Znanost in tehnologija

Omrežje 5G in kibernetske grožnje

Ljubljana, 09. 01. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kristjan Kos
Komentarji
3

Peto generacijo mobilnega omrežja (5G) smo še pred enim letom povezovali z Južno Korejo, Japonsko, Kitajsko itn., danes pa je na nek način omrežje prisotno že tudi v Sloveniji. Kot primer lahko izpostavimo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Planici.

 Trenutni podatki kažejo, da bo ob vpeljavi 5G omrežja promet kar 1000-krat večji, kot je trenutno.
Trenutni podatki kažejo, da bo ob vpeljavi 5G omrežja promet kar 1000-krat večji, kot je trenutno. FOTO: AP

Dogodek je zaradi bolezni covid-19 potekal brez gledalcev, možen je bil samo virtualni ogled. Ker je to pomenilo veliko obremenitev omrežja, so organizatorji videli rešitev v tem, da so pri prenosu uporabili določene segmente omrežja 5G in publiki širom sveta omogočili virtualni ogled. 5G omrežje je torej do določene mere že prisotno v naši družbi, vseeno pa je to "novo omrežje" precej neraziskano področje, zato se na tem mestu postavlja vprašanje, kaj "novo omrežje 5G" sploh je, kakšne so njegove priložnosti in kakšne kibernetske grožnje prinaša.

Dr. Muriel Medard, profesorica na MIT, je na spletnem pogovoru, ki ga je v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji organiziral inštitut za digitalizacijo IPM Digital, navedla dve definiciji omrežja 5G. Formalna definicija pravi, da je 5G nova generacija mobilnega omrežja, ki nasleduje prejšnje generacije (4G, 3G itn.). Neformalna definicija omrežja 5G pa pravi, da je to ultra zanesljivo omrežje, ki bo omogočilo povezovanje med napravami z majhno zakasnitvijo. Za lažje razumevanje omrežja 5G je ključno, da razumemo njegove lastnosti, saj iz tega izhajajo tudi varnostne grožnje in priložnosti. Te lastnosti so hiter prenos podatkov, majhna zakasnitev med končnima točkama in povezovanje med napravami.

Z vpeljavo omrežja 4G se je poraba mobilnih podatkov vsako leto povečala, zato bo moralo omrežje 5G prenesti veliko večji promet. Trenutni podatki kažejo, da bo ob vpeljavi omrežja 5G promet kar 1000-krat večji, kot je trenutno. Večji promet pa pomeni tudi večjo količino prenosa podatkov, saj hitrosti prenosa podatkov znaša kar 20 Gb/s. Za izgraditev omrežja s tako hitrim prenosom podatkov pa bo potrebno povečanje radijskega dela omrežja, kar se da najlažje doseči z uporabo višjih frekvenc.

Kristjan Kos
Kristjan Kos FOTO: Homopolitikus

Ena iz med temeljnih prednosti oz. novosti omrežja 5G v primerjavi z ostalimi mobilnimi omrežji je izjemno majhna zakasnitev, ki bi naj znašala manj kot eno milisekundo. Izjemno majhna zakasnitev med končnima točkama bo v povezavi z izjemno hitrim prenosom podatkov omogočala storitve v realnem času. Izjemno majhna zakasnitev je ključna, da se denimo vzpostavijo samovozeča vozila in zdravstvene storitve na daljavo. Za zmanjšanje zakasnitve pod eno milisekundo je ključen sistem z visoko razpoložljivostjo in zanesljivostjo. Tako bodo potrebni hitra strojna oprema, dobri radijski vmesniki, hitra hrbtenica in dobre povezave v ozadju, ki so sestavljene iz optičnih povezav. Za zmanjšanje zakasnitve bo potreben krajši časovni interval na radijskem vmesniku, kar se bo doseglo preko povečanja pasovne širine. Za povečanje pasovne širine pa je pomembno povišanje frekvenčnih pasov.

Pri vzpostavitvi "pametnih" mest ter "pametnih" gospodinjstev bo ključna povezljivost med napravami (naprava, opremljena s senzorjem, preda informacijo drugi napravi itn.), zato bo prišlo do znatnega povečanja števila naprav, ki bodo priključena na omrežje. Omrežje bo to precej obremenilo, zato bo potrebna izjemno dobra pokritost. Tako bo treba namestiti veliko baznih postaj, ki bodo oddajale signal, prav tako bo potrebna mreža podatkovnih centrov, ki bo v povezavi z mrežnim oblakom poskrbela za zbiranje in analizo informacij ter nadzor.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Zaradi zgoraj omenjenih lastnosti se družbi obetajo številne priložnosti v okviru digitalizacije oz. digitalne transformacije družbe. Povezovanje med napravami bo omogočilo, da bo avtomobil, ko bo na primer posameznik prišel iz službe, sam komuniciral z garažnimi vrati, da se bodo odprla ob prihodu domov, prav tako se bo prižgala klima na ustrezno temperaturo, odklenila se bodo vhodna vrata in prižgala se bo mikrovalovna pečica (vse te naprave bodo komunicirale direktno, brez vmesnega posredovanja ljudi).

