omajano zaupanje javnosti v strokovnjake, ki so očitno nekoliko precenili moč cepiv, ki so bila razvita ob pandemiji. 

Avtorji sicer ocenjujejo, da so "pretekli neuspešni poskusi pridobivanja trdne zaščite pred temi virusi znanstveni in javnozdravstveni neuspeh". Računajo pa na nove raziskave. 

Anthony Fauci je bil v ZDA obraz boja proti covidu-19.
Anthony Fauci je bil v ZDA obraz boja proti covidu-19. FOTO: AP

Članek ne trdi, da so cepiva neučinkovita

Prispevek avtorjev je seveda dvignil veliko prahu. Nasprotniki cepljenja so celo zatrdili, da gre za dokaz, da cepiva proti covidu-19 ne delujejo, ljudje pa so bili zaslepljeni z neresnicami. 

Pojdimo po vrsti. Prispevek ne trdi, da cepiva proti covidu-19 ali gripi ne delujejo. Naloga, ki jo ta cepiva opravijo, je, da preprečujejo najresnejše simptome, kar za najbolj ogrožene posameznike lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. In ta razlika je še kako pomembna. Naloga, ki je žal (še) ne znajo opraviti, pa je, da bi preprečila vse okužbe. Znanost zato išče nove pristope, s katerimi bi dosegli, da bodo cepiva proti respiratornim virusom bolj učinkovita.

Oglasili so se tudi avtorji tega zdaj tako razvpitega članka. "Članek ne pravi, da ta cepiva ne delujejo, izpostavlja le, da ne delujejo tako dobro, kot bi želeli," pravi Morens za AP. Avtorji predlagajo raziskovanje novih pristopov za zajezitev respiratornih virusov. To vključuje med drugim uporabo "nosnega pršila, različne urnike cepljenja in ponavljajoče se odmerke, ugotavljanje načinov za krepitev imunskega sistema".

Fauci pa je znova poudaril, da se je cepivo proti covidu-19 izkazalo za učinkovito pri preprečevanju najhujših simptomov, ki bi lahko privedli do hospitalizacije in smrti.

Tudi Juliet Morrison, profesorica mikrobiologije na kalifornijski univerzi v Riversidu, se je strinjala, da marsikdo "napihuje" navedbe iz članka in izkrivlja realnost: "Tukaj ni nobenega posebnega razkritja, samo podatek, da trenutni pristop ne deluje, kot bi si želeli, zato moramo poiskati druge pristope." Več strokovnjakov je poudarilo, da članek samo podpira, kar so doslej že večkrat potrdile raziskave – da je pri teh virusih cepljenje pomembno, ker preprečimo najhujše, ne pomeni pa popolne zaščite pred virusi. 

Druga trditev pa torej je, da so bili ljudje zaslepljeni z neresnicami. Pandemija je prinesla ogromno neznank, s katerimi so se tako javno zdravstvo kot politika in znanost soočali na podlagi razpoložljivih podatkov. Danes je z razdalje, in ko vemo, da na srečo virus globalno ni bil tako smrtonosen, kot denimo v Bergamu, veliko lažje "soditi" odločitvam, ki so bile takrat sprejete. 

Takrat pa je šlo za delovanje v neznanem okolju, proti sovražniku – virusu, ki ga je svet šele spoznaval. In cilj je bil zaščititi življenja, kar pa je seveda terjalo svojo ceno, predvsem v smislu socialne izolacije, katere posledice se prav tako še vedno čutijo, zlasti na mladih. 

Kako uspešna je bila katera država pri krmarjenju med zaščito in svobodo, je še vedno stvar razprav – in ko bodo te zaključene, bodo morali biti zaključki del strategij, kako se bolj učinkovito spopasti s potencialno novo pandemijo. 

A strokovnjaki poudarjajo – javnosti so povedali, kar so v danem trenutku vedeli. Še vedno pa so se na koncu prepletali zdravstveni in znanstveni argumenti ter politika. Strokovnjaki tako zavračajo očitke, da je šlo, ko gre za cepiva, za zavajanje, saj so ta preprečila najhujšo obliko pandemije. 

