Znanost in tehnologija

Po prvem četrtletju Twitter z več uporabniki, a ne dosega finančnih napovedi

San Francisco, 28. 04. 2022 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
4

Družbeno omrežje Twitter, ki je pred dnevi prešlo v roke najbogatejšega Zemljana Elona Muska, v prvem četrtletju novega leta poroča o povečanem številu aktivnih uporabnikov. Vendar pa je ta uspeh zasenčil neuspeh na finančnem področju. Twitter v prvih treh mesecih leta 2022 namreč ni dosegel napovedanega dobička. V pričakovanju Muskovega prevzema je sicer podjetje sporočilo, da ne bodo več objavljali četrtletnih poročil o poslovanju.

Vse, odkar je milijarder Elon Musk kupil Twitter, se je ta družbena platforma znašla v središču pozornosti. Zdaj so iz podjetja sporočili, da je dnevno število aktivnih uporabnikov do 31. marca 2022 v primerjavi z letom prej močno naraslo. Če so še lani namreč zabeležili 199 milijonov dnevnih aktivnih uporabnikov, pa se je letos to število povzpelo na 229 milijonov aktivnih uporabnikov, kar je več milijonov, kot so mu napovedovali analitiki.

Twitter je sicer ob tem priznal, da je notranja napaka povzročila, da je podjetje med letoma 2019 in 2021 precenjevalo število občinstva.

A podjetje je ob tem objavilo tudi nekoliko manj uspešne rezultate. Prihodki prvega četrtletja je namreč nekoliko pod napovedanim. Prihodki so namreč po prvih treh mesecih znašali 1,2 milijarde dolarjev oz. 940 milijonov evrov, napovedovali pa so jim 1,23 milijarde dolarjev, kažejo podatki Refinitiva.

Prvo četrtletje Twitterja.
Prvo četrtletje Twitterja. FOTO: AP

Družbeni medij je medtem v prvem četrtletju ustvaril dobrih 488 milijonov evrov dobička, kar je sedemkrat več kot v prvem četrtletju lani, vendar predvsem zaradi enkratnega prihodka po prodaji oglasnega podjetja MoPub. Celoten prihodek in prodaja oglaševanja sta bila sicer manjša od ocen analitikov, čemur je botrovala predvsem vojna v Ukrajini. Twitter je namreč februarja zaradi ruske invazije začasno ustavil oglase v Ukrajini in Rusiji.

Po objavi rezultatov so se sicer pred začetkom borznega trgovanja delnice Twitterja najprej podražile za 0,9 odstotka (na 46,72 evra), a je njihova vrednost kasneje še naraščala. Vse dokler ni dosegla cene 47,21 evra.

Musk je v ponedeljek za Twitter odštel vrtoglavih 41 milijard evrov. Kot je dejal direktor Tesle in SpaceX, je družbeno omrežje kupil, saj meni, da platforma ne izpolnjuje svojega potenciala na področju svobode govora. Ob tem je dejal tudi, da Twitter ne bi smel služiti oglaševanju. V mislih ima sicer poslovni model, ki temelji na naročnini, prav napoveduje vojno lažnim računom.

Vendar pa za zdaj še ni znano, kako bo Twitter moderiran. V pričakovanju Muskovega prevzema je sicer podjetje sporočilo, da ne bodo več objavljali četrtletnih poročil o poslovanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
28. 04. 2022 21.38
+0
A bo Musk zdaj le odklenil račun Trumpa,da bo lahko čestital jajotu za nedeljske volitve? Sam prašam.
dannyer
28. 04. 2022 21.00
+0
se je fajn pošalil sam ko MSM niso kapirali predvsem levi. heheh. joj. so jezni ker so se pokazale kaj so delali. tak oda sedaj jokajo.
AntiMarksist
28. 04. 2022 19.52
+2
Twitter je bila greznica levicarjev, ki so cenzurirali vse ki niso bili dovolj woke in je stagnirala. Sedaj bodo uporabniki prisli nazaj, svoboda govora bo "kar je dovoljeno z zakonom", levicarji pa v jok..
Teutonic
28. 04. 2022 19.42
+3
Seveda da ne dosega če skoz psihira dosmrtni maršal Twito tam...