Znanost in tehnologija

'Podnebna kriza je prispela in se poglablja hitreje'

New York, 05. 11. 2019 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
14

Več kot 11.000 znanstvenikov iz 153 držav, tudi Slovenije, se je podpisalo pod članek, objavljen v reviji Bioscience Magazine, v katerem svarijo pred podnebnimi izrednimi razmerami, ki bi lahko, kot so opozorili, prinesle nepredstavljivo trpljenje.

Medtem ko so ZDA začele uradni odstop od pariškega podnebnega sporazuma, je svetovna znanstvena javnost poslala svarilo politikom, ki ne storijo dovolj (ali nič) za zajezitev "prihajajoče katastrofe".

"Znanstveniki imajo moralno obvezo, da človeštvo odkrito opozorijo pred kakršnokoli veliko eksistenčno grožnjo," so poudarili podpisniki. Dodali so, da se je kljub 40 letom globalnih podnebnih pogajanj, z redkimi izjemami, na splošno nadaljevalo običajno poslovanje in je večinoma spodletelo, da bi naslovili trditve o podnebnih spremembah.

"Podnebna kriza je prispela in se poglablja hitreje, kot je pričakovala večina znanstvenikov," so opozorili znanstveniki v prispevku pod vodstvom Williama J. Ripplea, Christopherja Wolfa, Thomasa M. Newsomea, Phoebe Barnard in Williama R. Moomawa.

Znanstveniki predlagajo šest korakov, s katerim bi lahko omilili posledice podnebnih sprememb: nadomestiti fosilna goriva z obnovljivimi viri energije z nizko vsebnostjo ogljika, zmanjšanje izpustov, kot je metan, zaščita ekosistema Zemlje, prehranjevanje z več sadja in zelenjave in manj živalskimi izdelki, vzpostavitev brezogljičnih ekonomij ter stabilizacija populacije človeštva.

Znanstveniki so predlagali šest ukrepov za omilitev posledic podnebnih sprememb.
Znanstveniki so predlagali šest ukrepov za omilitev posledic podnebnih sprememb. FOTO: AP

"Kot zavezništvo svetovnih znanstvenikov smo pripravljeni pomagati odločevalcem pri prehodu k vzdržni in pravični prihodnosti," so ob koncu še zapisali znanstveniki in dodali, da bi moralo človeštvo "delovati za vzdržno življenje na planetu Zemlja, ki je naš edini dom".

Pod prispevek se je, kot je razvidno iz spletne strani, podpisalo 11.258 znanstvenikov, od tega 12 znanstvenikov iz Slovenije. Pred dvema letoma so znanstveniki zbrani okrog Ripplea in Newsomea pripravili podoben poziv. Pod takratno opozorilo človeštvu s pozivom k doslednejšemu varovanju okolja se je podpisalo več kot 15.000 znanstvenikov iz več kot 180 držav, navaja dpa.