Vrsta strokovnjakov bo morala odgovoriti na vprašanje, kako učinkovito povrniti zaupanje v cepiva, preden nastanejo hude posledice za javno zdravje.
Vrsta strokovnjakov bo morala odgovoriti na vprašanje, kako učinkovito povrniti zaupanje v cepiva, preden nastanejo hude posledice za javno zdravje. FOTO: Shutterstock

Kako naprej?

Cepiva so eno najpomembnejših odkritij medicine. V času, odkar obstajajo, so pomagala rešiti na milijone življenj. Je pa dogajanje v času covida in kasnejše dogajanje v zdravstvu, ki je ne le slovenski, ampak kar globalni problem, zamajalo zaupanje v znanost in cepiva. Pomembno vprašanje za strokovnjake tega področja je zato – kako naprej?

Nasprotovanje cepljenju se je v času pandemije močno okrepilo, z njenim koncem se situacija ni pomembno izboljšala. Slovenija pa je med državami, kjer je bilo veliko dvomov že prej. Kot opozarjajo strokovnjaki, danes živimo v svetu, ki je pozabil, kako je živeti z boleznimi, ki so nekoč med drugim pomorile ali trajno poškodovale na tisoče otrok – ker so jih cepiva izkoreninila. A ob padanju precepljenosti se lahko te bolezni kmalu vrnejo. 

Ključno bo torej ukrepanje pristojnih. Sprejemanje cepiv pač ni ključnega pomena le za doseganje javnega zdravja in varnosti s čredno imuniteto, ampak tudi za zaščito posameznikovega zdravja in zlasti ranljivih skupin. 

Čeprav bi mnogi zavračanje cepljenja radi pripisali le družbenim omrežjem, ki so glavni vir dezinformacij, pa je težava širša. Nasprotovanje je med drugim močno povezano s populistično politiko v različnih regijah sveta. Žal pa tudi s primeri (moralnih) spodrsljajev politike, znanosti in farmacevtske industrije. Gre tako za globalni pojav prepletanja nezaupanja v politiko, ustanove in znanost. 

"Za izboljšanje precepljenosti in premagovanje družbenih delitev, ki jih je pandemija okrepila, je ključnega pomena (ponovno) vzpostaviti zaupanje. Štirje stebri lahko pomagajo okrepiti zaupanje javnosti v namere in motive vlade: človečnost, preglednost, sposobnost in zanesljivost," pravijo v svojem prispevku sodelavci German Institute of Development and Sustainability. 

Za začetek torej tako, da vlade dokažejo, da je njihova prioriteta skrb za dobro počutje ljudi. To vključuje spoštovanje do vseh, ne glede na njihovo ozadje, identiteto ali prepričanja. Empatija je osnova – tudi za dialog s skupinami, ki zavračajo cepiva. Kot nadaljujejo, morajo vlade izboljšati preglednost, deliti informacije o motivih in dokazih, ki stojijo za odločitvami, izpostavljajo avtorji. Prav tako bi morale vlade dokazati sposobnost, da učinkovito izpolnjujejo pričakovanja državljanov. Med drugim bi morale zagotoviti kompetentno zdravstveno osebje in kakovostne storitve. 

Prav tako pa javnost pričakuje, da znanost in politika ne bosta povezani na sprevržene načine, kot se je to v zgodovini že zgodilo, in da bodo regulatorji opravili svoje delo, ko gre za nadzor nad farmacevtsko industrijo, ki ji postavljanje dobička na prvo mesto nikakor ni tuje. 

Astronomski dobički farmacevtske industrije v času pandemije so namreč vrgli še dodatno senco na zaupanje ljudi v cepiva, kar pomeni, da bi morali tako odločevalci kot farmacevtske družbe ljudem še toliko bolj jasno pojasniti podrobnosti, povezane s cepivi, če ne želijo dodatno prispevati k širjenju nasprotovanja cepljenju in znanosti. 

