Znanost in tehnologija

Ogromen kip rimskega cesarja spet 'združen' z davno izgubljenim prstom

Rim / Pariz, 01. 05. 2021 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
8

Bronasti prst, ki so ga našli v pariškem Louvru, nedvomno pripada kipu Konstantina Velikega, katerega dele hranijo rimski Kapitolski muzeji. Dolgo pogrešani 38-centimetrski kazalec so nedavno znova namestili na cesarjevo levo roko. A kako je sploh možno, da se tako velik artefakt izgubi?

Fragmenti ogromnega bronastega kipa rimskega cesarja Konstantina Velikega, ki jih hranijo v Kapitolskih muzejih v Rimu. Manjkajoči kazalec so strokovnjaki že 'namestili' na roko.
Fragmenti ogromnega bronastega kipa rimskega cesarja Konstantina Velikega, ki jih hranijo v Kapitolskih muzejih v Rimu. Manjkajoči kazalec so strokovnjaki že 'namestili' na roko. FOTO: Dreamstime

Ogromen bronasti kip rimskega cesarja Konstantina Velikega je od nedavnega za odtenek (po)polnejši. Med dele, ki jih hranijo v rimskem muzeju, spada tudi leva roka z delno polomljenimi tremi prsti, ki pa jo je strokovnjakom zdaj uspelo (vsaj nekoliko) 'popraviti'. Po več kot 500 letih so namreč našli dolgo pogrešani kazalec in ga tudi uspešno namestili na skulpturo.

Med fragmenti kipa, ki so na ogled v rimskih Kapitolskih muzejih, so masivna glava, leva podlaket in krogla. Roki manjka tudi del dlani, ki je držala kroglo, večji del sredinca ter zadnji členek prstanca.

Bronasti kazalec, dolg 38 centimetrov, ki so ga leta 2018 našli v pariškem Louvru, so v sredo znova združili z roko, ki je sicer na ogled v Kapitolskih muzejih.

Prst se je po besedah direktorja muzejev Claudia Parisija Presicce popolnoma prilegal roki. Kot je dejal za italijanski časnik Il Messaggero, so ga na roko namestili "z uporabo neinvazivnega, reverzibilnega in nevidnega sistema".

A kako se je tako velik artefakt sploh lahko izgubil?

Strokovnjaki domnevajo, da je kazalec odpadel leta 1584, ko so kroglo ločili od roke in jo postavili na vrh miljnega kamna, ki je označeval prvo miljo Apijeve ceste, najzgodnejše in najpomembnejše poti rimskega imperija. Kje je bil manjkajoči prst v letih, preden ga je našel Campana, ni znano. So ga pa pred kratkim v embalaži, odporni na udarce, le pripeljali nazaj v italijansko prestolnico.

Muzej v Parizu je prst pomotoma popisal in kategoriziral kot prst na nogi, poroča The Guardian, in tako je ostalo, vse dokler ni izjemno natančna raziskovalka Aurélia Azéma ugotovila, da gre pravzaprav za dolgo izgubljeno okončino 12-metrskega kipa rimskega cesarja. Starodavna relikvija se je skrivala v zbirki, ki jo je Louvre leta 1863 pridobil od italijanskega bankirja in zbiratelja umetnin Giampietra Campane. Campani, ki je umrl leta 1880, je v letih zbiranja sicer uspelo sestaviti, združiti in urediti eno največjih zbirk rimskih in grških starin. V 19. stoletju je veljala celo za eno najpopolnejših in bogatejših.

Leta 1913 je pariški muzej prst v evidencah navedel kot 'rimski prst na nogi' in šele pred dobrima dvema letoma so najdbo prekategorizirali. Azéma, doktorska študentka, je del kipa, ki je dolgo veljal za izgubljenega, odkrila med raziskovanjem starodavnih tehnik varjenja velikih bronastih kipov. Ugotovila je, da bi odlomljeni prst ustrezal kipu, visokemu približno 12 metrov. To pa je vodilo do teorije, da je to morda Konstantinov pogrešani kazalec.

Muzejski arheolog Nicolas Melard je najprej s 3D-tehniko izdelal repliko prsta, ki sta jo kustosinji Françoise Gaultier in Sophie Descamps junija 2018 odnesli v Rim. Izkazalo se je, da se kopija popolnoma prilega.

"To je dober način, da obeležimo vnovično odprtje muzejev," je ob nedavni popolnitvi kipa dejala županja Rima Virginia Raggia. Muzeji v italijanski prestolnici so v ponedeljek po odpravi koronavirusnih omejitev namreč znova odprli svoja vrata.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bebo3
01. 05. 2021 20.04
Zvezda3000
01. 05. 2021 19.45
+1
Trije clanki. Picassov portret, Nigerije beninske umetnine in ta prst. Se vam ne zdi čudno da se vse vrača nazaj? Kje so to odkrili, kdo je skrival? Elita. Elita je poražena. Vse se bo vrnilo. Samo članki so zaviti v celofan, olepsani in zdaj se delajo kot da je to dobra volja in se vrača. U bistvu so VSE te umetnine našli v tunelih.. Vec informacij pa sami povežite...
Voyager3000
01. 05. 2021 18.57
+4
Skozi osvajanja so eni drugemu kradli kot srake vse kar se je le dalo Tako je kip pristal v Franciji. Je pa res čudno, da line ločimo prst na nogi od kazalca.
Bogdan Kranjc
01. 05. 2021 18.35
-2
Dobro daso blokirali mazače sedaj žanjejo kar so sadili tudi to je levi populizem.
MucaNeGrize
02. 05. 2021 08.59
mazače...in levi populizem ??? Ko sem prebral , kolikšna je dolžina prsta sem takoj pomislil na pacienta twita in njegovo kliko
Eurojackpot
01. 05. 2021 17.45
-2
Se je ludožerc jezil na svoje otroke: Tle en prstek, tam en prstek, potem pa kosila doma ne jeste.
bohinj je zakon
01. 05. 2021 16.43
+4
Ko se otroci zaigrajo........se rado kaj zgubi.
_endrug
01. 05. 2021 17.14
+2