Po poročanju britanskega BBC gre za študijo, ki je nastala na podlagi 40-letnega zbiranja podatkov. Hkrati so današnji poziv objavili natanko 40 let potem, ko so se znanstveniki iz 50 držav leta 1979 v Ženevi sestali na prvi podnebni konferenci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mega100
06. 11. 2019 21.41
+1
Ti znanstveniki so vsi plačani zato da povedo, ja....ja tako je. Drugače izgubijo službo. Posledica da se segreva ozračje, so tudi orožja ki lahko manipulirajo in spreminjajo vreme. To se sploh ne omenja, to da obstajajo Chamtrails-i, HAARP antene ter še druge tehnologije ki omogočajo kontrolo vremena. Haarp sistemi delujejo na principu mikro valov ki podrejo v stratosfero in omogočajo da premikajo zračne tokove...sistem je kompleksen ampak deluje. To ni nič novega, ta tehnologija obstaja (tko kot imate v mikrovalovni pečici-ne vidite nič, ampak zadeva se notri segreva) Poglejte na internet HAARP, Chamitrils, Corious Droid..itd
SDS_je_poden
07. 11. 2019 10.14
-2
Mega100: Miško, kako deluje mikrovalovna pečica?
TheEarthIsFlat
06. 11. 2019 19.38
+5
Ti "znanstveniki" naj prvo sebe "stabilizirajo" in takoj naj prenehajo dihati zrak.
Ramzess
06. 11. 2019 16.26
+4
"stabilizacija populacije človeštva" Nekam zlovešče tole zveni, se ob tem spomnim tistih kamnov na katerih v več jezikih piše ...
buda78
06. 11. 2019 13.51
+3
300 tovornih ladij na leto vrze v zrak toliko mazuta(ki je prepobedan v industriji ze od 2016-2017) kot celotni vozni park na SVETU!! o kakem sporazumu oni govorijo?
dannyer
06. 11. 2019 12.36
+3
kar ne drži še več znanstvenikov je podpisalo drugače. tako da s takim člankom ne prideš daleč
dannyer
06. 11. 2019 12.42
+3
večina jih je mlajših in dobivajo denar da širijo to zgodbo . starejši priznani znanstvnjiki se ne bojijo povedati resnice. saj podatki ne kažejo tega kar nam mediji zavajajo. afera z abc ki jo je sky predavaj . itd tega je ogromno
skotska
06. 11. 2019 09.57
+4
Podnebne spremembe so vendar jih ni povzrocil clovek, ceprav bi bil svet lepsi z malo manj plastike in bolj cistim zrakom. Vstopamo v solarni minimum. Zadnji je bil pred 400 leti; koliko industrije je bilo takrat? Glaven namen te gonje proti podnebnim spremembam je vec denarja iz nasih zepov. Prihaja nekaj kar bodo imenovali okoljski davek na vsako hiso, druzino, otroka. Greta je njihova lutka. Podnebne spremembe so se dogajale vse skozi zgodovino in se bodo v prihodnosti. Temperaturna nihanja so povsem normalna ce gledas podatke za nekaj stoletij nazaj ali celo vec. Samo dva razloga sta zakaj se vali krivda na nas: denar in kontrola.
majmun11223344
06. 11. 2019 12.07
-4
Po poklicu ste kaj? Znanstvenik? Skoraj 12 tisoč znanstvenikov se strinja z zapisanim Kaj ste vi? Vaša izobrazba?
dannyer
06. 11. 2019 12.37
+0
in koliko od njih je klimatologov v takih dopisih so tudi znanstvenii ki so iz kao stroke o spolih levih študij itd. cele ekipe apola so nasprotovale nasa ima več kot 50% znanstvenikov ki se ne strinjajo. za noaa pa je značilno da rada pretirava.
anakondabox
06. 11. 2019 07.10
+10
A sedaj bodo pa z podpisi in člankom svarili pred podnebno krizo. Res, hvalevreden podvig. Da ni potrebno zasnovati svetovni projekt, kar je garaško delo, se kar 11000 znanstvenikov iz 153 držav podpiše pod isti članek. Oprostite, tu gre za obstoj človeštva in ne za utopitev muhe v kozarcu vode. Podnebna kriza je ogromen ptič (metaforično rečeno), ki ga z milijoni topov ne boste pokosili. V pravi boj pa pošljete mlado dekle, ki bo navsezadnje postala sama žrtev podnebnih sprememb, radi izčrpanosti od neprestane borbe. #modrijani
Zlatko Žurej
06. 11. 2019 07.10
+8
podnebje, podnebje, podnebje....Kaj pa problem z odpadki? ta problem pa ignoriramo.....Ne moreš reševevat podnebne krize brez da bi hkrati reševal problem z odpadki. (plastičnimi, kemijskimi, jedrskimi, itd....). trenutno vse kaže, da se bo podnebna kriza reševala na račun jedrskih odpadkov po formuli manj fosilne energije, več jedrske. Ali drugače povedano: reševanje enega problema in hkrati povzročanje drugega....Pa niso jedrska energija samo odpadki, ampak tudi tveganje (potresi itd...).... potrebujemo celovito trajnostno gospodarstvo in ne samo nizkoogljično...
majmun11223344
06. 11. 2019 12.09
-1
Za začetek lahko mleko kupiš na mlekomatu, ga natočis v steklenico, ne stane nič več kot trgovinsko. A počneš ti to? Če že odpadke omenjaš. Počneš vsaj to?
Speeddragon99
06. 11. 2019 07.08
+13
Podnebne spremembe so predvsem ovira tistim , ki vodijo ta svet. Ustvarjanje dobička je cilj politikov in menedžerjev , ki v svojem kratkem mandatu naredijo vse da bi dobiček bil čim večji. Tudi za ceno onesnaževanja in prekomernega trošenja. ZDA so vodilne pri tem. Ta država temelji na veliki potrošnji. Tudi navade potrošnikov sledijo temu. Vse mora biti zavito v plastiko, vodo pijejo samo iz plastenk, vsa hrana v XXL pakiranju je bolj poceni ... Mogoče bodo skapirali da nekaj ne štima, ko jim bodo tornadi odnesli pol države in bo voda preplavila obalna mesta. Samo to sedanje politike ne zanima, kaj se bo dogajalo čez 50 let. Ker njihov mandat traja samo 4 ali osem let . :)