Svoje mesto v pojasnjevanju bo morala zavzeti tudi znanost, za katero pa to predstavlja izziv. Maria Leptin, predsednica Evropskega raziskovalnega sveta, je pred kratkim namreč dejala, da so znanstveniki v času covida počeli, kar znajo: "Ko so nas vprašali, smo znanstveniki delili svoje znanje in povedali, česa ne vemo. Ne krivim znanstvenikov, ampak težava je, da večina ljudi ne razume, da je znanstvena metoda povezana z negotovostjo, da ni vseh odgovorov in bomo morda jutri vedeli kaj novega. Ljudi moramo izobraziti o znanstveni metodi, če želimo povečati zaupanje v znanost. Ampak tega pa ne moremo narediti znanstveniki – nam namreč ne zaupajo, ker menda predstavljamo akademsko sfero, ustanove, podjetja ..."

Pa vendar bodo morali najti način, da si povrnejo zaupanje. Če bodo namreč tisti, ki bi morali ukrepati, s prstom kazali drug na drugega, bomo ostali pri vprašanju kdo pa torej naj poučuje, daje odgovore o znanosti? 

Če bo spet problem v pristopu, namreč ne bomo napredovali, je pred kratkim opozorila Michelle Williams, s Harvard T. H. Chan School of Public Health, ko je govorila o tem, kaj je šlo narobe s kampanjami za cepljenje med pandemijo: "Najslabše, kar smo naredili v ZDA, je bilo, da smo ljudem, ki so dvomili, rekli – sledite znanosti. Morali bi jih motivirati, razlagati, predstavljati informacije, ki bi jih zadovoljile in spremenile njihovo vedenje. Kjer so govorili tudi o tveganjih, in to na preprost način, je delovalo. V komunikaciji z javnostjo moramo opustiti znanstveni jezik ali začeti sodelovati s tistimi, ki nam lahko pomagajo premostiti te ovire. Anthony Fauci je storil veliko, ampak dejstvo je, da v tako večplastni družbi potrebujemo več komunikatorjev, ki promovirajo sporočilo na pravi način. Te mehanizme moramo razumeti bolje. Razumeti moramo, kdo je naša ciljna populacija. Čeprav ne maram tega izraza, gre za marketing javnega zdravja."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (414)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hinkoinvinko
16. 02. 2023 11.43
+10
Pri cepivu nikoli ni šlo za obvladovanje epidemije. Šlo je za modifikacijo DNK prejemnikov tega zvarka. Kakšne so posledice, vsak dan lahko opažate sami. Pojav pospešuje, pričakovati je še velika grozodejstva, ki bodo doletela prejemnike. In ne se slepit, da tega niso vedeli. TO SO PLANIRALI. Najbolj zanimivo pa je, ko smo vas mi, t.i. "anticepilci" na to opozarjali, vas prosili, rotili, da se ne cepit, ste se nam posmehovali, nas razglašali za nore ali celo pozivali, da se nas pobije. No, what goes around, comes around, kot pravijo Angleži.
Mehtilda
16. 02. 2023 12.12
-4
Hinko, zakaj tako patetično? Večina nas se ni nič posmehovali, Večina se nas je odločila tako ali drugače in nam je bilo povsem vseeno, kaj se je kdo drug odločila. Komentarji na spletu niso odražali dejanskega stanja v družbi. In ne, nobenih posledic ne čutim ne jaz, ne kdo drugi v moji družini in med prijatelji. Za veliko ljudi v moji okolici pa niti ne vem, a so cepljeni al ne..
za resnico
16. 02. 2023 10.05
+18
