Korona

Od danes na voljo nadgrajena različica aplikacije #OstaniZdrav

Ljubljana, 22. 01. 2021 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z današnjim dnem je začela delovati nadgrajena aplikacija #OstaniZdrav, ki jo je ministrstvo za javno upravo lansko poletje uvedlo kot enega od ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu, bo dosedanjo aplikacijo na mobilnih telefonih treba posodobiti, nova različica pa bo omogočala vrsto novih možnosti.

Na ministrstvu za javno upravo ob tem znova poudarjajo, da aplikacija sama po sebi ne ščiti nikogar – je zgolj tehnični pripomoček in eden od pripomočkov pri boju proti epidemiji.
Na ministrstvu za javno upravo ob tem znova poudarjajo, da aplikacija sama po sebi ne ščiti nikogar – je zgolj tehnični pripomoček in eden od pripomočkov pri boju proti epidemiji. FOTO: Bobo

Po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, ki se trenutno tudi sam zdravi zaradi covida-19, je aplikacija še kako koristna, čeprav se je tudi v njegovem primeru izkazalo, da sama po sebi okužbe ne preprečuje. Sicer pa nadgrajena verzija med drugim omogoča čezmejno izmenjavo ključev, vnos datuma začetka simptomov, za razliko od originalne, nemške različice pa so uvedli še vmesno, oranžno stopnjo za manjše tveganje. Marsikdo je bil namreč po Koritnikovih besedah zbegan, saj je zelena barva doslej označevala tudi to stanje.

Hkrati so aplikaciji dodali povezavo do vodiča v znakovnem jeziku za gluhe in naglušne ter omogočili pogostejše posodabljanje stanja, ki bo odslej potekalo šestkrat v 24 urah in ne več zgolj enkrat na dan kot doslej. Dodali so še povezavi do eUprave za pridobitev potrdila o karanteni ter do obrazca za pridobitev TAN-kode.

"Epidemiologi včasih pri pozitivnih PCR-testih ne zmorejo pravočasno poklicati in ponuditi kode, pri hitrih testih pa te možnosti sploh ni, zato jo je odslej mogoče dobiti tudi po bližnjici, ki nas pripelje na spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če je pozitiven test že v bazi nalezljivih bolezni, lahko uporabnik po vnosu podatkov pridobi kodo v SMS-sporočilu," je pojasnil državni sekretar Peter Geršak.

Čezmejna izmenjava ključev bo po njegovih besedah omogočila uporabo aplikacije tudi v tujini, ne da bi morali za to na svoj telefon naložiti tudi aplikacijo države, v kateri se nahajamo. Po novem je vzpostavljen strežnik na ravni Evropske unije, s pomočjo katerega bodo vse te aplikacije in zaledni sistemi nacionalnih aplikacij, ki imajo Googlov in Applov sistem, lahko izmenjevale podatke in tako izračunale stopnje tveganja.

Slovenija je po Geršakovih besedah trenutno v zadnji fazi vzpostavitve omenjene interoperabilnosti, zadeva testno že deluje, prav tako je že omogočen zaledni sistem, čakajo zgolj še rešeno vlogo na ravni Evropske unije, s katero bodo našo državo vključili v izmenjavo. Na ministrstvu pričakujejo, da bi se to lahko zgodilo v tednu do desetih dneh. Ko bodo uporabniki naložili novo aplikacijo, bodo sicer takoj opazili, da je beleženje izpostavljenosti že omogočeno čezmejno, a bo v tej rubriki za zdaj navedena le Slovenija, pozneje pa bodo dodali tudi druge članice EU, ki sodelujejo v izmenjavi podatkov.

Na ministrstvu za javno upravo ob tem znova poudarjajo, da aplikacija sama po sebi ne ščiti nikogar – je zgolj tehnični pripomoček in eden od pripomočkov pri boju proti epidemiji. Trenutno si jo je po njihovih podatkih naložilo nekaj manj kot 370.000 imetnikov pametnih mobilnih telefonov, kar je več kot četrtina aktivnega prebivalstva v Sloveniji. Ob tem opozarjajo, da vsi uporabniki, ki zbolijo za covidom-19, TAN-kode ne vnesejo v aplikacijo. Do tega prihaja bodisi zato, ker je ne prejmejo ali je ne znajo prevzeti, bodisi je zgolj nočejo vnesti in s tem o okužbi obvestiti druge.

