Znanost in tehnologija

Ustavite razvoj, dokler je še čas

New York, 30. 03. 2023 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Kranjc, STA
Komentarji
88

Napredna umetna inteligenca bi morala biti načrtovana in upravljana s primerno skrbnostjo, pišejo v odprtem pismu z najuglednejšimi podpisniki iz svetovne akademske in tehnološke sfere. "Na žalost takšnega načrtovanja in upravljanja ni, laboratoriji za umetno inteligenco pa so v zadnjih mesecih ujeti v neobvladljivi tekmi za razvoj in uvajanje vedno močnejših digitalnih umov, ki jih nihče – niti njihovi ustvarjalci – ne more razumeti, napovedovati ali zanesljivo nadzorovati," dodajajo.

Musk je bil začetni vlagatelj v OpenAI, več let je bil tudi član upravnega odbora, njegovo avtomobilsko podjetje Tesla pa med drugim razvija sisteme umetne inteligence, ki pomagajo poganjati tehnologijo vozil brez voznika.
Musk je bil začetni vlagatelj v OpenAI, več let je bil tudi član upravnega odbora, njegovo avtomobilsko podjetje Tesla pa med drugim razvija sisteme umetne inteligence, ki pomagajo poganjati tehnologijo vozil brez voznika. FOTO: AP

Več kot 1300 podpisnikov, med njimi Elon Musk, Steve Wozniak, Tristan Harris iz Centra za humanitarno tehnologijo ter snovalec odprtega pisma in verjetno največja entiteta pri raziskovanju umetne inteligence Max Tegmark iz MIT, je podpisalo odprto pismo, ki so ga objavili ta teden in v katerem pozivajo "vse laboratorije za umetno inteligenco, naj takoj za vsaj pol leta ustavijo razvoj sistemov umetne inteligence, močnejših od GPT-4". 

Pismo je objavil inštitut Future of Life, v prevodu Prihodnost življenja, pri katerem Elon Musk sodeluje kot zunanji svetovalec. Napisali so ga v odgovor na začetek delovanja najnovejše različice programa GPT-4 podjetja OpenAI, ki ga podpira Microsoft. Podjetje pravi, da je najnovejša različica veliko zmogljivejša od prejšnje, ki je bila uporabljena za klepet. Zdaj je s pomočjo umetne inteligence sposobna ustvariti besedila na podlagi najkrajših pozivov.

Odprto pismo je polno zelo jasnih in močnih sporočil, kot je: "Sodobni sistemi umetne inteligence postajajo človeku konkurenčni pri splošnih nalogah in moramo se vprašati: Ali naj dovolimo strojem, da naše informacijske kanale zasujejo s propagando in neresnico? Ali naj avtomatiziramo vsa delovna mesta, tudi tista, ki nas izpolnjujejo? Ali naj razvijemo nečloveške ume, ki nas bodo sčasoma prekašali in zamenjali? Ali naj tvegamo izgubo nadzora nad našo civilizacijo? Takšne odločitve ne smejo biti prepuščene neizvoljenim tehnološkim vodjem. Močne sisteme umetne inteligence bi morali razvijati šele, ko smo prepričani, da bodo njihovi učinki pozitivni in tveganja obvladljiva."

Umetna inteligenca
Umetna inteligenca FOTO: Shutterstock

Med podpisniki najdemo tudi Microsoftove inženirje, torej zaposlene v podjetju, ki je razvoj ChatGPT omogočilo z več kot 10 milijardami evrov finančnih sredstev. Hkrati pa na seznamu zaman iščemo prav člane OpenAI. Sam Altman, direktor najbolj "vročega" podjetja ta hip, se je dan po objavi pisma oglasil in dejal, da še niso začeli razvijati nove, še naprednejše stopnje GPT-5 ter varnost umetne inteligence opravljajo prednostno, to pa podkrepil tudi s trditvijo, da so zadnjih šest mesecev pred izidom GPT-4 posvetili varnostnim raziskavam. 

"V nekem smislu je to prazno pridiganje," je povedal za Wall Street Journal. "Mislim, da smo o teh vprašanjih govorili najglasneje, z največjo intenzivnostjo, najdlje." Zanimivo pa so ob uradni predstavitvi modela GPT-4 v podjetju OpenAI tudi sami priznali, da delovanja lastne tehnologije ne razumejo povsem dobro. 