cepivo za covid je naredilo edino to ,da smo izgubili cisto vse zaupanje v zdravstvo in zdravnike in jih vsaj jaz jemljem edino kot prodajalce raznih tablet ,da bi koga pozdravili pa ne kot skor ni variante ,da se jim prepustim v roke v kaksni bolnici rajsi pokopalisce in dostojna smrt ker tko kot so umirali v teh casih se v vojni niso
Čombe
16. 02. 2023 10.53
-9
rad bi te videl kako bi načelno umrl za kakšnim tetanusom :) ko bi te krči začeli lomiti bi jokcal za vse tablete in injekcije na svetu :) :)
vvvilice
16. 02. 2023 10.02
+6
Lajna, lajna, lajna. Ki še nikoli ni bila in ne bo postala pesem.
vvvilice
16. 02. 2023 10.00
+12
Verovanje, brez razmisleka, je mnoge prepričalo, da.so se.podvrgli neznani terapijo. Poznam jih kar nekaj, za katere se ni dobro končalo. Je treba malo pomislit tudi, ne samo rinit, kot pastir reče.
za resnico
16. 02. 2023 09.47
+15
ne ni res cisto nic niso preprecila pustila pa ogromno nezelenih posledic in se vec jih bodo pa zavajajte brisite kolikor hocete
Čombe
16. 02. 2023 10.45
-7
kakšnih? ali podaj konkretne podatke ali pa ne nabijaj :)
anticorona7
16. 02. 2023 09.29
+19
Barabe!! Dobro d vam nism nasedu ima da se cvrete u peklu!!
arafat9
16. 02. 2023 09.15
+16
Vojna v uk je zelo podobno kot cepivo, tako bo po parih letih kot s cepivo
nnnnnnnnnnn
16. 02. 2023 09.09
+27
A je treba sploh komentirat. Za takle članek bi pred enim letom sami sebe cenzurirali....
mario7
16. 02. 2023 08.56
+24
Reci cepivom NE!
Čombe
16. 02. 2023 10.46
-8
Ko boš na mizi za operacijo slepiča, tudi zavrni injekcijo :) Tudi tam ne veš kaj je notri :) Ali pa pri zobarju :) Kako boš hčerki pojasnil da ima raka maternice ker jo nisi peljal cepiti proti HPV?
Bob Marley
16. 02. 2023 11.15
+8
Govora je o pecivih glede “kovid kuge” če še ti ni v glavo kapnlo.
mastrion
16. 02. 2023 11.17
+9
zakaj mešaš jabolka in hruške? Označuješ nas z anticepilci, čeprav to nismo. Smo cepljeni proti marsičemu, proti covidu pač ne in tudi NIKOLI ne bomo... Stranskih učinkov pa imaš malo morje, potrjenih na internetu, nevem zakaj se delaš norega tukaj gor.
mario7
16. 02. 2023 08.54
+30
Kaj na ta članek pravi vodja hunte sds jansha? Kaj na to pravite🐷 beovićka,kaj logarca? Kaj 🤡-na krekec in kacinček? Kaj tisti 🦜 trampužek iz Berlina?
Čombe
16. 02. 2023 08.53
-24
No antivaxxerji kje je sedaj miljone mrtvih zaradi cepiv :)
mario7
16. 02. 2023 09.00
+19
Čombe
16. 02. 2023 09.07
-19
Nisem rekel da covid cepiva delujejo, kot se mi tudi zdi noro da so zaradi covida zapirali občine in podobni nesmisli, ampak kje so vsi mrtvi po cepljenju kot je bilo govora :)
mastrion
16. 02. 2023 09.09
+19
Ogromno jih je, kot tudi ogromno ljudi z diagnozo pljučni rak. Samo statistiko srčnih infarktov si poišči, ter na novo odkitih primerov plučnega raka. Pa se potem spet javi tukaj gor ;)
nnnnnnnnnnn
16. 02. 2023 09.10
+14
A ti porast smrtnosti v eu ki je skor 30% nič ne pove
mario7
16. 02. 2023 09.10
+14
arafat9
16. 02. 2023 09.13
+11
Nisem anti, samo so mrtvi veliko, ocitno ne zelis ne videt ne slisat,2x sem cepljan in ot takrat imam same probleme
periot22
16. 02. 2023 09.31
