Znanost in tehnologija

Starodavni kiti so hodili po štirih nogah, gibali so se podobno kot vidre

Lima, 06. 04. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kiti, kot jih poznamo danes, izgledajo popolnoma drugače, kot so v preteklosti. To dokazuje tudi nedavno odkritje znanstvenikov, ki so ob južni obali Peruja naleteli na več kot 42 milijonov let star fosil štirinožnega kita, ki naj bi bil zmožen hoditi tudi po kopnem. 

Novo odkritje ponuja edinstven vpogled v to, kako so predniki največjih sesalcev na Zemlji prešli s kopnega v morje. 

Ogromno bitje, katerega ostanke so odkrili ob obali današnjega Peruja, naj bi se prilagodilo na življenje tako na kopnem kot pod vodo. Njegove kopitaste noge in njihova oblika nakazujejo, da so bile zmožne nositi težo tega štiri metre dolgega bitja in hoditi po kopnem. Medtem ko druge anatomske značilnosti, med njimi tudi močan rep, kažejo na to, da je bil kit tudi dober plavalec. 

"Kiti so značilen primer evolucije," pravi Travis Park, strokovnjak za starodavne kite iz Naravoslovnega muzeja v Londonu. "Prešli so od majhnih kopitarjev do sinjega kita, ki ga poznamo danes. Izjemno zanimivo je videti, kako so osvojili oceane."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Starejše in manjše prednike kitov s štirimi okončinami so znanstveniki odkrili že v preteklosti, a nedavno odkritje zapolnjuje pomembno vrzel v vedenju o tem, kako so se bitja razvila in razširila po svetovnih oceanih. "Drugi primeri iz tega časa so bolj razdrobljeni, manj popolni primerki," pa je za Guardian dejal znanstvenik Olivier Lambert, avtor študije z Royal Belgian Institute of Natural Sciences: "Nismo imeli jasnega prikaza o njihovih sposobnostih hoje in plavanja." Novo odkriti primer pa prikazuje, da so najzgodnejši kiti lahko plavali več dni ali celo tednov ter pri tem ohranili sposobnost hoje. "Kljub temu da je brez težav plaval v vodi, je imel na svojih prstih majhna kopita," pravi Park. Imeli naj bi dolge prste, znanstveniki pa domnevajo, da so se gibali podobno kot današnje vidre. Lambert pa dodaja, da se je moralo bitje po vsej verjetnosti vračati na kopno za parjenje in kotenje mladičev.

Fosil je že leta 2011 izkopala skupina znanstvenikov iz Peruja, Francije, Italije, Nizozemske in Belgije. Poimenovali so ga peregocetus pacificus, kar v prevodu pomeni "potujoči kit, ki je dosegel Pacifik".

Izrednega pomena je namreč tudi lokacija odkritja fosila – najstarejši odkriti ostanki prednikov kitov, ki segajo 53 milijonov let v preteklost, so bili namreč najdeni v Indiji in Pakistanu. Do sedaj so se znanstveniki prerekali o tem, kako so se predniki kitov razširili, nova najdba pa kaže na to, da so prečkali južni Atlantik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikislo
06. 04. 2019 16.17
-15
Kako lahko iz nekaj kosti kar nastane neka zgodba, animacije... Ker je manj kot večina kosti, ne moreš kar sklepati na kakšen način je žival živela, AMPAK ker je že toliko taksnih in drugačnih "dejstev", zakaj ne bi še v to verjeli!? Kot npr. znana Lucy, čista opica, spet premalo kosti in koleno najdeno daleč, daleč stran. Hmm..
RamzesII
09. 04. 2019 16.25
+4
Lepo je biti zgodovinar, kaj vse lahko razviješ iz nekaj kosti s pomočjo domišljije. Potem pa se čudimo zakaj toliko napak. S časoma so ugotovili, da določene vrste manjših dinozavrov niso mladiči večjih, temveč ločena svoja vrsta. Pojavljajo se težave glede sestavljanje skeletov, v katerih se znajo znajti kosti različnih vrst. Obstaja zgodba o skeletih reptilov, kjer so ljudje zaradi nevednosti v skelet dinozavrov vstavili tudi kosti humanoidnih reptilov, katerih skeleti so zelo redki, saj ti poskrbijo za svoje. Izgled dinozavrov še vedno ni povsem dognan, obstoječe so le ugibanja. Kar se prednikov človeka tiče, so za nekatere človečnjake ugotovili, da sploh niso predniki človeka, temveč vrsta, ki se je razvija vzporedno. Vsake toliko popravljajo zgodovino, res je, da marsikaj skrijejo prikrijejo, v šoli pa uče zadnjo različico uradne zgodovine, ki pa v resnici daleč od resnične.
lumpimonster
06. 04. 2019 14.47
+12
Cez 15let jih bomo gledal v živo :)...bo itk že vse clonirano
lumpimonster
06. 04. 2019 14.47
-7
HowYesNo
06. 04. 2019 14.29
-25
znanstveniki ravno vedo da je to prednik kita. spomnim se kako so govorili za t-rexa da je mesojed, zdaj pa pravijo, da se ni mogel gibati hitreje od 10 km in je rastlinojed, skratka hocem povedati, siht z najlazje zasluzenim denarjem
kameltrajbar
06. 04. 2019 14.31
+20
Ne nakladaj...že po zobeh je mesojed....🤣🤣🤣🤣🚚
MrKritik77 .
06. 04. 2019 14.32
+29
@dare general Popravek, kolega. Za t-rexa zdaj pravijo, da je bil pretežno mrhovinar.
Kugakaj
06. 04. 2019 15.44
+13
T rex je jedel vegansko pripravljeno meso....
felix59 drugič
06. 04. 2019 17.23
+12
Mislim , da ste malo zašli , T-reks se je večinoma preživljal z burekom.
kameltrajbar
06. 04. 2019 18.20
+10
Sirov ali mesni...to je vprašanje.?.🤣🤣🤣
mario64
08. 04. 2019 16.43
-2
burek je mesni .ono drugo je sirnica .torej je bil mesojed iz bosne
RamzesII
09. 04. 2019 16.27
-5
Pravijo tudi, da v času dinozavrov človeka ni bilo, a obstajajo dokazi, ki potrjujejo nasprotno.