Znanost in tehnologija

Od spletnega zbirališča za študente do treh milijard uporabnikov

Palo Alto, 04. 02. 2024 07.44 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Facebook, eno najstarejših in največje med družbenimi omrežji, obeležuje 20 let delovanja. Ustanovljen je bil 4. februarja 2004, v dveh desetletjih pa se je iz preprostega spletnega zbirališča za študente razvil v tehnološkega giganta z ogromnim vplivom na številne vidike družabnega življenja v 21. stoletju. V Sloveniji je Facebook v začetku leta 2023 uporabljalo nekaj več kot 937.000 ljudi.

Facebook ima več kot tri milijarde uporabnikov
Facebook ima več kot tri milijarde uporabnikov FOTO: Shutterstock

Spletno mesto, ki ga je takrat 19-letni Mark Zuckerberg s tremi prijatelji leta 2004 zagnal pod imenom thefacebook.com, je bilo sprva namenjeno le študentom, kmalu zatem pa se je preimenovalo v Facebook in odprlo za splošno javnost.

Facebook je vse od svoje ustanovitve nenehno rastel – pred 10 leti je imel približno 1,23 milijarde mesečno aktivnih uporabnikov, v lanskem letu pa je njihovo število preseglo tri milijarde.

"Ko je Facebook začel delovati, je bil revolucionaren. Težko je preceniti vpliv, ki ga je imel na oblikovanje vsega, od pop kulture do politike in našega vedenja na spletu," je za AFP ocenila analitičarka družbe Insider Intelligence Jasmine Enberg.

Izpostavila je več funkcij in trendov, ki jih je uvedel ali razvil Facebook, danes pa jih je moč opaziti pri večini socialnih omrežij in na drugih spletnih mestih. Med njimi so denimo ciljno usmerjeni oglasi, uporaba algoritmov in služenje z zbiranjem podatkov o uporabnikih.

 Velikan spletnega oglaševanja

Facebook je postal znan tudi po tem, da je uspešne inovacije kopiral od svojih rivalov ali pa jih je preprosto kupil. Primer takšne prakse sta denimo omrežji Instagram in Whatsapp, ki sta danes del Facebookove družine Meta.

Skupaj z Googlom je Facebook postal velikan spletnega oglaševanja. Zuckerberg, ki še vedno vodi podjetje, je najprej veliko vložil v pridobivanje uporabnikov, nato pa je začel uporabljati različne metode za ustvarjanje ogromnih zaslužkov, običajno s ciljno usmerjenimi oglasi.

Mark Zuckerberg je omrežje zagnal s tremi prijatelji.
Mark Zuckerberg je omrežje zagnal s tremi prijatelji. FOTO: AP

"Facebook je nepogrešljiv del digitalne spletne krajine, predvsem za milenijce ter rojene v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. Zahvaljujoč njegovemu dosegu, se mu oglaševalci ne morejo upreti," je še menila analitičarka Enbergova.

V letu 2022, ki je bilo sicer za podjetje relativno slabo, je Facebookov zaslužek presegel 23 milijard ameriških dolarjev, navaja AFP.

Podjetje se je zaradi svojega poslovnega modela pogosto znašlo tudi v težavah. Zuckerberg se je moral večkrat zagovarjati pred sodišči in ameriškim kongresom, v zadnjih letih pa so deževale tožbe in finančne kazni, med drugim zaradi zlorab osebnih podatkov in kršenja zasebnosti.

Facebook je bil obtožen vplivanja na izid predsedniških volitev v ZDA leta 2016, čemur je sledil škandal, povezan z nezakonitim zbiranjem osebnih podatkov in podjetjem Cambridge Analytica, ki je prišel na dan leta 2018. Odmevno je bilo tudi Zuckerbergovo zaslišanje pred kongresom leta 2021.

V Sloveniji na Facebooku več kot 937.000 ljudi

Kljub vsem škandalom in kontroverznim praksam je Facebook še naprej rastel. Nenehna širitev mu je omogočila naložbe v inovacije, vključno z umetno inteligenco in navidezno resničnostjo. Facebookovo matično podjetje se je konec leta 2021 tudi preimenovalo v Meta, zlasti zaradi Zuckerbergove vizije o vseprisotnem povezanem virtualnem svetu, t. i. metaverzumu.

Facebook sicer za zdaj ostaja klasično družabno omrežje, ki še vedno vsako leto zasede prvo mesto po številu redno aktivnih uporabnikov. Indija je trenutno po številu uporabnikov s 340 milijoni na prvem mestu, več kot 100 milijonov jih imajo tudi ZDA, Brazilija in Indonezija. V Sloveniji je Facebook v začetku leta 2023 po podatkih portala datareportal uporabljalo nekaj več kot 937.000 ljudi.

Več kot polovica uporabnikov po svetu ob tem še vedno spada v starostno skupino od 18 do 34 let – kljub vse bolj uveljavljenemu prepričanju, da je Facebook omrežje za starejše, medtem ko mlajše generacije raje uporabljajo druge platforme, kot so Snapchat, Instagram in TikTok.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veneti
07. 02. 2024 15.20
Ja samo ukrasti moraš dobro idejo in si na konju
Sickk 2
04. 02. 2024 20.22
+2
3 miljarde ljudi brez zivljenja...
kavalirko
04. 02. 2024 09.42
+2
Včasih grem gor malo pogledat o čem vse ljudje pišejo za tiste j... všečke. Kr slabo mi postane, ko vidim njihove objave in kopirane citate pod njimi. Res smo nizko zabredli kot družba. Lep primer je en portal za poliglote, ki ga vsake toliko časa obiščem, da malo poklepetam z ljudmi, poligloti s celega sveta. Če nimaš fejsbook ali whatsapp profila, ljudje dejansko menijo, da se pretvarjaš, da si nekdo drug, in da v resnici sploh ne obstajaš. Na nek način ti dejansko zamerijo in te imajo za manjvrednega. Kot, da si nekaj manj od njih. Ko jim pa to rečeš, te pa skenslajo, ali pa branijo fejsbook na vse možne načine, ker nočejo priznati tako sebi kot drugim, da se motijo.
MuškaKokoš
05. 02. 2024 10.00
Jaz ga uporabljam zgolj za smešnice,pa mal dobro jutro voščim,je pa itak vse skup brez veze,reklame se vrstijo v nezavest ,folk vsak sprehod fotka ,hrano,pse itd,pa še psom ni podobno vse skup ko ti jih prikazujejo ,skratka folk se dolgočasi v nezavest
Na pol ovca
04. 02. 2024 09.16
lool, a tisti del kjer Cia položi šape na ta izum in ga promovira ste pozabili, seveda ste svojih bratov se ne razkriva
March
04. 02. 2024 08.45
+8
Odvisnost, ki je poneumila milijone ljudi, spremenila družbo in rodila novo vrsto egocentrizma.
Celjan78
04. 02. 2024 08.05
+9
Facebook je leglo nepismenih

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.