Nadgrajena aplikacija je v Googlovi trgovini že na voljo, medtem ko naj bi bila za Applove telefone na voljo v naslednjih urah ali dneh, saj so tam postopki pregleda aplikacij nekoliko daljši, so pa ti po informacijah na ministrstvu obravnavani prednostno. Kdor ima to nastavljeno, se mu bo sedanja aplikacija posodobila samodejno, sicer pa bo potrebna običajna posodobitev – tako kot za vse druge aplikacije.

Na ministrstvu so še zanikali, da bi do umika odločitve o obvezno naloženi aplikaciji za prehajanje občinskih meja, ki jo je decembra odredilo ministrstvo za notranje zadeve, prišlo tudi zaradi zahtev enega ali drugega ponudnika mobilnih aplikacij. Notranje ministrstvo se je tako odločilo zato, ker odlok naj ne bi dosegel svojega namena, medtem ko ministrstvo za javno upravo za aplikacijo skrbi zgolj tehnično.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nutijan
22. 01. 2021 14.37
+1
zakaj bi si nalagal nekaj kar sploh ne dela in ni zanesljivo ...
mungus
22. 01. 2021 13.42
+3
Nas imajo pa res za neumne slovenclne. Hojsl naivno v pričakovanju da bomo zaradi nadgradnje te njegove aplikacije kar vsi to sprejeli on pa posebi službo za spremljanje gibanja kdo s kom kje kdaj kako in zakaj hojsl hojsl še kr bluziš si ja dal kaplarju nepreklicni odstop...haha
User1958074
22. 01. 2021 13.27
+6
Odgovorni bi morali dobiti aplikacijo #OstaniGlup.
ho?emVšolo
22. 01. 2021 13.12
+0
Tepčki se bojijo cepiva, ne pa aplikacije za popolni nadzor.
SDS_je_poden
22. 01. 2021 13.11
+4
A si je Jajo že namestil to nadgradnjo? Kje na njegovi gladki glavici je priključek za update?
ho?emVšolo
22. 01. 2021 13.11
+1
če je stvar dobro narejena, je večna
mackon08
22. 01. 2021 13.08
+10
Super da je prišla nadgradnja, aja samo je nimam in je ne bom imel nameščene nikoli. Me zanima kateri butl bo hodil naokrog z potrjeno okužbo in vklopljeno aplikacijo, moraš res biti plitek da to narediš.
batom@pinkponk.com
22. 01. 2021 13.09
+4
se vidi kolk dalec so razmislal nasi veleumi vladni :)))))
User1538643
22. 01. 2021 12.57
+1
"Po novem je vzpostavljen strežnik na ravni Evropske unije,...", "Slovenija je po Geršakovih besedah trenutno v zadnji fazi vzpostavitve omenjene interoperabilnosti, zadeva testno že deluje, prav tako je že omogočen zaledni sistem, čakajo zgolj še rešeno vlogo na ravni Evropske unije, s katero bodo našo državo priklopili v izmenjavo." - Kaj se zgodi, ko se, v končni fazi sklene strežniška zvezdna povezava na svetovni ravni?
MasteRbee
22. 01. 2021 12.56
-3
Smisel bi bil samo, da je obvezna in NIJZ vnese kužnost v aplikacijo.
mackon08
22. 01. 2021 13.08
+5
misterbin
22. 01. 2021 12.55
+3
Po ne potrebnem tja vržini tisoče €
komarec
22. 01. 2021 12.46
+3
Na koncu bomo ugotovili, da so bili ukrepi zaman in da je imel Marko Potrč še kako prav, čaka nas prekuženost, kar je tudi logična edina rešitev.
Woltan
22. 01. 2021 12.44
+5
Hitro prenesimo,da bomo zdravi še naprej🤣