Zmanjšana zakasnitev ob izboljšavi satelitov bo omogočala direktno povezavo z vozili (možnost samovozečih vozil). Majhna zakasnitev in hiter prenos bosta omogočila tudi zdravniške storitve na daljavo, pametno kmetijstvo itn. Izboljšana bo uporabniška izkušnja, saj med prehodi z brezžične povezave (WiFi) na omrežno povezavo (LTE) ne bo več prekinitev, saj bodo v omrežju 5G naprave ves čas povezane, pretok informacij oz. podatkov pa bo potekal ves čas.

Kibernetska varnost je večno vprašanje pru uvajanju tehnologije 5G.
Kibernetska varnost je večno vprašanje pru uvajanju tehnologije 5G. FOTO: AP

Lastnosti omrežja 5G poleg priložnosti prinašajo tudi določene kibernetske grožnje. Agencija za kibernetsko varnost Evropske unije (ENISA) v osnovi prepoznava dve vrsti ogroženosti oz. ranljivosti: ranljivosti, vezane na strojni in programsko opremo in ogroženost, vezano na vzpostavitelje omrežja 5G.

Kot vsa ostala digitalna infrastruktura je tudi 5G omrežje sestavljeno iz strojne in programske opreme. Podobne ranljivosti so se pojavljale tudi v preteklih generacijah mobilnega omrežja, vendar bo pri omrežju 5G ta razlika, da bo celotna družba zaradi širokega spektra uporabe bistveno bolj odvisna od tega omrežja. Ranljivosti, ki spadajo pod okvir strojne in programske opreme, so: pomanjkanje kadra, ki je usposobljen za varovanje in vzdrževanje omrežja 5G; pomanjkanje prakse pri upravljanju tveganj; pomanjkanje prakse pri ustreznih varnostnih kontrolah; in slaba razvitost varnostnih standardov (saj je omrežje 5G novo področje).

V osnovi obstajajo štirje vzpostavitelji omrežja 5G, ti so: Huawei, Sony Ericsson, ZTE in Nokia. Vzpostavitelji bodo imeli izjemno moč, saj bodo omrežje upravljali. Omrežje 5G ima potencial, da deluje na različnih področjih družbe, s čimer bodo imeli vzpostavitelji moč ne samo upravljati omrežje, ampak upravljati tudi določene segmente družbe. Poseben problem bo nastal, ko bo določen vzpostavitelj vzpostavljal omrežje v državi, ki ima drugačne zakone oz. pravila kot država, od koder vzpostavitelj prihaja, tako zna priti do nesoglasja med državama. V kontekstu vzpostaviteljev omrežja 5G je posebej treba izpostaviti monopol posameznega vzpostavitelja, kar daje posameznemu vzpostavitelju veliko moč.

Na prej omenjeni debati se je govorilo tudi o veliki količini podatkov, ki se nahajajo v oblaku (eng. cloud). V povezavi z vzpostavitelji je to še posebej nevarno, saj bo morebiten uspešen hekerski napad na vzpostavitelja pomenil porušenje celotnega sistema posamezne države, kjer je specifičen vzpostavitelj omrežje 5G vzpostavljal.

Dr. Medard je okroglo mizo zaključila z zelo zanimivo mislijo: vsak posameznik kot tudi celotna družba si bo moral zastaviti vprašanje, kaj si sploh želimo od nove generacije omrežja. Osebno to misel razumem predvsem v smislu, da so lastnosti omrežja 5G znane, na nas pa je, kako bomo te lastnosti izkoristili v prid družbi.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
10. 01. 2021 15.37
-2
5 G s svojimi valovi uničuje človeško telo in slabi imunski sistem. Eno izmed najbolj zaznavnih negativnih posledic je kravavenje iz nosa. Za ostale pa ne boste zvedeli.
proofreader
09. 01. 2021 09.51
+3
Američani napadajo Huawei kot da Snowden ne bi objavil podrobnosti o napadih ZDA po svetu in mnogih luknjah v ameriški programski opremi in napravah, ki jih je uporabljala NSA.
ni_mi_vse_eno
11. 01. 2021 20.02
+0
to je res. Gre se za prevlado. Tisti, ki bo zmagal komunikacijsko vojno, bo zmagovalec 22. stoletja. Osebno imam raje ZDA, kot Kitajsko, ker je demokracija kljub temu, da je slaba - najboljša. (=democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried). Živela svoboda.