Znanost in tehnologija

Po plazu kritik: to je novo orodje za zaščito zasebnosti na Facebooku

San Francisco, 01. 05. 2018 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri Facebooku glede zasebnosti niso ravno naredili revolucije, saj so milo rečeno skopirali preverjen format spletnih brskalnikov, a nekaj vendarle je. Po škandalu z zlorabo podatkov zdaj Mark Zuckerberg uvaja ''izbriši zgodovino'', a opozarja, da z uporabo vaša izkušnja z družbenim omrežjem ne bo ''tako dobra''. 

Sicer je na letni konferenci Zuckerberg predstavil, da bo Facebook postal spletna platforma za zmenke, saj se številni njihovi uporabniki označujejo za samske.

Po nemilosti, ki je doletela Facebook po razkritju zlorabe podatkov, je ustanovitelj družbenega omrežja Mark Zuckerberg predstavil novo orodje za zaščito zasebnosti, imenovano izbriši zgodovino (clear history). Je pa med drugim tudi priznal, da ni imel vseh in jasnih odgovorov na številna vprašanja, ki so ga doletela na pričanju pred ameriškim kongresom. 

Zuckerberg je ''izbriši zgodovino'' označil za ''enostaven način brisanja zgodovine brskanja po Facebooku, na kaj ste kliknili, katere spletne strani ste obiskali in tako naprej''.

Mark Zuckerberg na letni razvojni konferenci F8.
Mark Zuckerberg na letni razvojni konferenci F8. FOTO: AP

Gre za podoben sistem, ki ga za brisanje zgodovine in piškotkov omogočajo spletni brskalniki.

Z novim orodjem, kot je pojasnil prvi mož Facebooka, odgovarjajo na prošnje zadnjih mesecev, da bi lahko imel posamezni uporabnik dostop do informacij o aplikacijah in spletnih straneh, s katerim je bil v stiku, le-te pa uporabljajo Facebookove oglase in analitična orodja. Uporabnik bo lahko imel tudi gumb za izbris zbranih podatkov s svojega računa, še več, lahko bo tudi onemogočil zbiranje teh podatkov. 

''Da pa sem jasen, ko izbrišete piškotke z brskalnika, se lahko poslabša vaša uporabniška izkušnja. Morda se morate vsakič znova vpisovati na vsako spletno stran, ki jo obiščete. Tudi tu bo podobno. Vaš Facebook ne bo tako dober, ko se bo znova učil o vaših preferencah,'' je sporočil Zuckerberg. 

Dodal je, da je to le primer nadzora, ki si ga uporabniki želijo in so pri Facebooku ugotovili, da bi ga morali imeti. ''To je nekaj, kar so zagovorniki zasebnosti zahtevali, in z njimi bomo delali, da bomo stari naredili prav.'' V kratkem je obljubil tudi nova orodja za nadzor zasebnosti. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darlok
01. 05. 2018 22.18
+9
"to je novo orodje za zaščito zasebnosti na Facebooku". Folk na FB objavlja svoje najbolj intimne podatke (kje so, kaj počnejo, s kom počnejo....) in pol jih skrbi zasebnost. Lol!