Znanost in tehnologija

Ostanek kitajske rakete se bliža Zemlji. Kam bo priletel?

Peking, 04. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajska vesoljska agencija CSMA je v ponedeljek v zemljino orbito z raketo Dolgi pohod 5B poslala tretji in zadnji gradnik vesoljske postaje Nebeška palača. Ker agencija po izpustitvi tovora ostanka rakete ni več spremljala, bo ta v petek padel na neznano lokacijo na Zemljinem površju. 23-tonsko železo bi lahko po izračunih strokovnjakov tla doseglo ali v katerem izmed oceanov ali pa Severni in Srednji Ameriki, južni Evropi, Afriki ali Avstraliji. Verjetnost srečanja s človekom je izredno majhna, v preteklosti je večina ostankov kitajskih raket pristala v oceanih. Nekatera španska letališča so zaradi potencialne nevarnosti dopoldne zaprla svoj zračni prostor. Ukrep je prizadel prihode in odhode z letališč v Barceloni, Taragoni, Reusu in na Ibizi.

"Vsem, ki ste spremljali prejšnje izstrelitve, gremo spet," je ob ponedeljkovi izstrelitvi rakete 5B dejal svetovalec glavnega inženirja v družbi Aerospace Corporation Ted Muelhaupt. Kitajska izstrelitev omenjenega modela namreč pomeni nevaren leteči odpadek za Zemljane, saj država slednjih po opravljeni nalogi ne spremlja. Svetovalec Muelhaupt je ob tem poudaril, da je zaradi aktualnega kosa kitajskega železa ogroženih 88 odstotkov populacije, kar je 7 milijard ljudi. 

Kitajska vesoljska smet grozi Zemljanom, ki živijo v Severni ali Srednji Ameriki, južnih delih Evrope, Afriki, Avstraliji ali Oceaniji. Raziskovalcem vesoljske agencije zaenkrat še ni uspelo izračunati bolj točnega mesta udara, tla pa bo del rakete zagotovo dosegel danes, poroča Space.com. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nenadzorovan vstop v zemljino atmosfero pomeni, da nimamo ukrepov, s katerimi bi zagotovili, da bi ostanki tega velikega predmeta pristali na neposeljenem območju," je za Newsweek razložil profesor naprednih tehnologij in materialov na univerzi v Aucklandu Ralph Cooney. Odpadek bo tako prepuščen gravitaciji in drugim silam. Zaradi pospeškov in vročine bi lahko razpadel na več delov, da bi ob vstopu v atmosfero popolnoma razpadel, pa je zaradi njegove velikosti malo verjetno. Ocenjujejo pa, da bo ostanek plovila ob vračanju na površje izgubil od 18 do 21 ton in tla dosegel kot od dvo- do pettonski kos pločevine.  

Kljub temu raziskovalci mirijo, da obstaja veliko večja verjetnost, da bi zadeli na loteriji, kot da bi katerokoli osebo zadel nekaj deset metrov dolg predmet. "Tveganje, da bi pločevina zadela osebo, je šest na 10 milijard," so razložili. Nasini splošni izračuni kažejo, da je verjetnost srečanja človeka z vesoljskim odpadkom ena proti 3200. 

Kitajska v okolico Zemlje spustila že več nevarnih odpadkov

Kot že omenjeno, pa ne gre za prvi tovrstni incident. Kitajski modeli raket Dolgi pohod 5B je zasnovan tako, da po odcepitvi tovora jedrna stopnja rakete, ki služi kot njen hrbet, ostane v Zemljini bližini, dokler je planet ne začne vleči proti površju. Večina ostalih raket je zasnovana tako, da njihovi ostanki kmalu po vzletu na površje padejo na prej točno določeno lokacijo. Večina agencij padec tudi nadzoruje. 

Ponedeljkova izstrelitev kitajske rakete 5B
Ponedeljkova izstrelitev kitajske rakete 5B FOTO: AP

A ne Kitajska. Julija je njihov med pet in pol ton ter 10 ton težak raketni hrbet strmoglavil v Indijski ocean, še en del druge rakete Dolgi pohod 5B je v Indijski ocean padel aprila 2021. Ob prvi izstrelitvi tega modela kitajskega plovila so njeni ostanki zadeli Slonokoščeno obalo. 