Odprto pismo sicer navaja njegov zapis na blogu, da bi bilo na neki točki morda pomembno pridobiti neodvisen pregled, preden začnemo usposabljati prihodnje sisteme. "Strinjamo se. Ta trenutek je zdaj," je ob tem poudaril kanadski pionir umetne inteligence Yoshua Bengio, ki opozarja, da družba ni pripravljena na to zmogljivo orodje in njegove morebitne zlorabe. "Upočasnimo. Poskrbimo, da bomo razvili boljše varovalke," je dejal in pozval k temeljiti mednarodni razpravi o umetni inteligenci in njenih posledicah, kot je po njegovih besedah svet storil v zvezi z jedrsko energijo in jedrskim orožjem.

"Zato pozivamo vse laboratorije za umetno inteligenco, da nemudoma vsaj za šest mesecev prekinejo usposabljanje sistemov umetne inteligence, ki so zmogljivejši od GPT-4," so še zapisali v pismu. Vlade so pozvali, naj uvedejo moratorij, če se podjetja s tem ne bodo strinjala. Teh šest mesecev bi po mnenju avtorjev pisma morali izkoristiti za razvoj varnostnih protokolov, sistemov upravljanja umetne inteligence in preusmeritev raziskav v zagotavljanje natančnejših, varnejših, zaupanja vrednih in zvestih sistemov umetne inteligence.