+8
metalc ja več milijonov mrtvih zaradi cepiva in več milijonov hudo bolnih zaradi cepiva!
Kr en111
16. 02. 2023 09.43
+11
V moji vasi jih je do zdaj 15 in ni se konec,tko da kdor si je dal tole vbrizgat vase je podpisal svoj samomor
za resnico
16. 02. 2023 09.50
+8
ce tistis glavo v pesek jih ni a ce pogledas mal cez planke pa je nepricakovanih smrti mladih katastrofalno veliko se vec pa ,da majo cepljeni posledice
za resnico
16. 02. 2023 09.51
+8
ampak zavajanje gre enako kot prej ,ko so vsi umrli zaradi covida sedaj pac zaradi necesa drugega ne cepiva
za resnico
16. 02. 2023 09.53
+9
na sreco pa majo tezave tudi bol bogati ,ki na veliko vlagajo tozbe tajska druzina proti fajzerju svicarski bancnik pa kr drzavo tozi kateri je verjel in se cepil in tko bi morali naredi vsi ceprav ko se pojavijo tezave zdravstvo noce priznat ,da je krivo cepivo pac bili placani m,da vas pocepijo
Mehtilda
16. 02. 2023 10.05
-3
nn.. zdaj pa vprašanje, zakaj porast smrtnosti? Cepivo ali dve leti onemogočen dostop do zdravnikov? Že med epidemijo je onkologe skrbelo, ker je bilo bistveno manj odkritih rakavih obolenj, tako da vprašanje. Pa ne govorim, da ni cepivo krivo, le da nabijamo brezveze, ker nimamo pojma.
Čombe
16. 02. 2023 10.47
-1
Podatke prosim, uradne seveda ne od kakšnega norca, ki ima glavo ovito v folijo.
Čombe
16. 02. 2023 10.47
Čombe
16. 02. 2023 10.48
Probleme imaš zaradi alkohola, čikov in kavča...
Čombe
16. 02. 2023 10.52
-3
smrtnost 1970: 11 na 1000, 2020: 12 na 1000 :) noro vsi bomo pomrli :) za resnico z lažjo :)
Hinkoinvinko
16. 02. 2023 11.45
+3
Se dogaja, ko mi tu razpravljamo. Cepivo ima t.i. inkubacijsko dobo, milijoni mrtvih so že, samo mediji o tem ne poročajo. Ko bo pojav dovolj napredoval, jim niti ne bo treba.
Hinkoinvinko
16. 02. 2023 11.48
+2
pomembni WEF-ovci so zahtevali, da jih prevažajo zgolj NECEPLJENI piloti. Če to ni zgovorno samo zase, potem nič ni.
vvvilice
16. 02. 2023 08.49
+27
Eden največjih nategov v zgodovini, vsaj sam ne vem za večjega. Pa še kar nekaj bluzijo, ko bi vsaj zdaj bili tiho. Pa še kar naprej trosijo neumnosti. Ampak ja, nekateri vse verjamejo. Tem ni pomoči.
Hinkoinvinko
16. 02. 2023 11.49
+3
Atroponogeno globalno segrevanje je še večji nateg na dolgi rok.
mastrion
16. 02. 2023 08.47
+10
Haha, kdor verjame...
vvvilice
16. 02. 2023 08.47
+12
Ampak verjamem, da so nekateri zdravniki res verjeli v čudeže, to je da pecivo kaj pomaga.
vvvilice
16. 02. 2023 08.46
+22
Tale.kovid je naredil veliko delo, razkrinkal je farmakomafijo in povezavo s politiko, zdravstvom in mediji. Ljudje so izgubili zaupanje predvsem v zdravstveno stroko.
Truth
16. 02. 2023 10.11
+1
Res je naredil veliko delo. Pokazal kako naš izobraževalni sistem ne deluje predvsem. :)
mare m
16. 02. 2023 08.41
+22
preprečili so najhujše = prepričali so nepoučene. Nikoli, ama prav NIKOLI NE SMEŠ NAREDITI KAR TI REČE POLITIK ALI POLITIČNO NASTAVLJENA STROKA !! Kako za boga tega ne spregledate??
slayer2
16. 02. 2023 08.22
+13
V koleno,pa to!!!
sinaya
16. 02. 2023 08.21
+24