Ker so podobni incidenti v zadnjem času vse bolj pogosti, se nekatere zahodne države nagibajo k vzpostavitvi mednarodnih zakonov ali smernic glede vesoljskih odpadkov. Ti bi lahko preprečili takšne incidente, je prepričan tudi Muelhaupt. "Mednarodni zakoni so glede teh vračanj stvari na Zemljino površje zelo nejasni. V resnici niti ni pravih zakonov ali mednarodnih pogodb, ki bi urejale, kaj lahko storimo s stvarjo, ko se ta vrne na Zemljo," pa je v četrtek izpostavil izvršni direktor Centra za študije orbitalnih odpadkov Marlon Sorge. Ob tem je poudaril, da zaradi manka slednjega ni niti nadzora nad onesnaževanjem vesolja. 

Države so Kitajsko ob izstrelitvi drugih modulov in nenadzorovanih padcev odpadkov raket ostro kritizirale. Kitajska vlada pa se medtem na pozive odziva s komentarji, da "zahod slednje po nepotrebnem razglablja," pravi Muelhaupt. 

Zadnji izmed treh modulov

Kitajska je z raketo Dolgi pohod 5B v začetku tedna izstrelila zadnjega od treh modulov, potrebnih za dokončanje svoje vesoljske postaje. Lansiranje laboratorijskega kabinskega modula Mengtian, kar pomeni 'sanje o nebesih', sledi uspešnemu dodatku modula Wentian kitajski postaji Tiangong v mesecu juliju. Laboratorijski modul, imenovan Mengtian, je vzletel z vesoljskega centra Wenčang na kitajskem otoku Hainan. 

Nebeška palača bo, ko bo končana, druga stalna vesoljska postojanka poleg Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Če bo ISS leta 2024 prenehala delovati, kot je načrtovano, bo Kitajska postala edina država z vesoljsko postajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kogo1
07. 11. 2022 13.46
Danes sem bil v kitajski trgovini , teh delov še nimajo pa pravijo kako so razviti in daleč pred nami , zanimivo
kure bedne
05. 11. 2022 21.30
+1
Ta zastrašujoča raketa je še isti dan pristala na dnu oceana tako kot vse ostale. Dobro vas farbajo s temi raketami.
MihaGliha
04. 11. 2022 20.32
Koliko te sare se lebdi nad nami
niktalop
04. 11. 2022 20.04
Ostanek kitajske rakete se bliža Zemlji. Kam bo priletel? Na Zemljo valjda. Mikrolokacijo v Pekingu skrivajo, kot je to v njihovi navadi.
dober-man
04. 11. 2022 19.39
+3
če pogledaš natančno, točno Putinu na glavo! 😂😂
Komentator aligator
04. 11. 2022 16.34
+2
Kitajska in Rusija pa nista ogroženi🤔
AlexReal
04. 11. 2022 09.23
+11
Kitajci imajo tehnologijo za "gor" , ne pa tudi za "dol".
niktalop
04. 11. 2022 20.05
Oni so zelo racionalen narod in vedo da bo vse kar gre ''gor'' prišlo samo ''dol''
krava_teka_teka
04. 11. 2022 08.45
+6
Uf, sem ravno dobil sporočilo iz Pošte Slovenije, da naj pričakujem pošiljko iz Kitajske. Da ni to to?
OvcjiPastir
04. 11. 2022 08.30
+17
Vsak, ki si lasti padlo raketo ali satelit, bi moral pobrati svoje odpadke. Torej v tem primeru Kitajci.
JanezNovakJohn
04. 11. 2022 08.20
+12
"treba bo" urediti zakonodajo pa jo nihče noče.
JanezNovakJohn
04. 11. 2022 08.19
+7
Amerika in Rusija je do sedaj vsaj 100x bolj onesnažila vesolje, da o zemlji ne govorimo.
User723439
04. 11. 2022 10.09
+0
Oni vsaj nadzorujejo, kam bodo smeti padle.
brabusednet
04. 11. 2022 08.19
+5
Raje bi napisali,da bo padlo na zemljo saj predvidevate vsaj polovico zemlje.