Znanost in tehnologija

V Pompejih odkrili 'čarodejevo zakladnico'

Pompeji, 15. 08. 2019 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Arheologi so v Pompejih odkrili pravo zakladnico, natančneje "čarodejevo zakladnico", polno artefaktov, kot so talismani, ogledala in steklene kroglice. Predmete so verjetno uporabljali pri ritualih, po mnenju arheologov pa so pripadali služabnici ali sužnji.

Arheologi so v antičnih Pompejih, v ostankih lesenega zaboja, odkrili "čarodejevo zakladnico", polno predmetov, ki so verjetno pripadali ženski, pravi direktor arheološkega parka Pompeji Massimo Osanna. Les se je skozi leta razkrojil, vulkanski pepel pa je ohranil bronaste tečaje zabojnika, v katerem so se med drugim nahajali kristali, keramični predmeti, ametisti in jantar. 

Med različnimi dragulji so se skrivali tudi skarabeji - amuleti v obliki hrošča z Bližnjega vzhoda, ter steklena kroglica s podobo rimskega boga vina, rodnosti Dioniza. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osanna meni, da je bolj verjetno, da so predmeti pripadali služabnici ali sužnji kot  lastnici hiše. To sklepajo predvsem na podlagi dejstva, da v zaboju ni bilo predmetov iz zlata, ki je bil med višjim slojem Rimljanov najbolj priljubljen. "Gre za predmete iz vsakdanjega življenja ženske, izjemni so prav zato, ker pripovedujejo zgodbe, življenjepis ljudi, ki so živeli v tem mestu, ki so skušali pobegniti izbruhu," pripoveduje.

V isti hiši, kjer so našli "čarodejevo zakladnico", so arheologi odkrili tudi sobo, v njej pa deset trupel, med njimi so ženske in otroci. Arheologi bodo s pomočjo DNK analize poskušali ugotoviti povezavo med najdenimi žrtvami v hiši. "Morda je dragoceni zaboj pripadal eni od žrtev."  

Domneva tudi, da so predmete uporabljali pri različnih ritualih, in sicer kot talismane, ki naj bi odganjali nesrečo, manj verjetno je, da so jih nosili kot okrase. Sama hiša pa je verjetno pripadala premožnejšemu moškemu na višjem položaju, na kar kaže kakovost jantarja in steklenih kroglic. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Cerar 1
01. 09. 2019 19.09
+1
felix59 drugič
15. 08. 2019 20.32
+10
Vse tako kaže , da je bila ta služabnica bolje plačana , kot pa današnje snažilke.