Snovalci odprtega pisma pa so zaključili v pozitivnem duhu: "Človeštvo bi lahko vstopilo v lepo prihodnost. Kar smo uspeli ustvariti do sedaj, torej zmogljive sisteme umetne inteligence, je 'poletje umetne inteligence', v katerem še lahko žanjemo nagrade, razvijamo te sisteme v očitno korist vseh in dajemo družbi priložnost, da se prilagodi. Hkrati pa moramo razumeti, da je družba ustavila nekatere druge tehnologije s potencialno katastrofalnimi učinki. To lahko storimo tudi z umetno inteligenco. Uživajmo v dolgem poletju, ne hitimo nepripravljeni v jesen."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ACC0
02. 04. 2023 19.02
+1
Vprašanje koliko komentarjev napiše AI
mijavci
31. 03. 2023 13.53
+1
Težka bo to zaustavit, čez tri leta mi ne bomo več vedeli kaj je naravno in kaj umetno, in to čisto pri vseh stvareh. Pri peti generaciji GPT bodo vključena tudi človeška čustva, mene pa močno zanima kdo je tisti ki je 30let nazaj že vedel za tisto kar se danes dogaja, ali je to človek ali je nekdo izven naših planetov.
zemljan10
31. 03. 2023 11.26
-1
Kolikor sem zasledil v tujih medijih, so Japonci naredili robota, ki je pobil 27 znanstvenikov.
Niknames
30. 03. 2023 18.14
+5
Nevarna igra, glede na to, da človek še lastnega uma ne zmore kontrolirati. Dokler človek ne razvije sebe v dobro celega človeštva, bo brezglavo tekmovanje v razvoju UI samo še dodatna grožnja v mozaiku nerazumevanja.
avgust.
30. 03. 2023 15.49
+4
So se mediji malo zamislili, ko so ugotovili, da lahko umetna inteligenca sama piše novice in članke o kateri koli temi. To je bilo pred kratkim objavljeno.
ipissimus
30. 03. 2023 15.39
-2
Umetna inteligenca ni nič drugega kot program ki ga ustvarjajo ljudje z svojim znanjem.Kakor boš naučil AI toliko bo pametna in nič več in vse je odvisno od strokovnjakov kako daleč si bojo upali nadgrajevati njen IQ.Poznam ta program ChatbotGPT ker smo že nekaj probavali za foro samo to moraš biti po domače programer da sploh kaj ustvariš v tem programu drugače nima smisla če se ne spoznaš na ukazne vrstice.
ipissimus
30. 03. 2023 15.47
+3
To praktično ni zares umetna inteligenca ampak človeška inteligenca preseljena v računalnik.Problem bo nastal takrat ko bo ta umetna inteligenca sama začela razmišljati po svoje in ne tako kot jo je človek naučil trenutno.
antirepresija
30. 03. 2023 14.19
+1
Preberite si research paper: Sparks of Artificial General Intelligence. To je samo zacetek. Razvoj napreduje z eksponentno hitrostjo. Nisem pricakval, da bo clovek tako zelo napredoval na podrocju AI-ja v tako kratkem casu, to je strasljivo. Preberite si ta research, to ni samo stochastic parrot, dejansko logicno resuje nekatere probleme, ki jih ni nikjer online, torej probleme/naloge, ki so si jih raziskovalci sproti zmisljevali. To se je zdelo se do pred kratkim nemogoce. Morate vedeti, da je GPT mocno filtrirana verzija, da ne zgleda nesramen, zaveden, buden. Vsi, ki vas zanima kako dalec smo, si poglejte na tube-u to zadevo: "lamda sentient" 34 minut traja intervju med Googlovim inzinerjem in njihovim LLM. Pa potem povejte, ce se vam zdi to scary ali ne?
losser
30. 03. 2023 14.05
+6
Vse skupaj je že malo čudno ja. Kar se še je 5 let nazaj zdelo ZF je danes že povsem sprejemljivo.
Tone 12345
30. 03. 2023 13.21
Skadi
30. 03. 2023 13.20
+7
Ko vam bo robotek prišel polagat ploščice in se še pritožiti ne boste smeli, takrat bo že malo pozno.
Bananistanec
30. 03. 2023 12.27
+12
Ker je UI naredil človek, bo večinoma namenjena manipuliranju, kontroli posameznika in bolj malo pomagalo človeštvu. Ko pa bo ta inteligenca resnično inteligentna se zna zgoditi Terminator
asdfghjklč
30. 03. 2023 12.14
-10
Scenarij terminatorja je še stoletja stran ...
antirepresija
30. 03. 2023 13.59
+4
flisd
30. 03. 2023 12.06
-6
Ima kar prav. Tukaj je treba narediti zelo strog korak proti temu. Isto kot se je naredilo pri kloniranju.
Ve?ni optimist
30. 03. 2023 12.03
-5
O petkovem velikem shodu proti diktatorju PV, .... pa ne duha in ne sluha, ..... malo promocije za čim večji shod, .... konec koncev gre za upokojence, da se jim zvišajo pokojnine, ..... nevladnikom pa neki rez treba naredit, ..... samo v teh dneh so ponovno dobili 10,7 mio Everčkov, .... a vas to ne moti, ............
flisd
30. 03. 2023 12.07
+6
VoxP
30. 03. 2023 11.57
+1
no no se še kdo mogoče spomni film Terminator? sam vprašanje je postalo ali bo na koncu človek sposoben nadzirati kar razvija???? glede na marsikatero izumitev ni ravno svetla prihodnost. človek se že kar nekaj časa lahkotno in lagodno prepušča pametnemu telefonu.
big brother
30. 03. 2023 11.47
+1
Bo Yellowstone bruhnu pa bo mir. Pa ne bo nobenih tekmovalcev več v škod zemlji. Naravo lahko uničuješ, ne moreš je uničit ker bo ona tebe. Komej čakam
big brother
30. 03. 2023 11.46
+2
1muvwndr
30. 03. 2023 11.37
+5
Raje umetna inteligenca kot človeška neumnost.
somebody355
30. 03. 2023 11.42
+9
Človeška neumnost je naredila umetno inteligenco tako da misliš, da bo ta kaj drugačna?
big brother
30. 03. 2023 11.46
+5
NeMoresVerjet
30. 03. 2023 11.22
+10
Dokler ljudje legalno hodijo v cerkve in se klanjajo pravljicam, dokler v imenu teh pravljic zalijo, napadajo in ubijajo druge, naj se AI razvija. Bomo imeli ateisti vsaj "boga", ki bo znal na kaksno vprasanje odgovoriti z dejansko resitvijo.
medusa
30. 03. 2023 11.31
+0
bu?e24 1
30. 03. 2023 11.41
+0
Ateist ni nič bolj osvetljen kot vernik isto verjeme na besedo
Grega2455
30. 03. 2023 11.12
+23
Ustavite razvoj ker še ni v naših rokah iščemo način kako da prevzamemo openAI Company sporoča Elon Musk, Steve Wozniak, Tristan Harris in ostali veljaki. Berite med vrsticami samo denar je v igri in zadeva je postala popularna čez noč in bo prinašala veliko denarja.
Damir Secki
30. 03. 2023 11.15
-1
sej meni je to malo smesnol... po drugi strani, pa so tuudi ostali, ki delajo na stable diffusion podpisali... tako da ti da malo bolj mislit
Xyh
30. 03. 2023 14.06
+7
Točno to je tudi meni po glavi hodilo. Briga njih, da se tole za pol leta zaustavi. Glavna težava tu je, da niso oni prvi pri tem.