Za nami je ,in zdaj je kar je .Je pa ta covid histerija napravila veliko škode v veliki meri psihične in zaradi tega bi morali tisti odgovorni tudi odgovarjat.Ukrepi brez repa in glave maske gor maske dol sankcije za necepljene itd.ko se spomnim Avstrije glede teh ukrepov me mine ,tam so nekaj časa necepljeni lahko odšli samo v službo ,trgovino in domov bolano in to je hudo kršenje človekovih pravic ter svoboščine .Skratka vse vpletene bi bilo treba malo strest ,ki so sejali strah in grožnje med ljudmi .Cepivo ravno ni neka strašna zaščita,nas so tudi masirali z tem cepljenjem,ja delate z ranljivimi skupinami itd.se danes bi tej vodji agencije betico odprla kako je pametovala in se zgražala nad tistimi (ne)poslušnimi itd.Takrat in nikoli več ,upam,da ji je zdaj sonce možgane osvetlilo
zemljan10
16. 02. 2023 08.34
+14
Cepivo ni cepivo, ampak zmes nanočipov, ki nima z kovidom nobene veze.
mare m
16. 02. 2023 08.45
+12
Nič ni ''za nami''! Ves čas je ''med nami''. Virusi namreč. Vsi ti ''hudi virusi'' so pa umetno narejeni in namerno spuščeni med ljudi, ker ima farmacija in s strani farmacije še nato politika ogromne dobičke. Vi, ki pa verjamete v njihove dobre namere, jim pa pomagate, da nato vsi trpimo. Kdaj že se boste postavili na stran tistih, ki si upajo na glas povedati, da nas namenoma tiranizirajo in so za to mastno plačani medtem ko mi trpimo ?? !!
Čombe
16. 02. 2023 10.55
penicelin
16. 02. 2023 08.18
+24
cepiva so preprečila najhuje ker nateg mal okrog poglejte velika večina katera se je cepila ima težave zdravniki pa pravijo da ne vejo kaj je ampak ni od cepiva,mal si poglejte skandinavske države ki so bile 100%precepljene koliko procentov se je povečala smrtnost aja o tem ne boste pisali tok o cepivu in lažjih oblikah
mare m
16. 02. 2023 08.58
+11
Zdravniki že vedo ''kaj je'', vendar molčijo. Tudi jaz bi molčal za 25000 na mesec!! Ljudje, ne zaupajte politikom in zdravnikom !!
za resnico
16. 02. 2023 09.56
+4
bol so drzave precepljene vecje tezave imajo in obratno tam kjer niso tud tezav ni vsaj ne takih kot v precepljenih mislim ,da ni vecjega dokaza pa ce se tko prikrivajo in lazejo
Čombe
16. 02. 2023 10.58
-2
penicelin :) švedska: 1990 12 mrtvih na 1000, 2020 9 mrtvih na 1000 :) nimaš pojma ;)
Broj1 TNT
15. 02. 2023 21.57
+33
moja žena je delala v DSO in leto in pol ni in ni zbolela vse dokler se ni drugič cepila !cepila pa se je zato ker so jih 10 mesecev pred penzijo zagrozili da ne bo več mogla delati v DSO necepljena !in kako lažje cepljeni prebolevajo je tudi ena velika laž in žena je dokaz zato!!
mare m
16. 02. 2023 09.01
+7
Žal mi je. Gospa bi morala takoj na bolniško in to bolniško ''izkoriščati''. Žal to ni lepo, je pa v tem primeru nujno. In še: če lahko na tisoče ''južnih'' ima invalidsko, da potem kot Tarzani skačejo po igrišču za svojimi otroki, potem bi bilo izogibanje v namen svojega zdravja absolutno upravičeno.
za resnico
16. 02. 2023 09.58
+3
to si pa povedal drugo resnico pac juzni znajo in vedo kako treba podmazat tud sam takoj nastejem vsaj 10 takih nasi pa delajo na tabletih voltarenij+h nodolih do konca