Znanost in tehnologija

Osamljeni George pomaga razvozlavati skrivnosti dolgega življenja

Quito, 08. 12. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
17

Zadnji predstavnik galapaških orjaških želv – Osamljeni George, čeprav je poginil že leta 2012, še zmeraj 'pomaga' znanstvenikom odkrivati 'skrivnosti zdravja in večne mladosti'. Želve velikanke so sicer znane po dolgoživosti, pri njih pa so znanstveniki našli genske variante, povezane s staranjem in rakom. A želvak George je imel gene, ki preprečujejo nastanek raka, celo podvojene.

Znanstveniki skušajo s pomočjo DNK dveh vrst želv velikank, med drugim zadnjega pripadnika zdaj že izumrle podvrste galapaških orjaških želv Chelonoidis abingdonii – Osamljenega Georgea, kot so ga poimenovali – razvozlati skrivnosti dolgega življenja.

Želvak, ki je kot zadnji predstavnik svoje vrste postal simbol boja za ohranjanje izumirajočih in ogroženih živalskih vrst, je namreč dočakal najmanj 100 let, po nekaterih podatkih pa celo med 120 in 130. Poginil je leta 2012 v ujetništvu na otoku Santa Cruz, a so številni znanstveniki v njem našli navdih za nadaljnje raziskave.

Georgeevi skrbniki v galapaškem narodnem parku so si vrsto let prizadevali, da bi ga sparili s katero od samic, podobnih njegovi vrsti, a neuspešno.

Raziskovalci ameriške univerze Yale so se namreč lotili podrobnejšega proučevanja njegovega DNK. Vzorce so sicer odvzeli dve leti pred njegovim poginom. Znanstveniki nove informacije tako 'črpajo' iz tega genoma, hkrati pa izvajajo primerjalne študije z DNK drugih vrst želv. Na tak način skušajo predvsem izolirati posebnosti genoma, ki vpliva na zdravje in staranje, hkrati pa upajo, da jim bo Georgeeva genetska zasnova razkrila, kaj je bila skrivnost njegove 'večne mladosti'.

Ugotovitve bi namreč lahko pomembno prispevale tudi k izboljšanju razumevanja staranja in raka pri ljudeh, saj imata človek in želva velikanka 90 odstotkov enake genske zasnove.

"George nam še vedno omogoča učenje in nam daje lekcije," je pojasnila Adalgisa Caccone, ena od avtoric študije, objavljene v znanstveni reviji Naravna ekologija in evolucija, ki jo izdaja Oddelek za ekologijo in evolucijsko biologijo Univerze Yale.

Osamljeni George, zadnji predstavnik orjaških želv z otoka Pinta, je postal simbol boja za ohranitev izumirajočih živalskih vrst. Poginil je leta 2012, a njegov DNK še zmeraj 'živi' v vzorcih, ki jih je Cacconova odvzela leta 2010. Skrbniki so mu leta skušali najti tudi primerno družico, a neuspešno.
Osamljeni George, zadnji predstavnik orjaških želv z otoka Pinta, je postal simbol boja za ohranitev izumirajočih živalskih vrst. Poginil je leta 2012, a njegov DNK še zmeraj 'živi' v vzorcih, ki jih je Cacconova odvzela leta 2010. Skrbniki so mu leta skušali najti tudi primerno družico, a neuspešno. FOTO: AP

Še eden od sodelujočih strokovnjakov – Carlos Lopez Otin z Univerze v Oveidu v Španiji, je dejal, da bi te raziskave lahko pomagale izboljšati razumevanje ključnih značilnosti staranja. "Pred tem smo proučili in opisali devet značilnosti staranja. Na podlagi te razvrstitve smo po preučitvi 500 genov našli zanimive dejavnike, ki bi lahko vplivali na procese staranja, šest od teh smo našli pri orjaških želvah. Na ta način smo odprli nove poti raziskovanja staranja," je poudaril.

Geni, ki preprečujejo nastanek raka, pri orjaških želvah podvojeni

"Želve velikanke smo izbrali, ker so ene najdlje živečih živali in so verjetno razvile tudi nekatere genske mehanizme za zmanjšanje tveganja za razvoj raka," pa je povedal eden od soavtorjev študije z avstralske univerze Flinders Luciano Beheregaray. "Zato so izvrsten model za proučevanje dolgega življenja in s starostjo povezanih bolezni," je dodal in kot piše na spletni strani univerze.

Strokovnjaki skušajo ugotoviti, kako je tako imenovana genetska duplikacija pri Georgeu vplivala na obnavljanje poškodovanih celic, posledično pa zmanjševala možnosti za nastanek rakavih obolenj.

Eno ključnih področij raziskav se osredotoča prav na vprašanje, zakaj je rak pri orjaških želvah tako redek. Že dalj časa je namreč dokazano ravno nasprotno – velikost in višina pomembno vplivata na možnost obolenja. Večje živali (in tudi višji ljudje) imajo tako v teoriji več možnosti, da zbolijo za rakom.

Proučili so več kot 3000 genov, v genomih pa so našli več variant, ki bi lahko vplivale na šest od devetih znakov staranja. Prav tako so našli gene, ki bi bili lahko povezani z rakom pri človeku.

"Več teh genov je pri človeku zapisanih samo enkrat, pri želvah velikankah pa so nekateri podvojeni, nekateri celo potrojeni," je ugotovitve navedel Beheregaray. "Vemo, da podvojitev genov deluje na njihovo delovanje," je pojasnil soavtor študije. Ravno te podvojitve bi lahko vplivale tudi na sposobnost želv velikank, da zelo dolgo živijo. To bodo ugotavljali v prihodnjih raziskavah.

Želve velikanke niso povsem odporne na raka, vendar pa je raven te bolezni pri njih zelo nizka. Kot je pojasnil profesor z avstralske univerze, je rak posledica težav med celično delitvijo. Napake najverjetneje povzroča DNK. Želve velikanke so torej morda razvile mehanizem za preprečevanje tega.

Tovrstni geni so ključni pri regulaciji celičnih procesov in lahko igrajo vrsto različnih vlog, med drugim pomagajo pri samouničenju poškodovanih oziroma okvarjenih celic ali preprečujejo njihovo nadaljnjo delitev. Geni, ki pripomorejo k zaviranju nastanka rakavih celic, lahko tudi preprečijo, da bi celica 'izpolnila' svojo funkcijo in pustila, da se tumor razraste toliko, da bi ogrožal imunski sistem oziroma da ga ta ne more več nadzorovati. Več kot je tovrstnih genov, manj je torej možnosti za nastanek raka.

Avtorji študije so prav tako našli podobne gene, ki vplivajo na zmožnost popravila okvarjenega DNK, presnovo in imunski sistem, ki pa jih pri živalih s krajšo življenjsko dobo niso našli. Po njihovem bi lahko ti geni orjaškim želvam omogočali učinkovit boj z okužbami in preživetje daljših obdobij brez hrane, posledično pa tako vplivali (in tudi pojasnili) njihovo velikost in dolgo življenjsko dobo.

S proučevanjem galapaških želv se bodo znanstveniki skušali dokopati do spoznanj o staranju in raku pri ljudeh.
S proučevanjem galapaških želv se bodo znanstveniki skušali dokopati do spoznanj o staranju in raku pri ljudeh. FOTO: AP

Znanstveniki hkrati proučujejo tudi želve z otoka Aldabra v Indijskem oceanu. Orjaške želve lahko namreč dočakajo krepko čez 100 let, ekipa znanstvenikov pa je do zdaj že identificirala vrsto genetskih lastnosti, ki pomagajo preprečevati rakaste mutacije. Menijo, da bi tovrstne raziskave lahko prinesle namige za bolj zdravo staranje pri človeku, predvsem pa za upočasnitev procesov staranja, je poročal The Independent.

Nenazadnje bodo ugotovitve znanstvenikov omogočile tudi neprecenljiv vpogled v evolucijo in možnost ohranitve drugih ogroženih želv, ki večinoma živijo na odmaknjenih otočjih, brez plenilcev, a jih ogrožajo izguba naravnega habitata, podnebne spremembe, divji lovci in invazivne tujerodne vrste.

Najnovejše raziskave bodo prispevale tudi k prizadevanjem za obnovitev populacij teh želv na Galapaškem otočju, je povedal direktor galapaškega nacionalnega parka Jorge Carrion. Na tem ekvadorskem otočju, znanem po edinstveni favni in flori, sicer živi med 30.000 in 40.000 želv, ki pripadajo 12 različnim vrstam. Nekatere so velike do 1,80 metra, dočakajo pa lahko tudi do 180 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
08. 12. 2018 11.09
+8
zakaj si se pa prav želvo omislil za hišnega ljubljenčka? Hočem se prepričati, če res dočakajo 200 let.
nevtroalko
08. 12. 2018 11.03
+31
ni imu babe zdravn, k b mu vse živce spila že pr 40
Uporabnik1085160
14. 12. 2018 11.39
+2
dabra
08. 12. 2018 10.17
+5
Če zdaj živimo npr. 80 let, imamo vseh kreditov za kakšne 40 let...če bi živeli 300 let, bi imel kredita npr. 150 let...se pravi je dolgo življenje brezvezno in drago.
Sputnik
08. 12. 2018 10.05
+3
eni se tako bojijo smrti in iščejo način kako čim kasneje umret da nimajo časa živet. prvo je genetika pol je stres in pol prehrana. želve so vegani pa ne propagiram veganstva ker nisem vegan. je pa meso sigurno najslabša stvar za dat v usta ker je mrtvo telo od nekoga. mrtva energija in noben noče umret. pa razumi to logiko
Uporabnik1085160
14. 12. 2018 11.44
+1
prvo niso vse želve "vegani". npr. morske so vsejede. kot drugo biti rastlinojeda vrsta ali vegan sta dve popolnoma različni stvari: rastlinojede vrste so anatomsko in fiziološko prilagojene uživanju rastlin ali delov rastlin kot glavnega (ne edinega) vira prehrane; veganstvo pa je psihološko stanje posameznikov vsejede vrste. in tu je bistvena razlika.
Uporabnik1085160
14. 12. 2018 11.55
+1
aja pa še to: najslabša stvar, ki jo je za v uste dat je produkt kemične industrije. pa naj bo to v obliki prehranskih dopolnil, proteinov ali česarkoli že.
Uporabnik981904
08. 12. 2018 08.46
+48
Zadnja stvar katero trenutno potrebujeta planet in človeška vrsta je podaljšanje življenja. V garsonjero ne gre 10 družin. Razen če se prej ne pobijejo med sabo
wolfterier
08. 12. 2018 09.34
+9
Če nekaj mesecev preživiš v hosti,potem pa nič ne delaš je garancija za dolgo življenje.Prašte Stanovnika in Zemljarića.
haaaahahahaha
08. 12. 2018 09.34
+13
to bo samo za elito ne za bednike. Drgač so pa še zelo daleč , če je umru đorđ buš pa david rokafeler po veš , da še nimajo nič
Kollerik
08. 12. 2018 20.18
+1
Vaši črni cerkveni voluharji imajo daljšo življensko dobo. Pa še zbežati znajo, ko se ladja potopi.